Menu

Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

Vinterens kosttilskud: Kom gennem den mørke tid

Vinteren står for døren, og med den kommer kulde og mindre dagslys. Dette kan have en stor indvirkning på vores hverdag, humør og sundhed. I dag har vi derfor allieret os med Randi Kinnerup, som er sundheds- og helserådgiver, der vil dele sin viden og guide dig til, hvor du med fordel kan sætte ind og supplere din daglige kost, for at komme bedst muligt gennem vinteren.

Vi sendte LIVE mandag d. 19/10

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Vi sendte LIVE mandag d. 19/10 - men du kan altid se videoen her:

KUN på Matas.dk: Ole Henriksen går LIVE Ole Henriksen gæster Matas LIVE til et eksklusivt interview, hvor du kan stille ham spørgsmål undervejs! Tirsdag d. 07.07 kl. 09.30
Vinterens kosttilskud: Kom gennem den mørke tid Sundheds- og helserådgiver Randi Kinnerup guider dig til de helt rigtige kosttilskud du med fordel kan supplere din kost med for at komme bedst muligt gennem den mørke vinter. Hun vil også afsløre et par ting, du helt sikkert ikke vidste i forvejen... Mandag d. 19.10 kl. 20.00

Se med mandag d. 19/10 kl. 20:00
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herover

Giv din krop de bedste betingelser om vinteren

Vinter og kulde byder ofte på løbende næse, hoste og ondt i halsen. Heldigvis vil en sund og varieret kost samt den rette påklædning kunne afhjælpe dette, men hvis du ønsker at gøre noget ekstra for dig selv, bør du også supplere med et kosttilskud.


Immunforsvaret kræver al den hjælp du kan give, så du ikke lægger dig med en forkølelse over vinteren. I dagens Matas LIVE vil sundheds- og helserådgiver Randi Kinnerup derfor dele sine tips og tricks til, hvordan du holder dig sund og rask gennem vinteren, og så vidt muligt undgår sygdom og træthed.

Multivitamin

En af de bedste vitaminpiller du kan tage, er en multivitaminspille. Multivitaminer er et kosttilskud, der indeholder alle de vigtige vitaminer og mineraler som du skal have. Hvis du i forvejen spiser en sund og varieret kost dagligt, så indtaget du naturligt en stor del af disse, men måske får du ikke alle hver dag og derfor er det en god ide, at supplere med et kosttilskud.


Multivitaminer kaldes ikke ”multi” for sjov, da de har en lang ingrediensliste med en række forskellige vitaminer og mineraler. Det kan være svært at gennemskue, hvad de enkelte gør godt for og hvad forskellen overhovedet er på vitaminer og mineraler. Randi har derfor samlet en række vitaminer og mineraler, som er dem der oftest indgår i en multivitamin og forklaret hvad de enkelte gør godt for.


Hvordan bidrager vitaminerne?

Vitaminer kan opdeles i to hovedgrupper: vandopløselige vitaminer og fedtopløselige vitaminer. Der er færrest af de vandopløselige vitaminer, der bl.a. inkluderer B- og C-vitaminer. At de er vandopløselige betyder, at de udskilles gennem urin og sved. Derfor er det vigtigt, at vi tilfører kroppen B- og C-vitaminer hver dag. De fedtopløselige vitaminer A-, D-, E- og K-vitaminer udskilles derimod ikke fra kroppen, men lagres i kroppens fedtdepoter, hvorfra kroppen bruger dem når det er nødvendigt.


 • A-vitamin: Bidrager til normalt syn og normal hud.
 • B1-vitamin: Bidrager til en normal hjertefunktion.
 • B2-vitamin: Indgår i kroppens energiomsætning.
 • B6-vitamin: Bidrager til nervesystemets normale funktion.
 • B12-vitamin: Bidrager til immunsystemets normale funktion.
 • Niacin: Bidrager til at vedligeholde normale slimhinder.
 • Folsyre: Bidrager til en normal bloddannelse og vævsvæksten hos den gravide kvinde.
 • Pantothensyre: Bidrager til en normal mental ydeevne.
 • C-vitamin: Bidrager til at mindske træthed og udmattelse.
 • D-vitamin: Bidrager til at vedligeholde normale knogler.
 • E-vitamin: Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
 • K-vitamin: Bidrager til normal størkning af blodet og normale knogler.


Hvordan bidrager mineralerne?

Mineraler er grundstoffer idet de findes i jord og vand. Der findes utallige mineraler, men kroppen har langt fra brug for dem alle. Dog er det vigtigt, at kroppen modtager dem som kroppen har behov for, for at kunne fungere optimalt. Det er især mineralerne calcium (kalk), jern, jod, kalium, magnesium, natrium, selen og zink som vi behøver.


 • Calcium: Bidrager til sunde knogler og tænder.
 • Magnesium: Bidrager til normal muskelfunktion og mindsker træthed.
 • Zink: Bidrager til normal frugtbarhed, omsætning af fedtsyrer og en normal kognitiv funktion.
 • Jern: Bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin.
 • Kobber: Bidrager til en normal pigmentering af hud og hår.
 • Mangan: Bidrager til at vedligeholde et normalt bindevæv.
 • Selen: Bidrager til normale negle og hår.
 • Chrom: Bidrager til at vedligeholde et normalt blodsukkerniveau.
 • Jod: Bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt energistofskifte og normal kognitiv funktion.  


Randi har samlet sine fire multivitamin-favoritter, der alle indeholder flere eller alle af overstående vitaminer og mineraler.

Omega-3

Fiskeolie har mange vigtige funktioner for kroppen, og bidrager især til en normal hjertefunktion. Fiskeolie er såkaldte omega-3 fedtsyrer, der er livsnødvendige fedtstoffer som kroppen ikke selv danner – dvs. de skal tilføres udefra gennem kosten eller som kosttilskud. Sundhedsmyndighederne anbefaler, at man spiser fisk minimum tre gange om ugen, men dette råd kan være svært at følge, og derfor kan det være en god ide for mange at tage et omega-3 kosttilskud, for at sikre indtaget af de marine fedtsyrer som kroppen behøver.


Fiskeolie er godt at tage året rundt, da omega-3 som nævnt er livsnødvendigt for kroppen. For mange kan fiskeolie være ekstra nødvendigt om vinteren, da vi har en tendens til at spise mindre fisk på denne tid af året.


Randi har samlet sine to favoritter når det kommer til fiskeolie – en vegetabilsk og en ikke-vegetabilsk. VegOmega-3 er et oplagt alternativ til veganere, da dette kosttilskud er 100% plantebaseret omega-3, som er udvundet af havalger.

Vitamin-D

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der dannes i huden når vi udsættes for sollys. Det findes dog også i fødevarer som æg, fed fisk og ost. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler, en normal muskelfunktion og til immunsystemets normale funktion.


Vitamin-D er vigtigt at indtage om vinteren, da kroppen på denne tid af året ikke selv danner det i huden. Om sommeren (fra maj til september), når solen står højt, danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren (fra oktober til april) er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at man selv kan danne tilstrækkelige mængder.  


Hvis du indtager D-vitamin tabletter, så husk at D-vitamin kun kan optages med fedt og derfor skal indtages med et måltid.

Energi-boost

Vi er mange der om vinteren føler, at vi har mindre energi, og dette har vi god grund til. De mørke vintermåneder medfører for mange mindre motion og en tungere kost, der begge bl.a. er med til at frarøv vores energi. Også sollyset har en indvirkning – Når dagslyset rammer din nethinde, påvirkes produktionen af signalstoffet serotonin, som bl.a. bidrager til dit overskud og energi. Når det er mørkt en stor del af døgnet, falder produktionen, og det samme gør din følelse af energi.  


Øget energi kommer ikke af sig selv ved at indtage en pille – det er et sammenspil mellem god kost, motion og et generelt indtag af de rigtig vitaminer og mineraler. Dog har B-vitaminer en særlig god funktion, der sikrer en normal energiomsætning og et normal fungerende nervesystem

Kom igennem forkølelsen

Selvom man husker at tage alle de rigtige vitaminer og mineraler, kan det desværre ikke sikre, at vi undgår at blive forkølet over vinteren. Randi har samlet sine to favoritter, der har hjulpet hende igennem en forkølelse flere gange.


Echinacea-dråber er et naturlægemiddel, der udvindes fra rødderne af planten Echinacea. Planten indeholder en række stoffer, der virker dæmpende på betændelser (anti-inflammatorisk effekt) og som styrker immunforsvaret. Naturlægemidlet Kan Jang er baseret på ekstrakter af urterne andrographis paniculata og russisk rod, som begge er kendte for deres lindrende og styrkende effekt.

Femte step: Tid til at bringe farven tilbage

Nu er det blevet tid for Maria til at bringe farve og korrektur tilbage til ansigtet. Her bruger hun Your Most Beautiful You, som er en ansigtspalette, der indeholder blush, highlighter og bronzer.


Den matte bronzer giver varme til din hud, mens den lysreflekterende highlighter skaber en naturlig glød, og blushen giver dig en frisk farve til kinderne.

Sjette step: Brows on fleek

Bryn er vigtige for Maria, men ligesom alt andet makeup, så ønsker hun ikke at bruge alverdens tid på det. Derfor benytter hun sig af Brow Power Universal Eyebrow Pencil, som er en smart, let anvendelig øjenbrynsblyant, der hjælper dig med at skabe veldefinerede, voluminøse bryn på et split-sekund.

Syvende step: Forførende vipper

Efter, at Maria har tegnet sine bryn op, så bruger hun Superhero Mascara til at definere sine vipper med.


Mascaraen indeholder plejende ingredienser og supersorte pigmenter, der adskiller, løfter og gør øjenvipperne voluminøse. Mascaraen er opbyggelig, så du til hverdag kan have et naturligt look og til fest bygge den op til en sand wow-effekt!

Ottende step: Smukke læber

Det sidste step i Maria Lucias morgenrutine er læbestift. Dette er noget Maria bruger hver dag, og det får hende til at føle sig ekstra feminin.


Maria bruger Pillow Lips Lipstick, som er en kollagenberiget læbestift, der både fås i en mat og cremet finish. Læbestiften er specielt udviklet til at komplementere forskellige hudtoner og læbetyper, og den er beriget med kollagen, der effektivt mindsker synligheden af læbelinjer og bidrager til et mere fyldigt udseende.  

Look 1: Birgitte Bardot

Den franske skuespillerinde Birgitte Bardot var kendt for sit ikoniske mørke look. Her er mat hud essentielt, men det skal ikke være for tung en ansigtsmakeup. Man kommer langt med blot en let solkysset kulør. Til gengæld skal der være fuld fokus og knald på øjnene. Definér globelinjen og tegn en blød eyeliner rundt om hele øjet. Sørg for en god mængde mascara, så du får voluminøse vipper. Læberne skal holdes i en neutral farve såsom nude eller ferskenfarvet.

Look 2: No makeup-makeup

Et no makeup-makeup look ses også tit blandt Parisiske kvinder. Her skal de naturlige, smukke træk i ansigtet fremhæves. Påfør en farvet dagcreme, da det giver let farve til huden. Brug kun pudder i T-zonen og dup blotting papers på huden i løbet af dagen for at fjerne fedtet i huden. Tæm brynene med en god browgel. Den kan evt. indeholde en smule farve, og ellers kan den være helt transparent. Definér dit ansigt med contour og highlighter og tilføj en smule mascara, hvis dine vipper er lyse. Slut af med en lip balm med plumping effekt. TIP: Ønsker du en smule mere farve til ansigtet, kan du med fordel have røde læber. Den røde farve går rigtig godt med en neutral ansigtsmakeup.

Vil du se flere LIVES? Kig med her

Opgrader din makeup til sommeren

Matas LIVE

Opgrader din makeup til sommeren

Af Matas

Temperaturerne stiger, og med sæsonernes skiften kommer lysten til at forny sit look snigende. I dag viser Maria, hvordan hun nemt og hurtigt opgraderer sin makeup til sommeren - og hun giver dig en masse teknikker, til at opnå et friskt og lækkert look.

Læs Mere
Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Af Matas

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Læs Mere