De dumme vitaminer - de er så svære at huske!

af Jenni Nokelainen, uge 36 og mor til Elvira på 5 år

Når spørgsmålet kommer, om jeg husker at spise mine vitaminer, vil jeg allerhelst kunne svare enkelt og kort: Ja! Og derefter klappe mig selv på skulderen og være den gode, stolte mor. Men desværre bliver jeg mere flov end stolt, allerede når spørgsmålet kommer. Intentionerne og ambitionerne er høje – men så prøver jeg vist også bare at snyde mig selv. 

Ved min første graviditet led jeg af voldsom kvalme. Faktisk så meget, at jeg tabte mig 6-7 kilo i starten. Her var vitaminpillerne stort set det eneste, jeg overhovedet forsøgte at sluge om morgen. Jeg følte, at kvalmen kun blev værre efter et glas vand, en skive toast eller et lille stykke ananas. Og det var selvfølgelig vitaminernes skyld. Det havde da ingenting med selve graviditeten at gøre. Hmmm… Det er meget rationelt tænkt af en tidligere sportskvinde og datter af en kostspecialist.

I denne graviditet har jeg prøvet at glemme den dårlige oplevelse og de dumme undskyldninger. Så inden jeg overhovedet var sikker, på at jeg var gravid, havde jeg allerede fyldt skabet med jern, kalk, multivitamin og D-vitamin, og jeg startede med at spise folsyre. Ja okay, lad mig nu være ærlig – i hvert fald hver tredje… ah, måske hver femte dag.

Matas Striber Folsyre 100 tabl.
37,95
DU OPTJENER 4 Point

Hvad er problemet?


Så skete det, testen viste to streger. Og nu skulle jeg altså i gang. Alt var klart, de skulle bare ned gennem halsen. No big deal. Familiens morgenrutiner har hele tiden bestået af, at alle har hver deres morgenskål stående klar på køkkenbord – inklusiv dagens dosis af vitaminer og kosttilskud. Det har krævet mange års brok, ros og oplysningsarbejde at få min kæreste med på dén. Og i dag er han heldigvis supergod til det. Og det samme med vores datter, som selv har husket sin fiskeolie og vitaminer siden hun var 3 år. Men med mor er det så en anden sag. Jeg må også indrømme, at min kæreste af en eller anden underlig årsag er stoppet med at fylde min skål med vitaminer og kosttilskud for længe siden.


Mit første forsøg var at starte morgenen med det, der er mindre sjovt – altså mine vitaminer og kosttilskud, så det hurtigt er overstået. Forestil jer dette: Jeg kommer ud i køkkenet, og efter natten er jeg virkelig tørstig og hælder hurtigt en halv liter vand i mig. Med tiden er det dog blevet skiftet ud med danskvand eller en æblejuice-danskvand cocktail. Og det er jo ikke ligefrem sjovt at sluge piller med danskvand, vel? Så mens jeg drikker, løfter jeg pillerne væk fra skålen og gør i stedet plads til min skyr og frugt, vender ryggen til og går til bords med min morgenmad. Efter morgenmaden få jeg så travlt med alt det andet; tøj, makeup, madpakker og den evige påmindelse om, hvad den kommende storesøster burde være i gang med for at blive klar. Når vi så endelig er klar til at komme ud af døren, kigger pillerne på mig ovre fra bordet: ”Spis os nu! Du kan godt”. Og ja, jeg er også allerede tørstig igen, men da jeg skal bruge ca. en halv liter vand for at sluge 4 små piller, tænker jeg, at det må vente til om eftermiddagen. Vi er jo allerede 10 minutter forsinkede i forvejen.

Abonnér & spar 20%
Matas Striber Jern Gravid 100 tabl.
69,95
DU OPTJENER 7 Point
Abonnér & spar 20%
Matas Striber Fiskeolie 120 kaps.
169,95
DU OPTJENER 17 Point

Det må vente


Og hvad sker der så om eftermiddagen? Pillerne venter på bordet, da vi igen lander hjemme – i øvrigt med den trætte og sultne datter. Dog ved jeg ikke hvem af os, der bliver til det mest skræmmende monster, når vi er sultne. Så her handler det kun om at få noget at spise – hurtigt. Og nej, jeg har stadig ikke lyst til de vitaminer, der venter på mig på bordet. Vi spiser og skifter vores prikkede, slimede og uhyggelige monsterkostumer til nogenlunde normale mor- og datter-personligheder. På grund af min diskusprolaps er jeg nødt til at give ryggen lidt hvile og lægger mig lidt. Vi læser en historie sammen, eller jeg få lidt tid til mig selv, når der masseproduceres tegninger eller perleplader.


Oftest på vej fra sit værelse til stuen opdager min datter, at mors piller stadig ligger på køkkenbordet. Og dér får jeg så et lidt skyldigt råb fra køkkenet: ”Moar, har du ikke spist dine piller?”. Og nej, det er pinligt, at den lille pige skal minde sin mor om det. Men så kommer hun med hele dagens dosis – og en gang i mellem også med et glas vand. Hun kigger på mig og siger de samme ord, jeg så ofte har sagt til hende ”Det er godt for dig, nu skal du spise dem”.

Vær med i Club Matas Mamma

Club Matas Mamma er vores nye morklub. Her fokuserer vi på dig, som enten er gravid eller ny mor.

Vi sender dig e-mails med personlige tilbud, spændende og medrivende artikler fra mor til mor og selvfølgelig en masse tips til, hvordan du bedst plejer dig selv og din krop.
Er du gravid, vil du tilbudt en lækker Mamma-pakke, som du kan hente i din Matas.

Du tilmelder dig let på din Club Matas-profil under ”Mine interesser".
​​​​​​​Husk at sætte flueben i "Ja, tak" til at være medlem af Club Matas Mamma. Det er selvfølgelig helt gratis at være medlem.

Tilmeld dig her!