• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Levering 1-3 dage

Er solen farlig når man er gravid?

Skrevet af Club Matas Mamma teamet.


Vi glæder os alle til solens varme stråler. Til at komme lidt ud fra vores hjem og nyde solen varme vores vintertrætte kroppe op. Men er der noget man skal være ekstra opmærksom på, når man er gravid i forhold til solbadning?

Solbadning når man er gravid - hvad må man?

Som udgangspunkt er sollys godt, da det er med til at vi danner D-vitamin som bl.a. er vigtigt for vores immunforsvar. Sollys kan også gøre at vi føler os glade. En gåtur i solskin er noget de fleste nyder.

Når man er gravid, skal man i højere grad end tidligere passe på sig selv. Din krop og særligt din hud er mere følsom, derfor findes der særlige anbefalinger til dig, som er gravid.

Folsyre og sol

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du tager et tilskud af B-vitaminet folsyre fra du planlægger din graviditet til du er 12 uger henne. Folsyre nedsætter bl.a. din risiko for at føde et barn med rygmarvsbrok. Ekstrem og langvarig overophedning kan dog gøre, at din krop optager mindre folsyre end normalt. Undgå derfor at ’stege’ i solen. Dette råd gælder også senere i graviditeten.  

Større følsomhed og risiko for pigmentforandringer

Under din graviditet bliver din hud bliver mere følsom overfor solens stråler end tidligere. De ændrede hormoner øger aflejringen af hudens brune farvestof, melamin. Formålet hermed er bl.a. at hærde dine brystvorter. Du vil dog også kunne opleve at få nogle afgrænsede brune områder i ansigtshuden, pga. øget pigmentaflejring. Hvis du solbader, vil de brune områder fremhæves yderligere. Forandringerne forsvinder hos langt de fleste efter fødslen.

Efterhånden som barnet vokser, vil din hud blive belastet, hvorfor du kan få strækmærker i huden, fx på lår, mave og bryster. Der er ikke noget at gøre, den eneste forebyggelse er at undgå at tage alt for meget på. Strækmærker er reelt små bristninger i underhuden, hvilket gør huden sart og tynd. Derfor bliver du lettere solskoldet her. Undgå derfor at få for meget sol på strækmærkerne.
Husk rigeligt med solcreme – og gerne med en høj faktor, hvis du vil beskytte din sarte hud ekstra.

Vi vil gerne passe på dig

I Matas vil vi gerne passe på dig som er gravid. Vi tilbyder dig derfor et stort udvalg af svanemærket solcreme, så du kan forebygge solskader. Husk at smøre dig ind i et tykt lag, flere gange dagligt.


3 anbefalinger om solbadning

1. Skygge: Hold solpause mellem kl. 12 og kl. 15, hvor solens stråling er stærkest.

2. Solhat: Brug en god bredskygget hat og dæk din hud til, når solen står højest.

3. Solcreme: Undgå at blive forbrændt. Brug derfor rigelig med solcreme, mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande hvor solen er stærkere.

Ekstra tips netop til dig som gravid

 • Mærk efter hvordan du har det, når du er i solen. Ved det mindste utilpashed, så søg skygge og drik vand. Allerbedst er det at forebygge at du bliver utilpas af for meget sol.
 • Solbad kun i kort tid af gangen, og undgå helt at stege i solen.
 • Tag en parasol med til stranden.
 • Gå jævnligt en tur eller gå i vandet og bliv kølet af.
 • Drik rigeligt med væske og drik især vand, gerne før du bliver alt for tørstig.

3 skønne svanemærkede solserier

1. Derma Sollotion

Dermas sollotion er en vandfast solfaktor og særlig velegnet, hvis du bader eller sveder meget.

Solcremerne lever op til de nye EU-anbefalinger om optimal UVA- og UVB-beskyttelse.

De er allergi- og miljøvenlig solbeskyttelse blåstemplet af Svanen og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og helt uden parfume, parabener og farvestoffer.

Dermas sollotion indeholder fugtgivende Pentavitin, Glycerin og naturlige olier, der efterlader huden blød og glat samtidig med, at den beskytter mod udtørring.

I serien findes sollotion til krop og ansigt med forskellige solfaktorer, baby sollotion, sololier og aftersunlotion og -gel. Se hele udvalget her!

Derma Sollotion Høj SPF 30 200 ml
79,95
Førpris 99,95
DU OPTJENER 8 Point
Derma Ansigtssolcreme SPF 30 50 ml
63,95
Førpris 79,95
DU OPTJENER 7 Point
Derma Ansigtssolcreme SPF15 50 ml
63,95
Førpris 79,95
DU OPTJENER 7 Point

2. Matas Solserie

Matas Sollotion absorberes hurtigt og beskytter dig effektivt mod solens UVA- og UVB-stråler.

Findes både som traditionel solcreme og som solspray. Påføres på den tørre hud inden solbadning i et tykt, jævnt lag og fordeles med hænderne.Solserien indeholder fotostabile filtre samt er vandfast.

Primære aktive ingredienser

 • Kreatin forbedrer hudens elasticitet
 • E-vitamin beskytter din huds naturlige barriere og virker som antioxidantSvanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.
 • Uden parfume, parabener, MI og phthalater.


I serien findes almindelig solcreme, solspray, solstifter, børnesolcreme, vintersolcreme og aftersunprodukter. Se hele serien her!

3. AVIVIR  Solpleje

Avivir solserie er 100% fri for parfume, parabener og svanemærket.

Indholdet i produkterne lever op til kravet om solbeskyttelse, miljøvenlighed og allergivenlighed og giver din hud en optimal beskyttelse mod solen sammen med vegetabilske olier og økologisk aktiv Aloe Vera.

De fysiske og kemiske solfiltre er blandet for at sikre at du får en optimal beskyttelse mod solens UVA og UVB stråler. Alle produkterne har en skøn duft af Aloe Vera.

Det høje indhold af aktiv Aloe Vera styrker din huds forsvar og intensiverer tilførslen af fugt.

I serien findes sollotion, sun face creme, aftersunprodukter og rene Aloe Vera produkter til solskader. Se hele solserien her!

AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 150 ml
144,95
DU OPTJENER 15 Point
AVIVIR Aloe Vera Sunlotion SPF 15 150 ml
139,95
DU OPTJENER 14 Point
AVIVIR Aloe Vera Anti-Age Sun Face SPF 15 50 ml
139,95
DU OPTJENER 14 Point
AVIVIR Aloe Vera Natural Spray 75 ml
59,95
DU OPTJENER 6 Point

Tilmeld dig Club Matas Mamma

Club Matas Mamma, er vores nye morklub. Her fokuserer vi på DIG som er gravid og nybagt mor.

Tilmeld dig på din Club Matas profil under ”Mine interesser” og oplys om du er gravid eller har børn under 3 år. Herefter kan du sætte flueben i JA TAK til at være medlem af Club Matas Mamma.

Det er selvfølgelig helt gratis at være medlem og du modtager e-mails med velkomstgave, gode tilbud målrettet til dig, og meget mere.

Vi glæder os til at byde dig velkommen, og følge dig igennem din graviditet og livet med små børn. Tilmeld dig her

 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Levering 1-3 dage