Menu

Kolesterol

Helse & Sundhed Shop efter behov
Mest populære
Vælg filtre

Mærker

På abonnement

Pris

Alder

Form

Indhold

Certificeringer

Aktuelt

8 produkter
8 produkter
Sorter efter: Mest populære

Hvad er forhøjet kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof, som indgår i alle kroppens celler. Det er nødvendigt for en lang række af de funktioner, som kroppen har, og derfor danner kroppen også selv kolesterol.

Et forhøjet kolesteroltal er ikke i sig selv en sygdom, men det er en tilstand, som kan behandles. Et forhøjet kolesteroltal kan eksempelvis føre til åreforsnævringer og dermed øge din risiko for blodpropper på sigt. Et forhøjet kolesteroltal kan skyldes en blanding af arveanlæg, dårlig livsstil og andet. Ofte kan et forhøjet kolesteroltal sænkes med en sundere livsstil. En medicinsk behandling vil først komme på tale, hvis den nye livsstil ikke er tilstrækkelig, eller hvis du har et svært forhøjet kolesteroltal.

Kolesterol bliver transporteret rundt i kroppen ved hjælp af blodet, som er omgivet af en skal baseret på fedt og protein. Der findes tre slags kolesterol:Trigycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

Triglycerid er et fedtstof, som transporteres rundt i blodet i VLDL-partikler og er en forkortelse for Very Low Density Lipoprotein. Forhøjet triglycerid-niveau er en risikomarkør for at få hjertekarsygdomme.

LDL er forkortelsen for Low Density Lipoprotein. LDL har en tendens til at aflejre sig i dine blodkar, som bliver mindre og forsnævrede og dermed risikerer blodbanerne at lukke helt til. Omtales "det lede" kolesterol.

HDL forkortelse for High Density Lipoprotein. HDL transporterer kolesterolet fra blodkarrene til leveren. Dette kolesterol har en gavnlig effekt, da det reducerer graden af åreforkalkninger og omtales det 'herlige' kolesterol.

Lægen

Få jævnligt målt dit kolesteroltal ved lægen – særligt, hvis du i forvejen er i risikozonen eller har forhøjet kolesterol. For at afhjælpe dit forhøjede kolesterol kan du forsøge dig med eventuelle livsstilsændringer eller kosttilskud med rød gærris eller plantesteroler. Når det gælder dit helbred, er det en god idé altid at have kontakt til din læge. Prøv ikke udelukkende på egen hånd at fikse problemet.

Kolesterolsænkende kosttilskud

Rød gærris

Rød gærris kan på en naturlig måde hjælpe med at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet. Dette findes blandt andet i produktet fra Pharma Nords Cholessin.

Rød gærris virker således, at det hæmmer enzymet HMG-CoA reduktasen og dermed produktionen af kolesterol i kroppen. Derudover indeholder det også andre aktive plantestoffer, som er med til at hindre optagelsen af kolesterol fra tarmen og stimulerer derfor udskillelsen af kolesterol gennem galde.

Plantesteroler

Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet. Dette kan findes i produkter som Zerochol og REG'Activ.

En kost, der er rig på grøntsager, frugt, korn, frø, nødder og planteolier indeholder naturligt mange plantesteroler og stenoler. Det er derfor den mest naturlige vej til en sænkning af for højt kolesterol.

Naturlægemiddel til kolesterol

Mange kender efterhånden fordelene ved HUSK loppefrøskaller. De er rigtig gode til problemer som diarré, forstoppelse og irritabel tyktarm, da det er et super fiberrigt produkt. Derudover kan produktet også bruges til et let forhøjet kolesterol. Produktet bruges som et supplement til din diæt og skal ske efter vejledning fra din læge.

Kostråd ved forhøjet kolesterol

  • Spis mindre fedt (specielt mættet fedt fra smør, rødt kød og fede mejeriprodukter)
  • Spis kostfibre – især fra havre
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spis gerne 30 gram nødder dagligt (usaltede)
  • Spis mindre sukker
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Vær fysisk aktiv i minimum 30 minutter dagligt
  • Vægttab kan være vejen frem, hvis du er overvægtig
Rikke
Farmakonom
Rikke er uddannet som farmakonom i 2017 i Århus, men har arbejdet med meget andet end apoteksalg. Rikkes store interesse og passion er at være med til at fremme folkesundheden og give forståelig rådgivning i blandt andet kosttilskud og hudpleje.