WOW – jeg er GRAVID!

af Carina Skouboe, 34 uger henne og mor til Hector på 3,5 år

For 6 måneder siden tog jeg en graviditetstest, som viste to streger. Faktisk præcis i dag. Så tog jeg lige 4 tests mere over de følgende dage, bare for at være helt sikker. Men den var god nok og i dag er der både en stor rund mave og rigeligt sparkeri derindefra.
​​​​​​​

Graviditeten var ønsket og min mand og jeg havde ”arbejdet” på sagen i lidt over 6 måneder. Vi har en søn på 3 år i forvejen, og vi ønskede brændende, at han skulle have søskende.  Nu får han en lillesøster om 9-10 uger – cirka. Jeg var rigtig glad, da jeg stod der med den positive graviditetstest i hånden, og selvom vi havde ønsket det længe, virkede det alligevel lidt surrealistisk, da den endelig var positiv.

Alle de der DOs & DON’Ts

Dagen efter skulle jeg mødes med min ”gamle” mødregruppe til sushi og drinks. Og derfor blev det meget hurtig virkelighed igen, at der er flere regler, når man er gravid. For hvordan var det nu lige med utilberedt fisk? Er der noget med, at man ikke må spise tun? Drinksene kunne jeg i hvert fald godt glemme alt om den næste lange periode – og for øvrigt havde jeg også en tid ved frisøren til en farvning ugen efter. Hvad med den?

På tre år havde jeg faktisk fortrængt alle de her do’s and don’ts, der følger med, når man venter sig. Måske fordi når man så står med sit lille barn i armene, så kommer der et helt nyt regelsæt, man skal sætte sig ind i. Og her har jeg vist ikke helt styr på alle reglerne endnu!

Jeg havde glemt kvalmen og trætheden

Ret hurtigt efter min positive graviditetstest blev jeg mindet om graviditetens spilleregler! For min krop bød hurtigt på hele paletten af graviditetsgener. Først kvalmen, så migræne, men værst var den der uoverkommelige træthed.

Jeg havde intet overskud de første mange uger. Og hvordan holder man så fokus på at passe på sig selv og det lille liv, der vokser indeni? Det er rigtigt sundt at træne, holde sig aktiv og spise sundt og varieret. Men jeg havde bare ikke overskuddet til at motionere eller handle ind til spændende, varierede måltider og tilberede dem, når min familie og mit job også skulle passes, og energiniveauet lå på en brøkdel af det sædvanlige.

Så hvad kunne jeg så gøre for min krop? Desværre ikke det optimale, og det måtte jeg bare acceptere. Til gengæld krævede det ikke alverdens overskud at finde iPad’en og dankortet frem efter puttetid og suse ind og bestille dagligvarer til de næste dage. Det er lettere at træffe sunde valg, når man er mæt og ligger på sin sofa og ved at næste træk bliver at smutte under dynen.

Svanemærket sofashopper

Jeg shoppede også min personlige pleje på nettet – igen fandt jeg lettere overskud fra sofaen til at tjekke efter Svanemærket og læse nærmere på indholdet af min creme, min shampoo, min deodorant også videre. Når jeg nu ikke havde overskuddet til at byde min krop de mest optimale omstændigheder, så kunne jeg i det mindste vælge de løsninger, der ikke krævede mere end at sørge for ikke at udsætte mit kommende barn for unødig kemi i min personlige pleje.

Det handlede mest om ”overlevelse” på det tidpunkt – men nu er overskuddet heldigvis vendt lidt tilbage. Så meget at jeg igen er startet på fødselsforberedelse.

Alt kan googles, men ...

Under min første graviditet tilmeldte jeg mig et fødselsforberedelseshold. Selvom vi lever i en verden, hvor al information kan googles, følte jeg mig bare i vildrede, hver gang jeg åbnede en bog omkring graviditet eller forsøgte at finde svar på internettet.

Det viste sig, at fødselsforberedelse var det helt rigtige valg for mig. For når man står over for den største forandring i sit liv og skal vænne sig til tanken om det kæmpe ansvar, der følger med, så har man altså brug for nogen at snakke med. Nogle der har prøvet det før, og nogle der står i samme situation.

Jeg lærte en masse – noget om vejrtrækning, noget om hvad der helt konkret sker med kroppen under fødslen, og hvordan jeg skulle arbejde med veerne, når de en dag kom. Men det vigtigste, jeg tog med derfra, var, at jeg mødte 9 andre kommende mødre, der ligesom mig var fyldt med glæde, spænding, spørgsmål, frygt og spandevis af hormoner, nu hvor vi skulle sætte et barn i verden.

Og så var der de vise ord fra vores underviser – ord som jeg stadig den dag i dag øver mig i at sige til mig selv: "Det er mig, der kender mit barn bedst."

Jeg prøver at lade det være den vigtigste regel, når jeg står i situationer hvor en ”How-to-Mommy” bog er savnet.

Så nu er jeg igen sammen med et hold mødre, der sidder med samme tanker som mig – og det giver mig lidt ro, at kunne dele den her tid med dem. Og glæde mig over, at jeg nu endelig har overskud til at gøre noget rigtigt godt for mig selv, og den lille pige der sparker inde i min mave – men mest sparker på min blære og i mine ribben …

8 skønne Svanemærkede produkter til din morkrop

Matas Striber og Matas Natur tilbyder dig et stort udvalg af Svanemærkede produkter til din personlige kropspleje

Vær med i Club Matas Mamma

Club Matas Mamma er vores nye morklub. Her fokuserer vi på dig, som enten er gravid eller ny mor.

Vi sender dig e-mails med personlige tilbud, spændende og medrivende artikler fra mor til mor og selvfølgelig en masse tips til, hvordan du bedst plejer dig selv og din krop.
Er du gravid, vil du tilbudt en lækker Mamma-pakke, som du kan hente i din Matas.

Du tilmelder dig let på din Club Matas-profil under ”Mine interesser".
Husk at sætte flueben i "Ja, tak" til at være medlem af Club Matas Mamma. Det er selvfølgelig helt gratis at være medlem.