Vi guider
Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?
Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Solen er skøn. Den giver lys, glæde og sommerlækker hud. Men solens UVA- og UVB-stråler er skadelige, især når UV-indekset er højt. Derfor er det om sommeren en ekstra vigtigt at beskytte huden med den rigtige solfaktor. I artiklen her guider vi dig til det store solcreme udvalg, og derudover gør vi dig også klogere på, hvad solfaktor betyder og hvilken solfaktor, du skal bruge.

Brug solfaktor og undgå rynker og hyperpigmentering

Der er ingen grund til at pakke det ind – solen er hård mod huden. På unge mennesker ses skaderne ikke umiddelbart, fordi de sker dybere nede i hudens lag. Det giver først og fremmest øget risiko for hudkræft, hvis man ikke passer på sin hud. Men du får også større risiko for rynker og andre skader som fx pigmentpletter.


Hvis du først har fået pigmentpletter, er de ikke lette at komme af med igen. Det er oftest livslange ledsagere, som dukker op igen, når du får sol.


Rynkerne kommer som bekendt med alderen, men hvis du som ung har været meget i solen uden solfaktor, kommer rynkerne både tidligere og tydeligere frem. ​​​​​​​


Så vi kan ikke sige det tydeligt nok – på med solfaktor! En solstift er smart som supplement, for den kan du altid have i tasken.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Solfaktor til børn

Pas godt på børnene. Holder du sommerferie med børnene, er det vigtigt at huske, at små børn og babyer ikke bør være direkte i solen. Større børn, som bader og leger i solen, skal hele tiden være smurt grundigt ind i solfaktor mindst 20 minutter, inden de går ud i solen.


Når du skal smøre børnene ind, kan du også bruge tommelfingerreglen om én håndfuld = én krop. Barnets hånd rummer nemlig den mængde solcreme, du skal bruge til ham eller hende. Brug derfor barnets håndstørrelse til at vurdere, hvor meget solcreme de skal have på.​​​​​​​


Det er også altid en god idé at give børnene en solhat og let tøj på, så de hele tiden er godt beskyttet.

Hvad betyder solfaktor?

Tallet på din solcreme viser hvilken solfaktor, også kaldet SPF, solcremen indeholder. Det er en måling af, hvor meget solcremen beskytter imod ultraviolette UVB-stråler, som er skyld i rødme og solbrændinger.


I modsætning til UVB-strålerne, kan du ikke mærke solens UVA-stråler. De forårsager nemlig hverken rødme eller forbrændinger, men penetrerer dybt ind i huden og laver skader i huden. Du får faktisk også UVA-stråling bag et vindue, ligesom overskyede dage stadig giver UVA-stråling. Begge slags strålinger er desværre kilde til hudkræft. Derfor er det vigtigt at bruge en bredspektret solfaktor, der både beskytter mod UVB- og UVA-stråling.

3 populære solcremer med SPF 15
3 populære solcremer med SPF 30
3 populære solcremer med SPF 50
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs også

Hvilken solfaktor skal man bruge?

Når solen endelig står højt på himlen, skynder de fleste sig ud, så snart muligheden byder sig. Men hvordan er det nu lige med det der solfaktortal? Den rette solfaktor afhænger af, hvor du opholder dig og til dels også din hudtype.


Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvor meget de forskellige faktortal egentlig beskytter. Solfaktor 15 beskytter mod 93% af solens stråler, mens solfaktor 30 beskytter mod 97% og solfaktor 50 mod 98%. Solfaktor 100 bruges stort set ikke i Danmark og giver også kun 1% mere beskyttelse end den allerede høje solfaktor 50.

For at få den korrekte beskyttelse skal man dog smøre nok på. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er vi alt for dårlige til at bruge nok solcreme, og dermed nedsætter vi solfaktoren i solcremen - smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et for tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til cirka faktor 2. Av!


Tip! Brug den nemme tommelfingerregel om, at din egen håndfuld rummer den mængde solcreme, som passer til din egen krop.


Kræftens Bekæmpelse, anbefaler at du bruger solfaktor 15 i Danmark og solfaktor 30, hvis du skal rejse til Thailand, Spanien eller andre varmere himmelstrøg. Er din hud meget lys eller sart, kan det også sagtens give mening at bruge faktor 30-50, uanset hvor du er. Din hudtype er nemlig med til at afgøre, hvor hurtigt du bliver solskoldet. Find din hudtype på Kræftens bekæmpelses hjemmeside, og se hvor hurtigt netop du bliver skoldet uden solfaktor på.

Hvornår anbefales SPF 50?

SPF eller solfaktor 50 kan bruges af dig, der har meget lys hud, og på de tidspunkter af dagen hvor solen er stærk og UV-indekset på 7 eller derover. Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke nødvendigvis solbeskyttelse med SPF 50, da det høje tal kan snyde og få dig til at tro, at du er særligt beskyttet mod solens stråler.

De gør i stedet opmærksom på, at en solfaktor, om den er 15, 30 eller 50, kun yder den beskyttelse, den indikerer, hvis du bruger den rigtige mængde solcreme, da dette er afgørende for effekten. Der er dog flere hudlæger, der anbefaler SPF 50 til patienter, der tidligere har haft kræft i huden eller har beskadiget hud på anden vis.

Sådan holder du styr på UV-indekset

Vi guider

Sådan holder du styr på UV-indekset

Ved UV-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Men hvordan ved man lige, hvad UV-indekset er? Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig med solcreme, solhat og skygge. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har UV-indekset lige ved hånden. Lær mere om den smarte app her!

Læs også

Hvor længe holder solfaktor?

Har du også en rest solcreme tilbage fra sidste år? Vær opmærksom på, at solcreme kan blive dårlig. Derfor skal du altid kigge på emballagen, hvor et lille ikon indikerer, hvor lang tid produktet kan holde sig efter åbning. Her står typisk 6, 12 eller 24, og det betyder altså, at produktet kan holde sig åbent i det antal måneder.


Hvis solcremen ikke har været åbnet, og ikke har ligget ude i den bagende sol, kan du som udgangspunkt sagtens bruge den fra sidste sommer.

Hvad kan jeg gøre, hvis min solcreme fnulrer?

Nogle oplever, at deres solcreme fnulrer af i små klumper i løbet af dagen. Det kan der være en række årsager til.

1. Du har for meget produkt på din hud
Hvis din hudlejerutine består af serum, øjencreme, dagcreme og solcreme, så kommer der rigtig mange lag på huden, hvilket kan gøre det sværere for solcremen at trække godt ind i huden. En løsning kan være, at du skærer ned på din hudplejerutine i sommerperioden, eller eventuelt bruger en dagcreme med SPF. Gælder det solcreme til kroppen, kan du eventuelt skippe din bodylotion om morgenen. Mange solcremer indeholer fugtgivende ingredienser, så det kan man sagtens.


2. Din hudleje når ikke at trænge ordentligt ind i huden
Sørg for, at dit serum og din dagcreme er trængt ind i huden, før du påfører din solcreme. Brug eventuelt en solcreme med en tynd konsistens, som trænger hurtigt ind.


3. Solcremens formel passer ikke til din hud
I nogle tilfælde handler det om, at huden ikke passer med den solcreme, du bruger. Og endeligt kan det også være fordi, din solcreme er ved at være for gammel. Så er der ikke nogle af de andre trin, der virker, kan du prøve at bruge en anden solcreme med en anden formel.

Hvordan får man solcreme af tøjet?

Er du én af de uheldige, der har opdaget, at din solcreme er smittet af på tøjet? Så er der heldigvis hjælp at hente! Vi har samlet 3 tips, der kan fjerne pletterne:

1. Rigeligt med flydende vaskemiddel eller opvaskemiddel

Måske du allerede har en flydende og gennemsigtig opvaskemiddel i gemmerne derhjemme eller en dunk flydende vaskemiddel. Påfør en god mængde direkte på pletten og lad det sidde natten over. Dagen efter vasker du blot tøjet efter tekstilmærkets anvisning uden ydligere vaskemiddel.


2. Gentag processen

Virker metoden ovenfor ikke første gang, så mist ikke modet! Du kan nemlig gentage processen, indtil pletterne er helt væk.


3. Undgå vaskepulver med optisk hvidt, blegemidler eller pletfjernere med OXI-effekt

Disse produkter kan nemlig forværre pletten og gøre det sværere at fjerne den.

Følg solrådene, selvom du bruger solfaktor

Selvom du har den rigtige solfaktor på, betyder det ikke, at du er 100% beskyttet, og derfor er det altid en god idé at følge det gængse solråd om at søge skygge mellem klokken 12-15, hvor solens stråler er stærkest. Find et lækkert spot med skygge og nyd, at solen stadig varmer skønt.


Hvis du alligevel bevæger dig ud i solen midt på dagen, skal du være forsigtig. Vi anbefaler, at du finder din fineste solhat frem – gerne den med bred skygge. Og hvis du samtidig hopper i en langærmet t-shirt og et par solbriller, så er du godt på vej til en sommerdag i solen med god samvittighed.  

Andre sol-favoritter:

Relaterede artikler

Solferie uden solskader

Din sundhed

Solferie uden solskader

Af Solveig Høgh Larsen

Hvis du gerne vil komme hjem fra ferien uden solskader i bagagen, er det vigtigt, at du omgås solen med omtanke og passer på din hud. Læs Kræftens Bekæmpelses råd til hvordan du kan tage solsikkert på solferie.

Læs Mere
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Af Astrid Lund Olstrup

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs Mere
Guide: Solcreme til uren hud

Vi guider

Guide: Solcreme til uren hud

Af Nanna Skousbøll

Får du ekstra bumser og mere fedtet hud, når sommeren melder sin ankomst? Så kan din solcreme være synderen. For har du tendens til uren hud, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken solcreme du bruger. Vi guider dig til den rette her.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.