Din sundhed

Bliv klogere på sensitiv hud

Sensitiv hud er en hud, der kræver meget fokus og opmærksomhed. Sensitiv hud er en hud, der kan være ekstra disponeret for en række hudproblemer, grundet dens hudtype. Det afgørende for sensitiv hud er at afdække hvorfor huden er sensitiv og især hvilke interne og eksterne faktorer, som forårsager yderligere sensitivitet. Først når man ved dette kan man sætte ind med forebyggende pleje af sensitiv hud.

Sensitiv hud kan tage mange former, så denne tilstand af huden er ofte forskellig fra person til person. Nogen har en sensitiv hud, der reagerer kraftigt på specifikke ting, som en anden person med sensitiv hud ikke reagerer på. Og så er der også tilstanden hvor hudens reaktioner er mere eller mindre konstant. Uanset hvilken type af sensitiv hud du har, handler om først og fremmest om at finde ud af hvilke tilstande, der påvirker din hud, for herefter at finde den rette pleje for din hud.

Farmakonomen guider: Sensitiv hud


Hvad er sensitiv hud?

Sensitiv hud kan ofte forårsages af både interne og eksterne faktorer, såsom UV-stråler, kulde og forurening,  valg af kosmetik,  kost, arvelige faktorer og meget andet. Der er med andre ord rigtig mange ting, der kan forårsage sensitiv hud. Perioden huden opleves sensitiv på kan også variere. Hvad enten du er genetisk disponeret for sensitiv hud  eller ej, så kan huden opleve perioder med sensitivitet eller være sensitiv permanent. Til forskel fra andre hudproblematikker, hvor man overordnet forstår hvordan huden reagerer, så kan sensitiv hud faktisk reagere anderledes afhængig af hvilken hudtype man har. Der er sensitive hudtyper, der nærmest intet tåler, mens andre sensitive hudtyper kun reagerer på visse ingredienser eller faktorer. For behandlingen af sensitiv hud handler det altså om at vide mere om de sensitive hudtyper, der er.

​​​​​​​

  • Din hud er naturligt sensitiv: din hud er lys, tynd, ofte tør og kan nemt blusse op
  • Du har reaktionel sensitiv hud: din hud reagerer sensitivt på eksterne faktorer, som vejr og vind, kulde og sol, og kan reagere stærkt på utilpasset kosmetik, renseprodukter og peeling behandlinger.
  • Din hud lider af sporadisk hudsensitivitet: det kan være rosacea, akne, og skæleksem, der alle kan øge din huds sensitivitet.

Hvordan føles sensitiv hud?

Sensitiv hud kan ofte kendetegnes ved at din hud kan føles rød, stram og tør. Derudover kan det også snurre og klø i huden.

Disse symptomer udløses ofte ved eksponering for varme, kulde, forurening, medicinske behandlinger og mange andre eksterne faktorer.
​​​​​​​

Symptomerne kan også udløses ved interne faktorer, såsom stress, kost eller hudlidelser.

Hvordan plejer jeg sensitiv hud?

For at pleje sensitiv hud er det vigtigt at vide mere om hvilken hudtype man har, men især også hvilke faktorer, der forårsager den sensitive hud. En grundig opmærksomhed på de årsager, der skyldes den sensitive huds symptomer, er et godt sted at starte. Skyldes hudens reaktioner miljømæssige eller kontaktmæssige eksterne faktorer, eller måske atopi? Først når man kender hvad der forårsager sensitiviteten, kan man gå ind med målrettet pleje til sensitiv hud.

Uanset hvilke typer af eksterne og interne faktorer, der forårsager den sensitive huds reaktioner, bør pleje til sensitiv hud tage udgangspunkt i at lindre de ubehagelige symptomer der opstår når den sensitive hud reagerer. Generelt anbefales det dog at anvende hudplejeprodukter, som er særligt formuleret til sensitiv hud, idet disse er udviklet til at berolige sensitiv hud og minimere risikoen for at huden reagerer sensitivt.
​​​​​​​

Derudover anbefales følgende:

  1. Rens huden blidt, og vælg produkter, der ikke er for skrappe for huden.
  2. Vælg produkter, der er særligt formuleret til sensitiv hud.
  3. Begræns dig ikke kun af hudpleje til din sensitive hud. Vælg skånsom makeup, der er formuleret specifikt til sensitiv hud.

Relaterede artikler

Sådan beskytter du din mest sarte og sensitive hud

Nyhed

Sådan beskytter du din mest sarte og sensitive hud

Af Matas

Mange kvinder synes at det er lidt pinligt at snakke om, og derfor er det heller ikke et problem der er meget fokus på. Men intime gener er ikke unormalt og det er problemer som kvinder i alle aldre kan døje med.

Læs Mere
De ideelle renserutiner til dig med sensitiv hud

Nyhed

De ideelle renserutiner til dig med sensitiv hud

Det er altafgørende med gode og konsekvente renserutiner, hvis huden skal holdes smuk og sund gennem hele livet. Har du ovenikøbet sensitiv hud, kræver det ekstra skånsom pleje. Vi guider dig til de ideelle renserutiner med Striberne, der passer ekstra godt på huden.

Læs Mere
Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere