Vi guider

Har du tør hud? Her er 3 ting, du kan gøre

Det er så ubehageligt, når huden strammer om kroppen, og det begynder at klø, fordi den er så tør, så tør. Døjer du med tør hud, og synes du, det kan være svært at finde ud af, hvordan du bedst plejer den? I denne artikel giver vi dig 3 gode råd, der lindrer symptomerne på effektiv vis.

Har du tør hud, kender du sikkert symptomerne rigtig godt. Den irriterende svie, den ru overflade på huden, kløe og rødme. Følelsen af at huden er en størrelse for lille til kroppen er en rigtig god beskrivelse af, hvordan det kan føles. Uanset om du døjer med kronisk tør hud, eller om du primært oplever det i de kolde måneder, er det rart at få gjort noget ved det. Selvom der ikke findes et quick fix, som øjeblikkeligt fjerner alle symptomer, er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at minimere generne og gennemfugte huden.

1: Fugt til den tørre hud

Præcis ligesom du drikker et stort glas vand, når du er tørstig, hungrer huden efter fugt, når den er tør. Derfor er første skridt for at lindre tørheden altså fugt – og masser af det. For at slukke hudens tørst, skal fugten tilføres huden gennem fugtgivende produkter. En fugtighedscreme, der er særligt designet til at bevare hudens naturlige olier, er her det ideelle valg.

Nogle oplever, at parfume kan virke udtørrende på allerede meget tør hud. Hvis du har tendens til det, er det en god idé at lede efter produkter uden parfume og andre ingredienser, der kan virke irriterende.

Dexeryl Emollient Cream

Dexeryl er et dermatologisk hudplejebrand, der specialiserer sig i at udvikle produkter til pleje af tør hud. Emollient Cream er en mild creme, som indeholder fugtgivende ingredienser som glycerin, der lindrer kløe, svie og stramhed ved tør hud. Cremen tilfører ikke bare ny fugt; den hjælper også med at forhindre tab af fugt. Når du påfører Emollient Cream, lægger den nemlig et blødt lag af paraffin hen over huden, som danner en slags forseglende hinde, der fysisk forhindrer, at fugt fra hudens overflade fordamper.  


Brug den på alle former for tør hud, eller bare hvis du synes, det er lækkert at bruge en creme, der fugtgiver i dybden. Den er nemlig parfumefri og passer til alle hudtyper. Du kan også sagtens bruge den til hænderne på en kold vinterdag, eller som bodylotion efter badet. Den trænger hurtigt ind og efterlader ingen spor.

500 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
225,95 kr.
250 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
133,95 kr.
50 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
46,95 kr.

Derfor bliver din hud tør

Når du oplever gener ved tør hud, er det typisk i det alleryderste lag af overhuden, hornlaget, tørheden forekommer. Hvis man zoomer helt ind på hudens hornlag, bliver det tydeligt, at huden er opbygget af små hudflager, som er bundet sammen i en fin struktur holdt sammen med hudens fedtstof, som hedder lipider. Man kan sammenligne det lidt med en murstenskonstruktion, hvor murstenene er huden og mørtelen er lipiderne.

I sin normaltilstand er forholdet mellem hud og lipider perfekt til at holde sammen på hele den fine struktur, men når huden bliver tør, er det, fordi huden ikke producerer nok lipider. Det skaber ujævnheder i overfladen og svækker hudens evne til at holde på fugten.

En mur med huller i sin mørtel, vil næppe kunne holde hverken varme inde eller vand ude. Forestil dig, at det er lidt det samme, der sker med huden.

Emollient Cream fra Dexeryl beskytter hudbarrieren og sørger for at holde fugten i huden inde.

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs også

2: Spar på det varme vand

Man skulle måske tænke, at varmt vand ville kunne tilføre noget fugt til huden, og det derfor ville være godt at tage et langt, varmt bad. Men det er faktisk ikke sådan, det forholder sig; tværtimod. Varmt vand har en udtørrende effekt, blandt andet fordi det kan være med til at fjerne de naturlige olier fra hudoverfladen, som forhindrer fugttab og beskytter huden. Har du oplevet, at din hud forekommer mere tør og kløende efter et bad, er det sandsynligvis, fordi det har været for langt, for varmt eller din sæbe har været for skrap til tør hud.


Prøv gerne, om du kan springe badet over en gang imellem, skrue lidt ned for temperaturen eller forkorte badet lidt. Det kan også være rigtig godt at bruge en mild renseolie i stedet for sæbe, da det vasker mere skånsomt og bidrager med fugt og næring til huden.

Dexeryl Cleansing Oil

Den skånsomme Cleansing Oil fra Dexeryl er særligt udviklet til at rense, berolige huden og bevare hudbarrieren. Den er med til at genopbygge hudens fedtstoffer og giver fugt og næring, så du kan rense sensitiv eller tør hud på den mest skånsomme måde. Du kan både bruge Dexeryl Cleansing Oil som ansigtsrens i hudplejerutinen og som bodyshampoo, når du er i bad. Den er uden parfume og passer til alle hudtyper.


Renseolien har en blød, letflydende tekstur, som føles behagelig på huden og er let at skylle væk igen. Den indeholder glycerin, der giver fugt, og lakridsrodsekstrakt, som beroliger.

200 ml
DexerylCleansing oil
89,95 kr.
500 ml
DexerylCleansing Oil
154,95 kr.

3: Skånsomt, ikke skrapt

Hvis du har læst hele denne artikel, ved du nu, at tør hud opstår, når huden ikke producerer nok lipider. Det skaber ujævnheder i overfladen og svækker hudens evne til at holde på fugten. Udover det, svækker det også hudens generelle evne til at stå imod udefrakommende faktorer. Af netop denne grund er det vigtigt, at du ikke bruger skrappe produkter med ingredienser, der kan virke udtørrende eller på anden måde irriterende.


Brug i stedet skånsomme produkter, som fugtgiver uden at irritere og som lindrer symptomerne. Dexeryl er dermatologisk hudpleje, som er med til at genoprette hudens naturlige barriere og fugtgiver huden i dybden. Brug produkterne forebyggende, eller brug dem, når du oplever symptomer på tør hud. Emollient Cream fås også i rejsestørrelse – perfekt til at have liggende i tasken som håndcreme.

Hvad er Dexeryl?

Dexeryl er en serie af dermatologisk hudpleje, som er særligt udviklet til at behandle alle former for tør hud. Serien består af Emollient Cream og Cleansing Oil, og den egner sig til alle familiens medlemmer med sin skånsomme, parfumefri og effektivt fugtgivende formulering.

Produkter fra Dexeryl

200 ml
DexerylCleansing oil
89,95 kr.
500 ml
DexerylCleansing Oil
154,95 kr.
250 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
133,95 kr.
50 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
46,95 kr.
500 g
DexerylEmollient Cream
+ 2 størrelser
225,95 kr.

Relaterede artikler

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Af Matas

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs Mere
Bliv klogere på eksem og tør hud

Din sundhed

Bliv klogere på eksem og tør hud

Af Matas

Tør hud kan være en tendens din hud altid har haft eller det kan opstå som reaktion på flere forskellige faktorer. Overordnet skyldes tør hud en ændring i hudbarrieren. Det er afgørende at forstå disse ændringer, for at kunne målrette din pleje efter den. At forstå hvorfor tør hud opstår, og hvilke konsekvenser det kan have for din hud, hvis den ikke bliver behandlet, er afgørende for at kunne vælge den rigtige pleje.

Læs Mere
Her er den bedste dermatologiske pleje til tør hud

Vi guider

Her er den bedste dermatologiske pleje til tør hud

Af Pernille Witt Kirkegaard

Døjer du med tør hud om vinteren? Så er du kommet til helt rette sted. Her kan du nemlig se den bedste dermatologiske hudpleje til tør hud fra Vichy, La Roche-Posay og CeraVe

Læs Mere
De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Vi guider

De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Gode og konsekvente renserutiner morgen og aften er alfa omega, hvis huden skal stråle smukt og fremstå sund. Har du tendens til tør hud, er det vigtigt at finde en rutine, der giver optimal fugt og pleje. Følg guiden nedenfor og find en skræddersyet renserutine til netop dit behov.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek