En sund graviditet - hvad er det?

Skrevet af Maria Prip Paaske, uge 36 og mor til Luis på 1,5 år.

Jeg er gravid med mit 2. barn, og har termin om halvanden måned. I begge graviditeter har sundhed været enormt vigtigt for mig. Ikke kun på grund af mig selv, men også for at sikre mig, at mit barn får de vitaminer, som det har behov for. 

Gennem hele min graviditet har det været meget vigtigt for mig at spise meget varieret, få masser af vand og drikke mælk. Heldigvis kan jeg godt lide mælk, ellers havde et kalktilskud kunne erstatte dette.

Jeg er også så heldig, at vi har en kantineordning på mit job. Det sikrer, at jeg får noget mad, som jeg normalt ikke ville få lavet derhjemme. Hjemme hos mig er økologiske råvarer enormt vigtige. Det kan have sin begrænsning, når man handler, da jeg ikke ønsker at købe varer, der ikke er økologiske. Derfor får vi leveret mad fra Årstiderne, så vi sikrer, at vi både får en sund og varieret kost.

Alt med måde

Jeg har aldrig været hysterisk om, hvad jeg må og ikke må spise. Jeg har som hovedregel, at ”alt er med måde”. Selvfølgelig har jeg holdt mig væk fra alkohol, men jeg mener ikke, at et par stykker sushi med tun er noget, det lille vidunder tager skade af. Min jordemoder er heldigvis meget klog og giver mig ret i det.


Da vores første barn var meget lille, da han blev født, har jeg i min nuværende graviditet været til ekstra kontrol i form af lægebesøg og scanninger. Jeg har derfor haft mulighed for at snakke med lægen om, hvordan jeg skal leve mit liv. Netop fordi han var lille, og jeg selv er lille, gik der ikke meget mere end nogle måneder efter fødslen, før var igen jeg på min normalvægt og faktisk mindre. Dette på trods af at jeg de første 14 dage næsten levede af kage. Jeg spiste en del kage igennem min graviditet, da jeg de første måneder var sulten, og kage er altså bare sjovere end en rugbrød med øko leverpostej, hvis nogen skulle være i tvivl. Det betød, at jeg opbyggede en trang til søde sager.


Det sunde alternativ

Heldigvis fandt jeg hurtigt nogle sundere og lige så lækre alternativer, så der ikke gik fuldstændig kage i min kost. For eksempel fandt jeg ud af, at alt der er overtrukket med chokolade (selvfølgelig) er lækkert. Men man kan få mange sundere ting, der er chokoladeovertrukket – blandt andet mandler og gojibær og i den lidt mere usunde kategori, lakridskugler. De chokoladeovertrukne lækkerier vil jeg anbefale til alle – om man er gravid eller ej. Men også forskellige frugtbarer kan holde min sukkertrang væk, så er det slet ikke så kedeligt at være sund gravid.

Jeg har været i kontakt med en træner og diætist for at høre, hvordan jeg skal leve efter min fødsel, så jeg ikke ender med at tabe mig for meget igen. Jeg ønsker ikke at leve usundt og bare flyde på sofaen hele tiden. Så vi er kommet frem til, at jeg skal spise en masse sundt fedt, som nødder, avokado og fed fisk, når jeg har født.

Chokoladelækkerier

Gojibær m. chokolade Superfruit 200 g
89,00
DU OPTJENER 9 Point
Kakao Nibs (rå) Ø 150 g
66,95
DU OPTJENER 7 Point

En lækker bar

Rawbar Dadelkonfekt Kakao Ø Ganefryd 50 g
20,00
DU OPTJENER 2 Point
Arjuna ingefær bar Ø GIN-GINS 35 g
21,95
DU OPTJENER 3 Point
Minimumskøb 6 stk
ROO'bar Roobar Goji Bær 30 g - øko
stk. 11,00
DU OPTJENER 2 Point
Rawbite Rawbite proteinbar
19,95
DU OPTJENER 2 Point

Skal man træne som gravid?

Jeg har været til træning et par gange, hvor jeg cyklede lidt, og lavede et par øvelser i naturen. Det var først noget jeg startede på, fordi min jordemoder sagde, at det var okay at lave en lille smule, fordi min krop skulle styrkes. Så jeg måtte op på cyklen, selvom jeg var omkring 25 uger henne. Jeg troede da, at gravide var fritaget fra alt, der hedder motion? Men der var ingen undskyldning. Selvom jeg ikke kunne løbe, som de andre på holdet, så var det alligevel meget motiverende at træne sammen med andre på et hold, for jeg ville aldrig få taget mig sammen til kaste træningsmåtten ud derhjemme. Jeg ville ønske at jeg var bedre til at råbe af mig selv: ”Kom nu i gang! Og så lige 10 mere! Vi er der næsten!” Eller hvad en træner nu har af kække og overskudsagtige vendinger. Men med 1,5 måned tilbage inden termin, vil jeg i stedet bare nyde sommeren og få den motion, man nu får af at have et lille tornadobarn derhjemme i forvejen.

Tilmeld dig Club Matas Mamma

Club Matas Mamma, er vores nye morklub. Her fokuserer vi på DIG som er gravid og nybagt mor.

Tilmeld dig på din Club Matas profil under ”Mine interesser” og oplys om du er gravid eller har børn under 3 år. Herefter kan du sætte flueben i JA TAK til at være medlem af Club Matas Mamma.

Det er selvfølgelig helt gratis at være medlem og du modtager e-mails med velkomstgave, gode tilbud målrettet til dig, og meget mere.

Vi glæder os til at byde dig velkommen, og følge dig igennem din graviditet og livet med små børn. Tilmeld dig her!