Vi guider

Bliv klogere på Svanemærket

Svanemærket er det officielle, nordiske miljømærke og er én af verdens skrappeste certificeringer. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan dine plejeprodukter bliver Svanemærket, og hvad det egentlig indebærer.

Du kan næsten ikke have undgået at se den lille, hvide svane, når du har skimmet hylderne i din lokale Matas. Men hvad er det helt præcis, det betyder, når svanen basker sine vinger på emballagen? Det vil vi hjælpe dig med at få helt styr på i denne artikel.

​​​​​​​Vi tog en snak med Heidi Bugge, som er Kriteriechef hos Miljømærkning Danmark. I denne artikel svarer hun på nogle af de mest stillede spørgsmål om Svanemærket.

Hvad betyder det, når et produkt er svanemærket?

Svanemærket er det officielle, nordiske miljømærke og er en af de skrappeste miljøcertificeringer i verden. Svanemærket guider forbrugere mod grønnere valg ved at evaluere hele produktets rejse. Mærket ser både på råvare, produktion og anvendelse, men også på hvordan produktet påvirker miljøet efter brug.

Svanemærkede produkter tjekkes af en uafhængig tredjepart for at sikre, at produktet lever op til kravene. På den måde kan du som forbruger trygt navigere efter mærket, da du kan være sikker på at vælge et produkt, der opfylder høje miljøkrav og er blandt de miljømæssigt bedste inden for sin kategori.

Vidste du?

Svanemærket så dagens lys i slutningen af 1980'erne, hvor mange nye kemikalier blev introduceret på markedet. Det gjorde forbrugerne bekymrede for de miljømæssige konsekvenser. De nordiske miljøministre ønskede at imødekomme behovet for mere gennemsigtighed, så forbrugerne lettere kunne træffe miljøvenlige valg. Dermed blev Svanemærket grundlagt som et fælles, officielt nordisk miljømærke.

Hvad er hovedformålet med Svanemærket?

Svanemærket arbejder for at mindske den samlede påvirkning af miljøet fra både vores forbrug og den bagvedliggende produktion. Det betyder, at Svanemærket fokuserer på at bevare Jordens ressourcer, beskytte biodiversiteten, begrænse klimapåvirkningen og reducere brugen af skadelige kemikalier.I 1997 var Matas Natur den første plejeserie, der fik Svanemærket i Norden.

Hvordan bliver et produkt svanemærket?

For at opnå Svanemærket skal virksomheden indsende dokumentation, der viser, at deres produkt opfylder de fastsatte krav for den specifikke produkttype. For eksempel, hvis man ønsker at få sin shampoo svanemærket, skal man bevise, at den opfylder Svanemærkets krav til plejeprodukter.

​​​​​​​Under certificeringsprocessen tager Svanemærket også på kontrolbesøg, uanset hvor i verden produktet produceres. Det gør man for at sikre, at den dokumentation, der er blevet indsendt, også afspejler virkeligheden.

Tidsbegrænset certificering

Når et produkt får tildelt Svanemærket, er certificeringen tidsbegrænset. Svanemærkets krav strammes løbende, og her skal producenterne kunne dokumentere, at deres produkter lever op til de nye krav for at få lov at beholde Svanemærket. Forbrugernes valg af svanemærkede produkter bidrager derfor til, at virksomhederne konstant skal udvikle sig og være i front.I 2006 var Matas SolStriber den første solbeskyttelsesserie, der fik Svanemærket i Norden.

Kort fortalt: Det betyder det, når et produkt til personlig pleje er Svanemærket
​​​​​​​

  • Det er ikke tilsat stoffer fra EU's liste, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, indeholde PFAS eller indeholde allergifremkaldende konserveringsmidler. Derudover er der ingen parfume i babyprodukter.

  • Både indhold og emballage er blevet vurderet af Miljømærkning Danmark før godkendelse.

  • Produktet er bedre for dig og miljøet, da det opfylder strenge krav til at være godt for begge.

Se med, da Heidi besøgte LIVE-studiet og gjorde os klogere på Svanemærket:​​​​​​​

Vi sendte LIVE onsdag d. 18/05

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Svanemærkede favoritter på matas.dk:

3 FOR 2
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Shampoo
89,95 kr.
(416)
SPAR 30,-
Matas StriberLuksus Shampoo til Normalt Hår Uden Parfume
49,95 kr.79,95 kr.
(966)
500 ml
Matas StriberHyaluron Shampoo
59,95 kr.
(82)
SPAR 20%ABONNÉR
Matas StriberHair Spray Stærk Hold Uden Parfume
54,95 kr.
(473)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Matas StriberFirming Dagcreme SPF 15 til Tør Hud Uden Parfume
84,95 kr.
(359)
3 FOR 2
400 ml
Matas NaturCurly 1 Co-Wash vaskebalsam
109,95 kr.
(4)

Relaterede artikler

Derfor skal du vælge produkter med Den Blå Krans

Bag om brandet

Derfor skal du vælge produkter med Den Blå Krans

Hver femte dansker er ramt af hudallergi overfor parfume og konserveringsmidler, og tallet er desværre stigende. Du kan selv gøre en hel del for at undgå unødig dette i dine skønhedsprodukter. Astma-Allergi Danmarks Blå Krans er et godt og trygt sted at starte.

Læs Mere
Disse 5 Striber har gjort sig ekstra bemærket

Vi guider

Disse 5 Striber har gjort sig ekstra bemærket

Af Ida Hinchely Kyhn

Her hos Matas er vi ret stolte over Striberne. Det er nemlig produkter, vi selv udvikler, og som vi kan stå helt inde for. Derfor er det også dejligt, når vi kan se, at andre også er glade for dem! I denne artikel afslører vi fem populære produkter fra Striberne, som har gjort sig positivt bemærket på hver deres måde.

Læs Mere
Tættere på Svanemærket

Matas LIVE

Tættere på Svanemærket

I denne live dykker vi ned i de bedste Svanemærkede produkter og gør dig klogere på, hvad den lille, hvide svane egentlig betyder for dig og din hverdag. Sammen med Heidi Belinda Bugge, som er miljøekspert hos Svanemærket, guider vi til en håndfuld skønne, Svanemærkede produkter, som du kan bruge i din daglige rutine.

Læs Mere
Alt du skal vide om Stribernes Curly Girl-serie

Vi guider

Alt du skal vide om Stribernes Curly Girl-serie

Af Ida Hinchely Kyhn

Hvis man har et krøllet hår, så kan man næsten ikke være kommet uden om at have hørt om Curly Girl-metoden. Det er en måde at pleje sine krøller på, lige fra vask til styling, som er blevet utrolig populær, da den virkelig får krøllerne til at poppe! Striberne har lanceret deres helt egen serie af Svanemærkede Curly Girl-produkter, som nu også kan fås i parfumefri udgaver. Læs med her, så guider vi til, hvordan du får den helt rigtige hårplejerutine til dine krøller.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek