Vi guider

Den Ultimative Guide Til Concealer

Mørke randes redningsmand og bumsernes camouflagedragt; concealeren er et populært og super brugbart produkt i enhver makeuprutine – uanset om du bruger mange eller få produkter. I dag deler vi alt du skal vide om at farvematche, vælge den rigtige slags og hvordan du bedst påfører produktet for den optimale dækning.

Concealeren er en genial opfindelse; et produkt målrettet strategisk dækning af særlige ”problemer” man måtte have på huden. Ligesom med foundation, kan concealer være lidt svært at navigere i, fordi der findes så mange forskellige. Hvilken konsistens er bedst under øjnene? Hvor høj dækning skal den have? Og hvilken farve skal du vælge? Alt det – og meget mere til – får du svar på i denne artikel.

Hvad er en concealer?

En concealer er et koncentreret produkt tiltænkt brug på mindre områder i ansigtet for at skjule ujævn hudtone, rødme, bumser og andet. Forskellen på en concealer og en foundation er således, at concealeren kun bruges lokalt, mens en foundation bruges over hele ansigtet. En concealer har ikke nødvendigvis en høj dækning, og det er ikke utænkeligt, at du finder foundations med højere dækkeevne end mange concealere.

Er der forskel på concealere?

Der findes mange forskellige typer af concealere, som hver især er beregnet til en særlig brug. Herunder gennemgår vi dem du kan støde på:

Concealer til øjenområdet
​​​​​​​
Der findes masser af concealere på markedet som er særligt fremstillede til at dække mørke rande om øjnene og generelt forbedre udseendet af øjenomgivelserne. Nogle af disse har lysreflekterende egenskaber, som hjælper med at give huden et velfugtet og frisk udseende mens andre fokuserer mere på at dække intensivt. Vælg concealer efter de egenskaber du ønsker den skal have. Ord som ”light reflecting”, ”illuminating” og lignende udtryk der henleder tankerne på friskhed vil som regel stå på produkter der forfrisker øjenomgivelserne. Trænger du derimod til en højere grad af dækning, vil du støde på ord som ”high coverage”, ”perfecting” eller lignende.

Concealer til ansigtet
Concealer fremstillet specielt til ansigtet har som regel en høj dækning, fordi den skal kunne bruges til at skjule alt fra bumser til ar, hyperpigmentering og rødme. En concealer til ansigtet vil ofte have en lidt tørrere og tykkere konsistens end dem, der er beregnet til brug under øjnene, der som regel er mere tyndtflydende, hvilket ser bedst ud på den tynde hud i øjenomgivelserne.

Highlighter
Der findes en del hybrid-produkter inden for concealere, hvor det mest udbredte er en kombination af en highlighter og en concealer. Der er som regel tale om et flydende produkt med en let dækning og lysreflekterende egenskaber, som bruges strategisk omkring øjne, på kindben og steder på ansigtet man gerne vil fremhæve. Denne type produkt kommer ofte i en klik-pen indpakning; tænk på YSLs ikoniske ”Touche Éclat”. Det er et rigtig godt eksempel på et produkt, der både giver en let dækning og lysner huden op.

Denne type produkt skal ikke forveksles med en regulær concealer i en lysere farve end din egen hud, som bruges til at highlighte udvalgte områder af ansigtet og samtidig tilføre masser af dækning.

Corrector
Den sidste type concealer du kan støde på er en ”corrector”. Som navnet indikerer, bruges den til at farvekorrigere rundt omkring i ansigtet. Denne type concealer anvendes som regel under foundation eller under en anden concealer. Du kan eksempelvis finde dem i grøn, hvor de anvendes på rødme i huden for at neutralisere denne, inden du kommer foundation på, for dermed at give et mere naturligt resultat, da du vil have brug for mindre produkt.

En anden udbredt corrector er en fesken- eller laksefarvede, som bruges under øjnene til at neutralisere de lilla eller blå toner vi kan få under øjnene som følge af for lidt søvn, gener eller andet. Som regel kommer man en anden concealer i sin hudfarve oven på, men de kan i nogle tilfælde også bruges alene.

Derudover kan du støde på correctorer i lilla (mod træt og trist hud), gul (mod mørke rande).

Hvordan bruges en concealer?

En concealer bruges lokalt på de områder, du ønsker at perfektionere – uanset om det er mørke rande under øjnene, rødme på kinderne eller en bums i panden. Hvis du ikke bruger foundation, påføres concealeren bare direkte på huden. Bruger du derimod foundation, er det en smagssag om du helst vil påføre concealer før eller efter din foundation. Det smarte ved at komme concealer på efter sin foundation er, at du ikke får skubbet den rundt ved at påføre et andet produkt oven på. Til at dække bumser, fungerer det derfor særlig godt at lægge sin concealer efter sin foundation.

Sådan vælger du den rigtige farve

Hvilken farve du vælger til din concealer afhænger rigtig meget af, hvad den skal gøre for dig. Der er mange råd derude, men sjældent tager de højde for, at der er forskel på concealere og deres funktioner. Det giver derfor ikke mening at holde sig til den gamle traver om ”at man skal vælge en concealer der er 2 nuancer lysere end ens hudtone”, for hvis du kommer for lys concealer på en bums, hvad sker der så? Du ender med at highlighte og fremhæve bumsen i stedet for at skjule den, hvilket sandsynligvis var den oprindelige hensigt.

Sådan vælger du farve til concealer under øjnene
Under øjnene kan du gå i to retninger: lysere end din egen hudtone for et ekstra vågent og frisk look, eller samme farve som din hudtone for et helt naturligt look.

Hvis du vælger en lysere concealer, vil den automatisk fungere som en highlighter og fremhæve dine øjenomgivelser. Sørg derfor for at vælge én, som har tilstrækkelig med dækkeevne til at dække mørke rande, hvis du har det. Du kan gå lidt eller meget lysere, alt efter hvor dramatisk en effekt du vil have, men vi anbefaler ikke at man fraviger sin hudtone mere end 3 toner, da det i så fald hurtigt kommer til at se misfarvet ud.

Vælger du en concealer i din egen hudtone, er vores bedste tip at farvematche dig selv, som skulle du vælge en foundation. Det har vi lavet en hel artikel om du kan læse nedenfor. Alternativt kan du tage den foundation du bruger – hvis du bruger foundation – med ned i Matas, smøre lidt ud på hånden og derefter finde en concealer i samme farve.

Sådan vælger du farve til ansigtsconcealer
Hvis du gerne vil dække ting såsom rødme, bumser, ar og hyperpigmentering på selve ansigtet, giver det bedst mening at bruge en concealer med en høj dækning i samme farve som din hud. Farvematch-processen er den samme som ovenfor: du kan enten matche concealeren til din ansigtshud hvis du ikke bruger foundation, eller tage din foundation med på shoppetur og finde en concealer i samme nuance. Det er en nem måde at sikre sig, at produkterne passer hinanden på.

Sådan påfører du concealer

At lægge concealer er heldigvis super nemt, og du kan vælge lige præcis den påføringsmetode der passer dig bedst. Her er de 3 mest udbredte:

Fingre
At påføre concealer med fingrene er super nemt, og det, der giver dig det mest naturlige resultat. Varmen fra dine fingre sørger for, at produktet ”smelter” ind i huden og ser så naturligt ud som muligt. Fingre fungerer især rigtig godt under øjnene og ved næsefløjene, hvor det kan være svært at komme til med pensler og svampe. Dog er metoden også den, som giver dig den laveste dækning, så den fungerer bedst, hvis du bare ønsker et let resultat – eller ikke har noget imod at bygge din concealer lidt op i dækning ad nogle omgange.

Pensel
Pensel er en anden effektiv metode at påføre concealer på. Tommelfingerreglen her er, at jo tættere en børste du vælger, jo højere dækning får du ud af din concealer. En tæt pensel er den metode, der giver dig den højeste dækning. Du kan vælge en pensel særligt til din concealer, hvis du foretrækker det, eller blot duppe den ind med den pensel du alligevel bruger til din foundation, såfremt det er en ”buffer”-børste af en art.

Det gode ved at påføre concealer med en pensel er, at du kan dække mange ”problemer” hurtigt, og nemt tilføre ekstra dækning, ved at duppe ekstra produkt på. Pensler er nemlig gode til ikke at forstyrre den makeup du allerede har lagt, hvis man bruger dem i en duppende bevægelse.

Svamp
Svampe fungerer også rigtig godt til at påføre concealer med. Ofte er de formet på en måde, så de nemt kan manøvres rundt alle steder på ansigtet og har desuden den fordel, at de absorberer lidt af det produkt du kommer på, hvilket i sidste ende giver et mere naturligt resultat på huden. Svampe er især gode til at påføre concealer under øjnene – især hvis man holder af at highlighte dér og andre steder på ansigtet – fordi de udvisker alle bratte overgange mellem concealer og foundation og mindsker farveforskellen for et mere professionelt resultat.

Super naturlig hud: sådan gør du

Ønsker du en helt naturlig hud der ser fuldstændig makeupfri ud? Så er concealer din bedste ven. Lidt strategisk påførsel på dine problemområder kan give en illusion af perfekt hud – uden makeup. Du kan læse her hvordan man gør, eller tage et kig på videoen lige nedenfor, hvis du hellere vil se teknikkerne i aktion.

Vælg en concealer, som er en smule lysere end din egen hudtone og dup lidt af den i din øjenkrog for at lysne op, samt hele vejen under øjet for at dække eventuelle mørke rande. Brug gerne fingrene til dette trin for det mest naturlige resultat.

Vælg derefter en concealer med medium til høj dækning i din egen hudfarve og dup denne på eventuelle områder i ansigtet du har behov for mere dækning på. Det kan være lidt rødme på kinderne, en bums eller måske lidt hyperpigmentering. Du kan bruge fingre, svamp eller pensel til dette trin og voillà! En hud, som kun har dækning hvor der virkelig er behov for det, og dermed ser både perfekt og helt naturlig ud.


Sådan får du din concealer til at holde hele dagen

Concealer er et af de første produkter til at forsvinde fra huden i løbet af dagen. Det skyldes, at vi som regel kommer det på udsatte steder – f.eks. på næsen, som er et af de mest fedtede områder i ansigtet og som makeup derfor hurtigt forsvinder fra.

Det bedste du kan gøre for at få din concealer til at holde, er at fiksere den med lidt pudder. Om du vælger en løs eller fast er helt op til dig. Hvis du bruger en oplysnende concealer under øjnene, så vælg gerne en pudder i samme nuance, for ikke at gøre din concealer mørkere igen og dermed miste highlighter-effekten.

Til resten af ansigtet kan du fiksere med en pudder i samme nuance som din hud. Alternativt kan al concealer fikseres med en transparent pudder.

Relaterede artikler

Vi tester concealere - hvilken passer til dig?

Vi guider

Vi tester concealere - hvilken passer til dig?

Din hud sladrer om din krops indre tilstand, og mangel på søvn kan efterlade mørke rande under øjnene og få os til at se trætte ud. Derfor er concealeren mange kvinders bedste ven. Få en guide til hvordan du lægger den perfekte concealer og læs vores test af fem af slagsen.

Læs Mere
Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Vi guider

Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Af Cecilia Demant

Vink farvel til foundationkanten én gang for alle! I dag guider vi dig til at finde den rigtige farve foundation - og det er nemmere end du tror.

Læs Mere
Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Vi guider

Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Af Cecilia Demant

Det er ret ufedt at bruge tid om morgenen på at lægge en pæn base, som så på mystisk vis er forsvundet inden frokost. Heldigvis er der meget man kan gøre for at forlænge holdbarheden af sin foundation.

Læs Mere
Hvad er forskellen på concealer og en highlighter?

Vi guider

Hvad er forskellen på concealer og en highlighter?

Af Stine Thelander

Materialist Stine Thelander forklarer forskellen mellem concealer og highlighter og anbefaler sine favoritprodukter. Desuden viser hun, hvilken magi en highlighter og en concealer kan.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek