• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
Vi guider

Lus – sådan slipper du af med de små djævle

Lus er noget alle børnefamilier frygter, og har du én gang stået hår, der kribler og krabler, så ved du, hvor irriterende det er. Men du behøver ikke at lave hovedrengøring, eller barbere familien skaldet for at komme de små djævle til livs.

“Vi har lus” – skiltet, som alle forældre frygter. Det er altid sæson for lus, og der altid en risiko for at blive smittet, men på magisk vis bliver det famøse skilt altid hængt op få dage efter, at en ferie er slut, og det er der en grund til. Vi guider, hvordan du slipper af med de små lus og noget af det bedste lusemiddel.   

Undersøg hele familien ved feriestart og -slut

Der udbryder næsten altid luseepidemi efter de længere ferier, fordi vi glemmer at tjekke vores børn.


I de lange ferier har lusene tid til at formere sig, så de er rigtig klar til at sprede sig efter ferien. Undgå at være én af dem, der starter en epidemi, ved at undgå at lusene kommer med hjem til opfostring hen over ferien. Tjek også ungerne hver anden dag, når de vender tilbage til skole og institution, så du sikrer, at dit barn ikke får lusene med hjem. Skulle dit barn blive ramt af epidimien - giv dem en god omgang med lusemiddel!


Tjek dig selv

Det er ikke kun børn, der får lus. Som forælder kan du nemt blive smittet og være en ufrivillig smittebærer. Det samme gælder ældre søskende, som både kan smitte og blive smittet. Teenagere er utrolig sociale væsener, som deler alt, også lus, så tjek dig selv og hele familien, og husk, at lus ikke altid klør.Tænk på, at...
lus er et udtryk for, at dit barn har et socialt liv.

Hvad er lus?

Der findes tre typer af lus, hovedlus, fladlus og kropslus. Hovedlus er helt klart den lusetype, de fleste af os forbinder med lus, og det er dem, du kan læse om her. Hovedlus er en lille blodsugende snylter, som lever helt nede ved hårbunden. Den lever af blod, og lægger sine æg i hovedbunden, som den klistrer fast på hårstråene.


Så længe lever lus:

 • Et luseæg klækkes efter 7-11 dage
 • Lus er parringsmoden efter 7-12 dage
 • Lus lever i ca. 30 dage
 • Lus kan kun leve 1 -2 døgn ved stuetemperatur uden for hårbunden​​​​​​​​​​​​​​

Sådan behandler du lus

Der findes forskellige måder at behandle lus på:

 • Kæmning
 • Lusemiddel
 • En kombination af lusemiddel og kæmning


Sådan kæmmer du håret

 1. Gør håret vådt og put balsam i.
  Det våde hår og balsammen får lusene til at sidde stille, og gør det nemmere at kæmme.


 2. Red håret godt igennem med en almindelig kam.
  På den måde får du fordelt balsammen godt, og du får redt alle knuder ud, inden du kæmmer.

 3. Inddel håret i sektioner og kæm.
  Del håret med en midterskilning, og start i den ene side. Kæm håret forfra og bagud i små sektioner med en tættekam. Start helt inde fra hovedbunden og red ud til spidsen i en lang bevægelse.


 4. Rens tættekammen efter hver strøg.
  Tør tættekammen af i et fugtigt stykke lys køkkenrulle, og se efter, om der er lus på papiret.


 5. Kæm hver anden dag.
  Det er vigtigt, at du får fjernet alle levende lus, når du kæmmer, så de ikke får lagt flere æg. Fordi du ikke kan fjerne luseæggene, vil de løbende blive klækket over de næste uger, og dér skal du være klar med lusekammen.

  Nyudklækkede lus (nymfer) kan også være svære at fange med tættekammen. Derfor er det vigtigt, at du kæmmer hver anden dag.


Se alle Matas' produkter mod lusHvilken tættekam skal jeg vælge?

Udover at have styr på lusemiddel, er det lige så vigtigt med en god tættekam. Der findes masser af tættekamme at vælge imellem i forskellige farver og materialer.

​​​​​​​

​​​​​​​Det vigtigste er, at tænderne sidder tæt sammen, dvs. med ca. 0.2 mm afstand, og at tænderne sidder lige, så lusene ikke kan slippe igennem. Der kan nemt opstå huller i kammen, fordi en tand i kammen er knækket, eller tænderne er blevet bøjede.

​​​​​​​

Lusemiddel

Der findes forskellige typer af lusemiddel. Et lægemiddel, der indeholder gift, som slår lusene ihjel, og så en række lusemidler, som indeholder, silikoneolier, fedtsyrer, planteolier eller mineralske olier.


Lusemidler med olie, silikone mm

Langt de fleste lusemidler, du finder i handlen indeholder silikone, olie eller fedtsyre. Disse midler hører officielt under medicinsk udstyr.


Fordelen ved denne behandling er, at den er effektiv, giftfri, og lusene bliver ikke resistente. Midlerne skal i tørt hår. Disse lusemidler fungerer på den måde, at lusene bliver ”kvalt” og dør. Luseæggene dør som ofte også, men du kan ikke være helt sikker, så husk at genbehandle efter anvisningen på pakken.


Lægemiddel mod lus

Lægemiddel mod lus indeholder en insektgift, som slår lusene ihjel. Lægemidlerne har været brugt i mange år, og undersøgelser har vist, at nogle lus er blevet resistente mod insektgiftene.


Derfor er det vigtigt, at du følger brugsanvisningen nøje, og kæmmer dit hår dagen efter for at se, om lusene er døde. Hvis hovedbunden stadig myldrer, kan det være, fordi de er resistente. Du skal kun behandle de medlemmer af familien, som har lus. ​​​​​​​Vidste du, at...
risikoen for at blive smittet med lus er højere hos langhårede?

Se udvalget af noget af de bedste lusemiddel

Licener Luseshampoo
124,95
DU OPTJENER 13 Point
Paranix Shampoo 200 ml
124,95
DU OPTJENER 13 Point
Hedrin ONCE Spray Gel 60 ml
139,95
DU OPTJENER 14 Point
Paranix Sensitive Shampoo 150 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point

Hvorfor virker min lusebehandling ikke?

Hvis du oplever, at der bliver ved med at være lus i håret, selvom du behandler, kan det skyldes flere ting.


 • Du eller dit barn er blevet gensmittet
  Hvis lusene, du finder, er store, og du er sikker på, at alle lus var væk i går, så er der sikkert sket en gensmitning. Husk at fortælle i skole, institution og de steder, som den smittede kommer, at I har haft lus. Husk at undersøge alle i familien, for måske er det mor eller far, som er blevet ufrivillig smittebærer.


 • Behandlingen har ikke siddet længe nok i håret
  Uanset hvilken type lusemiddel du bruger, er det vigtigt, at midlet får lov til at sidde længe nok i håret, ellers er du ikke sikker på effekten.


 • Lusene er blevet resistente
  Hvis du bruger et lægemiddel, som indeholder insektgift, kan det være tegn på, at lusene er resistente, og du skal prøve en anden metode. Lus kan ikke blive resistente overfor oliebaserede lusemidler. • Håret var for vådt
  De fleste oliebaserede lusemidler skal i tørt hår, mens lægemidler ofte skal i let fugtet hår. Her er der en risiko for, at håret kan have været for vådt, da du kom midlet i.
  ​​​​​​​


 • Luseæg er klækket
  Det er ikke altid, at alle æg dør af en lusebehandling, og så vil du opleve, at de nyudklækkede nymfer dukker op i håret efter behandling.
  ​​​​​​​​​​​​​​


Hvordan smitter hovedlus?

Lus kan ikke hoppe, springe eller flyve, og de flytter sig nødigt fra den varme hovedbund. De smitter ved at kravle fra det ene hoved til det andet.


Det er ofte børn der bliver smittet, fordi de sidder tæt sammen, når de leger. Og familien bliver nemt smittet fordi vi krammer, nusser og måske sover tæt sammen.


Lus kan godt sidde i huer, børster m.m., men det er sjældent, at det er det, der er smitteårsag. De lus, som typisk ligger i huer, er ofte svækkede, ellers havde de ikke forladt hovedbunden. Lus dør hurtigt, når de køles ned, udtørrer, eller ikke har adgang til mad, men de kan godt leve op til to døgn uden for hovedet.


Dyr kan ikke være bærere af hovedlus, så de kan altså ikke smitte.


Luseæg kan ikke smitte.​​​​​​​

Vi har fået lus, hvad nu?

Man ved aldrig, hvornår der pludselig er lus i familien, derfor er det en god ide altid at have en tættekam og evt. lusemiddel i huset, så du altid er beredt.


Så snart du har konstateret lus, skal du:

 • Straks gå i gang med at tjekke alle i husstanden.
 • Behandle dem, der er smittet.
 • Familie, omgangskreds og institutioner skal have besked.


Du behøver ikke at gøre hovedrent i hele huset, og du skal ikke sprøjte med insektgift eller lign. Hvis du alligevel ikke føler dig sikker på, at faren er ovre, så kan du:
​​​​​​​

 • Skift sengetøjet, hvis du vil være sikker.
 • Vaske huer mm.
 • Kamme og børster kan du lægge i sulfovand.
 • Har du ting, som er i nærheden af hovedet og ikke kan vaskes, så læg det i fryseren i 48 timer.

​​​​​​​


Æblecidereddike - derfor skal du have en flaske

Spot Trenden

Æblecidereddike - derfor skal du have en flaske

Findes der et produkt, der har en berettigelse både på toilethylden, køkkenbordet og i skabet med rengøringsmidler? Ja. Her har vi samlet nogle af de mange fordele, der forbindes med æblecidereddike.

Læs også

Lusenes livscyklus

En lus lever ikke længe, men gennemgår hele tre nymfestadier på cirka 2-3 dage, før den bliver voksen. Derefter er lusen parringsmoden, og hunlusen lægger 4-5 æg hver dag. Lusen vil dø efter cirka 30 dage.  ​​​​​​​

5 gode råd, når du får lus


 • Fortæl dit barns klasselærer og andre i omgangskredsen, at dit barn har fået lus, så alle børn kan blive tjekket.

 • Følg anvisninger på dit lusemiddel til punkt og prikke, ellers er det nemlig ikke sikkert, at det virker.

 • Kæm altid håret i små sektioner ad gangen, så du er sikker på, at du kommer gennem hele håret.

 • Vask eller frys dine kamme og børster, når du er færdig med en behandling, så lusene ikke bliver siddende. Lus kan nemlig overleve 1-2 døgn væk fra hovedbunden.​​​​​​​

 • Det er højsæson for lus i august, september, oktober og november, hvor børnene begynder at lege indenfor igen. Desuden er det ikke sikkert, at alle børn er blevet tjekket til skolestart. ​​​​​​​

Sådan forebygger du lus

Det er svært at forhindre, at man bliver smittet med lus, men alligevel kan du gøre lidt for at undgå at få lus.

​​​​​​​

 • Kæm håret hver eller hver anden uge, så du opdager lusene tidligt.

 • Tjek alle, så snart du hører, at der er lus i omgangskredsen.
  ​​​​​​​
 • Har du langt hår, så undgå at have det løst, men flet det, eller sæt det op i en knold.  


Relaterede produkter

Hedrin Original 100 ml
129,95
DU OPTJENER 13 Point
(56)
Ecooking A-vitamin Kapsler 60 stk.
349,95
DU OPTJENER 35 Point

Relaterede artikler

Økologisk livsstil - find dine fødevarer her

Spot Trenden

Økologisk livsstil - find dine fødevarer her

Af Nicoline Kongedam

Udvalget af økologiske fødevarer vokser og økologi er blevet ekstremt populært. Derfor finder du selvfølgelig også et stort udvalg af økologiske fødevarer og beautyprodukter hos Matas.

Læs Mere
Redaktionens helsefavoritter

Vi guider

Redaktionens helsefavoritter

Af Nicoline Kongedam

Går du op i sund mad og livsstil? Her får du et indblik i hvilke helseprodukter, der hitter her på redaktionen.

Læs Mere
Sund og kysseklar mund

Vi guider

Sund og kysseklar mund

Af Anne Mette Skovbo Rasmussen

Ingen er interesserede i dårlig ånde eller dårlig mundhygiejne generelt. Derfor har vi samlet nogle af de mest smarte produkter til en god mundhygiejne til dig.

Læs Mere
5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Vi guider

5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Af Trine Brøndsted

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret