• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt frem til 31/1-2022
Menu
Favoritter
Vi guider

Foundation – alt hvad du behøver at vide

Foundation er grundlaget for den perfekte makeup, hvad enten det er til hverdag eller fest. Men afhængig af hudtype og det look du går efter, er der forskellige typer af foundation og teknikker, du kan bruge, når du skaber din base.

Foundation, BB- creme, mineralpudder, eller hvad med den gode gamle bruncreme? Kært barn har mange navne, men finder du den helt rigtige foundation og påføringsteknik, som passer til dig og dit look, så findes der ikke længere dårlige makeup-dage . For at finde den bedste foundation for netop dig, har vi lavet af guide af de forskellige typer.

Find den rigtige type foundation

Foundation er i dag ligeså meget hudpleje som makeup. Så når du skal finde den bedste foundation, som passer perfekt til dig, er det en god ide at starte med at kigge på din hudtype, så det både ligger flot på huden, og plejer huden imens.


En foundation som ikke passer til din hudtype, uanset hvor godt et mærke det er, og hvor glad dine veninder er for det, vil ikke nødvendigvis give dig det smukke resultat du går efter. Er du i tvivl så bed om hjælp. Ekspedienterne i Matas er uddannet til at vejlede dig, så du kan finde den bedste foundation til din hudtype.

Tør hud

Har du tør hud så vælg en foundation, som giver fugt eller fedt til din hud afhængig af årsagen til, at din hud er tør. Det kan være svært at vide, hvorfor din hud er tør, så prøv dig frem så du ved om det er fugt eller fedt din hud vil have.


Der findes flere forskellige foundations, som er ideel til dig med tør hud. Eksempelvis er der L'Oréal True Match, som indeholder fedt (glycerol) og Nilens Jord foundation Stick, som indeholder fugt (hyaluron).


Se alle foundations til tør hud.


(23)
L'Oréal Paris True Match Foundation 1.N Ivory
144,95
Du optjener 15 point

Fedtet hud

Fedtet eller kombineret hud kan godt have brug for fugt, men fordi huden producerer meget fedt, er det vigtigt, at du vælger et oliefrit produkt og går efter en foundation, som mindsker produktionen af fedt.Rimmel Stay Matte indeholder kaolin, som er en lerart der mindsker fedtproduktionen. Clarins Porte Perfecting foundation indeholder glasurt, som giver fugt og rødt ler som giver det matte look.


Husk også en matterende primer, der holder makeuppen på plads hele dagen. Lancômes Fresh Mattifying primer er et rigtig godt bud.


Se de bedste foundations til fedtet hud.


Lancôme Fresh Mattifying Primer 25 ml
Medlemspris 206,21
Ikke medlem 274,95
Du optjener 21 point

Normal hud

Hvis din hud ikke har specielle udfordringer, bør du vælge en foundation til normal hud. Den vil typisk indeholde fugtgivende ingredienser, så du får god hudpleje i din makeup.


Teint Visionnaire indeholder Lancômes stjerneingrediens inden for hudpleje, LR 2412, som forbedrer hudens elasticitet. Elf Beautifully Bare Foundation indeholder A-, C- og E-vitamin samt nærende olier.


Se alle foundations til normal hud.


Sensitiv hud

Sensitiv hud er hud, der nemt reagerer med rødme som om du får en allergisk reaktion, når du bruger cremer eller makeup. Når du har sensitiv hud, kan det for nogle være svært at finde den bedste foundation. Derfor er det vigtigt at huske på, at den foundation du vælger, skal være særlig mild og ikke indeholde parfume.


Sandstone er allergy-certificeret og indeholder hverken parfume eller parabener. Gosh' foundation indeholder E-vitamin og er naturligvis fri for bl.a. parfume og parabener.


Se alle foundations til sensitiv hud.


Sandstone Flawless Finish Foundation C3 Warm Ivory
Medlemspris 187,46
Ikke medlem 249,95
Du optjener 19 point

Vælg de rigtige redskaber

Det er meget en smagssag, hvordan du vil lægge din foundation. Mange makeupartister bruger pensel, børste eller makeupsvamp, men der er også nogle, som foretrækker at bruge fingrene. Prøv dig frem, og find dit foretrukne redskab. ​​​​​​

Klassisk foundationbørste

Den klassiske foundationbørste er perfekt til flydende foundation og creme.


Børsten er flad og afrundet i enden, så den nemmere kan komme ind i alle hjørner og folder. Den giver et naturligt og dækkende look.

(10)
M.COSMETICS Professional Foundation Brush No. 105
79,95
Førpris 99,95
Du optjener 8 point
(22)
Nilens Jord Pure Collection Foundation And Concealer Brush 183
Medlemspris 104,96
Ikke medlem 139,95
Du optjener 11 point

Stippling-børste

En stippling-børste er en foundationbørste, som er tyk i bunden af børsten, men hvor hårene er mere lette og tynde i toppen.


Du kan bruge den til alle typer af flydende foundation, hvor du putter lidt foundation på håndryggen, kører børstetoppen let rundt i den og fordeler farven på huden med cirkelbevægelser. Den giver et meget let og naturligt look.

So Eco Stippling Brush
89,95
Du optjener 9 point


Psst! Husk at rense dine makeupbørster, pensler og svampe ofte, så de holder længe, giver et flot resultat og ikke er grobund for bakterier.

Flattop-børsten

En flattop-børste er en børste, hvor hårene sidder tæt, er korte og flade i toppen.


Du kan bruge den til flydende foundation, creme og foundation stick.


Læg foundation på håndryggen, og dup foundation på toppen af børsten. Dup nu foundation på ansigtet med hele den flade top. Vil du have et mere let look, kan du slutte af med af ‘buffe’ farven ind med cirkelrunde bevægelser.

(8)
M.COSMETICS Basic Buffing Brush No. 21
63,95
Førpris 79,95
Du optjener 7 point

Blending sponge

En blending sponge er en svamp, som du bruger til at duppe din foundation på huden. Den mest kendte er nok Beautyblenderen, men der findes mange forskellige slags. Den giver et flot og dækkende look.


Gør svampen våd, og pres det overskydende vand ud. Læg foundation på din håndryg, dup svampen i farven, og fordel på ansigtet med duppende bevægelser.

(52)
Beautyblender Beautyblender Original
129,95
Du optjener 13 point
(35)
M.COSMETICS Blending Sponge
39,95
Førpris 49,95
Du optjener 4 point

De 5 forskellige typer af foundation

Fra den lette BB-creme og mineralpudder til det dækkende kompaktpudder. Der er mange typer, du kan vælge imellem, når du vil lægge en flot base for din makeup. Og det er altid en god idé at teste forskellige typer, indtil du finder den type foundation og tekstur, som du bedst kan lide.


Her er en kort oversigt over de mest populære foundationtyper og deres fordele og ulemper, som kan hjælpe dig på vej til at finde den bedste foundation til dig  


1

BB-creme

En meget let farvet dagcreme, som giver en let dækning. Du kan bruge den som dagcreme, og ofte er der SPF i cremen, så du både får hudpleje, makeup og solbeskyttelse i ét produkt.


Den er god til hud uden for store pigmentforskelle, og har du linjer, som din makeup har en tendens til at lægge sig i, så er en BB- creme et godt valg og vil være den bedste foundationtype til dig.


Se alle BB-creme.

(19)
IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+ Neutral Medium
Medlemspris 221,21
Ikke medlem 294,95
Du optjener 23 point
(86)
Garnier BB Cream Medium 50 ml
49,95
Du optjener 5 point
(227)
Estée Lauder DayWear Sheer Tint Release SPF 15 50 ml
494,95
Du optjener 50 point
2

Mineralpudder

En naturlig pudder, som smelter ind i huden og giver et let, naturligt og let mat look. Mineralpudder er perfekt til normal og fedtet hud, da den ikke tilstopper porerne i huden.


Har du meget tør hud, kan den godt føles for tør, og har du linjer i ansigtet, kan den godt samle sig lidt i linjerne.


Se alle mineralpudder.

(23)
Nilens Jord Mineral Foundation Compact 587 Fair
Medlemspris 224,96
Ikke medlem 299,95
Du optjener 23 point
(34)
Youngblood Loose Mineral Foundation Neutral
Medlemspris 258,71
Ikke medlem 344,95
Du optjener 26 point
3

Cushion foundation

En koreansk opfindelse, hvor du får din BB-creme i en pude, som er nem at tage med og lægge på.


De fleste cushionfoundations er lette og transparente og har samme egenskaber som en BB-creme. Men efterhånden som der kommer flere typer af cushion på markedet, kan du også få dem med mere dækning.


Fordelen er helt klart, at den er nem at have med i tasken og er perfekt til dig, som gerne vil touche din makeup op i løbet af dagen. Så er du en BB-creme fan, men ønsker lidt ekstra dækning, vil en cushion være den bedste foundation for dig.


Se alle cushion foundation.

Clarins Everlasting Cushion Foundation SPF 50 Refill 108 Sand
Medlemspris 187,46
Ikke medlem 249,95
Du optjener 19 point
4

Flydende foundation

Den flydende variant er nok den mest kendte foundationtype og manges svar på den bedste foundation. Den er til alle, og den fås til alle hudtyper og i alle dækningsgrader.


Den lægger sig pænt på huden, og den er nem at påføre. Mange vælger at lægge produktet på ved at bruge en foundationpensel eller en makeup blender, som er en svamp, hvor du dupper foundation på. Det giver et ens og dækkende resultat.


Se alle flydende foundation.

(21)
Clinique Even Better Glow Light Reflecting Makeup SPF15 28 Ivory CN
Medlemspris 206,21
Ikke medlem 274,95
Du optjener 21 point
5

Kompaktpudder

En kompaktpudder giver ofte et mere dækkende og mere mat look uden at føles tungt. En kompaktpudder er nem at have med i tasken.


Du lægger den på med en svamp (der følger som regel en svamp med), som giver en god dækning, men du kan også vælge at bruge en pensel, hvis du gerne vil have en mere let dækning.


Kompaktpudder er god til dig med normal hud eller fedtet hud. Har du tør hud eller fine linjer i ansigt risikerer du, at den kan samle sig i de tørre områder og i linjerne i huden.


Se alle kompaktpudder.

Elizabeth Arden Flawless Finish Sponge On Cream Makeup 04 Porcelain Beige
Medlemspris 269,96
Ikke medlem 359,95
Du optjener 27 point
(111)
Nilens Jord Mineral Foundation Compact 592 Fawn
Medlemspris 224,96
Ikke medlem 299,95
Du optjener 23 point

3 forskellige typer dækning

Der er stor forskel på, hvor meget du gerne vil have, at din foundation skal dække, og det er langt hen ad vejen en smagssag.


Måske tænker du, at en hud med urenheder eller pigmentpletter har brug for en fuld dækning, men der kan være andre muligheder end at lægge en fulddækkende foundation, og det kan være en fordel at vide, når vejret er varmt, eller du bare gerne vil se usminket ud. Bliv klogere på de tre forskellige typer dækning lige her:


1. Let: den bedste foundation til et no-makeup makeup-look

Hvis din hud er fin og fejlfri, eller du bedst kan lide no-makeup makeup-looket, så vil den bedste foundation for dig være en let foundation. Det kan være en farvet dagcreme (også kaldet tintet day cream) eller en BB- eller CC-creme, som blot udligner farvetoner og giver din hud et mere ensartet udtryk. Perfekt til dagbrug og når du gerne vil have et helt naturligt look.Se alle foundations med let dækning.2. Medium: den bedste foundation til en mellem dækning

De fleste flydende foundations har en medium dækning. Det vil være den de fleste skandinaviske kvinder vil vælge, hvis de gerne vil have en lidt bedre dækning. Har du mørke pletter eller urenheder, du gerne vil dække, så start med at bruge en concealer og plet-dæk dine problemsteder før du påfører din foundation.


Se alle foundations med medium dækning.


3. Fuld: den bedste foundation til fuld dækning

Foundation med fuld dækning er mest til aftenbrug, eller hvis du elsker det makeuppede look. Tænk på at det er meget vigtig, at du finder en foundationfarve, der matcher din hudtone perfekt. Ellers risikerer du, at du får et meget ”malet” look, som om du har en maske på. De dækkende foundations kommer ofte som kompaktpudder med en cremet konsistens.


Se alle foundations med fuld dækning.​​​​​​​


Derfor elsker vi mineralmakeup

Vi guider

Derfor elsker vi mineralmakeup

Mineralmakeup er et sikkert valg for dig, som godt kan lide rene og naturlige makeupprodukter. Vi fremhæver fem af vores favoritprodukter og giver tips til, hvordan du kan få endnu mere ud af dine yndlingsprodukter.

Læs også

Sådan finder du den rigtige farve

Det kan være svært at finde den helt rigtige foundationfarve til dit ansigt, og nogle gange er det nødvendigt at købe to toner, som du så kan blande. Specielt når du går fra sommer til vinter og fra vinter til sommer, hvor din farve langsom skifter.


Det er lang tid siden at foundation hed bruncreme og vi valgte farve ud fra, hvor brune vi gerne ville se ud. I dag kan du få de fleste foundations i flere farvetoner og i kolde eller varme nuancer. Spørg evt. ekspedienten i Matas til råds, hvis du er i tvivl om hvilken farve og tone, du skal vælge, for ende med den bedste foundation, som passer til dig. Det er altid en stor hjælp at få et par professionelle øjne på.


Find farven

Når du skal finde den rigtige farve, skal du teste på dit kæbeben lige ved overgangen mellem ansigt og hals. Vær tålmodig og test flere farver ved siden af hinanden. Du kan evt. vælge en foundationfarve, som er en tone lysere og mørkere end den farve, du mener er den rigtige, så du nemmere kan vurdere, om du har valgt rigtigt, eller om du skal gå lysere eller mørkere. Den perfekte farve skal gerne smelte ind i din hud og ikke kunne ses.


Hvis du vælger en foundation med let dækning som en BB-creme, kan du godt vælge en farve, der er en tone mørkere end din hud, da farven er så let, at den ikke er synlig men blot bryder lyset og udvisker farveforskelle.


Hvis du bruger foundation med medium eller fuld dækning, skal farven helst være præcis den samme som din hud, men vælg hellere en foundation, der er lidt for lys end lidt for mørk. Du kan altid tilføje lidt bronzer, hvis du har brug for mere farve.


Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Vi guider

Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Hvordan finder du en farve der passer der året rundt? Hvad kan man gøre for at undgå, at ens foundation bryder op i løbet af dagen? Og giver foundation egentlig bumser? De spørgsmål - og flere - har I stillet os, og i dag svarer vi på dem.

Læs også

Kold, varm eller neutral? Sådan ser du hvilken hudtone du har

Foundations kommer ikke kun i forskellige farver, ofte er der også forskellige undertoner, hvor farven enten er mere gul eller lyserød i tonen. Tænk på at der er kolde, varme og neutrale toner i foundation, og det har betydning for dit valg af farve, fordi din hud enten har kolde, varme eller neutrale undertoner.


 • Kolde undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet ser blå ud, og du vælger sølvsmykker, fordi farven klæder dig bedst, så har din hud kolde undertoner.

 • Varme undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet ser grønne ud, og du synes guldsmykker ser smukkest ud mod til din hud, så har din hud varme undertoner.

 • Neutrale undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet er blågrønne, har din hud neutrale undertoner.  ​​​​​​​​​​​​​​


Din guide til Smashbox primere

Vi guider

Din guide til Smashbox primere

Med en ansigtsprimer får du din makeup til at holde længere samtidigt med, at du skaber den perfekte base til dit makeup look. Her kan du finde netop den Smashbox primer, der passer bedst til dig og din hudtype.

Læs også

Sådan påfører du foundation

Du får altid det bedste resultat, hvis din base (altså din hud) er så velplejet som muligt. Om du bruger dine fingre, en pensel eller en svamp er mere et temperamentsspørgsmål. Men husk altid at du får det bedste resultat med rene redskaber. Så vask dine hænder og rens dine pensler og svampe ofte.


 • Plej din rene hud med en god ansigtscreme, som passer til din hudtype, så du har den bedste base, og din foundation holder så længe som muligt.

 • Påfør en primer.  Primeren forbereder din hud, så din foundation ligger pænt og holder bedre. Primer er specielt godt til dig med pigmentforskelle, hud der har en tendens til at fedte eller hvis dine porrer er lidt store.

 • Start inde fra midten af ansigtet og blend foundation ud til siderne. På den måde får du blendet farven ud, og du undgår en skarp kant langs med f.eks. hårkanten.

 • Bruger du pensel så stryg nedad og udad, så farven ikke lægger sig i porerne.


Den Ultimative Guide Til Concealer

Vi guider

Den Ultimative Guide Til Concealer

Mørke randes redningsmand og bumsernes camouflagedragt; concealeren er et populært og super brugbart produkt i enhver makeuprutine – uanset om du bruger mange eller få produkter. I dag deler vi alt du skal vide om at farvematche, vælge den rigtige slags og hvordan du bedst påfører produktet for den optimale dækning.

Læs også

5 foundation-hacks, som giver dig et naturligt look

Vil du gerne have et naturligt look, når du lægger foundation, så følg disse fem enkle hacks.​​​​​​​


 1. Påfør så lidt foundation som muligt. Læg kun foundation de steder, det er nødvendigt, for eksempel i panden. Skal du dække hele ansigtet for at få et jævnt look, så har du sikkert valgt den forkerte farve.

 2. Læg flydende fundation på i små dots, og blend. Start indefra, og arbejd dig udad.

 3. Læg foundation på i ét område af ansigtet ad gangen.
  ​​​​​​​
 4. Put foundation på øreflipperne, hvis du har tendens til røde ører – så får du et mere ens udtryk.

 5. Dæk knopper og pigmentforskelle med en concealer i samme farve som din foundation. Brug en lille pensel.​​​​​​​


Amalies makeup favoritter: fra simpelt til glitter

Vi guider

Amalies makeup favoritter: fra simpelt til glitter

Jeg tror, at de fleste af os har nogle særlige favoritter, når det kommer til makeup. Måske har du brugt den samme mascara i flere år, fordi du ikke har kunnet slippe jerngrebet om den, siden du første gang prøvede den i din lokale Matas? Personligt har jeg selv nogle favoritter, der efter måneder og år stadig dominerer i min makeuptaske. Når jeg går på jagt i beauty-junglen, går jeg for det meste på udkig efter simple produkter, der får mit makeuplook til at se naturligt og simpelt ud. Og dog..

Læs også

Hvor længe holder foundation?

Hvor længe en foundation holder, afhænger selvfølgelig, hvor meget foundation du bruger. Men når det gælder holdbarhed, så får du her nogle rettesnore. Du kan altid se holdbarheden på emballagen. Holdbarheden er mærket med en krukke med låg, hvor månederne står i tal efterfulgt af M. For eksempel 12M.

​​​​​​​


 • Flydende foundation holder cirka 12-18 måneder, når den er åbnet.

 • Pudder- eller mineralfoundation holder ofte lidt længere, nemlig cirka 24 måneder.​​​​​​​Tænk på, at hygiejne er vigtigt, så sørg for at lukke produkterne, når du har brugt dem, så de ikke tørrer ind eller suger fugt. Bruger du en cushionfoundation, så vær ekstra omhyggelig med at rense den svamp eller børste, du bruger, da den jo både er i kontakt med din hud og foundationpuden.


Relaterede produkter

(34)
Clinique Even Better Makeup SPF 15 CN 28 Ivory
Medlemspris 206,21
Ikke medlem 274,95
Du optjener 21 point
(81)
Tromborg Mineral Foundation Favorite
Medlemspris 284,96
Ikke medlem 379,95
Du optjener 29 point

Relaterede artikler

Sådan Påfører Du Foundation

Vi guider

Sådan Påfører Du Foundation

Af Cecilia Demant

Du kan lægge foundation på mange måder, men hvad er den bedste metode for dig? Læs - og se - med her, når vi viser dig de forskellige metoder i praksis på video, samt gennemgår dem én for én, så du kan få et perfekt resultat hver gang.

Læs Mere
Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Vi guider

Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Af Cecilia Demant

Hvordan finder du en farve der passer der året rundt? Hvad kan man gøre for at undgå, at ens foundation bryder op i løbet af dagen? Og giver foundation egentlig bumser? De spørgsmål - og flere - har I stillet os, og i dag svarer vi på dem.

Læs Mere
Vælg de rigtige makeupbørster

Vi guider

Vælg de rigtige makeupbørster

Af Trine Brøndsted

Du behøver ikke købe dig fattig i makeupbørster eller have en hel værktøjskasse med børster og pensler, vi guider dig til, hvordan du vælger de rigtige børster for dig.

Læs Mere
Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Vi guider

Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Af Cecilia Demant

Vink farvel til foundationkanten én gang for alle! I dag guider vi dig til at finde den rigtige farve foundation - og det er nemmere end du tror.

Læs Mere