Vi guider
Guide til foundation: Her er alt, du skal vide
Foundation er grundlaget for den perfekte makeup, hvad enten det er til hverdag eller fest. Men afhængig af hudtype og det look du går efter, er der forskellige typer af foundation og teknikker, du kan bruge, når du skaber din base. I denne artikel guider vi til alt, der er værd at vide om foundation, samt vores bedste tips og tricks!

Foundation, BB- creme, mineralpudder, eller hvad med den gode gamle bruncreme? Kært barn har mange navne! Her får du vores store guide til, hvordan du bedst vælger din foundation, samt tips og tricks til at få den til at ligge helt perfekt på huden.

Find den rigtige type foundation

Foundation er i dag ligeså meget hudpleje som makeup. Så når du skal finde den bedste foundation, som passer perfekt til dig, er det en god ide at starte med at kigge på din hudtype, så det både ligger flot på huden, og plejer huden imens.


En foundation som ikke passer til din hudtype, uanset hvor godt et mærke det er, og hvor glad dine veninder er for det, vil ikke nødvendigvis give dig det smukke resultat du går efter. Er du i tvivl, så bed om hjælp. Ekspedienterne i Matas er uddannet til at vejlede dig, så du kan finde den bedste foundation til din hudtype. Eller du kan læse meget mere om, hvordan du finder din hudtype, på linket her.

Gode foundations til din hudtype:

Til dig med tør hud

Har du tør hud så vælg en foundation, som giver fugt eller fedt til din hud afhængig af årsagen til, at din hud er tør. Det kan være svært at vide, hvorfor din hud er tør, så prøv dig frem så du ved om det er fugt eller fedt din hud vil have.


Der findes flere forskellige foundations, som er ideel til dig med tør hud.

Letflydende og serumlignende produkter gode, fordi de har mindre tendens til at sætte sig i tørre områder og dermed fremhæver dem. Pudder-foundations er derimod sjældent gode til en meget tør hud.
Få mere ud af din foundation! Vælg en med solfaktor, og beskyt din hud mod solens stråler.

- Mariann, kosmetolog hos Matas

Til dig med fedtet hud

Fedtet eller kombineret hud kan godt have brug for fugt, men fordi huden producerer meget fedt, er det vigtigt, at du vælger et oliefrit produkt og går efter en foundation, som mindsker produktionen af fedt.Rimmel Lasting Matte Foundation indeholder en olieabsorberende teknologi, som mindsker fedtproduktionen. Eller Clinique Superbalanced Foundation, som både giver det matte look og absorberer olie.


Husk også en matterende primer, der holder makeuppen på plads hele dagen. Nilens Jord Mattifying Primer er et rigtig godt bud. Den indeholder blandt andet niacinamid, som blandt andet absorberer overskydende sebum.


Døjer du med en fedtet og uren hud, findes der foundations, som indeholder salicylsyre, der virker anti-inflammatorisk og dulmende samtidig med, at de er dækkende.


Til dig med normal hud

Hvis din hud ikke har specielle udfordringer, bør du vælge en foundation til normal hud. Den vil typisk indeholde fugtgivende ingredienser, så du får god hudpleje i din makeup.


Lancôme Teint Idole Ultra Wear Foundation er en lækker foundation med en fløjlsblød finish, som er perfekt til den normale hud.
En smuk hud begynder med en god renserutine. Renser og eksfolierer du din hud regelmæssigt, har du det bedste udgangspunkt for en sund hud og en flot foundation.

- Mariann, kosmetolog hos Matas

Til dig med sensitiv hud

Sensitiv hud er hud, der nemt reagerer med rødme som om du får en allergisk reaktion, når du bruger cremer eller makeup. Når du har sensitiv hud, kan det for nogle være svært at finde den bedste foundation. Derfor er det vigtigt at huske på, at den foundation du vælger, skal være særlig mild og ikke indeholde parfume.


Sandstone er allergy-certificeret og indeholder hverken parfume eller parabener. Gosh' foundation indeholder E-vitamin og er naturligvis fri for bl.a. parfume og parabener.​​​​​​​


Sådan finder du den rigtige farve

Det kan være svært at finde den helt rigtige foundationfarve til dit ansigt, og nogle gange er det nødvendigt at købe to toner, som du så kan blande. Specielt når du går fra sommer til vinter og fra vinter til sommer, hvor din farve langsom skifter.

Når du skal finde den rigtige farve, skal du teste på dit kæbeben lige ved overgangen mellem ansigt og hals. Vær tålmodig, og test flere farver ved siden af hinanden. Du kan evt. vælge en foundationfarve, som er en tone lysere og mørkere end den farve, du mener er den rigtige, så du nemmere kan vurdere, om du har valgt rigtigt, eller om du skal gå lysere eller mørkere. Den perfekte farve skal gerne smelte ind i din hud og ikke kunne ses.


Hvis du vælger en foundation med let dækning som en BB-creme, kan du godt vælge en farve, der er en tone mørkere end din hud, da farven er så let, at den ikke er synlig men blot bryder lyset og udvisker farveforskelle.


Hvis du bruger foundation med medium eller fuld dækning, skal farven helst være præcis den samme som din hud, men vælg hellere en foundation, der er lidt for lys end lidt for mørk. En fuldt dækkende foundation kan have en tendens til at se lidt for lys ud, selvom den passer til din kæbe og hals. Dette er dog blot fordi, den har dækket den naturlige farveforskel, du typisk får fra fregner, lidt rødme på kinderne, pigmentforandringer osv. Du kan altid tilføje lidt bronzer og blush, hvis du har brug for mere farve.


Spørg evt. ekspedienten i Matas til råds, hvis du er i tvivl om hvilken farve og tone, du skal vælge. Du kan også spørge materialister til råds i chatrådgivningen her.


Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Vi guider

Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Vores første køb af foundation er sjældent helt vellykket. Jeg husker i hvert fald selv, at jeg kom hjem med én, der var alt for mørk! Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå, så i dag deler jeg mine bedste tips til at vælge den rigtige foundation når du er ude at shoppe.

Læs også

Vælg den rigtige foundation-børste

Det er meget en smagssag, hvordan du vil lægge din foundation. Mange makeupartister bruger pensel, børste eller makeupsvamp, men der er også nogle, som foretrækker at bruge fingrene. Prøv dig frem, og find dit foretrukne redskab. ​​​​​​

Klassisk foundationbørste

Den klassiske foundationbørste er perfekt til flydende foundation og creme.


Børsten er flad og afrundet i enden, så den nemmere kan komme ind i alle hjørner og folder. Den giver et naturligt og dækkende look, og er nem at bruge.

Her hos Matas har vi et stort udvalgt af forskellige foundationbørster, og vi har linket til en håndfuld af dem her, så du kan lade dig inspirere.

Stippling-børste

En stippling-børste er en foundationbørste, som er tyk i bunden af børsten, men hvor hårene er mere lette og tynde i toppen.


Du kan bruge den til alle typer af flydende foundation, hvor du putter lidt foundation på håndryggen, kører børstetoppen let rundt i den og fordeler farven på huden med cirkelbevægelser. Den giver et meget let og naturligt look.


Psst! Husk at rense dine makeupbørster, pensler og svampe ofte, så de holder længe, giver et flot resultat og ikke er grobund for bakterier.

Flattop-børsten

En flattop-børste er en børste, hvor hårene sidder tæt, er korte og flade i toppen.


Du kan bruge den til flydende foundation, creme og foundation stick.


Læg foundation på håndryggen, og dup foundation på toppen af børsten. Dup nu foundation på ansigtet med hele den flade top. Vil du have et mere let look, kan du slutte af med af ‘buffe’ farven ind med cirkelrunde bevægelser.

Blending sponge

En blending sponge er en svamp, som du bruger til at duppe din foundation på huden. Den mest kendte er nok Beautyblenderen, men der findes mange forskellige slags. Den giver et flot og dækkende look.


Gør svampen våd, og pres det overskydende vand ud. Læg foundation på din håndryg, dup svampen i farven, og fordel på ansigtet med duppende bevægelser.

Den lille svamp er blevet meget populær blandt makeup-elskere verden over, da den skaber et meget naturligt og let look, som blender smukt ind i huden. Og så er den nem at bruge.

De 5 forskellige typer af foundation

Fra den lette BB-creme og mineralpudder til det dækkende kompaktpudder. Der er mange typer, du kan vælge imellem, når du vil lægge en flot base for din makeup. Og det er altid en god idé at teste forskellige typer, indtil du finder den type foundation og tekstur, som du bedst kan lide.


Her er en kort oversigt over de mest populære foundationtyper og deres fordele og ulemper, som kan hjælpe dig på vej til at finde den bedste foundation til dig  


1

BB-creme

En meget let farvet dagcreme, som giver en let dækning. Du kan bruge den som dagcreme, og ofte er der SPF i cremen, så du både får hudpleje, makeup og solbeskyttelse i ét produkt.


Den er god til hud uden for store pigmentforskelle, og har du linjer, som din makeup har en tendens til at lægge sig i, så er en BB- creme et godt valg og vil være den bedste foundationtype til dig.

2

Mineral foundation

Mineral foundation er en super naturlig foundation, som smelter ind i huden og giver et let, naturligt og let mat look. Mineralfoundation er perfekt til normal og fedtet hud, da den ikke tilstopper porerne i huden.


Har du meget tør hud, kan den godt føles for tør, og har du linjer i ansigtet, kan den godt samle sig lidt i linjerne. Så er det muligvis bedre med en mere fugtgivende foundation.

Kom lidt foundation ud i låget, og kør din kabukibørste rundt, så mineralerne knuses. Herefter kan du påføre din foundation i cirkulære bevægelser på hele ansigtet.

3

Cushion foundation

En koreansk opfindelse, hvor du får din BB-creme i en pude, som er nem at tage med og lægge på.


De fleste cushionfoundations er lette og transparente og har samme egenskaber som en BB-creme. Men efterhånden som der kommer flere typer af cushion på markedet, kan du også få dem med mere dækning.


Fordelen er helt klart, at den er nem at have med i tasken og er perfekt til dig, som gerne vil touche din makeup op i løbet af dagen. Så er du en BB-creme fan, men ønsker lidt ekstra dækning, vil en cushion være den bedste foundation for dig.

4

Flydende foundation

Den flydende variant er nok den mest kendte foundationtype og manges svar på den bedste foundation. Den er til alle, og den fås til alle hudtyper og i alle dækningsgrader.


Den lægger sig pænt på huden, og den er nem at påføre. Mange vælger at lægge produktet på ved at bruge en foundationpensel eller en makeup blender, som er en svamp, hvor du dupper foundation på. Det giver et ens og dækkende resultat.

5

Kompaktpudder

En kompaktpudder giver ofte et mere dækkende og mere mat look uden at føles tungt. En kompaktpudder er nem at have med i tasken.


Du lægger den på med en svamp (der følger som regel en svamp med), som giver en god dækning, men du kan også vælge at bruge en pensel, hvis du gerne vil have en mere let dækning.


Kompaktpudder er god til dig med normal hud eller fedtet hud. Har du tør hud eller fine linjer i ansigt risikerer du, at den kan samle sig i de tørre områder og i linjerne i huden.

3 forskellige typer dækning

Der er stor forskel på, hvor meget du gerne vil have, at din foundation skal dække, og det er langt hen ad vejen en smagssag.
​​​​​​​

Måske tænker du, at en hud med urenheder eller pigmentpletter har brug for en fuld dækning, men der kan være andre muligheder end at lægge en fulddækkende foundation, og det kan være en fordel at vide, når vejret er varmt, eller du bare gerne vil se usminket ud. Bliv klogere på de tre forskellige typer dækning lige her:


1. Let: den bedste foundation til et no-makeup makeup-look

Hvis din hud er fin og fejlfri, eller du bedst kan lide no-makeup makeup-looket, så vil den bedste foundation for dig være en let foundation. Det kan være en farvet dagcreme (også kaldet tintet day cream) eller en BB- eller CC-creme, som blot udligner farvetoner og giver din hud et mere ensartet udtryk. Perfekt til dagbrug og når du gerne vil have et helt naturligt look.


2. Medium: den bedste foundation til en mellem dækning

De fleste flydende foundations har en medium dækning. Det vil være den de fleste skandinaviske kvinder vil vælge, hvis de gerne vil have en lidt bedre dækning. Har du mørke pletter eller urenheder, du gerne vil dække, så start med at bruge en concealer og plet-dæk dine problemsteder før du påfører din foundation.


3. Fuld: den bedste foundation til fuld dækning

Foundation med fuld dækning er mest til aftenbrug, eller hvis du elsker det makeuppede look. Her er det særlig vigtigt, at du finder en foundationfarve, der matcher din hudtone perfekt. De mest dækkende foundations kommer ofte som kompaktpudder med en cremet konsistens eller som en flydende foundation. Fordelen ved en flydende foundation er, at du nemmere kan regulere dækkeevnen og dermed bygge den op.


Derfor elsker vi mineralmakeup

Vi guider

Derfor elsker vi mineralmakeup

Mineralmakeup er et sikkert valg for dig, som godt kan lide rene og naturlige makeupprodukter. Vi fremhæver fem af vores favoritprodukter og giver tips til, hvordan du kan få endnu mere ud af dine yndlingsprodukter.

Læs også

Kold, varm eller neutral? Sådan ser du hvilken hudtone du har

Foundations kommer ikke kun i forskellige farver, ofte er der også forskellige undertoner, hvor farven enten er mere gul eller lyserød i tonen. Tænk på at der er kolde, varme og neutrale toner i foundation, og det har betydning for dit valg af farve, fordi din hud enten har kolde, varme eller neutrale undertoner.


 • Kolde undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet ser blå ud, og du vælger sølvsmykker, fordi farven klæder dig bedst, så har din hud kolde undertoner.

 • Varme undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet ser grønne ud, og du synes, guldsmykker ser smukkest ud mod til din hud, så har din hud varme undertoner.

 • Neutrale undertoner: Hvis dine blodårer på håndleddet er blågrønne, har din hud neutrale undertoner.  ​​​​​​​​​​​​​​


Din guide til Smashbox primere

Vi guider

Din guide til Smashbox primere

Med en ansigtsprimer får du din makeup til at holde længere samtidigt med, at du skaber den perfekte base til dit makeup look. Her kan du finde netop den Smashbox primer, der passer bedst til dig og din hudtype.

Læs også

Sådan påfører du foundation

Du får altid det bedste resultat, hvis din base (altså din hud) er så velplejet som muligt. Om du bruger dine fingre, en pensel eller en svamp er mere et temperamentsspørgsmål. Men husk altid at du får det bedste resultat med rene redskaber. Så vask dine hænder og rens dine pensler og svampe ofte.


 • Plej din rene hud med en god ansigtscreme, som passer til din hudtype, så du har den bedste base, og din foundation holder så længe som muligt.

 • Påfør en primer.  Primeren forbereder din hud, så din foundation ligger pænt og holder bedre. Primer er specielt godt til dig med pigmentforskelle, hud der har en tendens til at fedte eller hvis dine porrer er lidt store.

 • Start inde fra midten af ansigtet og blend foundation ud til siderne. På den måde får du blendet farven ud, og du undgår en skarp kant langs med f.eks. hårkanten.

 • Bruger du pensel, så stryg nedad og udad, så farven ikke lægger sig i porerne.

 • Start altid let ud med din foundation og opbyg dækkeevnen stille og roligt. Det sikrer en flot base, der holder hele dagen uden at krakkelere.Tip: Har du tendens til at fedte? Afslut med setting powder for bedre holdbarhed.
- Zita, Materialist

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Matas LIVE

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Velkommen til Matas LIVE Skønhedssalon. I dette afsnit sætter vi fokus på concealeren og de mange farver, former og konsistenser den kommer i. En concealer kan gøre meget for et ansigt, den kan bruges til at dække poser og mørke rande under øjnene, til at lysne og skulpturere ansigtets korrekturer eller til at dække urenheder i huden. Vi deler i denne LIVE en komplet guide til, hvilken concealer du bør vælge ud fra dit behov.

Læs også

5 foundation-hacks, som giver dig et naturligt look

Vil du gerne have et naturligt look, når du lægger foundation, så følg disse fem enkle hacks.​​​​​​​


 1. Påfør så lidt foundation som muligt. Læg kun foundation de steder, det er nødvendigt, for eksempel i panden eller rundt om næsten. Skal du dække hele ansigtet for at få et jævnt look, så har du sikkert valgt den forkerte farve.

 2. Læg flydende fundation på i små dots, og blend. Start indefra, og arbejd dig udad.

 3. Læg foundation på i ét område af ansigtet ad gangen.
  ​​​​​​​
 4. Put foundation på øreflipperne, hvis du har tendens til røde ører – så får du et mere ens udtryk.

 5. Dæk knopper og pigmentforskelle med en concealer i samme farve som din foundation. Brug en lille pensel.​​​​​​​


Amalies makeup favoritter: fra simpelt til glitter

Vi guider

Amalies makeup favoritter: fra simpelt til glitter

Jeg tror, at de fleste af os har nogle særlige favoritter, når det kommer til makeup. Måske har du brugt den samme mascara i flere år, fordi du ikke har kunnet slippe jerngrebet om den, siden du første gang prøvede den i din lokale Matas? Personligt har jeg selv nogle favoritter, der efter måneder og år stadig dominerer i min makeuptaske. Når jeg går på jagt i beauty-junglen, går jeg for det meste på udkig efter simple produkter, der får mit makeuplook til at se naturligt og simpelt ud. Og dog..

Læs også

Hvor længe holder foundation?

Hvor længe en foundation holder afhænger selvfølgelig af, hvor meget foundation du bruger. Men når det gælder holdbarhed, så får du her nogle rettesnore. Du kan altid se holdbarheden på emballagen. Holdbarheden er mærket med en krukke med låg, hvor månederne står i tal efterfulgt af M. For eksempel 12M.

​​​​​​​


 • Flydende foundation holder cirka 12-18 måneder, når den er åbnet.

 • Pudder- eller mineralfoundation holder ofte lidt længere, nemlig cirka 24 måneder.​​​​​​​Tænk på, at hygiejne er vigtigt, så sørg for at lukke produkterne, når du har brugt dem, så de ikke tørrer ind eller suger fugt. Bruger du en cushionfoundation, så vær ekstra omhyggelig med at rense den svamp eller børste, du bruger, da den jo både er i kontakt med din hud og foundationpuden.


Skønne nyheder til din ansigtsmakeup på matas.dk:

Relaterede artikler

Sådan Påfører Du Foundation

Vi guider

Sådan Påfører Du Foundation

Af Cecilia Demant

Du kan lægge foundation på mange måder, men hvad er den bedste metode for dig? Læs - og se - med her, når vi viser dig de forskellige metoder i praksis på video, samt gennemgår dem én for én, så du kan få et perfekt resultat hver gang.

Læs Mere
Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Matas LIVE

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Af Matas

Velkommen til Matas LIVE Skønhedssalon. I dette afsnit sætter vi fokus på concealeren og de mange farver, former og konsistenser den kommer i. En concealer kan gøre meget for et ansigt, den kan bruges til at dække poser og mørke rande under øjnene, til at lysne og skulpturere ansigtets korrekturer eller til at dække urenheder i huden. Vi deler i denne LIVE en komplet guide til, hvilken concealer du bør vælge ud fra dit behov.

Læs Mere
Vi guider: Vælg de rigtige makeupbørster

Vi guider

Vi guider: Vælg de rigtige makeupbørster

Af Trine Brøndsted

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke makeupbørster der kan være gode at investere i, hvis man vil have det fulde potentiale ud af sin makeup. Men om du leder efter den perfekte børste til din blush, din foundation eller din concealer, så har vi samlet de bedste børster til dig her, så du kan blive klogere på, hvilke du skal have hjem til din samling. Læs med her, så guider vi til de bedste makeupbørster derude.

Læs Mere

Flattop-børsten

En flattop-børste er en børste, hvor hårene sidder tæt, er korte og flade i toppen.


Du kan bruge den til flydende foundation, creme og foundation stick.


Læg foundation på håndryggen, og dup foundation på toppen af børsten. Dup nu foundation på ansigtet med hele den flade top. Vil du have et mere let look, kan du slutte af med af ‘buffe’ farven ind med cirkelrunde bevægelser.

Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.