• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byttes t.o.m. 31. januar 2021
Bag om brandet

Maria Black: Mine smykker er lego for fashionistas

Fashion forward og tilgængeligt. Kom med bag kulissen i Maria Blacks smykkeunivers og hør den danske smykkedesigners take på kreativitet, trends og tidløshed.

Det lå ikke i kortene, at Maria Black skulle starte et smykkefirma. Jo, hun havde da haft den der lillepige-fascination af smykker, som de fleste kvinder har haft, men ellers havde hun aldrig tænkt på, at man kunne leve af at lave og sælge smykker. Det var først efter sit ophold på Ibiza, at det gik op for hende. Da hun kom hjem, gik hun i gang med at uddanne sig til Guldsmed og blev færdig i 2009.

Se hele interviewet med Maria Black her:

Maria Blacks smykkeunivers

Maria Black beskriver selv sit smykkeunivers som tidløst, Scandinavian 2.0 og opulent minimalistisk.


- Altså, det er faktisk forbavsende tæt på det koncept eller den idé, jeg havde for 10 år siden, starter hun.


På det tidspunkt syntes hun ikke, at der rigtig fandtes sølvsmykker, der var fashion forward – de var til gengæld gammeldags og faktisk også ret dyre.


Så hun besluttede sig for, at hendes smykker skulle være fashion forward, tidløse og ikke mindst sjove!


- ​​​​​​​Og så havde jeg sådan en ting, at jeg ville lave lego for fashionistas, kaldte jeg det dengang. Så at man kunne tage smykkerne og sætte dem sammen og bygge noget, fortsætter Maria.

Portræt: Marianne Tromborg - Økologi der virker

Bag om brandet

Portræt: Marianne Tromborg - Økologi der virker

Du skal kunne stole på, hvad du putter på din hud. Sådan siger kvinden bag Tromborg-brandet, Marianne Tromborg, der tror på naturlige ingredienser og økologi – men ikke uden forskning og evidens bag. Manden Tim er nemlig biokemiker og er med til at sørge for, at det helt rigtige indhold lander i Tromborgs produkter, så de ikke bare virker lækre, men rent faktisk også virker.

Læs også

Lego for fashionistas

Hun lavede for eksempel ear cuffs, hvor man kunne hægte kæder eller andet på, og hvor man kunne skille dem ad og sætte dem sammen igen på nye måder.


Og så gjorde hun noget, der ret overraskende var revolutionerende på det tidspunkt; Hun solgte øreringe hver for sig, så hun indbød til, at man selv kunne style dem og udtrykke sig stilmæssigt gennem sine smykker.


"Du gør, hvad du har lyst til, og du har det på, som du har lyst til, og du er cool, og du er sej, og det er bare pissegodt gået”

- Det er egentlig det samme, jeg gør i dag. Altså, jeg tænker stadigvæk på, hvordan man kan bruge smykkerne, og at man kan bruge dem på flere forskellige måder, så man virkelig føler, at man får noget holdbart og noget, der har en langvarig effekt, når man køber sine smykker.


Hun forsøger at gøre sine smykker så nemme og tilgængelige for forbrugeren ved at stille en masse valg til rådighed, men uden at diktere, at "du skal gøre sådan her, og du skal se sådan her ud, ellers er du bare ikke cool''.

Genderless er the new normal

Heldigvis for Maria Black er hun uddannet guldsmed, hvilket er et hardcore håndværkerfag, og det betyder, at hun ikke har lært at designe til en muse – noget, man ellers gør, hvis man har gået på designskole.


Maria Black designer derfor ikke til nogen bestemt type. Hun designer ikke til køn eller alder, men i stedet til smag. Og det er noget, hun ikke ser som bare en trend, men rettere som ”the new normal”.


- Genderless blev et buzzword for et par år siden, og folk var sådan ”det er en trend”, men det er det bare ikke, fortæller hun.


"Men hvorfor snakker jeg så ikke til mænd i min kommunikation?"- Selvfølgelig tænkte jeg altid, at jeg designede til kvinder, og så lagde jeg bare mærke til, at der var vildt mange mænd, der gik med mine smykker, og så var jeg sådan … Men hvorfor snakker jeg så ikke til mænd i min kommunikation?


Så hun begyndte at være mere inkluderende ved at skyde smykkerne på mænd og vise mænd, hvordan de kunne style dem.


- Og det viste sig at være ret revolutionerende, men det er det jo egentlig ikke, hvis man tænker over det, vel? Men det passede godt til vores udtryk og de tanker, vi har haft omkring at være demokratiske og for alle, uddyber hun.

Maria Blacks syn på kreativitet

- Jeg bliver nogle gange spurgt, om det ikke er hårdt at finde på ting, fordi man tænker på kreativitet som sådan en pulje, hvor du dypper ind i, og så lige pludselig er den bare tom, fortæller Maria Black.


- Men det er slet ikke sådan, det foregår. Det er ligesom med alle mulige andre ting: Jo længere tid du arbejder med noget, jo dygtigere bliver du, og jo mere kan du omfavne."Jo længere tid du arbejder med noget, jo dygtigere bliver du, og jo mere kan du omfavne"


Hun fortæller, at hun får inspiration fra sine omgivelser og har lært at bruge de indtryk, hun får i hverdagen, ved at internalisere dem og kombinere dem.


- Og lige pludselig er man sådan: Uh, den der surrealistiske maler, og så kan jeg tage det der håndtag, og så putter jeg en hoop på – og bum, så har du et eller andet lækkert.


Hun sammenligner det med at lave en kollage, hvor man sætter en masse ting sammen, klipper noget af og klistrer noget andet på, indtil den er lige i skabet.

Sådan kombinerer du smykker

Vi spurgte også Maria Black ind til, hvordan man kan kombinere forskellige smykker og faver. Når det kommer til smykker og sammensætninger, har vi nemlig tit fået at vide, at det er no-go at blande guld eller sølv, og at man enten er til det ene eller det andet.


- Altså, traditionsmæssigt er danskerne jo til sølv, fordi vi har en tradition igennem Georg Jensen, Hansen og nogle store danske smykkekunstnere. Og så har vi haft en idé om, at vi ikke kan gå i guld, fordi vi har en lys complexion (hudtone, red.), men det holder ikke helt rigtigt.


Maria Black mener, at du sagtens kan blande de to metaller, så længe du blot kigger på legeringerne og ser, hvilken farve den egentlig har.


- 14 karat er jo sådan en legering, eller en farve, som de fleste danskere godt kan bære, for den ikke er så gul.


Hun mener, at 14 karats gule farve passer godt sammen med sølv, og at det ser vanvittig fedt ud, når man blander dem.


- Også hvis man så har diamantsmykker, så har man jo det hvide fra diamanterne, og guldet fra smykket, og så kan man lige sætte et sølvsmykke til, så ser det virkelig sejt ud! De ophøjer hinanden på en eller anden måde, så det vil jeg klart anbefale. ​​​​​​​

Stjæl stilen

- Min favorit-neglelak er Cold Brew Crew fra expressie! Det var den, jeg blev tiltrukket af lige med det samme. Jeg kommer til at gå med den hele 2020, kan jeg mærke. Så ja, that’s the one.

Hoops er en evergreen

Hvis du spørger Maria Black, om der er nogle smykker, hun ser som tidløse, er svaret helt klart:


- Ja, hoop-øreringe! I’m sorry, men det er bare sådan en evergreen. Jeg synes bare, de er så fede. Du kan tage dem på, og så er du sådan lidt street-smart med dem, men du kan også tage dem på til en lækker kjole, forklarer Maria Black.


- Men above all, du får bare sådan en lækker attitude med dem. Altså, der er bare sådan et look over dem – jeg elsker hoop-øreringe simpelthen!

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Manicure guide: Sådan passer du på dine negle

Vi guider

Manicure guide: Sådan passer du på dine negle

Uanset om du er til korte eller lange negle, så skal de passes, hvis du gerne vil have en pæn og velplejet hånd. Vi giver dig den ultimative negleguide, med alt lige fra hvad negle er, hvordan du plejer dem, til fordele og ulemper ved neglelak.

Læs Mere
Tips til en sund og skøn start på foråret

Vi guider

Tips til en sund og skøn start på foråret

Af Cathrine Park

På matas.dk kan du ikke bare gøre alverdens skønne beautyfund, men du kan også finde nye favoritter, der tager din sundhed og helse seriøst.

Læs Mere
Viral Beauty - de mest hypede produkter online

Vi guider

Viral Beauty - de mest hypede produkter online

Af Cecilia Demant

Skønhedsprodukter går viralt af en årsag; selvom der er undtagelser, skyldes massehypen ofte, at der er tale om produkter af en helt særlig kvalitet – uanset prisniveau. I dag deler vi vores favoritter på super (internet)populære produkter hos Matas!

Læs Mere
10 tips fra materialisten

Vi guider

10 tips fra materialisten

Af Sofie Rasmussen

Foråret er så småt på vej, og her ved Sofie Rasmussen fra Matas i Rødovre hvilke produkter, der kan gøre dig klar til de skønne forårsdage. Find hendes 10 beautyfavoritter her.

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byttes t.o.m. 31. januar 2021