
Du kender garanteret til D-vitamin - men ved du, hvad kroppen bruger det til, og hvorfor det egentlig er så vigtigt for os? Vi dykker ned i de mest stillede spørgsmål lige her.
Hvad er D-vitamin?
D-vitamin er et fedtopløseliget vitamin, der hovedsageligt dannes i huden og kan tilføjes kroppen ved hjælp af specifikke fødevarer.
D-vitamin indgår i mange processer i kroppen og skal tilføres kroppen regelmæssigt, men ikke nødvendigvis dagligt. Det er et vigtigt vitamin, men dobbelt så meget er ikke altid dobbelt så godt. Man bør ikke blot dosere sig selv med store doser D-vitamin gennem længere tid.
I modsætning til de vandopløselige vitaminer, hvor indtagelse af overskud af vitaminerne udskilles i urinen, så ophobes de fedtopløselige vitaminer i kroppen. I og med at D-vitamin således deponeres i kroppen, så kan der opstå en overdoserings-situation, hvilket kan give bivirkninger. Pauser i indtagelse af D-vitamin tilskud er derfor godt, når det har stået på igennem nogle måneder. Overskydende D-vitamin fjernes kun langsomt fra systemet. D-vitaminmængden i kroppen halveres på ca. 3-5 uger.
Tag en kapsel om dagen, og lad D-Sun tage sig af resten
Ved du ikke, hvorfor D-vitamin er så vigtigt? Lad os give mig (Pernille fra redaktionen) give dig en hurtig lektion:
Vintermørket kan være hårdt for vores kroppe, især når det kommer til vores D-vitaminniveauer. D-Sun er et kosttilskud, der indeholder D-vitamin, som normalt dannes i kroppen ved hjælp af solens stråler. Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler, tænder og en normal muskelfunktion. Måske vigtigst af alt her om vinteren så bidrager Vitamin D til immunsystemets normale funktion.
D-vitamin er desuden et fedtopløseligt vitamin, og derfor er D-Sun fra Biosym er lavet med lecithin fra solsikke, så det er nemt at optage i kroppen. Hver kapsel indeholder 20 µg D3-vitamin, så du får den daglige dosis, du har brug for.
Og det bedste af det hele? D-Sun kommer i små, synkevenlige og vegetariske kapsler, så selv den mest pillehadende person, bør kunne tolere at sluge den.
Husk at kosttilskud ikke skal erstatte en varieret kost, og opbevar det utilgængeligt for børn. Anbefalet daglig dosis bør ikke overskrides.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn over 4 år og voksne tager et dagligt ekstra tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april) for at sikre et normalt immunforsvar, knogler og tænder.
Kilde: SST.DK
Hvordan dannes D-vitamin?
D-Vitamin dannes hovedsageligt i huden ud fra kolesterol (fedtstof), hvor solens UVB-stråler danner det biologisk ikke-aktive vitamin D. Solen skal stå højt på himlen, og huden skal være nøgen, for at vi kan danne tilstrækkelig meget af det naturlige D-vitamin. Mangel findes derfor især i de nordlige lande og sjældent i de sydlige. Herefter omdannes den ikke-aktive D-vitamin til aktivt D-vitamin i leveren og den endelige aktivering i nyrerne.
D-vitamin fra solen
Solen er den vigtigste kilde, da dannelsen sker naturligt i kroppen. 15-30 minutter i sollys i ydertimerne per dag er tilstrækkeligt i sommerhalvåret. Før du lægger dig ud på solsengen med god samvittighed, så husk, at solbadning giver ikke mere D-vitamin, da der kun kan dannes en vis mængde i huden af gangen. Husk de gode solråd med skygge, solhat og solcreme.
D-vitamin i mad
Du finder D-vitamin i fødevarer som fisk, æg, mælkeprodukter og kød. Derudover kan du selvfølgelig også vælge at tage et kosttilskud med D-vitamin.
Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, betyder det at det optages i kroppen ved hjælp af fedt. Det er derfor fint at tage sit kosttilskud i forbindelse med et aftensmåltid, hvor indholdet af fedt i dit måltid kan hjælpe til optagelsen af D-vitamintilskuddet.
Hvad bruger kroppen D-vitamin til?
D-vitamin bidrager til:
• Et normalt niveau af kalk i blodet
• Immunsystemets normale funktion
• En normal optagelse af kalk og fosfat
• At vedligeholde en normal muskelfunktion
• Udøver en vigtig funktion i forbindelse med celledelingsprocesser
• At vedligeholde normale knogler og tænder
D-vitamin til spæd- og småbørn
D vitamin har en positiv indvirkning og indflydelse på mange funktioner i den menneskelige krop lige fra livets start.
Dannelsen af knogler starter allerede i fosterstadiet, hvor fosteret får tilført alt, det skal bruge fra moderen. Hovedparten af knoglevæksten sker i spædbarns– og småbørns alderen, og igen kommer der en knoglespurt i puberteten.
Et vist niveau af D vitamin er nødvendig for optimal tilførsel af kalk og fosfat til knoglerne. Spædbørn får tilført D vitamin via modermælk, men mange kvinder kan have et D vitamin i kroppen, der er lavere end anbefalet. Derfor anbefales det, at spædbørn får tilført D-vitamin som kosttilskud – fra 2 uger og til 4 år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn får 10 mikrogram (400IE) dagligt.
I december 2020 kom der en ny anbefaling til børn mellem 2 og 4 år – de skal nemlig fortsætte med dette tilskud af 10 mikrogram D-vitamin efter de 2 år, der tidligere var grænsen. Hvis dit barn fra det er 3 år får en børne-multivitamin, skal du ikke give D-vitamin tilskud. Dette skyldes, at der er D-vitamin i børne-multivitamin
Hvem har brug for D-vitamin?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn over 4 år tager et kosttilskud med 5-10 μg fra oktober til april. Det skyldes, at der ikke er meget D-vitamin at hente i solen i vinterhalvåret, som man sige er perioden fra oktober til april.
Det anbefales følgende grupper at indtage et dagligt tilskud af D vitamin på 10 μg hele året rundt:
- Personer, der er mørke i huden, og personer, der går tilslørede og derfor ikke får sollys på huden
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
- Gravide. D vitamin fremmer optagelsen af calcium, og calcium er vigtigt for både den gravide og det ufødte barns knogler. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide tager et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram under hele graviditeten.
Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for knoglebrud ved fald anbefales tilskud af D-vitamin på 20µg kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1000 mg.
Symptomer på D-vitaminmangel
Symptomer på D-vitaminmangel opstår efter længere tids mangel. Det rammer i første omgang muskler, knogler og led og viser sig ved, at man er træt og har ondt i musklerne til en grad, hvor man kan have svært ved at rejse sig op.
Her er det selvfølgelig vigtigt, at man søger læge, hvis man har mistanke om D-vitaminmangel. Og har man været ved lægen og fået konstateret et for lavt niveau i blodet, så er det vigtigt, at lægen vejleder i, hvor stort et tilskud af D-vitamin man skal tage og i hvor lang tid, samt om man skal til en kontrolmåling.
Overordnet anbefaler vi, at du har en tæt dialog med din læge, hvis du er i tvivl, om du mangler D-vitamin, og før du går på opdagelse i de mange forskellige D-vitamintilskud.
Kan man få for meget D vitamin?
Man kan godt få for meget D-vitamin fra kosttilskud, derfor er det altid en god idé at være obs på, om man får den mængde, man har brug for. Det sker sjældent, at man får for meget, og en egentlig forgiftning sker kun ved indtag af meget store mængder D-vitamin. Meget store doser af D-vitamin kan give forhøjet indhold af calcium i blodet, hvilket kan føre til b.la. kvalme, hovedpine og forstoppelse.