Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!
Hudpleje
Vi sendte LIVE torsdag d. 19/05

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Alt du skal vide om pigmentpletter

Pigmentforandringer i huden er noget de fleste oplever med alderen, men hvad er det egentlig, hvorfor opstår det og hvordan plejer/forebygger du dem bedst muligt? I denne Matas LIVE har vi allieret os med farmakonom, Stephanie Berg, der er ekspert inden for området. Hun har besvaret alle de mest stillede spørgsmål på google, og delt den optimale hudplejerutine til dig med pigmentpletter, som ønsker at komme dem til livs.

Hvad er pigmentpletter?

Pigmentpletter opstår enten pga. for meget pigment (melanin) i huden eller ved en unormal fordeling af pigment (melanin) i huden. Pigmentforandringer opstår altså ved en ophobning af melanin i det øverste lag af huden. Pigmentpletter kan være mange ting. Man kan have enkelte pigmentpletter eller større, sammenflydende pigmentplamager. Pigmentpletter forekommer ofte på de områder i huden, der er eksponeret for sollys - altså særligt i ansigtet, på halsen, i halsudskæringen og på hænderne.

Hvilke typer pigmentpletter findes der?

Som beskrevet kan pigmentpletter betegnes som forskellige ting:


  • De kan være almindelige fregner
  • De kan være solbetingede pigmentpletter, der ikke forsvinder igen
  • De kan være sammenflydende pigmentpletter


Lige meget hvilken af overstående typer du har, gælder det, at der er tale om en aktivering af pigmentceller i din hud. Det er altså hudens helt naturlige farvestof (kaldet melanin), som klumper sig sammen og viser sig som mørke pletter på det øverste lag i huden.   

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Pigmentpletter i ansigtet er helt almindelige, og rigtig mange af os oplever at få dem i løbet af livet. Hvis du ønsker af mindske synligheden af dem, er der hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner. Læs med her, og bliv klogere på, hvad pigmentpletter er, og hvad du kan gøre for at gøre dem mindre synlige.

Læs også

Hvorfor får man pigmentpletter?

Pigmentpletter kan opstå pga. mange faktorer, men vi beskriver her to af de mest hyppige årsager til, at de små plamager opstår:


Årsag 1 - Solbadning: Den største årsag til, at man udvikler pigmentpletter skyldes hudens eksponering for sollys. Huden er smart og har dannet sit eget forsvar mod solen, dette er grunden til, at du bliver brun. Men hvis du har været lidt for ivrig med solbadningen kan huden komme på overarbejde, og det betyder, at cellerne i huden kan komme til at producere for meget melanin (hudens pigment), der samler sig som pigmentpletter.


Årsag 2 - Hormonelle faktorer: Selvom, at solen er skyld i langt de fleste tilfælde af pigmentpletter, kan de også opstå pga. en række hormonelle faktorer. Derfor er der ofte kvinder, som danner pigmentpletter pga. hormonelle påvirkninger som fx graviditet eller p-piller.

Hvad er forskellen på mørke og hvide pigmentpletter?

Alle pigmentpletter skyldes en overproduktion af melanin i huden, men de kan alligevel inddeles efter hvordan de ser ud. Overordnet skelnes der mellem to typer af pigmentforandringer: møre/brune og hvide


1: Mørke/brune pigmentpletter: Disse kan både ligne fregner, de kan være flere pletter og de kan være "smeltet" sammen i større plamager. Selvom, at fregner også betegnes som pigmentforandringer er der en vigtig skelnen, da fregner kommer og går alt efter årstid mens pigmentpletter, der fx er opstået ved for meget solbadning, er en permanent tilstand.


2: Hvide pigmentpletter: Hvide pigmentpletter kan så at sige være det modsatte fra mørke. Dette skyldes nemlig en underproduktion af pigment i huden. Her mangler huden altså melanin, og disse pigmentforandringer viser sig som hvide pletter på huden.

Hvem får pigmentpletter?

De fleste mennesker har i en eller anden grad udviklet pigmentpletter når de rammer 30'erne, og generelt siger man, at pigmentpletter er mere fremtrædende jo længere man kommer op i årene. Dette skyldes en helt naturlig forklaring - jo ældre du er, jo mere har du været udsat for sollys - og eftersom dette er én af årsagerne til at pigmentpletter opstår, giver det jo god mening.


Kvinder har desuden en større tendens til at udvikle pigmentpletter pga. hormonelle faktorer såsom graviditet og p-piller.


Derudover kan en sensitiv hud også have større tendens til at udvikle pigmentpletter, da denne hudtype er mere sensitiv overfor solens stråler. Men lige meget om du har en sensitiv hud eller ej, er det altid en god ide at beskytte huden mod solen med SPF, altså ved brug af en solcreme i både ansigtet og på kroppen.

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs også

Produkter der er gode i kampen mod pigmentpletter

I LIVEN ovenover gennemgår vores farmakonom, Stephanie Berg, den optimale hudplejerutine til dig med pigmentpletter eller til dig, der ønsker at forebygge det. Stephanie svarer på alle de mest gængse spørgsmål og gennemgår produkterne nøje. Du kan også shoppe produkterne direkte her:

SPAR 20%
150 ml
PharmacerisPuri-Albucin Whitening Cleansing Foam Face and Eyes
Medlemspris
132,76 kr.165,95 kr.
(2)
SPAR 25%
90 ml
Ole HenriksenLemonade Smoothing Scrub
Medlemspris
228,71 kr.304,95 kr.
(135)
SPAR 25%
190 ml
Ole HenriksenGlow2OH Dark Spot Toner
Medlemspris
183,71 kr.244,95 kr.
(180)
SPAR 20%
KUN ONLINE
200 ml
PharmacerisPuri-Albucin Whitening Clear Face Toner
Medlemspris
103,96 kr.129,95 kr.
(3)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
CliniqueEven Better Clinical Radical Dark Spot Corrector + Interrupter
824,95 kr.
(20)
SPAR 20%
30 ml
VichyLiftactiv Specialist B3 Serum
Medlemspris
375,16 kr.468,95 kr.
(34)
30 ml
The OrdinaryAlpha Arbutin 2% + HA
106,95 kr.
(54)
SPAR 20%
15 ml
PharmacerisOpti-Albucin Anti-Dark Circles Corrective Eye Cream
Medlemspris
143,96 kr.179,95 kr.
(5)
SPAR 20%
30 ml
PharmacerisAlbucin Triple Action Whitening Day Cream SPF 50+
Medlemspris
263,96 kr.329,95 kr.
(4)
50 ml
FilorgaSkin-Unify Cream
594,95 kr.
(4)
SPAR 20%ABONNÉR
100 ml
Beauté PacifiqueSuper3 Booster
609,95 kr.
(376)
SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
OriginsGinZing Refreshing Scrub Cleanser
184,95 kr.
(146)

Gå ikke glip af noget!
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herover

Vil du se flere LIVES? Kig med her

MASTERCLASS: Pleje og styling af gråt hår

Matas LIVE

MASTERCLASS: Pleje og styling af gråt hår

Af Matas

Se med i denne MASTERCLASS, hvor vi får besøg af ikoniske Gun-Britt. Gun-Britt er om nogen ekspert i hår, og med udgangspunkt i sin egen smukke, sølvgrå manke, vil hun lære dig alt, der er værd at vide om at pleje og style gråt hår. Gråt hår har nemlig nogle lidt andre behov end pigmenteret hår. Se med, og stil Gun-Britt dine spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Få Karina von d'Ahés anti-age hudplejerutine

Matas LIVE

Få Karina von d'Ahés anti-age hudplejerutine

Af Matas

Du kender helt sikkert glamourøse Karina von d’Ahé fra TV, hvor hun gennem de seneste sæsoner har været fast inventar i det populære TV-program “Forsidefruerne”. Men vidste du, at Karina også ved virkelig meget om hudpleje og makeup? I dag gæster hun Matas LIVE, hvor hun vil løfte sløret for, hvordan hendes egen hudplejerutine ser ud. Hun har fokus på intens anti-age og en smuk, jævn hud. Se med, og stil hende spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek