Vi guider

Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Ved uv-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har uv-indekset lige ved hånden.

Styrken ved solens stråler kan ikke altid mærkes. Strålingen kan nemlig være kraftig på kølige sommerdage og svag på varme sommeraftener. Selvom det er overskyet, kan det være nødvendigt at solbeskytte sig. I artiklen her gør vi dig klogere på alt om UV-indeks, UV-stråling, hvornår man skal have solcreme på samt en guide til UV-INDEKS appen.

Hvad er UV-indekset?

Da vi har brug for at kunne beskytte vores hud mod solens stråler, har WHO (World Health Organisation/Verdenssundhedsorganisationen) udviklet en international målestandard, der indekserer UV-strålingens styrke, nemlig UV-indekset.


UV-indekset fungerer som en guide, der indikerer hvornår det er nødvendigt for dig at beskytte dig med solcreme, samt hvilken solfaktor, der yder den rette mængde beskyttelse på det givne tidspunkt. Overordnet set hedder det, at så snart UV-indekset er på 3 eller derover, er det nødvendigt med solbeskyttelse. Det er derfor en god idé at holde sig orienteret om UV-indekset, som udregnes dagligt - fx via. app fra Kræftens Bekæmpelse.

At tro, at du kan ’fornemme’, hvorvidt du har brug for solbeskyttelse eller ej, baseret på temperaturen, ville være forkert. Der er nemlig ikke direkte sammenhæng mellem temperaturen og intensiteten fra UV-strålerne.

Er du på ferie under varmere himmelstrøg, vil uv-indekset ofte være højere end i Danmark, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom. Det samme gælder, hvis du er oppe i højderne. Fx på en vandretur, eller hvis du står på ski i bjergene. Jo tættere du er på ækvator, og jo højere du er oppe, desto højere er uv-indekset.

Hvad er UV stråling?

UV-stråling kommer fra solen og består af uva-, uvb- og uvc-stråler. Dog er det kun uva- og uvb stråler, der når jorden, da ozonlaget sørger for, at uvc-stråling ikke når jordens overflade. Uvb-strålerne gør huden solbrændt og giver solskoldning, mens uva-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning i huden. Uva-strålerne er også dem, der giver huden farve.

Hvad er UVA-, UVB- og UVC-stråler?

UVA-, UVB- og UVC-stråler kan lyde som nogle komplicerede størrelser, men det er i bund og grund betegnelser for 3 typer stråling, som solen udsender.


UVA er én af de typer stråling, der når ned til jordens overflade. Den findes året rundt og er derfor også tilstede, når det fx er overskyet. UVA kan trænge igennem skyer, glas og hud. UVA-stråler kan ikke mærkes på huden på samme måde som UVB-stråler, men de er i stand til at trænge dybere ned i huden.


Selvom du derfor ikke kan blive forbrændt af UVA-stråler, kan de gøre skade inde i cellerne ved at ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden eller pigmentforandringer. ”UV-aldring” er en måde at huske denne type strålings negative effekt på.

UVB er den anden type stråling, der når ned til os fra solen af. UVB kan ikke trænge igennem glas, men trænger fint igennem hudoverfladen. Det er disse stråler, der giver din hud en brunlig kulør og som derfor kan gøre huden solbrændt og forårsage solskoldning. ”UV-brændt” er en måde at huske denne type strålings negative effekt på.

UVC er den farligste type stråling. Disse stråler bremses af ozonlaget og når derfor ikke ned til jordens overflade, så den behøver du ikke bekymre dig om.


Både UVA- og UVB-stråler øger risikoen for kræft i huden. Det er derfor vigtigt, at du bruger solcreme med bredspektret UV-filter og både beskytter din hud mod UVA- og UVB-stråler.

Her er de bedste solråd

Vi guider

Her er de bedste solråd

Solens stråler kan være skrappe selv i Danmark, men du kan sagtens nyde solen samtidig med, at du passer på dig selv og din hud. Kræftens Bekæmpelse giver dig de bedste solråd, så både du og dine børn undgår solskoldninger og kommer sikkert igennem sommeren.

Læs også

Hvornår skal man bruge solcreme?

Når uv-indekset er 3 eller derover, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du solbeskytter dig. UV-indekset består af en talskala, der går fra 0 til 11, og disse tal indikerer, hvorvidt solens UV-stråling er høj eller lav.

Baseret på UV-indeksets talskala, kan du orientere dig om, hvilken solfaktor, du skal gå efter i en solcreme, for at holde dig optimalt beskyttet.


UV indeks skala:

  • 0-2: Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er kun nødvendig, hvis du har meget lys hud.

  • 3-5: Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt mulig skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

  • 6-7: Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

  • 8-9: Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse

  • 10+: Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du opholde dig i skyggen. Beskyt dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs også

Hvilken solfaktor anbefales, når du rejser sydpå?

Det kan være lidt svært at vurdere, hvilken solfaktor, der er den rette til ens rejse sydpå fordi du kan blive snydt af det klima, du er vant til i Danmark og derved komme til at tage udgangspunkt i dette.

Det er derfor vigtigt at huske på, at UV-indekset altid vil være højere sydpå, og hovedreglen her vil være, at du skal gå efter en solcreme, der har en solfaktor på mindst 30. Så er du på den sikre side og kan trygt rejse sydpå.

Hvor kan man tjekke UV-indekset?

Den gratis app ’UV-INDEKS’ kan give dig en prognose for uv-indekset lige dér, hvor du befinder dig - uanset om du luger i haven, er til koncert eller er på solferie. På den måde bliver du opmærksom på, hvornår det er vigtigt at beskytte sig mod solen med skygge, solhat og solcreme. Så kan du undgå solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.


Vil du tjekke, hvad indeks i dag er? Så gå til din UV-INDEKS app.

Tag appen ’Uv-indeks’ med dig overalt

Planlægger du en rejse, kan du via appen tjekke uv-indekset for dit rejsemål og forberede dig på, hvordan du bedst solbeskytter dig på ferien. Undervejs på rejsen kan du nemt tjekke uv-indekset og se prognoser for de kommende dage, så du er godt forberedt.

Tilføj dine favoritsteder i appen – om end det er sommerhuset, din baghave eller på en tropisk strand. Du kan også slå advarsler til, så du får besked, når uv-indekset overstiger 3. ’UV-INDEKS’ kan hentes gratis i iTunes og Google Play. Appen er udviklet i samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Uv-indekset i appen er baseret på en dagsprognose fra DMI.

Din hudtype har betydning for hvor meget sol, du kan tåle

Hvis du har lys hud, blå øjne og lyst eller rødt hår, er du mere sart over for solen, end hvis din hud er mørkere, og du har mørkt hår og brune øjne. I appen ’UV-INDEKS’ er der indarbejdet en hudtypeguide, så du kan få et bud på din hudtype ved at svare på seks hurtige spørgsmål. Appen fortæller dig så hvor længe, du kan være ude i solen ved et givent uv-indeks, før du risikerer solskoldning. På den måde kan du allerede fra morgenstunden finde ud af, om du i løbet af dagen skal være udendørs så længe, at det er nødvendigt at finde skygge, solhat og solcreme frem.

Relaterede artikler

Den ultimative guide til Matas SolStriberne

Vi guider

Den ultimative guide til Matas SolStriberne

Af Benedikte Lundberg

Mens du sidder og drømmer om nougatbrune ben og solkyssede kinder, kan du jo lige så godt finde din favorit-solbeskyttelse, der skal få dig sikkert gennem sommeren, frem. Matas SolStriber har nemlig Danmarks bredeste solsortiment med Svanemærket og RSPO på fronten.

Læs Mere
SolStriberne støtter Kræftens Bekæmpelse

Bag om brandet

SolStriberne støtter Kræftens Bekæmpelse

Af Benedikte Lundberg

I mere end 17 år har Matas og Kræftens Bekæmpelse samarbejdet om at gøre danskerne klogere på solbeskyttelse for at sikre sunde solvaner. Igen i år donerer Matas 1 krone for hvert solgte solprodukt fra Matas Striberne. Pengene går til Kræftens Bekæmpelses vigtige arbejde med at forebygge kræft i huden.

Læs Mere
Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Af Astrid Lund Olstrup

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs Mere