• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Menu
Vi guider

Emily Salomon guider: Selvbruner og solbeskyttelse

Sommeren er for alvor over os. Emily Salomon gør dig klogere på, hvordan du kan beskytte dig mod solens stråler og få en flot farve med selvbruner.

Bliv klogere på, hvordan du kan lægge en flot selvbruner og hvordan, hvornår og hvor meget solcreme, du bør anvende, når Emily Salomon guider dig her.

Dengang i slutning af 90'erne

Jeg er akkurat så gammel, at jeg har en ambitiøs, men heldigvis kort, solariekariere bag mig. Det var dengang i slutningen af 90’erne og jeg havde medlemskort/klippekort til et meget fancy solarie på Gl. Kongevej på Frederiksberg fordi en af mine veninder arbejdede der. I øvrigt et overdrevet sejt skolejob, syntes vi allesammen. Solarie var godt og sundt – troede vi. Det var godt mod uren hud og til at forberede huden til ferie og sol. Og det var en dejlig måde at blive varmet igennem på om vinteren. Tænk, hvor meget der ændrer sig på et par årtier…


For der er faktisk ikke så meget jeg fortryder her i livet. Jeg synes og tror på, at jeg som udgangspunkt vokser og lærer af mine fejl. De hører med. Men når det kommer til solen, så har jeg to ting, jeg frygteligt gerne ville hoppe tilbage i tiden og ændre på. Jeg vidste ikke bedre, men det gør jeg nu. Den ene er føromtalte, kedelige solarievane. For prisen betaler jeg først nu, mange, mange år senere. Huden husker, gør den. Og man kan slippe afsted med snart sagt det meste, når man er purung, men så kommer regningen senere…


Den anden er, at jeg ikke beskyttede min hud i ansigtet bedre, da jeg var gravid. Med masser af hormonelt betingede pigmentforandringer til følge. Måske de to ting endda hænger sammen. For ja, huden husker, gør den. I årevis.


Skal jeg give ét eneste tip til gravide (hvis ellers de har tendens til pigmentforandringer), må det være dette: Hat OG minimum faktor 30 i ansigtet når solen skinner. Også selvom man ikke er direkte i solen. Og altid når man er udenfor om sommeren. Måske det er træls, mens man er gravid, men man bliver glad for det bagefter.

​​​​​​​

Nå, men nok formaninger for denne gang (okay, ikke helt – har tilføjet lidt gode råd i forbindelse med solbeskyttelse længere nede; hvad, hvornår, hvor meget, især det sidste    er så væsentligt), for selv om min kærlighed til solariet heldigvis ebbede ud, så kunne jeg stadig godt lide den brune farve.​​​​​​​

Og således startede min affære med selvbruner, der skulle vise sig at holde ved og blive et bundsolidt forhold. Lidt selvbruner i ansigtet og jeg ser mindre træt og grå ud. Lidt på lemmerne og benene ser knapt så gennemsigtige ud. Og karsprængninger og andre små ‘livsmærker’ (lyder det ikke meget fint i stedet for ‘skønhedsfejl’?) ses ikke så meget. Eller alle de ar, man har pådraget sig som vovehals/klodsmajor på ski eller box jumps… suk… Det hele bliver lige jævnet lidt ud. Som makeup til kroppen.

Men, men, men… mange er bange for selvbruner. For sætter det ikke mærker? Og lugter det ikke frygteligt? Og er man ikke i fare for at komme til at ligne en giraf? Eller få orange håndflader?

Matas Selvbrunerfjernermousse

Svaret kan være jo til alle ovenstående spørgsmål. Så derfor skal man lige vide, hvad man laver. Men sværere er det heller ikke og hvis man følger min guide nedenfor (og evt. har den helt geniale Selvbrunerfjerner fra Matas Striber på lager), så kan det ikke gå helt galt.

Lugten af selvbruner

Men lad os lige snakke om det med lugten først. Og kalde en spade for en spade. Være ærlige. For jo, selvbruner lugter. Selv dem der påstår, at de ikke gør. Men de lugter slet ikke så meget, som de gjorde engang. Der er virkelig sket en hel del, og nu er de til at holde ud. Men lidt skal der åbenbart til. Det er vist noget med den proces (som jeg forstår det), hvor produktet reagerer på huden og gør øverste hudlag brunt, der altså afgiver lidt lugt af… kartoffelskræller? Det aftager dog hurtigt og går af i vask.


Solstriber

Jeg er (også) fan af Matas Striberne, når det kommer til både solcreme og selvbruner.

Matas Solspray SPF 30

De vandt i 2018 Forbrugerrådet TÆNKs ‘Bedst i test’ for deres Solspray SPF 30, den har vi på repeat herhjemme.


Nem at fordele, trænger godt ind og uden at efterlade hvide mærker eller striber. Og den er både Svanemærket og Astma- og Allergi Certificeret. Til at regne med og stole på.
​​​​​​​

Tan Accelerating Solspray SPF 30

Og så har den fået en smart kusine i år: Tan Accelerating Solspray SPF 30. Den speeder simpelthen ‘bruningen’ op takket være et prisvindende stof, Melanobronze (læs mere her), der booster hudens melanin-produktion på naturlig facon.


Så solbeskyttelse OG flot farve, hurtigere. Ja, tak :).

Instant Selvbruner Mousse

Vil man slet og ret helst blive brun helt uden sol, eller vil man have det bedste fra begge verdener, så er selvbruner ens ven.Her har Striberne fra Matas også din ryg med en virkelig god Selvbruner Mousse Instant der både giver øjeblikkelig farve og opbygger farve over tid OG med en Selvbrunerfjerner Mousse, hvis uheldet er ude og man har fået lavet en skjold.

Kids Sollotion SPF 30

På billederne kan I også se en Kids Sollotion SPF 30 fra Matas Striber. Den er selvfølgelig også både Svanemærket og Astma- og Allergi Certificeret.Og nej, babyer skal ikke være i solen. Men babyer skal heller ikke blive solskoldede og i nogle situationer, hvor det ikke har været muligt at dække alt til og vi har været ude (i skyggen, men med vildt kravlebarn), og der har været et lille øre, en kind eller et stykke arm eller ben, der har været eksponeret på trods af hat og tøj, så har han altså fået solcreme på de bare dele.

How to: Selvbruner

 • Brug en bodyscrub eller skrubbehandske i badet inden du påfører selvbruner.

 • Smør et let lag ikke alt for fed bodylotion på hele kroppen (gerne aftenen inden).

 • Smør tørre områder ind med en rig bodylotion (knæ, albuer, hæle), for at undgå misfarvning. Siderne på fødderne kan også få en tur.

 • Brug selvbruner med guidefarve, så får du både instant glød + kan se hvor du har været.

 • Påfør gerne selvbruner med en handske. Og husk at vaske hænder og inderside af håndleddet efter påføring uanset om du har handske eller ej.

 • Påfør selvbruner jævnt på hele kroppen, vær særligt omhyggelig med at tone den ud fra midt på underbenet og ned over foden og midt på underarmen og ned mod hånden, så du ikke får en brat overgang.

 • Lad selvbruneren ‘sætte’ sig i 15 min og tag så løst og mørkt tøj på.

 • Skyl evt guidefarven af inden du skal i seng om aftenen. For sengetøjets skyld. Pletter af selvbruner går dog (oftest) nemt af tekstiler.

 • Bruger du selvbruner i ansigtet, så lad være med at børste tænder umiddelbart efter påføring. Med mindre du helt og aldeles kan undgå at ramme hagen med vand, når du skyller munden ;)  ​​​​​​​​​​​​​​
Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Læs også

How to: Solbeskyttelse

Og lad os så lige tale lidt mere om det med solcreme. For hvordan, hvornår og hvor meget?

 • Allerbedst er det at tjekke UV-indekset for dagen. Brug den gratis app UV-INDEKS. Er det over 3, så er solcreme et must (det betyder ikke, at man ikke må tage solcreme på, hvis det er under).

 • Det får jeg – indrømmet – ikke altid gjort så i stedet bruger jeg som tommelfingerregel solcreme i ansigtet hver dag fra marts til oktober.

 • Mht. mængde, så skal der en klat på størrelse med en mandel til at beskytte ansigtet og en god håndfuld til kroppen (hvis du vil have glæde af den solbeskyttelsesfaktor der står på tuben), det er langt, jeg gentager LANGT, mere end de fleste bruger. Ikke være nærig med din solcreme.

 • Påfør solcreme ovenpå din hudpleje og inden eventuel makeup.

 • I følge Kræftens Bekæmpelse er faktor 15 god til de fleste danskere, når man er i Danmark. Men det er væsentligt, at man bruger korrekt mængde for at opnå den ønskede beskyttelse.

 • Skygge og hat er også en god idé. Især mellem 12-15.

Relaterede produkter

(52)
Matas Striber Instant Selvbruner Spray Lys
23,98
Førpris 79,95
Optjen 3 point
(224)
Matas Striber Selvbruner Lotion 200 ml
49,95
Optjen 5 point

Relaterede artikler

Emily Salomon guider til fine fusser

Vi guider

Emily Salomon guider til fine fusser

Af Emily Salomon

Er du også sløj, når det kommer til at give dine fødder en god omgang kærlighed med fodplejeprodukter? Så guider Emily Salomon dig godt på vej, til hvordan du på en nem og effektiv måde kan gå sommeren i møde med velplejede fødder med blot få steps.

Læs Mere
RockPaperDresses guider til solcreme og selvbruner

Vi guider

RockPaperDresses guider til solcreme og selvbruner

Af Cathrine Widunok Wichmand

Matas' ambassadør, Cathrine Widunok Wichmand, gør dig klogere på certificeringer som Svanemærket og Den Blå Krans og gør op med nogle af de mange solmyter, vi bliver mødt med i dagligdagen. Hun hjælper dig på vej til både solcremer og selvbruner.

Læs Mere
Nyhed fra Striberne fjerner hurtigt selvbruner

Nyhed

Nyhed fra Striberne fjerner hurtigt selvbruner

Af Benedikte Lundberg

Har vi ikke alle stået dagen efter et forsøg med selvbruner med orange plamager og gennemtrængende tigerstriber? Heldigvis kommer nyhed fra Matas Striberne os til undsætning, så du hurtigt kan rette op på selvbruner-fadæser.

Læs Mere
Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Vi guider

Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Ved uv-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har uv-indekset lige ved hånden.

Læs Mere