• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu

Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Slip for skæl og hovedbundsproblemer

I dag guider vores frisør Maj til, hvordan du kan slippe af med skæl, hvis du er uheldig at døje med dem. Der er heldigvis rigtig meget man kan gøre for at komme problemet til livs. Maj hjælper dig også med at afgøre, om der nu rent faktisk også er tale om skæl - eller blot om irriteret hovedbund.

Vi sendte LIVE tirsdag d. 09/06

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Se med tirsdag d. 9/6 kl. 20:00
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder

Slip for skæl og hovedbundsproblemer I dag guider vores frisør Maj til, hvordan du kan slippe af med skæl og andre hovedbundsproblemer, hvis du er uheldig at døje med dem. Tirsdag d. 09.06 kl. 20.00

1 ud af 5 danskere lider af hovedbundsproblemer

Skæl og hovedbundsproblemer er noget 1 ud af 5 danskere døjer med. Din hovedbund har brug for pleje og kærlig behandling, ligesom resten af din hud - alt for ofte glemmer vi det bare. Tør hud, skæl, udslæt i hovedbunden, rødme og kløe er alle tegn på, at der er noget galt med hovedbunden. Skæl og hovedbundsproblemer medfører ikke blot irritation og ubehag, de medfører desværre også usikkerhed hos flere, da det er en tilstand, der er let for andre at se. Heldigvis findes der flere måder, hvorpå du kan behandle og forebygge skæl, og disse tips vil frisøren Maj i dag dele med os.    

Der er forskel på skæl og tør og irriteret hovedbund

Inden Maj deler sine tips og tricks til, hvordan du kan forebygge og pleje skæl samt hovedbundsproblemer, er det vigtigt at kende forskellen mellem disse to. Hvis du eksempelvis har en tør hovedbund, er det ikke ensbetydende med, at du lider af skæl. Det er vigtigt at kende forskellen på skæl og andre hovedbundsproblemer, da de hver især behandles forskelligt.

  • Skæl er en svampetilstand, der kommer af gærsvampen ’Pityrosporum’. Der findes dog også en række hudsygdomme, som kan medføre skæl. Dette drejer sig bl.a. om forskellige former for eksem samt psoriasis. Skæl kan både vise sig som store, tørre hudflager på trøjen, men også som mere fedtet skæl, der ofte sidder fast i hovedbunden og giver håret en lys-gullig farve.


  • Hovedbundsproblemer viser sig normalt som drys fra håret. Dette skyldes primært en tør hovedbund, der klør. Drysset er langt finere i teksturen og kan minde lidt om sne eller støv.


I dagens LIVE vil frisøren Maj ikke rådgive til forebyggelse og pleje af skæl, der skyldes hudsygdomme som psoriasis eller eksem. Her råder vi dig til at kontakte en hudlæge, der kan diagnosticere dit problem og give dig den rette medicinske behandling.   

Hvorfor får man skæl?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at skæl et meget almindeligt problem. Det er hverken smitsomt eller farligt, men det kan være generende. Skæl er et symptom på en irriteret hovedbund og skyldes, at huden på grund af forøget svampevækst afstødes hurtigere end normalt. Den milde type skæl ses ofte på mørkt tøj som tørre, hvide flager, hvorimod den svære type skæl er yderst kløende og sidder godt fast i hovedbunden.  


Som sagt, er skæl en bred betegnelse for mange typer skæl, og omfatter alt fra svampe-skæl til skæl-eksem og svær psoriasis. Disse typer skæl skyldes vidt forskellige faktorer. Nogle er medarvede, mens andre, særligt svampe-skæl, som er den hyppigst forekommende, bl.a. skyldes en uren hovedbund og dårlig kost, forklarer frisøren Maj. 

Hvorfor får man tør og irriteret hovedbund?

Forekomsten af tør hovedbund er uafhængig af alder, køn og hygiejne, og kan derfor ramme alle. Ældre har dog en øget tendens til tør hovedbund, hvilket oftest hænger sammen med et lavt væskeindtag.  


Man forbinder en tør hovedbund med kløe og løse hudflager, som drysser mere end den sædvanlige skæl. Desuden følges tør hovedbund og hårtab i svære tilfælde ad, da den tørre hovedbund i værste tilfælde kan volde sprækker i huden, som kan medføre tab af håret.  


Maj forklarer, at der findes en række forskellige årsager til, at man døjer med en tør hovedbund:


Udtørret hovedbund i vinterperioden:
Du ved som måske, at kulde, blæst og lav luftfugtighed er med til at udtørre huden, og ligeledes gælder det hovedbunden.  


Talgproduktion:
I hovedbunden har vi ligesom på resten af kroppen en masse talgkirtler, der sørger for at udvikle talg, som produceres af fedt og døde hudceller. Talgen er enormt vigtigt for huden, idet den fedter og beskytter håret. Hvis din naturlige produktion af talg ikke er stor nok, så vil din hovedbund være tør.  


Væskeindtag og dårlig kost:
​​​​​​​Det er overordnet vigtigt for alle kroppens funktioner, at den næres med vand og de livsnødvendige vitaminer og mineraler, så vi opnår en sund krop. Dette gælder naturligvis også for hud og hår, og derfor kan mangel på væske og en sund kost være grund til tør hovedbund.  

Sådan behandles skæl

For at fjerne skæl i hovedbunden, fortæller Maj, at du kan anvende en svampedræbende shampoo samt hårkur. Her er det vigtigt, at man går efter en dedikeret skælshampoo, da det kun er helt særlige ingredienser, som har en svampedræbende effekt. De ingredienser du skal kigge efter er:
Ketokonazol, propylenglycol, zinkpyrition, tjære og selendisulfid.


Det er vigtigt at understrege, at disse ingredienser ikke forværrer problemet hvis du eksempelvis fejldiagnosticerer dit problem og finder ud af, at du i virkeligheden bare har tør hovedbund - så er de bare ineffektive.


​​​​​​​Maj fortæller også, at det er vigtigt at føntørre håret efter badet til, at det er tørt, da en fugtig hovedbund er rent guf for svampeinfektioner. Maj påpeger, at du dog bør være opmærksom på ikke at føntørre håret helt tørt. Dette kan udtørre håret i ekstrem grad, og tilmed udtørre hovedbunden så meget, at den selv begynder at kompensere og overproducere talg, hvilket igen skaber grundlaget for svamp. Maj fortæller, at du i stedet skal semi-tørre håret med lunken luft, og undgå ’indelukkende’ stylingprodukter, som bl.a. voks, da dette også kan forstærke problemet.

Sådan behandles tør og irriteret hovedbund

Majs tip til at undgå eller mindske en tør hovedbund, er først og fremmest et indtag af vand og en vitaminrig kost. Ikke blot din hovedbund vil takke dig for at ændre på disse vaner, men også resten af din krop og energi vil føles forbedret.  


En anden, simpel løsning vil være at benytte shampoo, balsam og hårkur, der er egner sig til en tør og irriteret hovedbund, fortæller Maj. Disse produkter er spækket med gavnlige vitaminer og mineraler, der hurtigt vil gøre en forskel.


Tredje og sidste tip til at undgå en tør hovedbund, er at foretage en intensiv behandling med enten et serum eller en olie. En af de bedste metoder er at supplere olien med en tættekam. Start med at masser olien godt ind i hovedbunden og evt. videre ud i hårets længde. Olien skal helst lade virke natten over. Om morgenen kan du enten selv eller få en anden til at rede håret med tættekammen. Herved får du en stor del af de små skæl af hovedbunden. Olier er dog for nogen ikke tilstrækkeligt, og derfor anbefaler frisøren Maj, at man kan supplere med et serum med aktive stoffer, der er udviklet og har til formål at afhjælpe hovedbunden.  

Mild behandling og vedligeholdelse

Det sidste Louise anbefaler at du tænker over, når du vil gro sunde negle, er at behandle dem mildt. Det gør du bl.a. ved at investere i en god neglefil eller -klipper, samt bruge milde neglelaksfjernere.


Louise sværger selv til en glasfil, og kunne se stor forskel i sine egne negles sundhed efter hun begyndte at bruge glasfil fremfor metalfil. Husk, at du kun må file neglene i én retning, ellers flækker du dem. Er du mere til en negleklipper, så vælg da ligeledes en i god kvalitet, som er skarp og klipper neglen fint og jævnt ved første tryk.


Neglelakfjerner uden acetone er mindre hårdt mod neglene end en acetoneholdig neglelaksfjerner. Til gengæld fjerner de ikke din lak ligeså hurtigt, men er bestemt ikke ueffektive. Louise anbefaler klart, at man anskaffer sig en mild neglelakfjerner - det er nemlig rigtig hårdt og udtørrende for neglene, når lakken skal af igen.

Vil du se flere LIVES? Kig med her

Opgrader din makeup til sommeren

Matas LIVE

Opgrader din makeup til sommeren

Af Matas

Temperaturerne stiger, og med sæsonernes skiften kommer lysten til at forny sit look snigende. I dag viser Maria, hvordan hun nemt og hurtigt opgraderer sin makeup til sommeren - og hun giver dig en masse teknikker, til at opnå et friskt og lækkert look.

Læs mere
Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Af Matas

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Læs mere