• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-4 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byttes t.o.m. 31. januar 2021
Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Er din hud i ansigtet blevet ujævn med brune pletter og plamager, er der heldigvis hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner.

Hvorfor får du pigmentpletter, hvordan behandler du dem bedst og hvordan undgår du dem i fremtiden? Få svarene på dette og meget mere her.

Hvad er pigmentpletter?

Hvis hudens naturlige farvestof, melanin, begynder at klumpe sig sammen, viser det sig som mørke pletter på hudens overflade, hvilket giver huden et skjoldet og ujævnt udseende – det vi ofte kalder for pigmentpletter. De ses typisk i ansigtet, på hænderne, brystet, skuldrene og armene.

Hvordan opstår pigmentpletter?

I langt de fleste tilfælde går der koks i hudens melaninproduktion, når huden har fået for meget sollys. Normalt, når solens UV-stråler rammer hudens melaninproducerende celler (melanocytterne), skaber huden melanin som en naturlig form for UV-beskyttelse, og det er den proces, der giver din hud den solbrune farve.


Men er du en lidt for ivrig soldyrker, som muligvis også glemmer at bruge nok solcreme, sætter du cellerne på overarbejde, og de producerer alt for meget melanin for at forsvare huden. Resultatet er en solskadet hud, der har fået overskredet sine UV-kvoter, og det kan blandt andet vise sig som tydelige pigmentpletter.     

Vi tester: Naturlig solcreme

Vi guider

Vi tester: Naturlig solcreme

Ingen sommer uden solcreme! Er du i tvivl om, hvilken variant, der skal med i kufferten til sommer? Her på redaktionen har vi testet naturlige solcremer og bedømt deres konsistens, duft og kigget nærmere på ingredienserne. Læs med her for at blive klogere på hvilken, der passer til dine krav og behov.

Læs også

Hvem får pigmentpletter?

Da pigmentpletter og soldyrkning har en klar sammenhæng, er det gerne din historik med solen, som afgør, om du får pigmentpletter, og hvor plaget du er af dem. Din hudtype spiller naturligvis også en væsentlig rolle, for jo mere solsensitiv din hud er, jo mere disponeret er du for at få pigmentpletter.


Desværre oplever flere og flere, at de får pigmentpletter, hvilket nok også hænger sammen med, at vi dyrker solen mere og tager på flere solferier i forhold til tidligere. Det er desuden særligt kvinder, der døjer med pigmentpletter, hvilket også hænger sammen med, at pigmentpletter kan være hormonelt relateret fx i forbindelse med graviditet eller brug af p-piller. Disse former for pletter kalder man melasma, og de ses typisk som skjoldede plamager på overlæben, på kinderne og i panden. Solen er således ikke skyld i disse pletter, men den kan forværre dem.  


Fordi pigmentpletter er et udbredt problem, er det blevet en af de største bekymringer blandt kvinder, når det kommer til hudens ældning og udseende. Derfor ser vi også flere og flere hudplejeprodukter, som er målrettet pigmentering, og det er godt nyt for dig, der ønsker at behandle de pigmentpletter, du har, men som også gerne vil forhindre, at pletterne opstår.  


Tip! Undgå at spraye parfume direkte på huden, hvis du opholder dig i solen. Parfume kan gøre huden mere solsensitiv og dermed resultere i pigmentering.
​​​​​​​

Hvordan fjerner du pigmentpletter?

Vintersæsonen er et oplagt tidspunkt at behandle dine pigmentpletter, for der er solen jo ikke lige så meget fremme til at forstyrre processen. På hudplejefronten er der masser af gode muligheder til at sætte ind mod de irriterende pigmentpletter, og vil du have det bedste resultat, handler det om at sætte det bedste “hold” med specifikke ingredienser og forskellige typer produkter til dag og nat.


Ingredienser, der giver pletterne kamp til stregen


Syre:
Alle former for syre, fx glykolsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentpletter, da de virker farveudjævnende, men også er med til at fremme effekten af de andre produkter, du bruger til at behandle dine pigmentpletter. Syre virker nemlig peelende på huden og fjerner talg og døde hudceller, så huden lettere kan absorbere alle de aktive ingredienser fra din efterfølgende hudpleje.


A-vitamin (retinol):
Øger omsætningen af celler i din overhud og udjævner farveforskelle i huden. Kan gøre huden lysfølsom, så brug altid A-vitamin om natten og husk SPF dagen efter.   


Niacinamid:
​​​​​​​
Et B3-vitamin, som blandt andet nedsætter hudens pigmentproduktion.


C-vitamin:
En kraftig antioxidant, der virker lysnende, og som i øvrigt virker beskyttende på huden og gør den mere modstandsdygtig.

6 gode produkter mod pigmentpletter:

1

Den med syre

Her får du syre for alle pengene. Murads 2-faset peeling til dagligt brug indeholder både AHA, BHA og TXA (traneksamsyre), der tilsammen booster cellefornyelsen med 33 % og gør din hudtone mere ensartet og strålende.


Peelingen er også rig på antioxidanter og lipider, der nærer huden og beskytter den mod oxidativt stress.


Sådan bruger du den:
Ryst flasken godt og hæld et par dråber ud på en vatrondel, som du ʻswiper’ hen over panden, på kinderne og decolleté. Bruges morgen og aften.  

(0)
Murad Replenishing Multi Acid Peel 100 ml
649,95
DU OPTJENER 65 Point


Husk! Syrepeeling kan gøre huden mere lysfølsom, så er du særligt sensitiv, så hold igen med peelingen om sommeren. Peel eventuelt blot et par gange om ugen i stedet for hver dag.  
​​​​​​​

2

Den med C-vitamin

Kiehl’s Dark Spot Corrector sætter effektivt ind mod selv de mest genstridige pigmentpletter takket være den seneste generation af aktivt C-vitamin.


Gelen opløser ophobninger af pigment og forebygger dannelsen af nye ophobninger.


Sådan bruger du det:
Brug produktet morgen og aften under din almindelige hudpleje. Påfør i hele ansigtet eller direkte på de ønskede områder i ansigtet (eller på hænder, hals og bryst).


(4)
Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solution 30 ml
369,95
DU OPTJENER 37 Point
3

Den med niacinamid

Serummet fra Pudderdåserne indeholder hele 10% niacinamid, som ikke bare reducerer pigmenteringer, men som også udjævner hudtonen, så gamle ar og rødme mindskes.


Sådan bruger du det:
Brug Niacinamid 10% morgen og/eller aften og se effekt efter cirka 2-4 uger.

Brug gerne Niacinamid 10% oven på serum med glykolsyre eller salicylsyre (fx Pudderdåsernes AHA-serum (med 7 % glykolsyre) eller T-Zone Peeling (med 2 % salicylsyre) og følg op med anden creme eller serum efter behov.


(139)
Pudderdåserne.dk Niacinamid 10% Serum 50 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point
(83)
Pudderdåserne.dk AHA Peeling 50 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point
(234)
Pudderdåserne.dk T-Zone Peeling 50 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point
Redaktionen tester 7 forskellige serum

Vi guider

Redaktionen tester 7 forskellige serum

Har du overvejet at tilføje et serum til din hudplejerutine? Så se med her. Vi har testet 7 forskellige sera på forskellige hudtyper, så du kan finde det, der passer til netop din hudtype og pengepung – og som virker!

Læs også
4

Den, du bruger om natten

White Lucent Overnight Cream & Mask fra Shiseido nedsætter melaninproduktionen for at forhindre mørke pletter i at udvikle sig.


Sådan bruger du den:
Brug den som natcreme eller som en natkur et par gange om ugen.


(7)
Shiseido White Lucent Overnight Cream & Mask 75 ml
779,95
DU OPTJENER 78 Point
5

Den med tredobbelt virkende blegeeffekt

Tyrostase Pigment Equalizer fra Beauté Pacifique er en unik lotion med en speciel form for C-vitamin og to planteekstrakter, der giver en dokumenteret hudlysnende effekt.


Huden producerer mindre melanin og tilbagefører også en del af det allerede dannede melanin.


Sådan bruger du den:
Brug produktet morgen og aften på ren hud og følg op med din almindelige hudpleje. Kan også bruges på kroppen og på den mørke pigmentering under øjnene!


(36)
Beauté Pacifique Tyrostase Pigment Equalizer 50 ml
259,95
DU OPTJENER 26 Point
6

Den med A-vitamin

Serumkapslerne med A-vitamin fra E-cooking sætter gang i cellefornyelsen og arbejder intenst på pigmentering og giver en ensartet hudtone. Kapslerne styrker også hudens elasticitet og forebygger tidlige aldersforandringer.


Sådan bruger du dem:
Brug serummet om natten på nyrenset hud.


(72)
Ecooking A-vitamin Kapsler 60 stk.
349,95
DU OPTJENER 35 Point
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs også

Tip!

Det er ofte på hænderne, at de første solskader og pigmentpletter viser sig. Du kan sagtens bruge dine anti-pigment-ansigtsprodukter på dine hænder. Du kan også få deciderede håndcremer målrettet pigmentering.


Prøv fx Aurelias plejende håndcreme, der lysner mørke pletter. (1)
Aurelia Aromatic Repair & Brighten Hand Cream 75 ml
294,95
DU OPTJENER 30 Point


Husk! Pigmentpletter kan ikke fjernes med et trylleslag. Behandlingen kræver tålmodighed og dedikation.    
​​​​​​​  

Sådan undgår du pigmentpletter

Der er ingen tvivl om, at hvis du vil undgå pigmentpletter, er det en god idé, at du skærer ned på den tid, du opholder dig i solen. Søg ind i skyggen og brug gerne en solhat. For har du først haft pigmentpletter én gang, vil de nemlig altid ligge og lure lige under overfladen, og kommer ofte frem igen, så snart solen skinner på dig!


Fordi pigmentpletter typisk kommer af for meget sollys, er solbeskyttelse derfor et absolut must – hver dag og hele året rundt. Find en god dagcreme med indbygget SPF til hverdagsbrug, og brug altid en decideret solcreme, hvis du skal opholde dig direkte i solen i sommermånederne, når UV-indekset jo er på sit højeste.  

5 gode dagcremer med SPF

1

Den med SPF 15

Truth Revealed Brightening fra Ole Henriksen er en superkoncentreret dagcreme, der giver en bredspektret UVA-/UVB-beskyttelse, mens den bekæmper de frie radikaler.


Hudens struktur og fasthed bliver forbedret og hudtonen bliver mere ensartet. 


2

Den med SPF 20

Cliniques Even Better fugtighedscreme med SPF 20 skaber en mere jævn hudtone. Cremen giver UVA- og UVB-beskyttelse, og forbedrer hudens barriere mod skadelige påvirkninger, så nye mørke pigmentforandringer undgås.


Hudens struktur og fasthed bliver forbedret og hudtonen bliver mere ensartet.  ​​​​​​​


3

Den med SPF 25

Blue Therapy Multi-Defender SPF25 fra Biotherm er en anti-age creme med solfaktor til kvinder med tør hud, som ønsker en målrettet ansigtspleje, der forebygger og bekæmper pigmentpletter, rynker og manglende fylde.


Cremen fås også til normal/kombineret hud. 


5 hudproblemer og 15 grunde til at du har dem

Vi guider

5 hudproblemer og 15 grunde til at du har dem

Alle hudtyper har sine udfordringer. Vi har set på fem af de mest typiske hudproblemer, hvorfor de opstår, og hvad du bør kigge efter, når du vælger hudpleje.

Læs også
4

Den med SPF 30

Origins Mega Bright dagcreme med SPF 30 hjælper med at mindske misfarvninger og pigmentering og beskytter samtidig huden mod fremtidige pigmentforandringer. Huden bliver mere ensartet, klar og strålende. 

​​​​​​​


(4)
Origins Mega-Bright™ Oil-Free Moisturizer SPF 30 50 ml
554,95
DU OPTJENER 56 Point
5

Den med SPF 50

Murad City Skin Age Defense SPF 50 PA+++ er en let, mineralbaseret creme med SPF 50, der beskytter effektivt mod solens UVA- og UVB-stråler. Cremen beskytter også huden mod forureningspartikler.


Den letfarvede formel hjælper med at korrigere små farveforskelle i huden og tilfører glød, og C-vitamin hjælper med at lysne huden og bekæmpe pigmentforandringer. 

​​​​​​​ ​​​​​​​


(0)
Murad City Skin Age Defense SPF 50 PA++++ 50 ml
549,95
DU OPTJENER 55 Point


Husk! Dine hænder er særligt udsatte for solskader og dermed pigmentforandringer. Når du påfører din ansigtscreme med SPF, så husk også at give hænderne et beskyttende lag. Påfør gerne flere gange i løbet af dagen – det samme gælder ansigtet.  
​​​​​​​

Opsummering: Få styr på det basale

Føler du dig overvældet af de muligheder, du finder på hylderne til at bekæmpe pigmentpletter, og er du tvivl om, hvordan du bedst sammensætter en god og effektiv hudplejerutine, så får du her et forslag til det mest basale:


Dag: Her handler det først og fremmest om beskyttelse. Klæd huden på med antioxidanter (særligt C-vitamin!) og brug ALTID en creme med SPF.

Tip!

Har du en dagcreme, du elsker, men indeholder den ikke SPF, kan du bagefter bruge Clarins ultralette formel med SPF 50 og anti-pollution, der lægger sig som et usynligt skjold på huden.    

(8)
Clarins UV Plus Anti-Pollution SPF 50 30 ml
329,95
DU OPTJENER 33 Point

Aften: Her handler det om at berolige, pleje og genopbygge huden, så din hud kan komme sig efter dagens strabadser og kan bruge natten på at blive den bedste udgave af sig selv.


Det er også om natten, at pigmentdæmpende hudpleje med A-vitamin er helt oplagt at bruge, da A-vitamin er en lysfølsom ingrediens, og desuden kan gøre din hud ekstra sensitiv i sollys. Bruger du A-vitamin-produkter, er det endnu en vigtig grund til at beskytte huden med SPF næste dag.


Supplement til dag/aften: Vil du udvide rutinen og arbejde på eksisterende pigmentpletter, så brug en form for syre (fx mild syrepeeling eller et serum med AHA (glykolsyre) eller BHA (salicylsyre)) og/eller plej huden med et produkt, der indeholder B-3-vitaminet niacinamid.

Er pigmentpletter farlige?

Selvom pigmentpletter kan være nok så irriterende, er de mørke pletter og plamager udelukkende et kosmetisk problem og heldigvis ikke farlige. Oplever du dog, at din hud pludselig ændrer farve, bliver ujævn eller ellers skifter synlig karakter, er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge, så han eller hun kan kigge nærmere på din hud for at udelukke, at den ikke fejler noget.      

Strækmærker – kan de forebygges eller fjernes?

Vi guider

Strækmærker – kan de forebygges eller fjernes?

De fleste af os kan finde strækmærker eller såkaldte tigerstriber rundt omkring på vores krop, for de er helt normale, og noget de fleste kvinder får. Men hvad ved vi egentlig om dem, og kan de fjernes, når de først er kommet?

Læs også

Kosmetiske behandlinger mod pigmentpletter

Har de solskader, du måtte have fået igennem livet, sat sig som ganske markante pigmentpletter i ansigtet, på halsen, brystet eller på hænderne, kan en kosmetisk behandling med IPL være en sikker og effektiv måde at behandle dine pletter på.


IPL står for Intense Pulsed Light, og er en metode hvor lysenergibølger søger og absorberer hudens ujævne farver. Når lysbølgen rammer pigmentpletten, udvikles energien til varme, som så er i stand til at få pigmentet til at samle sig og reduceres.


Det kræver typisk 2-4 behandlinger med 4 ugers mellemrum at få reduceret pigmentpletterne tilfredsstillende. For det mest optimale resultat, er det bedst, at du starter dit behandlingsforløb i vinterhalvåret, hvor huden ikke udsættes for så meget sol, og hvor kontrasten mellem farverne på dine pletter og din “almindelige” hudtone er størst.


Husk i øvrigt, at når du er blevet behandlet med IPL, så vær påpasselig i solen fremover, så du så vidt muligt undgår, at pletterne kommer tilbage


Kilde: Nage.dk.


Tip! Din hud er ekstra lysfølsom op til fire uger efter IPL-behandling, så vær ekstra gavmild med høj solfaktor i den periode.  ​​​​

Relaterede produkter

(1)
The Organic Pharmacy Stabilised Vitamin C Serum 30 ml
314,95
Førpris 419,95
DU OPTJENER 32 Point
(2)
REN Clean Skincare Glow Daily Vitamin C Gel Cream 50 ml
311,95
Førpris 389,95
DU OPTJENER 32 Point
(159)
Plaisir Intensive Anti-Ageing Day Cream 50 ml
119,95
Førpris 159,95
DU OPTJENER 12 Point
(27)
Dr. Scheller Vildrose Antiage Depigment Dagcreme
139,95
DU OPTJENER 14 Point

Relaterede artikler

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Af Isabel Marschall Thostrup

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs Mere
Agurk i hudpleje: Når din hudpleje går helt agurk

Spot Trenden

Agurk i hudpleje: Når din hudpleje går helt agurk

Agurk. Den lange, grønne sag, som din hud elsker. Den er rig på vand, virker kølende, og så indeholder den også stoffer, som stimulerer kollagen og elastin i din hud. Læs med og bliv klogere på, hvorfor du skal vælge hudpleje, som indeholder agurk.

Læs Mere
Alt du skal vide om hudpleje med cannabis

Spot Trenden

Alt du skal vide om hudpleje med cannabis

Af Isabel Thostrup

Cannabis er en kæmpe trend inden for hudpleje verden over lige nu – men hvordan virker det, og hvad er det godt for? Vi har samlet alt det, du skal vide om de aktive, men ikke-euforiserende stoffer fra cannabisplanten.

Læs Mere
Ved du hvordan du plejer din hudtype bedst?

Vi guider

Ved du hvordan du plejer din hudtype bedst?

Af Cecilia Demant

Der er stor forskel på vores hud og på hvad der virker bedst for den enkelte hudtype. Får man brugt de forkerte produkter til sin hud, kan det i bedste fald være ineffektivt – og i værste fald forvirre huden fuldstændig. Læs med for at lære de vigtigste do’s and dont’s til netop din hud.

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-4 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byttes t.o.m. 31. januar 2021