Folsyre

Mest populære
Vælg filtre

Mærker

Pris

Alder

Form

Indhold

På abonnement

Bedømmelser

10 produkter
10 produkter
Sorter efter: Mest populære
Emma
Materialist og Helserådgiver
Min ekspertise er:
Hudpleje

Hvad er Folsyre og Dens Funktioner

Folsyre kaldes også folinsyre og B9 vitamin. Det er et vitamin i B-vitamingruppen og bidrager til dannelse af røde blodlegemer, celledeling, omsætning af aminosyrer og kan forebygge rygmarvsbrok hos fostre.

Folsyre anbefalinger, Fordele og Risici

Hvis du er sund og rask, er der ingen generelle anbefalinger for at tage folsyre, da de fleste får nok gennem kosten. Der er dog generelle anbefalinger til gravide, om at tage 400 mikrogram folsyre dagligt, fra man planlægger en graviditet til 3 måneder henne i graviditeten. Der kan være individuelle behov, men hvis du er i tvivl, kan du altid spørge din læge eller jordemoder til råds.

Hvis man har mangel på folsyre, kan man opleve blodmangel, men i disse tilfælde vil det kræve en undersøgelse fra lægen, der også vil fortælle hvilken dosis af folsyre du skal have.

Det er meget sjældent at der ses overdoseringer af folsyre, da det er et vandopløseligt vitamin, hvor kroppen selv udskiller det den ikke bruger.

De fleste multivitaminer indeholder også et tilskud af folsyre, således du er godt dækket ind sammen med kosten.

Hvordan får man Folsyre gennem Kosten

Folsyre findes i mange forskellige madvarer og den gennemsnitlige dansker kan spise sig til ca. 340 mikrogram folsyre dagligt. Folsyre findes blandt andet i spinat, avokado, ris, ærter og bønner.

Folsyre Tilskud, Underskud og Konsekvenser

Folsyre kan købes som kosttilskud i tabletform, hvor forskellen tit vil findes i mærke, styrke og antal tabletter. Få oplever at være i underskud, men det forekommer. Der er en række symptomer man kan opleve hvis man er i underskud af folsyre, herunder

  • Luft i maven
  • Diarre
  • Fordøjelsesbesvær
  • Blodmangel
  • Nedsat smagssans

Symptomerne her kan dække over mange andre tilstande, så hvis du oplever disse og tror du er i mangel af folsyre, er det vigtigt at du kontakter din læge. Som nævnt kan folsyremangel føre til blodmangel hos voksne, nedsat mental og fysisk udvikling i barndommen og misdannelser af foster hos gravide.

Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.