• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-4 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byttes t.o.m. 31. januar 2021

Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Guide: Minimer risikoen for parfumeallergi

Det estimeres, at ca. 3% af den danske befolkning lider af decideret parfumeallergi, og mange flere får milde reaktioner på for meget duft i produkterne. I dag fortæller kemiingeniøren Cecilia, hvor du med fordel kan sætte ind i hverdagen for at minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi - men stadig have plads til lidt lækker duft i hverdagen.

Se med onsdag d. 3/6 kl. 20:00
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder

Guide: Minimer risikoen for parfumeallergi I dag fortæller kemiingeniøren Cecilia, hvor du med fordel kan sætte ind i hverdagen for at minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi. Onsdag d. 03.06 kl. 20.00

Parfumefri - skal, skal ikke?

Parfume er et skønt – og ikke mindst velduftende – element i hverdagen, og mange af os bruger det til at understrege vores personlighed, give en ekstra følelse af luksus eller bare mindes gode tider. Desværre reagerer kroppen nogle gange negativt på duftstoffer og udvikler allergi. Men blot fordi man har parfumeallergi betyder det jo ikke, at man vil opgive god hudpleje og effektive skønhedsprodukter. I dagens live kigger vi på, hvad du kan gøre for at minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi, så du ikke står i den svære situation, hvor du skal undgå alt der er parfumeret. Derudover guider vi dig også til, hvordan du nemt spotter parfumefri produkter på butikkernes hylder.    

Hvad er parfume?

Parfume er en fællesbetegnelse for naturlige duftstoffer, aromatiske stoffer samt opløsningsmidler i en skøn forening. Selve duftstofferne er meget komplekse molekyler, og et parfumestof kan bestå af op til 200 forskellige enkeltstoffer!


Vi bruger parfume i en bred skare af hverdagsprodukter; kosmetiske produkter, vaskemidler og sågar legetøj kan indeholde parfume. Der er altså tale om stoffer, vi ofte er i kontakt med, og det er her problemet opstår, hvis man er parfumeallergiker. Det kan nemlig være rigtig svært helt at undgå parfume i hverdagen.

Hvorfor undgå parfume?

Grunden til at mange vælger helt eller delvist at undgå parfume, er allergi eller risikoen for at udvikle allergi. Det skønnes, at op imod 3-4% af befolkningen lider af parfumeallergi. Parfumeallergi er noget man kan blive født med, men det er også noget du kan udvikle i løbet af alderen.

Hvordan og hvorfor opstår parfumeallergi?

Det sære ved parfumeallergi er, at parfume faktisk ikke per definition er allergifremkaldende for mennesker. Når allergien opstår, er det fordi vores immunforsvar reagerer på parfumestofferne og fejlagtigt tror, at de er farlige for os. Derfor går kroppen i gang med at udvikle et forsvar mod parfumestofferne, og det forsvar har kroppen parat til næste gang vi kommer i kontakt med samme stof. Forsvaret kan komme til udtryk som alt fra kløende udslæt og rødme, til knopper og blærer, alt efter hvor kraftigt kroppen reagerer.


Det er desværre ikke muligt at vide, hvorfor nogle udvikler parfumeallergi og andre ikke gør. Dog ved vi, at både gener og miljø spiller ind, og man anslår, at 70% af parfumeallergien skyldes miljø og omgivelser – dvs. den parfume vi omgiver os med i hverdagen, hvorimod generne kun står for 30% af allergien. Det vil sige, at du vil have nemmere ved at udvikle parfumeallergi, hvis du er i familie med mange som er parfumeallergikere, men at risikoen især afhænger af din eksponering for parfumestoffer.  

Hvad hvis du ikke vil undvære parfume, men gerne minimere risikoen for allergi?

Hvis du ikke har lyst til at opgive al duft i hverdagen, men samtidig gerne vil minimere din risiko for at udvikle parfumeallergi, så findes der heldigvis et par ting som du kan gøre. (Bemærk, at disse råd ikke er en garanti for at undgå allergi, men en måde hvorpå du mindsker eksponeringen for parfumestoffer):


Undgå parfume i din deodorant: Det bedste sted du kan starte, hvis du vil minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi, er at undgå parfume i din deodorant. Langt de fleste tilfælde af parfumeallergi opstår som konsekvens af parfume i armhulerne, som er et særligt følsomt område. Der er nemlig tale om lukkede, fugtige områder, der gør det nemmere for parfumestofferne at blive transporteret ned i huden og sværere for dem at fordampe.


Vælg en parfumefri bodylotion: Din bodylotion er et andet godt sted at sætte ind; vi smører jo bodylotion over hele kroppen, hvilket er et ret stort areal. Med vores viden om, at jo mere vi eksponeres for parfume, jo større er risikoen for at udvikle allergi, giver det god mening at undgå parfume i det produkt, vi bruger allermest af i det daglige.


De vigtigste produkter er dem, der bliver på huden: Generelt kan det siges, at den største indsats kan gøres ved de produkter som bliver på huden. Hvis du alligevel vasker et produkt af igen, vil langt de fleste parfumestoffer også ryge med af. Produkter såsom shampoo, balsam, showergel og håndsæbe er således mindre vigtige at prioritere end bodylotion, deodorant og andre produkter, der bliver siddende på kroppen.


Undgå de 26 deklarationspligtige allergener: Ikke alle parfumestoffer er lige allergifremkaldende, men vi kender til 26 som udgør en særlig risiko, og de kan være fornuftige at holde øje med. Selvom vi kun kender til 26 parfumestoffer, der er særligt allergifremkaldende, betyder det ikke, at der ikke også gemmer sig andre derude med samme egenskaber. Der findes nemlig over 3000 duftstoffer, så mon ikke der findes nogle flere som vores krop reagerer beskyttende overfor.


Du kan se en liste over de 26 allergener her:  https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/tema-gravid/minileksikon-kend-kemien/liste-med-deklarationspligtige-parfumestoffer/


Brug parfume strategisk: Nu ved du, hvor nemt og effektivt du kan undgå parfumen, men hvordan giver det mening at bruge den på en mere allergi-forebyggende måde? Vores bedste råd er at spraye parfumen steder, hvor den ikke kommer i kontakt med huden – eksempelvis uden på tøjet eller i hårlængderne. På den måde vil du stadig kunne nyde dine yndlingsdufte helt uden hudkontakt!

Hvad hvis du allerede er allergisk?

Parfumeallergi er desværre noget der varer ved for livet, fordi din krop husker godt og altid er klar med forsvaret mod parfumestofferne. Men fortvivl ej, der findes stadig en masse dejlige produkter der er parfumefrie. De kan dog være lidt sværere at spotte, men det hjælper vi dig med her.


Sådan spotter du parfumefri produkter: Det er ikke altid let at spotte parfumefri produkter. Hvis du vil være helt sikker på, at det produkt du står med i hånden er fri for parfume, skal du kigge efter ordene:


 • Parfumefri
 • Fragrance free


Producenter må nemlig kun skrive overstående på produkter, hvis de slet ikke indeholder ingredienser der har parfumerende egenskaber.

Faldgruber – hvor kan det går galt?

Ligesom alle andre kosmetiske produkter, så kan det være svært at finde det rette produkt. De kemiske forklaringer kan være svære at forstå, og man kan risikere at få et produkt med hjem som man ikke kan tåle. Derfor at vi listet tre, almindelige faldgruber du skal kende til.1. Kært barn har mange navne
Hvis der ikke står ”parfumefri” eller ”fragrance free” direkte på dit produkt, er det ofte nødvendigt at tage et kig på ingredienslisten. Her skal man dog virkelig være opmærksom, da parfume kan optræde under mange navne. På ingredienslisten (som hedder ”INCI” på dit produkt) kan parfume optræde som:

 • Perfume/parfum/parfume
 • Fragrance
 • Aroma

Alle tre begreber dækker over det samme – nemlig parfumeblandinger.


2. Naturlig parfume er stadig parfume
Mange producenter anvender naturlig parfume i deres produkter i stedet for syntetisk. Om man bedst kan lide sin parfume syntetisk eller naturlig er en præferencesag, men for en parfumeallergiker er det ligegyldigt: uanset om parfume er naturligt eller syntetisk, kan det skabe allergier eller fremprovokere allerede eksisterende.


3. Pas på de æteriske olier
En anden kilde til parfume som er nem at overse, er æteriske olier (optræder ofte som ”essential oils” på indpakningen). Indeholder en æterisk olie allergener (og det gør de nærmest alle sammen), skal de deklareres. Dog skal producenterne ikke skrive ”parfume” også, og derfor kræver det, at du som forbruger skal kunne genkende ikke blot de 26 allergener, men også en række æteriske olier som i sig selv virker parfumerende.

Brow gels: når det skal være simpelt eller brynene skal holdes på plads

KUN TIL MIDNAT
SPAR 40%
(2)
L'Oréal Paris Brow Artist Plump & Set 101 Blonde
53,97
Førpris 89,95
DU OPTJENER 6 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 40%
(7)
L'Oréal Paris Brow Artist Plump& Set 105 Brunette
53,97
Førpris 89,95
DU OPTJENER 6 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(14)
Anastasia Beverly Hills Brow Gel Clear
KUN TIL MIDNAT 179,96
Førpris 224,95
DU OPTJENER 18 Point

Øjenbrynspudder: når det skal være nemt at tegne op

KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(5)
Anastasia Beverly Hills Brow Brush 7B
KUN TIL MIDNAT 147,96
Førpris 184,95
DU OPTJENER 15 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(23)
Nilens Jord Brow Powder 208 Medium Brown
KUN TIL MIDNAT 143,96
Førpris 179,95
DU OPTJENER 15 Point

Brynpomade: når brynene skal være perfekte

KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(1)
KVD Vegan Beauty Brow Crème Pot Taupe
KUN TIL MIDNAT 131,96
Førpris 164,95
DU OPTJENER 14 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(0)
KVD Vegan Beauty Brow Crème Pot Dark Brown
KUN TIL MIDNAT 131,96
Førpris 164,95
DU OPTJENER 14 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(5)
Anastasia Beverly Hills Brow Brush 7B
KUN TIL MIDNAT 147,96
Førpris 184,95
DU OPTJENER 15 Point

Bryn-pen: når brynene skal være fluffy

KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(8)
MAC Shape & Shade Brow Tint Spiked
KUN TIL MIDNAT 135,96
Førpris 169,95
DU OPTJENER 14 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(2)
MAC Shape & Shade Brow Tint Lingering
KUN TIL MIDNAT 135,96
Førpris 169,95
DU OPTJENER 14 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 40%
(6)
Gosh Copenhagen Brow Hair Stroke 001 Brown
59,97
Førpris 99,95
DU OPTJENER 6 Point

Mild behandling og vedligeholdelse

Det sidste Louise anbefaler at du tænker over, når du vil gro sunde negle, er at behandle dem mildt. Det gør du bl.a. ved at investere i en god neglefil eller -klipper, samt bruge milde neglelaksfjernere.


Louise sværger selv til en glasfil, og kunne se stor forskel i sine egne negles sundhed efter hun begyndte at bruge glasfil fremfor metalfil. Husk, at du kun må file neglene i én retning, ellers flækker du dem. Er du mere til en negleklipper, så vælg da ligeledes en i god kvalitet, som er skarp og klipper neglen fint og jævnt ved første tryk.


Neglelakfjerner uden acetone er mindre hårdt mod neglene end en acetoneholdig neglelaksfjerner. Til gengæld fjerner de ikke din lak ligeså hurtigt, men er bestemt ikke ueffektive. Louise anbefaler klart, at man anskaffer sig en mild neglelakfjerner - det er nemlig rigtig hårdt og udtørrende for neglene, når lakken skal af igen.

Mildt vedligehold

KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(12)
Depend Neglefil glas med sten
KUN TIL MIDNAT 79,96
Førpris 99,95
DU OPTJENER 8 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(112)
Matas Striber Farvet Glasneglefil
KUN TIL MIDNAT 87,96
Førpris 109,95
DU OPTJENER 9 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(10)
Nilens Jord Neglefil 199 Glass
KUN TIL MIDNAT 67,96
Førpris 84,95
DU OPTJENER 7 Point
KUN TIL MIDNAT
SPAR 20%
(3)
Mavala Neglelakfjerner uden Acetone 50 ml
KUN TIL MIDNAT 38,36
Førpris 47,95
DU OPTJENER 4 Point

Vil du se flere LIVES? Kig med her

Opgrader din makeup til sommeren

Matas LIVE

Opgrader din makeup til sommeren

Af Matas

Temperaturerne stiger, og med sæsonernes skiften kommer lysten til at forny sit look snigende. I dag viser Maria, hvordan hun nemt og hurtigt opgraderer sin makeup til sommeren - og hun giver dig en masse teknikker, til at opnå et friskt og lækkert look.

Læs Mere
Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Af Matas

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-4 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byttes t.o.m. 31. januar 2021