• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-3 hverdage
  • Byt i 190 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 60 dages returret

Matas Retursystem

Minimering af plastikforbruget
For at fremme Ansvarligt forbrug prioriterer Matas cirkulære affaldsløsninger. Det betyder konkret, at al emballage, der bruges til at transportere færdigvarer til Matas’ hovedlagre og landets Matas butikker, genbruges i koncernens landsdækkende genbrugsordning – Matas Retursystem. Systemet ligger i direkte tråd med EU’s emballagedirektiv, der prioriterer genbrug frem for forbrænding.

I 2018/19 blev der indsamlet 37 ton transportplast mod 40 ton året før og 474 ton pap mod 514 ton året før. Dette fald i forbruget af transportplast skyldes at butikkerne modtager alle varer ompakket fra Matas Centrallager, hvilket samtidig har resulteret i et fald i mængden af indsamlet pap fra butikkerne.

Via Matas Retursystem tilbydes kunderne at returnere tomme emballager fra alle produkter, som er købt i Matas, til genanvendelse. Kunderne returnerede 20 tons plastemballage i 2018/19, hvilket et en stigning på 1 ton ift. sidste regnskabsår.

Emballagen er returneret, uden at kunderne har modtaget nogen pant eller anden form for økonomisk vinding.

I alt blev der i regnskabsåret sendt 57 tons plast fra Matas til genanvendelse, hvilket er 2 tons mindre end i sidste regnskabsår. Det samlede fald skyldes at Matas selv bruger mindre transportplast end tidligere.

For også at reducere mængden af ikke genbrugsbaseret plastik anvendt til emballage af Matas egenvarer, har Matas i en årrække samarbejdet med producenten af hovedparten af Matas’ stribeprodukter om at reducere såvel det samlede emballageforbrug som mængden af plastik i den enkelte emballage. I regnskabsåret 2018/19 gik Matas i gang med at relancere striberne og har i den anledning udviklet en række nye emballagetyper, hvor indholdet er plastik er reduceret med op til 30 %.

Matas påbegyndte i 2014 at udfase al mikroplast i egne varer. Samtidig bidrager Matas via interesseorganisationen Dansk Erhverv til at fremme fælles EU-regulering for at øge udfasningen af mikroplast i andre producenters kosmetiske produkter.

Som et led i strategien Matas Hjertesager, er ambitionen for regnskabsåret 2019/20, at Matas udarbejder en endnu mere omfattende plastikpolitik, der blandt andet forholder sig til de plastikposer, danskere hvert år er storforbrugere af, når de handler, samt til en generel reduktion eller øget genanvendelse af emballage.

  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-3 hverdage
  • Byt i 190 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 60 dages returret