Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Pigmentpletter i ansigtet er helt almindelige, og rigtig mange af os oplever at få dem i løbet af livet. Hvis du ønsker af mindske synligheden af dem, er der hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner. Læs med her, og bliv klogere på, hvad pigmentpletter er, og hvad du kan gøre for at gøre dem mindre synlige.
Hudpleje
Vi sendte LIVE torsdag d. 19/05

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Brune pletter, gammelmandspletter eller pigmentfejl? De små forandringer i huden har mange navne, og ikke alle kaldenavne er lige flatterende. Og det er en skam, for pigmentpletter kan sagens være fine og give karakter. For nogle kan de dog være generende, og er du én af dem, der har det sådan, så har vi samlet en række produkter og gode råd til dig her

Hvad skyldes pigmentforandringer i huden?

Hvis hudens naturlige farvestof, melanin, begynder at klumpe sig sammen, viser det sig som mørke pletter på hudens overflade, hvilket kan give huden et skjoldet og ujævnt udseende – det vi ofte kalder for pigmentpletter. De ses typisk i ansigtet, på hænderne, brystet, skuldrene og armene.

I langt de fleste tilfælde går der koks i hudens melaninproduktion, når huden har fået for meget sollys. Normalt, når solens UV-stråler rammer hudens melaninproducerende celler (melanocytterne), skaber huden melanin som en naturlig form for UV-beskyttelse, og det er den proces, der giver din hud den solbrune farve.


Men er du en lidt for ivrig soldyrker, som muligvis også glemmer at bruge nok solcreme, sætter du cellerne på overarbejde, og de producerer alt for meget melanin for at forsvare huden. Resultatet er en solskadet hud, der har fået overskredet sine UV-kvoter, og det kan blandt andet vise sig som tydelige pigmentpletter.

Du kan også få pigmentpletter af hormonelle årsager som fx graviditet.

Hvordan fjerner man pigmentpletter?

På hudplejefronten er der masser af gode muligheder til at sætte ind mod pigmentpletter. Vil du have det bedste resultat, handler det om at skabe en hudplejerutine med ingredienser som fx C-vitamin, niacinamid og A-vitamin. Men aller vigtigst er SPF - mere om det senere, lad os først gennemgå den bedste hudpleje til at mindske pigmentpletter.

Hudplejeingredienser, der kan mindske pigmentpletter:

1

Syre

Alle former for syre, fx glykolsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentpletter, da de virker farveudjævnende, men også er med til at fremme effekten af de andre produkter, du bruger til at behandle dine pigmentpletter. Syre virker nemlig peelende på huden og fjerner talg og døde hudceller, så huden lettere kan absorbere alle de aktive ingredienser fra din efterfølgende hudpleje.

La Roche-Posays Effaclar Micro Peeling Rensegelé er en superhelt til en hudplejerutine mod pigmentpletter. Det er en ansigtsrens, som blandt andet indeholder BHA-syre, som fjerner døde hudceller og gør huden mere jævn. Brug den efter, du har renset huden for skidt, snavs og makeup.   

SPAR 20%
400 ml
La Roche-PosayEffaclar Micro Peeling Rensegelé
Medlemspris
175,16 kr.218,95 kr.
(55)
2

C-vitamin

C-vitamin er en kraftig antioxidant, der virker lysnende, og som i øvrigt virker beskyttende på huden og gør den mere modstandsdygtig. Derudover har den vist sig at give ekstra beskyttelse mod solens UV-stråler, som er den værste synder, når det kommer til pigmentpletter (C-vitamin kan dog ikke erstatte solcreme).

Brug dit C-vitamin serum hver morgen på en nyrenset hud, og lad det tørre ind et par minutter, inden du påfører din ansigtscreme.


SPAR 20%
30 ml
La Roche-PosayPure Vitamin C10 Serum
Medlemspris
284,76 kr.355,95 kr.
(22)
SPAR 20%
20 ml
VichyLiftactiv Supreme Vitamin C Serum
Medlemspris
276,76 kr.345,95 kr.
(7)
Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs også
3

Niacinamid

Niacinamid er et B3-vitamin, som har rigtig mange gode egenskaber, når det kommer til hudpleje. I forhold til pigmentpletter er det en lifesaver, da niacinamid er med til at  nedsætte hudens pigmentproduktion.

Brug et godt serum med niacinamid, og påfør det på dit ansigt efter rens om aftenen. Du vil sagtens kunne bruge dit niacinamid-serum hver aften, da det ikke er for hårdt mod huden.


SPAR 20%
30 ml
VichyLiftactiv Specialist B3 Serum
Medlemspris
375,16 kr.468,95 kr.
(34)
30 ml
ACOPure Glow Perfecting Serum
164,95 kr.
(13)
4

A-vitamin

A-vitamin (også kaldet retinol) øger omsætningen af celler i din overhud og udjævner farveforskelle i huden.
Derfor kan det være supergodt at bruge i din hudpleje, hvis du vil dine pigmentpletter til livs.

A-vitamin kan gøre huden lysfølsom, så brug altid dit serum med A-vitamin om aftenen og husk SPF dagen efter. Det kan også være lidt hårdt mod huden, så er du helt ny i A-vitamin, kan du starte med at bruge det 1 gang om ugen og med tiden øge brugen, når din hud har vænnet sig til det.


SPAR 20%
30 ml
PharmacerisSensilix Duo Concentrate Vitamin A & E Night Serum
Medlemspris
250,36 kr.312,95 kr.
(3)

Hvem får pigmentpletter?

Da pigmentpletter og soldyrkning har en klar sammenhæng, er det gerne din historik med solen, som afgør, om du får pigmentpletter. Din hudtype spiller naturligvis også en væsentlig rolle, for jo mere solsensitiv din hud er, jo mere disponeret er du for at få pigmentpletter.


Som nævnt er det helt normalt at have pigmentpletter, og det hænger muligvis sammen med, at vi dyrker solen mere og tager på flere solferier i forhold til tidligere. Det er desuden særligt kvinder, der opelver at få pigmentpletter, hvilket også hænger sammen med, at pigmentpletter kan være hormonelt relateret fx i forbindelse med graviditet eller brug af p-piller. Disse former for pletter kalder man melasma, og de ses typisk som skjoldede plamager på overlæben, på kinderne og i panden. Solen er således ikke skyld i disse pletter, men UV-strålerne kan gøre dem mere tydelige.​​​​​​​

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!

Læs også

Hvad virker mod pigmentforandringer?

Der er ingen tvivl om, at hvis du vil undgå pigmentpletter, er det en god idé, at du skærer ned på den tid, du opholder dig i solen. Søg ind i skyggen, og brug gerne en solhat. For har du først haft pigmentpletter én gang, ligger de lige under hudens overflade og kommer ofte frem igen, så snart solen skinner på dig.


Fordi pigmentpletter typisk kommer af for meget sollys, er solbeskyttelse derfor et absolut must – hver dag og hele året rundt. Find en god dagcreme med indbygget SPF til hverdagsbrug, og brug altid en decideret solcreme, hvis du skal opholde dig direkte i solen i sommermånederne, når UV-indekset jo er på sit højeste.  

1

Ansigtscremer mod pigmentpletter

Hvis du virkelig vil pigmentpletterne til livs, er det en god idé at vælge en ansigtscreme, som er skræddersyet til at mindske ujævn hudtone. Når du vælge din dagcreme, er det også en rigtig god idé at vælge en creme, som indeholder SPF, så du sikrer dig, du altid er beskyttet mod solens stråler.

Til natten er det godt med en natcreme, de indeholder ingredienser, som kan arbejde i huden, mens du sover. Natcremen fra Pharmaceris, vi har linket til her, indeholder blandt andet enzymet Papain, som er kendt for at eksfoliere og lysne pigmentpletter, samt C og E-vitamin.


SPAR 20%
KUN ONLINE
40 ml
La Roche-PosayPigmentclar Uv SPF 30 Korrigerende Dagcreme
Medlemspris
235,96 kr.294,95 kr.
(7)
SPAR 20%
30 ml
PharmacerisAlbucin-Intensive Whitening Night Cream
Medlemspris
263,96 kr.329,95 kr.
(2)
SPAR 20%
50 ml
VichyLiftactiv Collagen Specialist Ansigtscreme
Medlemspris
369,56 kr.461,95 kr.
(40)
2

SPF

SPF er alfa omega, når det kommer til at mindske og forebygge pigmentpletter. Som tidligere nævnt er det solens UV-stråler, der er den primære årsag til, at pigmentpletter kommer frem, og solen kan også være med til at gøre pletterne mere tydelige.

Så brug altid SPF i din hudpleje. Du kan vælge en dagcreme med SPF, men vil du være sikker på at være helt dækket ind, så brug en SPF som sidste step i din morgenhudpleje. Meget gerne høj faktor (30-50).


SPAR 20%
50 ml
La Roche-PosayAnthelios UVMune Hydrating Creme Spf 50+
Medlemspris
151,96 kr.189,95 kr.
(69)
SPAR 20%
40 ml
BiodermaPhotoderm AKN MAT Fluide SPF 30
Medlemspris
135,96 kr.169,95 kr.
(10)
SPAR 20%
300 ml
VichyCapital Soleil Fresh Protective Milk SPF 30
Medlemspris
188,76 kr.235,95 kr.
(12)
Bliv klogere på Niacinamid

Din sundhed

Bliv klogere på Niacinamid

Du har muligvis hørt om niacinamids mange fantastiske egenskaber. Det er nemlig en superpopulær hudplejeingrediens, som findes i en lang række produkter som rens, serum og dagcreme. I denne artikel stiller vi skarpt på den populære ingrediens.

Læs også

Få styr på det basale

Føler du dig overvældet af de muligheder, du finder på hylderne til at bekæmpe pigmentpletter, og er du tvivl om, hvordan du bedst sammensætter en god og effektiv hudplejerutine, så får du her et forslag til, hvordan det kan se ud:


Dag: Her handler det først og fremmest om beskyttelse. Klæd huden på med antioxidanter (særligt C-vitamin!) og brug ALTID en creme med SPF eller SPF efter din dagcreme.

Aften: Her handler det om at berolige, pleje og genopbygge huden, så din hud kan komme sig efter dagens strabadser og kan bruge natten på at blive den bedste udgave af sig selv.


Det er også om natten, at pigmentdæmpende hudpleje med A-vitamin skal bruges, da A-vitamin er en lysfølsom ingrediens, der desuden kan gøre din hud ekstra sensitiv i sollys. Bruger du A-vitamin-produkter, er det endnu en vigtig grund til at beskytte huden med SPF næste dag.


Supplement til dag/aften: Vil du udvide rutinen og arbejde på eksisterende pigmentpletter, så brug en form for syre (fx mild syrepeeling eller et serum med AHA (glykolsyre) eller BHA (salicylsyre)) og/eller pleje huden med et produkt, der indeholder B-3-vitaminet niacinamid.

Myter om pigmentpletter


Er pigmentpletter farlige?
Pigmentpletter er udelukkende et kosmetisk "problem" og er derfor ikke farlige. Oplever du , at din hud pludselig ændrer farve, bliver ujævn eller skifter synlig karakter, er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge, så han eller hun kan kigge nærmere på din hud for at udelukke, at den ikke fejler noget, eller at det er et tegn på kræft i huden.


Virker æblecidereddike på pigmentpletter?
Det har længe floreret, at æblecidereddike er effektivt mod pigmentpletter. Grunden til, at det er blevet hypet er, at æblecidereddike indeholder AHA- og eddikesyre, som dermed gør, at det opløst med vand svarer til en ret voldsomt syrepeeling.

Fordi eddiken skal fortyndes med vand, før den kommer på ansigtet, kan man altså ret hurtigt gå galt i byen med den her metode. Så vi anbefaler ikke, at man kaster sig ud i det. Der findes så meget forskelligt hudpleje, som er skræddersyet til at mindske pigmentpletter. Så vi vil til hver en tid anbefale, at du tager et kig på de produkter, som er lavet til det. Det ”naturlige” valg er ikke nødvendigvis bedre – metoden med æblecidereddike er markant mere skrap og voldsom mod huden, og er derfor ikke noget, vi anbefaler.
​​​​​​​

Er pigmentpletter altid brune?
Der findes også hvide pigmentpletter - også kaldet vitiligo - som er en sygdom i huden. De hvide pletter og plamager skyldes, at de celler i huden, der producerer pigement, forsvinder. Så de mørke pigmentpletter skyldes altså en øget produktion af melanin, imens de hvide skyldes en mindsket produktion.

Andre populære produkter mod pigmentforandringer:

SPAR 59,-
KUN I MATAS
20 ml
Kylie by Kylie JennerSerum Radiance Booster
235,95 kr.294,95 kr.
(7)
SPAR 25%
30 ml
Ole HenriksenBanana Bright Vitamin C Serum
Medlemspris
487,46 kr.649,95 kr.
(121)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
REN Clean SkincareGlow Daily Vitamin C Gel Cream
404,95 kr.
(9)
SPAR 20%ABONNÉR
115 ml
Beauté PacifiqueCrème Métamorphique A-Vitamin Anti-Wrinkle Creme
579,95 kr.
(248)
KUN I MATAS
30 ml
NIVEALuminous Anti-spot Serum
259,95 kr.
(60)
30 ml
The OrdinaryAHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
91,95 kr.
(278)

Relaterede artikler

Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Af Matas

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs Mere
Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Vi guider

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Af Zita Gaston, Kosmetiker

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin findes nemlig også i hudplejeprodukter, hvor den potente ingrediens særligt er kendt for sin evne til forbedre hudens struktur, arbejder mod rynker og solskader. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Af Matas

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Bliv klogere på Niacinamid

Din sundhed

Bliv klogere på Niacinamid

Af Stephanie Berg, Farmakonom

Du har muligvis hørt om niacinamids mange fantastiske egenskaber. Det er nemlig en superpopulær hudplejeingrediens, som findes i en lang række produkter som rens, serum og dagcreme. I denne artikel stiller vi skarpt på den populære ingrediens.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek