Din sundhed

9. tigerspring: Når baby er 60 uger

Hvad sker der med dit barn ved 14-måneders alderen? Hvilke nye ting kan de, hvordan understøtter du udviklingen, og hvor lang tid varer det niende tigerspring? Læs om 9. tigerspring her.

Når dit barn når niende tigerspring, er de omkring 13-14 måneder. I har været igennem en del tigerspring, og er måske begyndt at kunne genkende nogle af de tegn, som er typiske for netop jeres barn.

Hvad er et tigerspring?

Et tigerspring er en periode, hvor børn gennemgår en betydelig kognitiv, motorisk og følelsesmæssig udvikling. Under og efter et tigerspring begynder barnet at forstå og interagere med verden på en helt ny måde.

Men hvordan ved du, at dit barn har nået sit niende tigerspring? Og hvad kan dit barn på den anden side af tigerspringet? Læs med her for at blive klogere på niende tigerspring.

Spring 9: “Principper

I dette udviklingsspring vil dit barn begynde at forstå, at man kan gøre ting på forskellige måder - eller efter forskellige principper. Det vil sige, at man kan opnå sit mål ved at være forsigtig, aggressiv eller ved hjælp af narrestreger. Derfor vil dit barn prøve at eksperimentere med disse strategier, og måske blive mere grænsesøgende. Det er vigtigt, at du fastlægger nogle grundlæggende regler og grænser for jeres familieliv, men samtidig giver dit barn mulighed for at udforske. Husk at dit barn stadig er meget styret af impulser og af lyst. Det har brug for kærlig guidning - ikke skæld ud.​​​​​​​

Symptomer og tegn

Du er nok ved at kende nogle af de typiske tegn på, at dit barn er i et tigerspring. Under spring nummer 9, vil følgende være kendetegnene:


  • Græder mere end normalt
  • Klynger sig mere til dig
  • Sover dårligere
  • Har humørsvingninger
  • Ønsker at være beskæftiget
  • Er drillesyg
  • Får raserianfald
  • Kan være jaloux
  • Er mere genert blandt fremmede
  • Har oftere mareridt end normalt  



Læs om alle de 10 tigerspring her.​​​​​

​​​​​​​

Hvor lang tid varer det niende tigerspring?

Det niende tigerspring siges at vare op til fem uger, og opleves oftest mellem uge 60 og 64 i barnets liv.

Hvad lærer baby i niende tigerspring?

På nuværende tidspunkt er det svært at fastlægge præcist, hvad dit barn kan. For der er meget store individuelle forskelle. Mange børn vil dog kunne kravle på nuværende tidspunkt, og mange vil også enten rejse sig, prøve at tage skridt eller eventuelt være i gang med at gå. Andre færdigheder efter niende tigerspring er som følger.

Et barn på 60 uger kan typisk:


  • Gemme og finde genstande
  • Eksperimentere med at træffe valg
  • Lade genstande glide ned ad skrå overflader
  • Forsøge at gøre ting forsigtigt
  • Drille og afprøve grænser
  • Få store følelsesanfald - fx raseri eller gråd
  • Få andre til at gøre ting, som de ikke selv kan
  • Forvente en reaktion, når der afprøves grænser
  • Prøve at være hjælpsom
  • Udpege ting, når man spørger “hvor er din…”
  • Forstå meget af, hvad man siger til dem
  • Eksperimentere med betydningen af “ja” og “nej”
  • Kravle under eller gennem ting


Kom godt gennem tigerspring 9

I denne periode vil dit barn nok have en øget trang til autonomi og uafhængighed. Lad dem prøve ting af og gøre så meget som muligt selv. Det er også en tid, hvor dit barn har stor trang til rutiner og faste rammer - både i forhold til fx. måltider og søvn, men også i forhold til, hvad de må og ikke må. Som altid er tigerspringet et overvældende tidspunkt i dit barns liv, og derfor er det vigtigt at give dem masser af tryghed og nærvær.

Lege du kan lave med dit barn på 60 uger:


  • Tage ud i naturen
  • Gøre ting selv - fx. Tandbørstning (det er vigtigt, at du stadig er den, der børster deres tænder grundigt, men giv gerne dit barn lov til at selv prøve lidt før eller efter den reelle tandbørstning)
  • Hjælpe med pligter - fx borddækning, tømme/fylde opvaskemaskine og gøre rent
  • Puslespil - gerne knoppuslespil eller puslespil med store brikker, så dit barn ikke kan få dem i halsen
  • ​​​​​​​Spørg dit barn “hvor er…” i pegebøger eller på kroppen


Bemærk!

Teorien om tigerspring er ikke videnskabeligt anerkendt. Det bruges i højere grad som en rettesnor eller hjælp til forældre. Børn er desuden forskellige, og lærer i forskelligt tempo, så det er helt ok, hvis dit barn er hurtigere eller langsommere til at tillære forskellige egenskaber.

Om eksperten

Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.
​​​​​​​

Find inspiration og hjælp fra Anette på æblebørn.dk

Favoritter til baby og småbørn:

KUN ONLINE
Blå
NûbyTandbørste, Sæt i 3 step,
99,95 kr.
(1)
KUN ONLINE
MininorNæsesuger
39,95 kr.
(2)
KUN ONLINE
LiberoTouch Åbne Bleer
39,95 kr.
(62)
2 FOR 20,-
KUN ONLINE
3 x 15 stk.
LiberoWaste Bags
stk. 15,95 kr.
(4)
75 ml
WeledaCalendula Nappy Change Zink Cream
89,95 kr.
(79)
250 ml
Matas StriberKids Hår- og Body Shampoo
46,95 kr.
(32)
KUN ONLINE
149,95 kr.
KUN ONLINE
BIBSStofbleer
99,95 kr.
(1)

Relaterede artikler

10. tigerspring: Når baby er 75 uger

Din sundhed

10. tigerspring: Når baby er 75 uger

Af Anette Straadt

Hvad sker der med dit barn ved 18-måneders alderen? Hvilke nye ting kan de, hvordan understøtter du udviklingen, og hvor lang tid varer det tiende tigerspring? Læs om 10. tigerspring her.

Læs Mere
De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Din sundhed

De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Af Anette Straadt

Små børn og babyer udvikler sig i en hastig fart, og det gælder også deres små hjerner. De mentale ændringer, dit barn gennemgår de første måneder af livet, foregår i bestemte perioder og kaldes for tigerspring. Det er udviklingsperioder, hvor alting tager fart, og dit barn lærer mere om sig selv og den verden, det lever i. Læs med her, hvor sundhedsplejerske Anette Straadt guider til de 10 tigerspring, samt hvordan du bedst kan støtte dit barn under et spring.

Læs Mere
Grovmotoriske øvelser til barnet, der snart går

Matas LIVE

Grovmotoriske øvelser til barnet, der snart går

Matas LIVE tumletid er en serie af LIVEs, som vi har udarbejdet i samarbejde med en børnefysioterapeut. Denne LIVE er til dig, der har et barn på omkring et år, som snart skal lære at gå - eller som måske allerede har luret teknikken. I denne LIVE får du gode og hyggelige motoriske øvelser, I kan lave sammen, og som styrker dit barns grovmotorik, så han eller hun finder balancen i benene.

Læs Mere
Gode produkter til dit barns hverdagsgarderobe

Matas LIVE

Gode produkter til dit barns hverdagsgarderobe

Se med her og få inspiration til produkter, som er gode at have ved hånden i hverdagen med et barn. Vores farmakonom, Linea, vil guide dig og fortælle om nogle af de produkter, der er ideelle til både spisetid, på farten og i pusletasken.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek