Din sundhed
Bliv klogere på eksem og tør hud
Tør hud kan være en tendens din hud altid har haft eller det kan opstå som reaktion på flere forskellige faktorer. Overordnet skyldes tør hud en ændring i hudbarrieren. Det er afgørende at forstå disse ændringer, for at kunne målrette din pleje efter den. At forstå hvorfor tør hud opstår, og hvilke konsekvenser det kan have for din hud, hvis den ikke bliver behandlet, er afgørende for at kunne vælge den rigtige pleje.

Der findes forskellige former for tør hud: genetisk betinget tør hud, tør hud som en reaktion på årstiden eller som reaktion på uegnede plejeprodukter og tør hud som følge af atopisk dermatitis (eksem). Uanset hvilken form for tør hud du måtte døje med, er det fælles for dem alle at din hudbarriere er svækket. Den har brug for intensiv pleje og den har brug for at blive beskyttet fra de faktorer, der bidrager til de gener som tør hud ofte medfører.

Farmakonomen guider: Eksem og tør hud


Hvorfor opstår eksem og tør hud?

For at forstå hvordan tør hud opstår er det afgørende at vide hvordan din hud er bygget op. Hudens yderste lag (overhuden), også kaldet Epidermis, består af 3 lag, som tilsammen danner en fysisk barriere mod ydre påvirkninger. Det yderste lag af Epidermis kaldes hornlaget. Hornlaget sammenlignes ofte med en ”murstenskonstruktion” hvor murstenene er hornlaget og mørtlen er det fedt (lipider), der holder sammen på hornlaget.
​​​​​​​

Tør hud er i en tilstand hvor der produceres færre lipider i hudens hornlag. Det vil altså sige at der er mindre mørtel til at holde sammen på denne ”murstenskonstruktion”. Det betyder at hudbarrieren bliver mere ujævn og mister evnen til at holde på vandet. Huden bliver da tør da den mister en del af dens vandindhold. Huden begynder at sprække og får revner. Det gør det svært for huden at udføre sin opgave med at beskytte os mod udefrakommende påvirkninger eller stoffer der irriterer huden og får den til at klø. Prøv at forestille dig en mur uden mørtel – den vil ikke kunne skærme meget for vind og vejr.

Hvordan føles tør hud?

Der er mange beskrivelser af hvordan det føles at have tør hud og du kan måske nikke genkendende til de næste par sætninger hvis du har tør hud. Det kan faktisk føles som om man har taget for lille en størrelse hud på. Det strammer, føles ubehageligt, og man kan føle at ”bukserne” sprækker hvis man bevæger sig. Hvis du har prøvet en lermaske, der skal tørre ind før du vasker den af og du har prøvet at smile undervejs, så har du måske mærket hvordan det føles at have en hud på, der ikke rigtig passer.
​​​​​​​

Selvom følelsen kan være den samme, så findes der flere forskellige tilstande af tør hud. Tør hud kaldes også xerosis. Det er en tilstand i huden og ikke nødvendigvis en hudsygdom. Det opstår ofte i ansigtet, på arme og ben og især på hænderne. Atopisk xerosis beskriver en mere strukturel uregelmæssighed i huden, hvor der opleves en mere eller mindre intens tørhed i huden og deciderede udbrud med rødme og kløe. Det kaldes også atopisk dermatitis eller det mere genkendelige børneeksem.

Hvordan plejer man eksem og tør hud?

Pleje af eksem og tør hud bør både være forebyggende og lindrende. Forebyggende pleje skal gå målrettet ind på at bevare fugten i huden og beskytte de udsatte områder så eksterne allergener og infektioner ikke trænger ned i hudlaget og gør yderligere skade her. Lindrende pleje skal symptombehandle eksem og tør hud så den minimerer generne, blandt andet den intense kløe, der kan forværre hudens tilstand. Også selvom du er i gang med en behandling hos lægen, som måske har ordineret bestemte målrettede produkter mod eksem og tør hud, er det altid en god ide med supplerende forebyggende og lindrende pleje. Husk også altid, at opstår der hudinfektioner skal du søge læge med det samme.

Generelt set handler pleje af tør hud om at genopbygge hudens øverste hudlag, så den kan genvinde dens naturlige styrke og modstå de faktorer der er særligt hårde for tør hud. Især er det en god ide at øge den dagligt fugttilførsel. Dette kan også være med til at minimere hyppigheden af udbrud. Det anbefales derfor at:
​​​​​​​

 • Bruge milde vaskeprodukter uden sæbe, og gerne en vaskeolie
 • Bruge fugtgivende cremer dagligt, og ofte i løbet af dagen på særligt udsatte områder
 • Bruge fedtholdige cremer, der fungerer som barriere og holder på fugten, hvis huden er ekstra udsat pga. eksem
 • Blive ved med at pleje huden med cremerne også selvom huden ser fin ud og føles blød og velfugtet
 • Fravælge produkter med parfume i, da disse kan forårsage allergier. Dette gælder også for dit valg af vaskemiddel. Fravælg skyllemiddel og brug eventuelt lidt eddike i stedet for
 • Vask håret nedad om muligt – for at undgå at din krop udsættes for sæben i din hårshampoo
 • Brug en mild hårshampoo
 • Tilføre fugtgivende cremer umiddelbart efter bad
 • Duppe sig tør med håndklædet i stedet for at gnubbe
 • Undgå for varme og lange brusebade
 • Vælge bomuldstøj fremfor uld
 • Undgå for høje temperatur i hjemmet – især i soveværelset
 • Drikke tilstrækkeligt med hydrerende væske i løbet af dagen
 • Foruden forebyggende og lindrende pleje anbefales det ofte at være opmærksom på de faktorer, der kan medvirke til både udbrud og yderligere svækkelse af hudens tilstand

Hvilke faktorer påvirker eksem og tør hud?

Eksem og tør hud befinder sig i en svækket tilstand. Det gør huden ekstra sensitiv overfor indre såvel som eksterne faktorer. For hud, der ikke er dækket af tøj, kan især også de ydre påvirkninger, som kulde, varme, vind, forurening, sol og cigaretrøg bidrage til generne. Men de er ikke kun disse faktorer, som du bør være særlig opmærksom på. Disse faktorer kan være særligt påvirkende for din huds tilstand når du døjer med eksem og tør hud:
​​​​​​​

 • Et meget varmt og især tørt indeklima
 • ​​​​​​​Direkte solskin
 • Skrappe og sæbeholdige produkter
 • Parfume
 • Vinterkulde og meget lave temperaturer
 • Forurening
 • Stærk mad

Hvad er Atopisk Dermatitis?

Atopisk dermatitis er en hudsygdom. Den rammer ekstremt tør hud, og medfører tilbagevendende inflammatoriske udbrud.

Under udbruddene er huden plaget af rødme og intens kløe. De røde områder kan desuden væske og der dannes blister. Det kan også opleves at de røde områder fortykkes og tørrer op. Når der ingen udbrud er – i symptomfri perioder – er huden på de røde områder meget tørre og kan næsten virke helt ru.

Apotisk dermatitis kan variere fra små områder med lidt kløe til store plamager med intens kløe. Fælles for begge tilstande er dog at huden er yderst svækket og hermed ekstra modtagelig overfor infektioner og allergener fra omgivelserne. ​​​​​​​
​​​​​​​

Er du i tvivl om du har atopisk dermatitis, anbefaler vi at du opsøger en læge.

Andre gode råd til pleje af eksem og tør hud

Når kløen opstår er det fristende at give efter for ubehaget og begynde at kradse og klø. Sørg for at have kortklippede negle, så der ikke sidder bakterier under neglene. På denne måde kan eventuelle infektioner undgås hvis man er kommet til at klø hul på huden. Prøv så vidt muligt at klappe eller banke kløen blidt væk. Hvis ikke det lykkes så hav de kløestillende cremer på køl, så de virker ekstra afkølende og lindrende efter påsmøring.
​​​​​​​

Det er generelt vigtigt at pleje den tørre hud, idet denne tilstand kan udvikle sig til en kronisk tilstand og i værste tilfælde udvikle sig til eksem, som er svær at komme af med når først man får det. Tør hud kræver at man er opmærksom og reagerer på symptomerne. Besøg din læge eller dermatolog for at udelukke andre hudsygdomme og få hurtig behandling, hvis den tørre hud har udviklet sig til atopisk dermatitis. ​​​​​​​

Relaterede artikler

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Af Matas

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs Mere
De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Vi guider

De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Gode og konsekvente renserutiner morgen og aften er alfa omega, hvis huden skal stråle smukt og fremstå sund. Har du tendens til tør hud, er det vigtigt at finde en rutine, der giver optimal fugt og pleje. Følg guiden nedenfor og find en skræddersyet renserutine til netop dit behov.

Læs Mere
Den optimale hudplejerutine til tør hud

Vi guider

Den optimale hudplejerutine til tør hud

Af Cecilia Demant

Tør hud kan både være svært og frustrerende at have med at gøre; især hvis man oplever, at huden skaller og synligt ser meget tør ud. Vi giver dig i dag bud på en hel hudplejertuine specielt sammensat til at imødekomme en tør huds behov.

Læs Mere
Har du eksem? Symptomer, forebyggelse og lindring

Din sundhed

Har du eksem? Symptomer, forebyggelse og lindring

Af Matas

Kløe, tør hud og rødme. Hvis du har eksem, kender du måske allerede symptomerne. Men hvordan ved man egentlig, om man har eksem, hvad skyldes det – og hvordan behandler man det bedst? Læs med her, og bliv klogere på det kløende hududslæt – og ikke mindst hvad du selv kan gøre ved det.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.