D-vitaminmangel
Hvis du mangler D-vitamin, vil det ofte give sig til udtryk i ømme muskler, svage tandemaljer (primært hos børn) og bløde knogler. D-vitamin er en forudsætning, for at kroppen kan optage og omsætte kalk til knoglerne. Hvis du har en almindelig sund kost, får moderat med sollys, og måske en multivitaminpille på daglig basis, vil du i sjældne tilfælde opleve D-vitaminmangel.
Kontakt altid din praktiserende læge hvis du oplevet symptomer på vitaminmangel.
Hvornår begynder D-vitamin at virke?
Er du i mangel af D-vitamin, og vælger du at tage D-vitamin som kosttilskud, må du væbne dig med lidt tålmodighed. Der kan godt gå 4-8 uger, før du fornemmer en forandring i kroppen. Spis gerne dit tilskud sammen med et fedtholdigt måltid eller en håndfuld nødder, for olierne i maden vil fremme optagelsen, da det er et fedtopløseligt vitamin.
Hvem bør tage D-vitamin?
Det anbefales fra Fødevarestyrelsen at alle voksne og børn fra 4 år taget et kosttilskud med 5-10 mcg D-vitamin i vinterhalvåret, det vil sige mellem oktober og til april. Hvis du er gravid, har mørklødet hud, klæder sig meget tildækket om sommeren eller hvis du ikke får daglig sollys i de lyse måneder, så anbefales det at du tager tilskud af D-vitamin hele året rundt. Nogle personer har behov for lidt mere. Det anbefales af Fødevarestyrelsen at du tager 20 mcg D-vitamin i kombination med 800-1000 mg kalk daglig året rundt hvis du er rundet 70 år, er beboer på plejehjem, er tilknyttet hjemmepleje eller hvis du har risiko for at udvikle knogleskørhed.
Hvad med de helt små?
Spædbørn og små børn under 4 år anbefales at tage tilskud af D-vitamin på 10 mcg hver dag hele året. Det gælder fra den lille ny er 2 uger. Hvis du som forælder vil give dit barn en børne-multivitamin så skal barnet ikke også have D-vitamin ved siden af, da vitaminet er i de fleste multivitaminer til børn.
Babyer kan få D-vitamin som dråber, enten på en ske eller blandet i modermælken. Får barnet modermælkserstatning, der indeholder 1,3 mcg D-vitamin pr. 100 ml færdigblandet erstatning, er yderligere supplement ikke nødvendigt. Snak eventuelt med sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl.
Fødevarer med D-vitamin
Der findes D3-vitamin i nogle animalske fødevarer; blandt andet æggeblommer, fed fisk, mælk og smør. D2-vitamin findes i nogle vegetabilske kilder, eksempelvis champignon og planter, der er blevet eksponeret for sollys under dyrkningen.
