4. tigerspring: Når baby er 19 uger
Når dit barn er omkring 4-5 måneder, kommer det gennem sit hidtil længste tigerspring: 4. tigerspring. Dette tigerspring bliver af mange opfattet som det hårdeste, mens andre ikke bemærker så kraftigt.
Hvad er et tigerspring?
Et tigerspring er en periode, hvor børn gennemgår en betydelig kognitiv, motorisk og følelsesmæssig udvikling. Under og efter et tigerspring begynder barnet at forstå og interagere med verden på en helt ny måde.
Men hvordan ved du, at dit barn har nået sit fjerde tigerspring? Og hvad kan dit barn på den anden side af tigerspringet? Læs med her for at blive klogere på fjerde tigerspring.
Spring 4: “Begivenheder”
Spring nummer 4 er måske langt, men dit barn lærer også mange nye ting. Dit barn begynder nu at forstå handlinger og følgevirkninger. Barnet får desuden en større kontrol over sin egen krop og begynder at arbejde på at nå nogle af de første grovmotoriske milepæle - såsom at trille. De er vilde med at gentage handlinger og prøve ting af i denne alder.
Symptomer og tegn
Hvordan ved du, at dit barn er i sit fjerde tigerspring? Alle børn er forskellige, men nogle typiske tegn på, at dit barn bevæger sig ind i et tigerspring er:
- Græder mere end normalt
- Klynger sig mere til dig
- Sover dårligere
- Spiser mere eller mindre end før
- Ønsker mere opmærksomhed
- Har brug for mere fysisk kontakt
- Kan være mere stille eller mere livlig end tidligere
- Større suttebehov
- Har humørsvingninger
Læs om alle de 10 tigerspring her.
Hvor lang tid varer det fjerde spring?
Fjerde tigerspring er det hidtil længste. Det kan vare helt op til seks uger. For andre kan det dog også være overstået på en uge, men fortvivl ej, hvis du føler dit barns svære periode varer længe - det er formentlig helt normalt.
Hvad lærer baby i fjerde tigerspring?
Du kan måske begynde at føle, at dit barn bevidst driller dig. Men det gør det altså ikke. Når de kaster ting på gulvet eller daske ting væk, gør de det for at forstå verden og hvad der sker, når barnet gør forskellige ting. Barnet er stadig styret af sine impulser. Jo ældre dit barn bliver, jo større individuelle forskelle vil der være i deres udvikling. Mens nogle er rigtig hurtige motorisk, vil andre måske være hurtigere sprogligt eller kognitivt. Nogle ting som mange dog oplever i forbindelse med det fjerde tigerspring er følgende.
Et barn på 19 uger kan typisk:
- Holde genstande og putte dem i munden
- Stirrer fascineret på aktiviteter, munde og billeder
- Lege med mundens bevægelser og kommer egne hænder i munden
- Give udtryk for, at det gerne vil spise ved fx. at åbne munden, lave særlige lyde eller bevæger ansigtet mod mad
- Spytte eller skubbe flaske/bryst væk, når det ikke vil spise mere
- Kigge efter ting og personer
- Reagere på sit spejlbillede
- Blive frustreret
- Pludre med flere lyde, fx. “Mamama”, “hadada” eller lignende
- Rulle fra mave til ryg
- Strække arme og bevidst bevæge alle dele af kroppen
- Gør måske antræk til at prøve at krybe/kravle
- Kan måske sidde op med støtte
- Gribe genstande og sende dem mellem hænderne
- Trække en klud væk fra sit ansigt
Kom godt gennem tigerspring 4
Under et tigerspring, vil mange børn opfatte verden meget intenst, og derfor have brug for masser af nærhed, tryghed og omsorg. Sørg for at give dit barn dette.
Lege du kan lave med dit barn på 12 uger:
- Vis dit barn en bold, der hopper.
- Titte-bøh-lege.
- Kigge i et spejl - både barnet for sig selv og sammen med dig.
- Øv at trille med dit barn - både fra mave til ryg og omvendt.
Bemærk!
Teorien om tigerspring er ikke videnskabeligt anerkendt. Det bruges i højere grad som en rettesnor eller hjælp til forældre. Børn er desuden forskellige, og lærer i forskelligt tempo, så det er helt ok, hvis dit barn er hurtigere eller langsommere til at tillære forskellige egenskaber.
Om eksperten
Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.
Find inspiration og hjælp fra Anette på æblebørn.dk