Nyhed
Disse kosttilskud tager jeg som gravid
Læs med, når Stribernes ambassadør Cathrine Widunok Wichmand tager dig igennem de kosttilskud, hun dagligt indtager under sin graviditet. For hvad gør man fx, når man ikke spiser fisk? Eller hvad modvirker hendes uro i benene? Bliv klogere i hendes artikel.

Jeg er vokset op med, at sideretten til morgenmaden var en lille vitaminpille. Og man skulle spise den med samme iver som sine rice crispies eller i weekenden; krydderboller med tandsmør. Det vidunderlige paradoks i 90’erne; husk dine vitaminer og skyld dem ned med din papmorgenmad. Som barn kunne den tygges og smagen af lettere kemiske jordbær delte sig fornøjeligt i munden. Jeg mindes, at det var lækkert.

Og det hænder, at I spørger, hvad jeg prioriterer eller hvordan jeg har det med den ene certificering frem for den anden – eller fravalget af samme. Og hvad gjorde jeg, da jeg var gravid?

Så mødte jeg min mand, og selv om han har lidt ældre forældre, der har indtaget et helt lille arsenal af medicin og vitaminer, så er det ikke noget han husker som en del af sin kostplan i barndommen. Der har jeg forsøgt at lære fra mig. I perioder har jeg været god til at lave en lille skål til os hver; vitaminpille, fiskeolie og magnesium. Men i andre perioder har jeg glemt det. Selv det man får ind med modermælken, kan til tider gå i glemmebogen.Lige indtil vi ville være gravide. SÅ kom vi i gang igen – og måske også lidt for vel i gang. Da vi over tid endte med at starte op i fertilitetsbehandling, så var jeg nok også nået dertil, hvor jeg måske gik lidt vel i overdrive og indtog alverdens kosttilskud, hvis jeg bare havde læst det mindste lille studie om effekten. Og jeg endte også ovre i kinesiske urter, så sorte som kul, der skulle dryppes i et glas vand, og som smagte af våd kælder. Ja, jeg endte nok med at blive lidt skør. Det kan sådan en proces snildt gøre en, når ønsket er så brændende.Men jeg blev jo gravid! Og så måtte jeg lige kigge på mine kosttilskud engang til, for pludselig har kroppen andre krav.

Og hvad gør man så lige?

Jamen faktisk, så snart du har ønsket om at blive gravid, så kan det give fin mening at gå over til en multivitamin for gravide. For folinsyren (folsyre eller folat), som er at finde Matas HelseStribers udgave, er vigtig for at undgå neuralrørsdefekt (rygmarvsbrok) hos det lille foster. Folinsyre bidrager til vævsvæksten hos dig som gravid.  Så Matas Multivitamin Gravid er nu i min anden graviditet en fast del af min morgenrutine. Hvis du er god til at spise sundt og varieret efter anbefalingerne, kan du også få folsyre.
En god idé er at fortsætte med gravid-multivitaminen efter fødsel, det gjorde jeg efter første fødsel. For hvis du ender med at give dit barn brystmælk, så ryger der meget energi fra din krop over i mælkeproduktionen og til dit lille barn.Derudover tager jeg Matas Jern Gravid 40 mg om dagen, bare en enkelt tablet. Matas’ version har også C-vitamin i, som øger optagelsen af jern i kroppen. Du kan også med fordel få den ned med et glas appelsinjuice. Hvad gør jernet? Jern bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin og spiller en rolle i celledelingsprocessen hos dig.Og så spiser jeg ikke fisk. Yes, en voksen der ikke spiser fisk! Jeg har hørt for det hele mit voksne-(og barne)liv – og mine forældre har altså prøvet. Men jeg rør det ikke. Så jeg tager fiskeolie. Gravid eller ej. Det er vigtigt i forbindelse med dannelsen af babys hjerne. Jeg skal bare huske at stoppe med dem i uge 36, for fiskeolie virker også blodfortyndende – det vil vi gerne undgå i forbindelse med en fødsel, hvor der er risiko for blødninger! Hvad gør fiskeolien i relation til en graviditet? Fiskeolie indeholder fedtsyren DHA. Hvis du er gravid, vil dit indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjernen hos fosteret ved et dagligt indtag på 200 mg DHA ud over det anbefalede daglige indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne, dvs. 250 mg DHA og EPA).

Og så har jeg altså et trick. Ikke bare til gravide, men til alle med tendens til at musklerne i benene ikke vil slappe af, men især en super idé til de gravide. Ca. en time inden jeg sover, så tager jeg Matas Magnesium Citrat. Og det gør en kæmpe forskel for mig, især når jeg er gravid for krilleren i benene. Kender du den? Sådan en uro… Jeg har fået min gamle farmor med på den og også min mand – det får altså musklerne til at slappe mere af, når det er det, de skal (når man fx gerne vil have ro til at sove). Magnesium bidrager nemlig til elektrolytbalancen – og til nervesystemets normale funktion - og til en normal muskelfunktion. Normalt fungerende muskler kan slappe af, når de skal slappe af - fx når du skal på hovedet i seng.


Hvornår skal du tage sine vitaminer? Jeg synes, jeg hører ret forskelligt fra eksperter. Nogen siger om morgenen, andre siger i forbindelse med et måltid, andre siger om aftenen. Der er også forskel på, hvilket kosttilskud man tager. Men for mig virker det at tage dem om aftenen, måske med en lille snack og i hvert fald uden kaffen (koffein kan godt nedsætte nogle vitaminers optagelse i kroppen), så er jeg rimeligt dækket ind. Det vigtigste er dog, at du finder ud af hvornår du bedst husker at tage dem og så gerne tage dem med en lille bid mad.

Jeg har samlet en lille oversigt over, hvad du som gravid har brug for*:

  • 400 mikrogram folsyre fra du planlægger graviditet og indtil 12. uge.
  • 10 mikrogramD-vitamin gennem hel graviditeten – det har de fleste af os danskere godt af.
  • 500 mg kalk enten som tilskud eller i kosten; det svarer til 0,5 liter mælkeprodukt.
  • 40-50 mikrogram jern fra uge 10 – og gerne efter fødslen, hvis du fx har mistet en del blod under fødslen (men, øhm, et lile tip: Efter fødslen - vent med at starte op på jerntabletterne igen før efter, at du har været på toilettet første gang. Man har ikke brug for yderligere stopklods i systemet).
  • Og så er der den fiskeolie, hvis du ikke spiser fisk; blot sig det til din læge, da du skal stoppe en måneds tid før fødsel.
  • Efter fødsel er kalk, multivitaminen og altså jernet også en god idé. Sådan en postfødsels-, træt morkrop, der bare er på og måske producerer mælk osv. Der skal lidt hjælp til at holde kadencen.

Rigtig meget pøj pøj med din graviditet og må du lande blidt i moderskabet!

* Kilde: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/raad-om-mad-og-drikke-naar-du-er-gravid-eller-ammer/Relaterede produkter

Relaterede artikler

RockPaperDresses er Stribernes nye ambassadør

Nyhed

RockPaperDresses er Stribernes nye ambassadør

Af Cathrine Widunok Wichmann

Cathrine Widunok Wichmann er ny ambassadør for Matas Striberne. Læs med, når hun deler ud af sine favoritter og hendes oplevelse med den splinternye hårplejeserie fra Striberne til tørt og beskadiget hår.

Læs Mere
Mød den nye hårpleje fra Striberne

Nyhed

Mød den nye hårpleje fra Striberne

Af Benedikte Lundberg

Nu er det endelig blevet hårplejens tur til at komme over i det nye, moderne Stribe-design. I den forbindelse har vi udviklet nye serier og produkter, der ligesom alle vores andre Striber, tager stort hensyn til din sundhed og miljøet, så du trygt kan vælge din favorit til håret.

Læs Mere
Matas lancerer ny skånsom hårpleje uden parfume

Nyhed

Matas lancerer ny skånsom hårpleje uden parfume

Du har måske allerede prøvet Mild-serien fra Striberne i ansigts- og kropspleje, som vi i Matas lancerede sidste år. Nu er Mild-serien endelig kommet som hårpleje med tre effektive og skånsomme produkter, der tager stort hensyn til din sundhed og miljøet.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.