Mundbind

5 stk
Health NordicFFp2 Maske
69,95 kr.
(46)
50 stk.
EMS MedicalMundbind Type IIR - Produceret i Danmark - Astma-Allergi mærket
149,95 kr.
(66)
SPAR 50%
10 stk
Health NordicMundbind Type IIR
10 kr.20 kr.
(79)
Lærke
Farmakonom
Min ekspertise er:
Helse

Mundbind i Matas

Den sidste tid med Corona (covid-19) har givet os en masse gode vaner og dem skal vi holde fast i. Især håndhygiejne, nys og host i ærmet og nu også brug af mundbind. Det er nyt for mange af os, og ikke noget vi har været vant til at se i vores bybillede. Dette giver en en masse gode spørgsmål. For hvilke mundbind er de bedste? Er de lige gode? Hvordan og hvor længe kan de bruges? Du finder svarene og vores gode anbefalinger her på Matas.dk.

Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af mundbind, både til voksne og børn. Hos Matas.dk finder du hovedsageligt CE godkendte mundbind type 1, type 2, type 2R og stofmundbind. Det er vigtigt at huske, for at mindske smitten, skal du fortsat være opmærksom på at holde afstand og have god håndhygiejne. Hvis du er i øget risiko for alvorlige sygdomme eller hvis du får Covid-19, skal du altid anvende et CE-mærket mundbind.

Bliv klogere på de forskellige typer mundbind

Det er nemlig ikke alle mundbind der beskytter lige meget. De bedste mundbind er et engangsmundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet, men de er dog ikke helt ens. Læs mere om typerne her:

Type 1 mundbind (l)

Type 1 (CE-Certificeret) bindet har en filtreringseffekt på minimum 95%. De fleste oplever at de er nemmere at trække vejret igennem, da filtreringseffekten er en smule mindre end hos andre typer. Ifølge Sundhedsstyrelsen mindsker type 1 mundbind både risiko for spredning og smitte.

Type 2 mundbind (ll)

Type 2 (CE-Certificeret) mindsker også både risiko for spredning og smitte. Du kan derfor også anvende denne type hvis du er smittet, mistænkt for at være smittet, mindske smittespredning eller hvis du er i kontakt med smittebærer. Type 2 mundbind kan med fordel bruges på fly og andet offentligt transport til beskyttelse mod Covid-19. Mundbindet har en ekstra høj bakteriefiltrering på over 98% og består af 3 lag:

 • Et vandtæt lag, der absorberer skidt, små partikler og lugt.
 • Et lag der blokerer bakterier.
 • Et blødt lag inderst, som er skåner din hud for irritationer.

Type 2R mundbind (llR)

Type 2R er også CE-Certificeret. Disse kan også bruges ved flyrejser, i tog og bus. Dette mundbind sikrer dig en høj filtrering på over 98%. Denne type mundmaske beskytter dig mod små partikler i luften, samt partikler der afledes i forbindelse med tale, nys, blod, host og splash.

FFP2 mundbind

FFP2 mundbind er testet i forholdtil deres evne til at filtrere ude fra og ind mod en person som bærer masken. Dette giver en høj beskyttelse med virus som Covid-19, hvorfor disse mundbind også anbefales i sundhedsvæsnet.

Der kan i udlandet være krav om benyttelse af specielt FFP2 mundbind i forbindelse med offentlig trafik mv. læs mere om lokale rejsevejledninger hos udenrigsministeriet

Stof mundbind

Et stofmundbind er ikke CE-godkendt, men er miljørigtigt, da det kan vaskes og genbruges. Mundbindet som er lavet af stof, skal kunne opfylde disse krav:

 • Der skal helst være tre lag stof. Det kan fx være tætvævet bomuld, men skal være tæt nok til at skabe filtrering og stadig være åndbart.
 • Bagsiden eller det indre lag stof skal være fugtabsorberende.
 • Fronten eller det ydre lag skal være fugtafvisende.
 • Mundbindet skal vaskes efter brug ved min. 60 grader.
 • Hav flere stofmundbind at skifte mellem.
 • Læg de nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal have dem med dig.
 • Sørg for at mundbindet sidder tæt til dit ansigt.
 • Når du har stofmundbindet på, skal det håndteres på samme måde som et CE-mærket mundbind.
 • Når du er færdig med at bruge dit stofmundbind, så smid det direkte i vaskemaskinen eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket.

Stofmundbind eller engangsmundbind?

Sundhedsstyrelsen anbefaler CE-mærket mundbind, da fabrikanten kan dokumentere kvaliteten. Stofmundind er ikke lige så effektiv som et medicinsk, dog mindsker det en del smittespredning. Et godt stofmundbind der anvendes korrekt er bedre end intet mundbind. Husk på at alle mundbind ikke beskytter dig og dine omgivelser 100% mod coronavirus, men er med til at mindske risikoen for smitte.

Hvad er forskellen på type 2 og 2R?

Forskellen på type 2 og type 2R er, at IIR har et ekstra lag, der er tiltænkt beskytte dig mod kropsvæsker som blod, spyt og andet sekret. Samtidig beskytter den også dine omgivelser ekstra fra dig der bærer masken. Begge masker kan du bruge i forbindelse med flyrejser og ophold i lufthavne.

Fælles for alle disse engangsmundbind er, du nemt kan have dem med på farten. Du kan med fordel have maskerne liggende i bilen, i tasken eller andre steder, hvor pladsen pludselig kan blive trang. På den måde har du altid mulighed for at beskytte dig selv og dine medmennesker mod uønskede bakterier/vira.

Korrekt anvendelse af mundbind

 • Vask hænderne godt eller sprit hænderne af inden mundbindet håndteres.
 • Hold i øreelastikkerne, placer masken så den dækker mund og næse, og fastgør masken ved at spænde elastikkerne bag dine ører.
 • Næseklemmen skal placeres således den passer på næseryggen.
 • Hvis ikke masken er foldet helt ud, kan du trække i masken i en lodret bevægelse, hvor du holder i den øvre og nedre del.
 • Giv næseklemmen et let tryk, så den former sig efter din næseryg.
 • Rør ikke ved mundbindet under brug.
 • Skift det ofte og altid, hvis det er vådt, beskidt eller hvis du skifter lokation.
 • Vask grundigt hænder eller brug håndsprit efter du har destrueret bindet rigtigt og forsvarligt.
 • Del aldrig masken med andre. Et mundbind er personligt!
Anvendelse af mundbind


Forholdsregler for eventuel smittefare

Udover at beskytte dig selv og andre ved at benytte mundbind, findes der en række forskellige forholdsregler du kan benytte dig af:

 • God hygiejne
 • Afspritning af hænder
 • Hyppig håndvask
 • Hold afstand til dine medmennesker
 • Host eller nys i dit ærme

Hyppig rengøring af overflader/steder med stor kontakt bl.a. håndtag, telefon, computer - Dette er gældende både privat samt på arbejdspladsen.

Her på Matas.dk finder du mundbind i små eller større mængder med 25 og 50 stk. De fleste mundbind er med elastik til at sætte rundt om dine ører, samtidigt er de fleste CE-mærkede. Du kan yderligere besøge vores butikker og få gode råd og vejledning til brug af mundbind. Husk også altid at holde dig opdateret med Sundhedsstyrelsens anbefalinger til brug af mundbind.

Hold øje her på siden, hvor der løbende vil komme flere mundbind på lager.

Hvor lang tid må jeg bruge mundbind?

Et engangsmundbind med CE-mærke, som også kaldes for medicinsk mundbind har en lav respirationsmodstand, hvilket gør at masken kan anvendes en del timer, uden det har nogen form for sundhedsmæssige skader. Du vil også sagtens kunne trække vejret, hvis blot mundbindet er tørt. Anvender du mundbindet korrekt og ved normalt brug, kan du forvente at du skal skifte mundbindet ca. hver 4. time, for at sikre optimal effekt. OBS hvis du bruger masketypen åndedrætsværn FFp2 eller FFp3 (værnemiddel), skal du være særlig opmærksom på at du ikke anvender dette i mere en 3 timer i døgnet. Maskerne er meget beskyttende, dog bliver de brugt mest som støvmasker.

Kan et mundbind bruges flere gange?

Det anbefales at skifte maske hver gang du udsættes for et nyt miljø - f.eks. når du kommer hjem fra at have handlet og har et andet ærinde efterfølgende. Masken kan ikke genbruges eller renses, så den bør smides væk efter hvert brug, medmindre det er en stofmaske som kan vaskes. Vær også opmærksom på at udskifte masken, hvis den lugter, bliver fugtig eller har fået skader, da dette kan nedsætte filtreringsgraden og dermed beskyttelsesevnen.

Korrekt fjernelse af mundbind

Vask dine hænder grundigt med vand og sæbe eller håndsprit, før du rører ved masken. Undgå at røre maskens yderside og inderside, da den er forurenet og der er øget risiko for bakterier og vira på fladerne. Rør kun ved øreelastikkerne. Husk altid at følge instruktionerne for den maske, du anvender.

 • En maske med øreelastikker fjernes ved at tage fat i begge øreelastikker, løft forsigtigt og tag masken af og før masken væk fra ansigtet, så du kun holder den i elastikremmene.
 • Kassér derefter masken med det samme i en lukket skraldespand.
 • Vask dine hænder igen med vand og sæbe eller håndsprit inden du berører andet.
 • Undgå at lade dit brugte mundbind ligge, så der ikke er andre der kan berøre det.

Skal mundbind være CE godkendt?

I Danmark og EU er der nogle helt specifikke krav til værnemidler som mundbind. De skal være CE-mærkede før at produktet lever op til lægemiddelstyrelsens krav. De fleste mundbind på Matas.dk er CE-mærkede. Et mundbind der er medicinsk udstyr, skal CE-mækes ligesom alt andet medicinsk udstyr, og du får er brugervejledning på dansk. Mundbind, som er klassificeret og godkendt til medicinsk udstyr, er til engangsbrug. De er typisk trelagsmundbind med øreelastikker.

Priser på mundbind

Priserne har været faldende over den seneste tid på mundbind. Dette er grundet den store efterspørgsel og for at alle skal have råd til at beskytte sig selv og andre! Vi er hele tiden i forhandling med vores leverandører, og sørger for at skaffe de billigste og CE-godkendte mundbind til dig som forbruger.

Mundbind til børn

Almindelig mundbind er lavet til voksne, og gør at børn eller personer med forandringer eller mindre ansigt og ører kan kan have svært ved at passe standard mundbind. Vi har mindre mundbind der kan passe børn, men det kræver at barnet har forståelse for brugen af masken. Det vigtigt, at bæreren af mundbindet ikke får ubehag ved at bruge det. Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af mundbind til børn fra 12 år.

Hvor sikkert er et mundbind?

Det er bevist at mundbindet er et effektivt værktøj til at stoppe spredningen af Cornoa eller influenza, hvis blot du bruger det rigtigt og stadig tager dine forholdsregler, som at vaske hænder og holde afstand til andre. Hvis du er smittet, kan mundbindet reducere mængden af virus, der kommer med ud, når du ånder, taler, hoster eller nyser. Det fanger ikke 100% alle partikler, så det er ikke en helt 100% sikker metode. Studier viser at mundbind kan være med til at fjerne en stor procentdel af det virus, som ellers ville være kommet ud i luften.

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek