Inspiration til årets
Mandelgaver
Mandelgaver til boligen
SPAR 353,-
KUN ONLINE
by Lassen Kubus 4 Black
826 kr.1.179 kr.Spar 353,-
SPAR 279,-
KUN ONLINE
by Lassen Line Black
650,95 kr.929,95 kr.Spar 279,-
SPAR 171,-
KUN ONLINE
by Lassen Kubus T Black
398,95 kr.569,95 kr.Spar 171,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bumble Julemand Medium/ rød
Medlemspris
183,96 kr.229,95 kr.Spar 46,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Soft Bumble Lille/ sky
Medlemspris
119,96 kr.149,95 kr.Spar 30,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bumble IQ Lille/ hvid
Medlemspris
159,96 kr.199,95 kr.Spar 40,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Kat hvid
Medlemspris
143,96 kr.179,95 kr.Spar 36,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bimble Lille/ ruby
Medlemspris
119,96 kr.149,95 kr.Spar 30,-
NYHED
Kay Bojesen Elefant Mini Eg
749,95 kr.
NYHED
Kay Bojesen Rangle Bøg
349,95 kr.
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bumble Lille/ eg
Medlemspris
319,96 kr.399,95 kr.Spar 80,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bimble Medium/ rå eg
Medlemspris
399,96 kr.499,95 kr.Spar 100,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bimble Medium/ rå eg
Medlemspris
399,96 kr.499,95 kr.Spar 100,-
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Hoptimist Bimble Lille/ røget eg
Medlemspris
239,96 kr.299,95 kr.Spar 60,-
Mandelgaver der kan spises
Mandelgaver der passer til enhver
Ecooking Starterkit 50+
499,95 kr.
Louise
Materialist
Louise blev i 2018 uddannet materialist. Hendes interesse ligger i hudpleje og makeup, som hun også selv afprøver en del af, så hun kan give den bedste rådgivning. Louise vil rigtig gerne give en personlig og professionel rådgivning, så den enkelte kundes behov bliver opfyldt.
Min ekspertise er:
Make-up

Mandelgave som tradition

Risalamande, Ris à l'amande, Riz à l'amande.... Kært barn har mange navne - men vi kender vidst alle sammen godt til denne tradition juleaften!

Risalamande er inspireret af den klassiske franske dessert Riz à 'limpératrice - og det er da også derfor, at den skønne juledessert har fået fransk-inspireret navn, nemlig Ris à l'amande, som på fransk betyder "ris med mandel". Men på trods af den franske nedstamning, er det faktisk en dansk tradition, som de slet ikke kender til i Frankrig.

Med skeen i hånden juleaften er julefreden dømt til kamp. Alle kneb gælder når det handler om, at finde den berømte mandel. Så længe de andre ikke ser, at du graver dybt i skålen efter det mikro glimt af en stor mandel - den skal findes! Men hvorfor er denne tradition egentlig en tradition der gør alle gæster til jul, hinandens rivaler?

Traditionen omkring risalamande er en dansk tradition der kan spores tilbage fra omkring 1900, hvor de borgerlige køkkener begyndte at servere retten med kirsebærsauce op til jul i stedet for risengrød. Inden da, var risengrød med ris og kanel nemlig en eksklusiv spise for borgerne. Først efter 2. verdenskrig blev risalamanden nr. 1 på den danske juledessert. Idet mangel på ris og kanel kunne spores hos borgerne. Dermed kunne husmødrene læse i damebladene, at de kunne strække deres risengrød ved at tilsætte flødeskum eller et andet erstatningsprodukt. Derudover fik manglen på mandler også nogle til at erstatte den hele mandel med en knap, da man ikke ville servere en risalamande den den berømte mandelgave.

Traditionen omkring mandelgave mener man, at stamme fra en fransk skik fra 1500-tallet, hvor man i de fornemmeste kredse puttede en bønne i en helligtrekongerskage. Den, der fik bønnen, blev "konge" med hans privilegier. Omkring 1800-tallet blev bønnen erstattet af en hel mandel og helligtrekongerskagen blev erstattet af risengrøden.  

En julegris med smag af marcipan​​​​​

Den heldige vinder af mandlen får lov at få årets mandelgave. I gamle dage var det ingen hemmelig hvad mandelgaven bestod af, det var nemlig en marcipangris, som traditionen tro var. Gerne en tyk og blød en af slagsen, med et rødt sløjfebånd om maven.

Grisen var forhen et symbol på jul. Den saftige flæskesteg blev på juleaften spist med stor nydelse og i løbet af december blev der lavet sylte og leverpostej, der spredte stor madglæde rundt omkring i hjemmene. Det var derudover i gamle dage også en tradition af sætte et stort grisehoved på middagsbordet, hvor man som heldig gæst kunne spise løs af grisekødet.

Det er altså et symbol på luksus og den skulle selvfølgelig også forkæle den heldige vinder af mandlen. Da grisen blev udformet i marcipan, var det derfor en særlig sød delikatesse - og som den dag i dag smager af jul som vi gerne tager en ekstra portion af den lækre risalamande for at få fat i.

Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.