Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Vi sendte LIVE onsdag d. 22/04

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Se med onsdag d. 22/4  kl. 20:00!
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder

Vi guider til smuk og naturlig selvbruner Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Onsdag d. 22.04 kl. 20.00

Selvbruner: sikker sommerkulør - med fortrydelsesret

Udsigterne til at komme en tur sydpå her til sommer er desværre små, og det er ikke altid at vi kan regne med, at den danske sommer viser sig fra sin bedste side. Ingen af delene skal dog betyde, at vi må undvære en smuk sommerkulør - heldigvis! Med selvbruner kan du stadig fremvise et par lækre, brune stænger i sommerkjolen.


Selvbruner er nemlig en hurtig, sikker og effektiv måde at give sig selv lidt farve på. Det stof, som giver dig den fine kulør hedder dihydroxyacetone (DHA) og er et sukkerstof som er i stand til at reagere med proteinerne i din hudoverflade og farve dem mørkere, hvilket resulterer i en dybere hudfarve.


Det smarte ved denne metode er, at du ikke skal bruge mange timer i solen for at opnå farven og udsætte dig selv for unødige risici ved UV-eksponering - og at farven falmer forholdsvis hurtigt igen, så du har altid fortrydelsesret.

Forbered huden og få det bedste resultat

Ligesom med så meget andet her i livet, kan det godt betale sig at forberede sig lidt inden man påfører selvbruner. Du kan med fordel give din hud en god omgang med en body scrub for at sikre, at du får fjernet alle de døde hudceller du har siddende i hudoverfladen.


Hver dag afstøder vores hud døde hudceller og fornyer sig selv. Hvis du kommer selvbruner oven på en hud som ikke er blevet eksfolieret for nylig, vil du reducere holdbarheden af farven på huden markant, fordi selvbruneren jo farver hudoverfladen - og jo større en del af den der består af døde hudceller, jo hurtigere vil selvbruneren forsvinde. Sørg derfor for, at du påfører på ny og "frisk" hud, ved at give dig selv en god scrub umiddelbart inden påførsel. Skrubber du dagen inden, så husk at følg op med en god bodylotion for ekstra blød hud.

Sådan vælger du den rigtige selvbruner

Det er helt fantastisk, hvor langt teknologien i kosmetikbranchen er kommet. Ud over, at du nu får selvbrunere der lægger sig helt jævnt og naturligt på huden, kan du også få dem i alle afskygninger.


Derfor handler det om at gøre sig klart, hvad man helst vil have og hvad man er mest komfortabel med. Vil du have et produkt, som giver farve med det samme? Skal farven holde på huden eller vaskes af næste gang du er i bad? Hvor mørk vil du have farven skal være? Der er produkter til ethvert behov derude og det kan være lidt svært at overskue.


Janni anbefaler, at du starter med en "gradual" selvbruner, der gradvist giver dig farve, hvis du er nybegynder. Ofte kommer disse produkter som en almindelig bodylotion, og du påfører dem på præcis samme måde som du ville gøre det med din kropscreme efter bad.


Er du lidt mere erfaren kan du kaste dig ud i at prøve en mousse: du kan vælge én med en guide-farve, så du nemt kan se, hvor du allerede har smurt produktet ud og holde øje med, om din påføring bliver jævn.


Er du helt erfaren inden for selvbruner, findes der super-mørke versioner på markedet du kan prøve, som efterlader en kraftig farve med det samme eller som skal skylles af igen inden for et par timer efter påførsel. Det er helt op til dig!

Til dig, der vil have en let farve og super nem påførsel

Til dig, der vil have instant farve eller dyb kulør

Sådan påfører og fjerner du selvbruner

Mange selvbrunere er virkelig nemme at bruge og få et godt resultat med allerede første gang. Vælger du eksempelvis en gradual tan, kan det næsten ikke gå galt. De helt mørke selvbruner-mousser kræver klart lidt teknik, men så snart du har mestret den, går det nemt.


Janni anbefaler, at man arbejder i sektioner på huden. Start eksempelvis med én arm ad gangen, for at produktet ikke sidder og tørrer og efterlader pletter. Brug lange strøj til at fordele selvbruneren og buf eventuelt produktet ind i huden med små, cirkulære bevægelser. Pas på med ikke at komme for meget produkt på tørre områder såsom albuer og knæ, da disse har tendens til at suge farve til sig og blive meget mørke, hvis du får for meget produkt.


Alt efter hvilken selvbruner du har valgt, skal produktet have lov at sidde på huden og udvikle sig. Nogle selvbrunere kan du vaske af med det samme, mens andre skal sidde og virke natten over. Det er helt op til dig at vælge, hvad der passer til dine præferencer og din livsstil.


Det er dog rigtig vigtigt, at man investerer i en god handske. Vælg en af god kvalitet der ikke falder fra hinanden efter et par ganges brug. Man kan virkelig se og mærke forskel ved brug af handsker - resultatet bliver langt mere jævnt. På svære områder kan du med fordel også bruge en tæt kabukibørste eller en makeupbørste særligt beregnet til kroppen.


Når du skal have produktet af, er der tre metoder du kan følge: vente til selvbruneren går af af sig selv (ofte ender man med et plettet resultat undervejs), skrubbe den af - av! - eller fjerne den med et dedikeret produkt. Der findes faktisk selvbrunerfjernere på markedet! Det er super smarte: de skal bare have lov at sidde på huden et lille stykke tid, hvorefter de opløser farven der derefter nemt kan skylles af. Det anbefaler vi klart man gør brug af, for ikke at rende ind i problemer med at produktet ser ujævnt ud på huden.

Påføringshandsker og selvbrunerfjernere

Vil du have mere sommer og sol? Så kig her

Sund sommerglød: Den store guide til selvbruner

Vi guider

Sund sommerglød: Den store guide til selvbruner

Af Natalie Khayat

Synes du også, at en fin sommertan gør sig godt til den korte sommerkjole – men er du også påpasselig med at bruge for lang tid under solens stråler? Så kan selvbruner være den helt rigtige løsning for dig. Men hvad er selvbruner egentlig, hvilken variant skal man vælge – og hvordan undgår man striber i sin tan? Læs med og lær alt, der er værd at vide om solens uskadelige søster.

Læs Mere
Sund sommerkulør uden sol

Vi guider

Sund sommerkulør uden sol

Nu kan du nemt snyde dig til en misundelsesværdig sommerglød hele året rundt. Matas’ serie af selvbrunere tryller på ingen tid en smuk og naturlig sommerkulør frem. Nemt, bekvemt og langt sundere end med solens hjælp.

Læs Mere