
Skæl er et meget almindeligt problem, som mange bliver ramt af, men som nærmest er et tabu at tale om. Men hvorfor er det det? Det er et helt ufarligt og almindeligt problem, som ikke smitter, og som hver femte dansker døjer med. I denne artikel stiller vi skarpt.
1 ud af 5 danskere lider af hovedbundsproblemer
Skæl og hovedbundsproblemer er noget 1 ud af 5 danskere døjer med. Din hovedbund har brug for pleje og kærlig behandling, ligesom resten af din hud - alt for ofte glemmer vi det bare. Tør hud, skæl, udslæt i hovedbunden, rødme og kløe er alle tegn på, at der er noget galt med hovedbunden. Skæl og hovedbundsproblemer medfører ikke blot irritation og ubehag, de medfører desværre også usikkerhed hos flere, da det er en tilstand, der er let for andre at se. Heldigvis findes der flere måder, hvorpå du kan behandle og forebygge skæl.
Skæl er en gærsvamp
Skæl opstår, fordi du har gærsvampen Pityrosporum ovale i hovedbunden. Denne svamp øger produktionen af døde hudceller, og hovedbunden bliver derfor fyldt med gullige flager, som er det, vi kender som skæl. Det er helt normalt at have svamp forskellige steder på kroppen, og hovedbunden er ingen undtagelse.
Hvorfor får man skæl?
Først og fremmest er det vigtigt at vide, at skæl et meget almindeligt problem. Det er hverken smitsomt eller farligt, men det kan være generende. Skæl er et symptom på en irriteret hovedbund og skyldes, at huden på grund af forøget svampevækst afstødes hurtigere end normalt. Den milde type skæl ses ofte på mørkt tøj som tørre, hvide flager, hvorimod den svære type skæl er yderst kløende og sidder godt fast i hovedbunden.
Som sagt, er skæl en bred betegnelse for mange typer skæl, og omfatter alt fra svampe-skæl til skæl-eksem og svær psoriasis. Disse typer skæl skyldes vidt forskellige faktorer. Nogle er medarvede, mens andre, særligt svampe-skæl, som er den hyppigst forekommende, bl.a. skyldes en uren hovedbund og dårlig kost.
Mænd har større risiko for skæl end kvinder
Skæl kan ramme alle, men mænd er mere udsatte, da de har et højere testosteronniveau. Unge mennesker, som er i puberteten, kan også være mere udsatte på grund af hormonforandringer i kroppen. Det er vigtigt at huske, at det på ingen måde er farligt og ikke kan smitte, selvom din hovedbund vil være lidt irriteret af det.
Der er forskel på skæl og tør og irriteret hovedbund
Det er vigtigt, at du skelner mellem skæl og tør og irriteret hovedbund. Hvis du eksempelvis har en tør hovedbund, er det ikke ensbetydende med, at du lider af skæl. Det er vigtigt at kende forskellen på skæl og andre hovedbundsproblemer, da de hver især behandles forskelligt.
- Skæl er en svampetilstand, der kommer af gærsvampen ’Pityrosporum’. Der findes dog også en række hudsygdomme, som kan medføre skæl. Dette drejer sig bl.a. om forskellige former for eksem samt psoriasis. Skæl kan både vise sig som store, tørre hudflager på trøjen, men også som mere fedtet skæl, der ofte sidder fast i hovedbunden og giver håret en lys-gullig farve.
- Hovedbundsproblemer viser sig normalt som drys fra håret. Dette skyldes primært en tør hovedbund, der klør. Drysset er langt finere i teksturen og kan minde lidt om sne eller støv.
Vi råder dig til, at kontakte en hudlæge, der kan diagnosticere dit problem og give dig den rette medicinske behandling, hvis du oplever at have skæl i forbindelse med en hudsygdom.
Hvordan slipper jeg af med skæl?
For at fjerne skæl i hovedbunden, kan du anvende en svampedræbende shampoo samt hårkur. Her er det vigtigt, at man går efter en dedikeret skælshampoo, da det kun er helt særlige ingredienser, som har en svampedræbende effekt. De ingredienser, du skal kigge efter, er:
Ketokonazol, propylenglycol, zinkpyrition, tjære og selendisulfid.
Det er vigtigt at understrege, at disse ingredienser ikke forværrer problemet, hvis du eksempelvis fejldiagnosticerer dit problem og finder ud af, at du i virkeligheden bare har tør hovedbund - så er de bare ineffektive.
Det er også vigtigt at føntørre dit hår, efter du har vasket det, da en fugtig hovedbund er rent guf for svampeinfektioner. Du bør dog være opmærksom på ikke at føntørre håret helt tørt. Dette kan udtørre håret i ekstrem grad, og tilmed udtørre hovedbunden så meget, at den selv begynder at kompensere og overproducere talg, hvilket igen skaber grundlaget for svamp. Du kan istedet semi-tørre håret med middelvarm luft, og undgå ’indelukkende’ stylingprodukter, som bl.a. voks, da dette også kan forstærke problemet.
Sådan behandles tør og irriteret hovedbund
For at mindske en tør hovedbund, er det først og fremmest vigtigt at drikke nok vand og spise en vitaminrig kost. Ikke blot din hovedbund vil takke dig for at ændre på disse vaner, men også resten af din krop og energi vil føles forbedret.
En anden, simpel løsning vil være at benytte shampoo, balsam og hårkur, der er egner sig til en tør og irriteret hovedbund. Disse produkter er spækket med gavnlige vitaminer og mineraler, der hurtigt vil gøre en forskel.
Tredje og sidste tip til at undgå en tør hovedbund, er at foretage en intensiv behandling med enten et serum eller en olie. En af de bedste metoder er at supplere olien med en tættekam. Start med at masser olien godt ind i hovedbunden og evt. videre ud i hårets længde. Olien skal helst lade virke natten over. Om morgenen kan du enten selv eller få en anden til at rede håret med tættekammen. Herved får du en stor del af de små skæl af hovedbunden. Olier er dog for nogen ikke tilstrækkeligt, og derfor anbefales det, at man kan supplere med et serum med aktive stoffer, der er udviklet og har til formål at afhjælpe hovedbunden.
4 gode produkter mod skæl:
1. Scalp Serum
Et rigtig godt tip, hvis du døjer med tørre skæl, er at bruge en hovedbundskur til formålet. Australian Bodycare Scalp Serum tilfører fugt, beroliger og lindrer en kløende og irriteret hovedbund med tendens til skæl.
Fordel den i rækker i hårbunden, og massér blidt med fingespidserne. Lad den virke i håret i minimum 30 minutter. Du kan også sove med produktet i håret. Serummet skal dog vaskes ud igen, så husk at vask efter med en god shampoo og balsam.
2. Skælshampoo Uden Parfume
Matas Striber Skælshampoo uden parfume er en effektiv shampoo mod skæl, som mildt og skånsomt vasker dit hår rent, imens den beroliger hovedbunden.
Vask håret to til tre gange om ugen de første tre uger, og herefter anvend skælshampooen regelmæssigt en gang ugen. Du vil hurtigt opleve, at skællene i dit hår mindskes, og på sigt forbedres hovedbunden.

3. Juhldal Skæl Shampoo No 3
Shampooen modvirker skæl og holder hovedbunden i balance, den kan derfor også bruges før du får skæl, og være med til at forebygge det.
Den indeholder blandt andet plejende urter, som er med til at gøre, at hovedbunden holdes beroliget og i balane. Den indeholder også bromelin, som er et naturligt enzymkompleks, der udvindes fra ananas. Det er effektivt til nænsomt at fjerne skæl og døde hudceller.
4. ACO Special Care Anti Dandruff Shampoo
ACO har også specialiseret sig i gode produkter til et hår g hovedbund, som har skæl. Og deres Special Care Anti Danruff Shampoo er ingen undtagelse.
Det er en fugtgivende og nærende shampoo, som fjerner skæl og reducerer risikoen for, at der udvikles flere skæl. Den indeholder blandt andet Piroconte Olamine, som effektivt fjerner skæl fra hovedbunden, og forhindrer dem i at udvikle sig. Har du fedtede skæl, er denne det oplagte valg.
Stress og sol påvirker skæl
Hvis du har en stresset periode, kan du være mere tilbøjelig til at få skæl, da en stresset krop har nedsat immunforsvar og har sværere ved at holde gærsvampen nede. Årstiderne kan også have en virkning, og i vintermånederne, hvor det er koldt, opstår skæl hurtigere.
Sollys er godt for hovedbunden, da det kan mindske produktionen af døde hudceller. Du skal dog ikke bruge solarie eller solbadning, som et middel mod skæl, for overdreven soldyrkning kan give hudkræft.
Alternative behandlinger mod skæl
Der findes også alternative behandlinger til at bekæmpe den irriterende svamp. Især to ingredienser, som du højest sandsynligt har stående i dit køkken, er der nogen, som mener er med til at hjælpe skæl af vejen: æblecidereddike og kokosolie.
1. Æblecidereddike
Bland æblecidereddike op med vand og brug det som hårkur i dit hår. Brug en flaske, hvor du kan fordele vand og æblecidereddike i lige store mål og spray det i håret og lad det sidde i to timer.
Efter to timer skal håret skylles godt og grundigt, så der ikke er rester tilbage fra det. Du burde efter et par behandlinger kunne se forskel og have fjernet skæl i din hovedbund.
2. Kokosolie
Masser kokosolien ind i hovedbunden og lad det sidde i en times tid - du kan også sove med det. Sørg for at kokosolien bliver vasket helt ud af håret, ellers kan det give en fedtende fornemmelse.