• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Menu
Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Nu er det sommer, og vi skal endelig ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Solen er skøn. Den giver lys, glæde og sommerlækker hud. Men solens UVA- og UVB-stråler er skadelige, især når UV-indekset er højt. Derfor kan vi ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at du sørger for at beskytte dig med den rigtige solfaktor. 

Hvad betyder solfaktor?

Tallet på din solcreme viser hvilken solfaktor, også kaldet SPF, solcremen indeholder. Det er en måling af, hvor meget solcremen beskytter imod ultraviolette UVB-stråler, som er skyld i rødme og solbrændinger.


I modsætning til UVB-strålerne, kan du ikke mærke solens UVA-stråler. De forårsager nemlig hverken rødme eller forbrændinger, men penetrerer dybt ind i huden og giver rynker. Du får faktisk også UVA-stråling bag et vindue, ligesom overskyede dage stadig giver UVA-stråling. Begge slags strålinger er desværre kilde til hudkræft. Derfor er det vigtigt at bruge en bredspektret solfaktor, der både beskytter mod UVB- og UVA-stråling.

Vi tester: Naturlig solcreme

Vi guider

Vi tester: Naturlig solcreme

Ingen sommer uden solcreme! Er du i tvivl om, hvilken variant, der skal med i kufferten til sommer? Her på redaktionen har vi testet naturlige solcremer og bedømt deres konsistens, duft og kigget nærmere på ingredienserne. Læs med her for at blive klogere på hvilken, der passer til dine krav og behov.

Læs også

Hvilken solfaktor skal man bruge?

Når solen endelig står højt på himlen, skynder de fleste sig ud, så snart muligheden byder sig. Men hvordan er det nu lige med det der solfaktortal? Den rette solfaktor afhænger af, hvor du opholder dig og til dels også din hudtype.


Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvor meget de forskellige faktortal egentlig beskytter. Måske tænker du, at solfaktor 30 beskytter dobbelt så meget som solfaktor 15. Men faktisk er forskellen meget lille! Solfaktor 15 beskytter nemlig mod 93% af solens stråler, mens solfaktor 30 beskytter mod 97% af strålerne. Og forskellen er endnu mindre, når vi kommer op i solfaktor 50. Her er det nemlig 98% af solens stråler, der bliver blokeret. Solfaktor 100 bruges stort set ikke i Danmark og giver da også kun 1% mere beskyttelse end den allerede høje solfaktor 50.

For at få den korrekte beskyttelse skal man dog smøre nok på. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er vi alt for dårlige til at bruge nok solcreme, og dermed nedsætter vi solfaktoren i solcremen - smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et for tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til cirka faktor 2. Av!


Tip! Brug den nemme tommelfingerregel om, at din egen håndfuld rummer den mængde solcreme, som passer til din egen krop.


Kræftens Bekæmpelse, anbefaler at du bruger solfaktor 15 i Danmark og solfaktor 30, hvis du skal rejse til Thailand, Spanien eller andre varmere himmelstrøg. Er din hud meget lys eller sart, kan det også sagtens give mening at bruge faktor 30-50, uanset hvor du er. Din hudtype er nemlig med til at afgøre, hvor hurtigt du bliver solskoldet. Find din hudtype på Kræftens bekæmpelses hjemmeside, og se hvor hurtigt netop du bliver skoldet uden solfaktor på.

Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Vi guider

Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Ved uv-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har uv-indekset lige ved hånden.

Læs også

Hvor længe holder solfaktor?

Har du også en rest solcreme tilbage fra sidste år? Vær opmærksom på, at solcreme kan blive dårlig. Derfor skal du altid kigge på emballagen, hvor et lille ikon indikerer, hvor lang tid produktet kan holde sig efter åbning. Her står typisk 6, 12 eller 24, og det betyder altså, at produktet kan holde sig åbent i det antal måneder.


Hvis solcremen ikke har været åbnet eller ligget ude i den bagende sol kan du som udgangspunkt sagtens bruge den fra sidste sommer.


Solfaktor til børn

Pas godt på børnene. Holder du sommerferie med børnene, er det vigtigt at huske, at små børn og babyer ikke bør være direkte i solen. Større børn, som bader og leger i solen, skal hele tiden være smurt grundigt ind i solfaktor mindst 20 minutter, inden de går ud i solen.


Når du skal smøre børnene ind, kan du også bruge tommelfingerreglen om én håndfuld = én krop.Barnets hånd rummer nemlig den mængde solcreme, du skal bruge til ham eller hende. Brug derfor barnets håndstørrelse til at vurdere, hvor meget solcreme de skal have på.​​​​​​​


Det er også altid en god ide at give børnene en solhat og et lag let tøj på, så de hele tiden er godt beskyttet.

(22)
Derma Kids Sollotion Høj SPF 30 200 ml
109,95
Optjen 11 point
Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Spray SPF 50 200 ml
59,95
Førpris 119,95
Optjen 6 point
(6)
AVIVIR Aloe Vera Kids Sun Safe Lotion SPF 30 150 ml
144,95
Optjen 15 point
Her er de bedste solråd

Vi guider

Her er de bedste solråd

Solens stråler kan være skrappe selv i Danmark, men du kan sagtens nyde solen samtidig med, at du passer på dig selv og din hud. Kræftens Bekæmpelse giver dig de bedste solråd, så både du og dine børn undgår solskoldninger og kommer sikkert igennem sommeren.

Læs også

Brug solfaktor og undgå rynker og hyperpigmentering

Der er ingen grund til at pakke det ind – solen er hård mod huden. På unge mennesker ses skaderne ikke umiddelbart, fordi de sker dybere nede i hudens lag. Men efterhånden som årene går, viser skaderne sig. For nogle viser de sig eksempelvis som rynker, og for andre sker det som pigmentpletter.


Hvis du først har fået pigmentpletter, er de ikke lette at komme af med igen. Det er oftest livslange ledsagere, som dukker op igen, når du får sol.


Rynkerne kommer som bekendt med alderen, men hvis du som ung har været meget i solen uden solfaktor, kommer rynkerne både tidligere og tydeligere frem. ​​​​​​​


Så vi kan ikke sige det tydeligt nok – på med solfaktor! En solstift er smart som supplement, for den kan du altid have i tasken.​​​​​​​

​​​​​​​

(25)
Rudolph Care Organic Sun Stick SPF 50 15 ml
144,95
Optjen 15 point
(85)
Pudderdåserne.dk Alt i en Beskyttelse SPF 40 50 ml
249,95
Optjen 25 point
(51)
Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30 50 ml
249,95
Optjen 25 point

Følg solrådene selvom du bruger solfaktor

Selvom du har den rigtige solfaktor på, betyder det ikke, at du er 100% beskyttet, og derfor er det altid en god idé at følge det gængse solråd om at søge skygge mellem klokken 12-15, hvor solens stråler er stærkest. Find et lækkert spot med skygge og nyd, at solen stadig varmer skønt.


Hvis du alligevel bevæger dig ud i solen midt på dagen, skal du være forsigtig. Vi anbefaler, at du finder din fineste solhat frem – gerne den med bred skygge. Og hvis du samtidig hopper i en langærmet t-shirt og et par solbriller, så er du godt på vej til en sommerdag i solen med god samvittighed.  

Relaterede produkter

(53)
Piz Buin Tan & Protect Oil Spray SPF 15 150 ml
159,95
Optjen 16 point
(32)
AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 150 ml
144,95
Optjen 15 point
(10)
Rudolph Care Organic Sun Body Oil SPF 15 150 ml
284,95
Optjen 29 point
(84)
Matas Striber Sollotion SPF 30 Uden Parfume 400 ml
179,95
Optjen 18 point
(7)
Tromborg Suncream Face SPF 20 100 ml
339,95
Optjen 34 point

Relaterede artikler

Gør din hud sommerklar fra top til tå

Vi guider

Gør din hud sommerklar fra top til tå

Af Trine Brøndsted

Læs Mere
Selvbruner - 5 fejl du ikke må begå

Vi guider

Selvbruner - 5 fejl du ikke må begå

Af Trine Brøndsted

Selvbruner er nærmest et musthave på vores breddegrader, hvor vinterbleg hud er standarden ti måneder om året. Men er du bange for orange hud og striber, så læs med og bliv guidet til, hvordan du undgår de klassiske selvbruner fejl og finder den bedste selvbruner til dig.

Læs Mere
Derfor elsker vi mineralmakeup

Vi guider

Derfor elsker vi mineralmakeup

Mineralmakeup er et sikkert valg for dig, som godt kan lide rene og naturlige makeupprodukter. Vi fremhæver fem af vores favoritprodukter og giver tips til, hvordan du kan få endnu mere ud af dine yndlingsprodukter.

Læs Mere
Pedicure – Sådan plejer du fødderne som en pro!

Vi guider

Pedicure – Sådan plejer du fødderne som en pro!

Pas godt på dine fødder med pedicure og fodpleje, for de bærer rundt på dig dag ud og dag ind og skal stå model til lidt af hvert. Vi guider dig til, hvordan du passer og plejer dine fødder som en professionel.

Læs Mere