Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Lær at beskrive parfume - og vælge den rigtige

Parfume er et svært emne at navigere i: hvordan sætter man ord på, hvad man godt kan lide? Og hvordan skal man beskrive en duft, hvis man gerne vil købe en gave til en man har kær? Se med, når vi guider dig til at tale flydende parfume, og finde frem til de helt rigtige dufte til dig selv - eller en, du holder af.

Vi sendte LIVE mandag d. 04/05

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Se med mandag d. 4/5 kl. 20:00!
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder

Lær at beskrive parfume - og vælge den rigtige Parfume kan være et svært emne at navigere i. Se med, når vi guider dig til at tale flydende parfume, og finde frem til de helt rigtige dufte til dig selv - eller en, du holder af. Mandag d. 04.05 kl. 20.00

Sådan beskriver du parfume

Parfume er et af de mere komplekse emner inden for skønhedsverdenen. Ud over, at der er enormt mange varianter på markedet, er det måske heller ikke altid, at vi er helt klar over, hvordan vi skal beskrive duftene - eller hvad vi overhovedet skal dufte efter.


At beskrive parfumer er en hel videnskab. De forskellige duftnoter inddeles i "duftfamilier" - og dem er der mange af; hele 8 eksisterer der officielt og der kan være mange hundrede dufte i én familie. For at simplificere duftfamilierne lidt, har man opfundet "dufthjulet". Dette er inddelt i 4 overordnede kategorier, som er dem, vi tager udgangspunkt i i artiklen og videoen. Disse 4 kategorier er: blomstrede dufte, friske dufte, orientalske dufte og trædufte.


Derudover har vi valgt at "opfinde" vores egne kategorier en smule, fordi "orientalsk" og "træduft" måske ikke falder de fleste helt naturligt at forholde sig til. Nogle mere tilgængelige begreber vi anbefaler at bruge, hvis man er ny i parfumens verden, er "krydrede dutte" og "søde dufte" i tillæg til blomstrede og friske.


Der kan godt være et vist overlap imellem kategorierne: man kan eksempelvis sagtens forestille sig en let og frisk blomsterduft. Det vigtigste er, at man har styr på et par basale, velbeskrivende ord når man er på udkig efter en ny duft. Der er ingen grund til at lære alle duftfamilierne, hvis man ikke har intentioner om at nørde helt i bund.

Hvilken intensitet skal du vælge?

Dufte kommer i forskellige intensiteter, og det er nu meget rart; nogen elsker kraftige dufte mens andre er til det mere subtile.


Hvis du vil have en duft som dufter kraftigere og holder længere på huden, skal du kigge efter en parfumeolie, som er den mest koncentrerede form for parfume der findes. Disse er ikke så udbredte i den brede handel, hvor eau de parfum - eller edp - som regel er den kraftigste mulighed hos mange mærker.


Er du til lidt mere underspillede dufte, kan du kigge efter en eau de toilette - forkortet edt - som har en lidt lavere koncentration af duftstoffer end edp'en. Endelig kommer cologner og body sprays ind nederst på listen over duftintensiteter.


Heldigvis tilbyder rigtig mange mærker deres dufte både i edp'er og edt'er, så man ikke behøver gå forgæves, hvis man har forelsket sig i en duft, men ønsker den i en anden intensitet.Nilens Jord
Maria er vild med, at Nilens Jord har milde og parfumefri produkter - og at deres sortiment er så bredt. Hun bruger selv både hud- og kropspleje fra mærket, men elsker også makeuppen, hvor hun især er glad for produkterne til ansigtet.

Meget mere selvforkælelse

Matas Beauty Trend Box - den ultimative forkælelse

Matas LIVE

Matas Beauty Trend Box - den ultimative forkælelse

Af Matas

I dag kan vi løfte sløret for en kæmpe nyhed i Matas. Vi lancerer den ultimative selvforkælelse! Mød vores Beauty Trend Box: en limited edition boks fuld af overraskelser, inspiration og selvforkælelse. Se med i aften kl. 20:00, når vi afslører indholdet - du bliver ikke skuffet!

Læs Mere
Hvilken duft elsker du? Vælg den rigtige parfume

Vi guider

Hvilken duft elsker du? Vælg den rigtige parfume

Af Trine Brøndsted

Elsker du duften af sol og strand, eller er du typen som bare må dufte af rent vasketøj? Dufte sætter billeder, minder og stemninger i hovedet på os, og når vi vælger parfume, så falder vi ofte for dem, som vækker særlige minder.

Læs Mere