Hairstudio

Sådan slipper du af med skæl i hovedbunden

Døjer du med skæl i hovedbunden? Så er du langt fra alene. Vi ser på, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre ved det, så du slipper for flager i håret, og kommer også ind på forskellen på skæl og tør hovedbund.

Skæl er et meget almindeligt problem, som mange bliver ramt af, men som nærmest er et tabu at tale om. Men hvorfor er det det? Det er et helt ufarligt og almindeligt problem, som ikke smitter, og som mange danskere døjer med. I denne artikel stiller vi skarpt.

Mange danskere lider af hovedbundsproblemer

Skæl og hovedbundsproblemer er noget, som mange danskere døjer med. Din hovedbund har brug for pleje og kærlig behandling, ligesom huden på resten af din krop - alt for ofte glemmer vi det bare. Tør hud, skæl, udslæt i hovedbunden, rødme og kløe er alle tegn på, at der er en ubalance i hovedbunden. Skæl og hovedbundsproblemer medfører ikke blot irritation og ubehag, men kan også skabe usikkerhed hos nogle, da det kan være en tilstand, der er let for andre at se. Heldigvis findes der flere måder, hvorpå du kan behandle og forebygge skæl.


Hvad er skæl?

Skæl kommer af svampen, Malassezia furfur, som findes naturligt i hovedbunden hos os alle. En overvækst af denne svamp øger afskalningen af døde hudceller, hvilket viser sig som gullige eller hvide flager i hovedbunden, som er det, vi kender som skæl. Det er helt normalt at blive ramt af svamp forskellige steder på kroppen, og hovedbunden er ingen undtagelse.


Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor får man skæl?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at skæl et meget almindeligt problem. Det er hverken smitsomt eller farligt, men det kan være generende. Skæl kan både opstå i en fedtet hovedbund og i en tør hovedbund. I en fedtet hovedbund, vil skællende typisk klumpe mere sammen, syne gullige og klæbe til hovedbund og hårstrå, mens skæl fra en tør hovedbund er fine små hvide flager, som kan drysse fra håret. I begge tilfælde kan kløe være en medspiller.


Ordet ”skæl” bruger vi også om andre typer af skællende flager. Skællende flager kan også opstå andre steder på kroppen og af helt andre årsager, end den allerede nævnte. Det kan være alt fra skællende flager, som kræver medicinsk behandling, til små flager fra en tør hud eller tør hovedbund. Kontakt din læge, hvis du er i tvivl om, hvad årsagen til flagerne er, og hvordan du skal behandle udfordringerne.

Mænd har større risiko for skæl end kvinder

Skæl kan ramme alle, men mænd er mere udsatte, hvilket kan skyldes det højere testosteronniveau. Unge mennesker, som er i puberteten, kan også være mere udsatte på grund af hormonforandringer i kroppen og en øget talgproduktion. 

Slip for skæl og hovedbundsproblemer

Matas LIVE

Slip for skæl og hovedbundsproblemer

I dag guider vores frisør Maj til, hvordan du kan slippe af med skæl, hvis du er uheldig at døje med dem. Der er heldigvis rigtig meget man kan gøre for at komme problemet til livs. Maj hjælper dig også med at afgøre, om der nu rent faktisk også er tale om skæl - eller blot om irriteret hovedbund.

Læs også

Der er forskel på skæl og tør og irriteret hovedbund

Det er vigtigt, at du skelner mellem skæl og tør og irriteret hovedbund. Hvis du eksempelvis har en tør hovedbund, er det ikke ensbetydende med, at du lider af skæl. Det er vigtigt at kende forskellen på skæl og andre hovedbundsproblemer, da de behandles forskelligt.

  • Skæl er en ubalance i hovedbunden. Dette kan give kløe og skællende flager, som enten er fedtede, klæbende og gullige eller hvide og dryssende. I nogle tilfælde kan dette kræve medicinsk behandling.


  • Tør og irriteret hovedbund giver de samme symptomer som en tør og irriteret hud andre steder på kroppen. Her er stramhed, tørhed, irritation og kløe altså de klassiske symptomer. I nogle tilfælde ses også små skællende flager, som typisk ikke vil drysse i lige så høj grad som ved ”skæl,” og der vil også typisk være en mindre mængde af det.


Vi råder dig til at kontakte din læge og eventuelt en hudlæge, der kan diagnosticere din hovedbundsudfordring og give dig den rette medicinske behandling, hvis du oplever at have skællende flager i forbindelse med en hudsygdom.

Hvordan slipper jeg af med skæl?​​​​​​​

For at fjerne skæl i hovedbunden, skal du gå efter en shampoo specifikt til skæl. Nogle shampooer arbejder på skæl generelt imens andre shampooer er målrettet til skæl i en tør hovedbund, som fugter mere, og andre til skæl i en fedtet hovedbund, som renser mere. Hovedbundserum kan fungere som et godt supplement, hvis du oplever skæl i en tør hovedbund.  


Et ekstra råd er ikke at sætte håret op, gå i seng eller tage hue på imens håret er vådt, da det kan give en eventuel overvækst af svamp endnu bedre levevilkår. ​​Så vent til håret er tørret naturligt eller brug en føntørrer.

Sådan behandles tør og irriteret hovedbund

Ved tør hud generelt, og dermed også tør hovedbund, er det en fordel at have fokus på at fugte huden indefra ved at drikke nok vand.


Når det er sagt, vil det også gøre underværker at benytte shampoo og balsam der er målrettet til en tør og irriteret hovedbund. Disse produkter er spækket med beroligende og fugtgivende ingredienser, som vil give din hovedbund ekstra fugt og pleje. Nogle personer kan reagere på parfume i hårprodukter. Derfor kan det også være en mulighed at gå efter produkter uden parfume, og se om dette gør en forskel for dig.


Tredje og sidste tip til at pleje en tør og/eller irriteret hovedbund er at supplere med en hovedbundskur eller et serum målrettet til hovedbunden, som aktivt virker beroligende, lindrende, fugtgivende og nærende. Nogle er målrettet til at sidde i hovedbunden i en afgrænset periode før de skylles ud, imens andre blot kan blive siddende ubegrænset indtil næste hårvask. Hvis serummet er målrettet til at blive siddende i håret, vil konsistensen have fokus på, at dit hår ikke kommer til at syne fedtet når serummet er i. Hvis du ønsker at fjerne skællende flager fra håret, kan dette gøres med en tættekam, men vær meget forsigtigt når du er tæt på hovedbunden, så du ikke kradser hul med tættekammen. 

4 gode produkter mod skæl:

1. Scalp Serum

Et rigtig godt tip, hvis du døjer med tørre skæl eller irriteret hovedbund, er at bruge en hovedbundskur til formålet. Australian Bodycare Scalp Serum tilfører fugt, beroliger og lindrer en kløende og irriteret hovedbund med tendens til skæl.


Fordel den i rækker i hårbunden, og massér blidt med fingerspidserne. Lad den virke i håret i minimum 30 minutter. Du kan også sove med produktet i håret. Serummet skal dog vaskes ud igen, så husk at vask efter med en god shampoo og balsam.  

150 ml
Australian BodycareScalp Serum
139,95 kr.
(315)

2. Skælshampoo Uden Parfume

Matas Striber Skælshampoo uden parfume er en effektiv shampoo mod skæl, som mildt og skånsomt vasker dit hår rent, imens den beroliger hovedbunden.​​​​​​​
​​​​​​​

Vask håret to til tre gange om ugen de første tre uger, og herefter anvend skælshampooen regelmæssigt en gang ugen. Shampooen arbejder på at mindske skællene og på at få ro på hovedbunden.

SPAR 25%KØB 2
500 ml
Matas StriberSkælshampoo Uden Parfume
+ 2 størrelser
59,95 kr.
(577)
Effektiv hjælp til tør hovedbund

Vi guider

Effektiv hjælp til tør hovedbund

Oplever du, at din hovedbund klør og kradser og i det hele taget føles irriteret? Så er du måske én af dem, der har en tør hovedbund. Det kan være utrolig frustrerende og kan også give anledning til en del bekymring. Men den gode nyhed er, at Matas Natur netop har lanceret en hovedbundskur skræddersyet til dig med en tør hovedbund. Så læs med og bliv klogere på, hvilke produkter der kan hjælpe dig med dine udfordringer.

Læs også

3. Juhldal Skæl Shampoo No 3

Shampooen modvirker skæl og holder hovedbunden i balance, den kan derfor også bruges før du får skæl, og være med til at forebygge det.


Den indeholder blandt andet plejende urter, som er med til at gøre, at hovedbunden holdes beroliget og i balance. Den indeholder også bromelin, som er et naturligt enzymkompleks, der udvindes fra ananas. Shampooen arbejder med naturlige ingredienser effektivt på nænsomt at fjerne skæl og døde hudceller.

200 ml
JuhldalSkæl Shampoo No. 3
+ 1 størrelse
119,95 kr.
(89)

4. Ducray Squanorm Anti-Dandruff Treatment Shampoo Dry

Leder du efter en shampoo, som er målrettet til skæl fra en tør hovedbund? Så skal du ikke lede længere!


Denne shampoo fra Ducray er ideel til lige netop dette og virker i høj grad fugtgivende i hovedbunden udover at mindske skællene.Shampooen anvendes ved hårvask 3 gange om ugen i 4 uger.

200 ml
DucraySquanorm Anti-Dandruff Treatment Shampoo Dry
167,95 kr.
(2)

5. Vichy Dercos skælshampoo

Denne shampoo fra Vichy er til skæl i en tør hovedbund. Med den aktive ingrediens, Selen DS, fjerner shampooen vedholdende skæl. Cohesyl binder hovedbundscellerne sammen, neutraliserer hovedbunden og forhindrer skæl.  


Shampooen er anerkendt af dermatologer og mindsker allerede ubehag i hovedbunden efter første anvendelse.

200 ml
VichyDercos Skælshampoo til Tør Hårbund
144,95 kr.
(65)

Stress og klima kan påvirke skæl

Hvis du har en stresset periode, kan du være mere tilbøjelig til at få skæl, da en stresset krop har nedsat immunforsvar og har sværere ved at holde balancen optimal i hovedbunden. Årstiderne kan også have en virkning, og i vintermånederne, hvor det er koldt, opstår skæl hurtigere. ​​​​​​​

Relaterede produkter

200 ml
JuhldalPSO Shampoo No 4
+ 1 størrelse
139,95 kr.
(225)
KUN ONLINE
200 ml
ACOSpecial Care Anti Dandruff Conditioner
124,95 kr.
(1)
300 ml
Purely ProfessionalShampoo 4
+ 1 størrelse
189,95 kr.
(26)
Pudderdåserne.dkHovedbundsbørste
89,95 kr.
(60)
125 ml
La Roche-PosayKerium DS intensiv Skæl Shampoo
131,95 kr.
(4)
200 ml
DucraySquanorm Anti-Dandruff Treatment Shampoo Dry
167,95 kr.
(2)

Relaterede artikler

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Hairstudio

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Af Matas

Driller hovedbunden? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan både klø og flage. Det irriterende problem kan heldigvis afhjælpes med den rigtige behandling. Se med her, hvor vi guider dig til at komme den besværlige tørre hovedbund til livs.

Læs Mere
Slip for skæl og hovedbundsproblemer

Matas LIVE

Slip for skæl og hovedbundsproblemer

Af Matas

I dag guider vores frisør Maj til, hvordan du kan slippe af med skæl, hvis du er uheldig at døje med dem. Der er heldigvis rigtig meget man kan gøre for at komme problemet til livs. Maj hjælper dig også med at afgøre, om der nu rent faktisk også er tale om skæl - eller blot om irriteret hovedbund.

Læs Mere
5 Hverdagstips til et sundt hår

Hairstudio

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs Mere
Frisøren guider til hjemmehårfarve

Matas LIVE

Frisøren guider til hjemmehårfarve

Af Matas

Har du brug for hjælp til at friske din hårfarve op, skjule en udgroning eller dække de irriterende grå hår, så se med når frisøren Maj guider dig til hvordan du opnår et vellykket resultat, når du farver håret derhjemme. Maj vil dele ud af sine bedste tips – og du kan helt sikkert bruge dem, uanset om du har prøvet det før eller ej!

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek