• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byttes t.o.m. 31. januar 2021

Til kamp mod vintertræthed

Mindre (sol)lys, tillukkede huse, store temperaturudsving, mere sofa og tungere mad kendetegner for mange efteråret og vinteren. Men, det behøver ikke være så svært at komme godt igennem den kommende sæson.

En velplanlagt kostplan, eventuelt suppleret med kosttilskud og gode sunde vaner, kan gøre det nemmere at holde energien og humøret højt, og snyde eller afkorte ”snot-forløbene”. Læs vores tips til hvordan du tager kampen op mod vintertræthed og snot.


​​​​​​​Vintermørke, vitaminer & velvære

Sol- og dagslys er ikke kun godt for vores D-vitamin niveau, men også for vores velvære. Der er en del stoffer i hjernen, som påvirkes positivt af sol- og dagslys. Derudover mener man at have påvist at mennesker, der har en tendens til at være meget påvirkede af mørket om vinteren, har lidt sværere ved at koncentrere sig og udføre de samme opgaver, som de kan om sommeren.

Det er derfor rigtig vigtigt at være optimeret på både vitaminer og mineraler, hvis infektioner, træthed og dalende energi skal blive noget vi læser om, og ikke noget vi oplever. Når kroppen er velforsynet med alle vitaminer og mineraler, så kan kroppen danne de stoffer, der skal til, for at sikre vores forsvar. Er du i tvivl om dit behov, så kan et bidrag til kosten være en velkomponeret multivitamin/mineral tablet eller kapsel, og hvis du sjældent begiver dig udenfor i dagtimerne, kan du supplere med D vitamin.

Forud for den kommende efterårs- og vintersæson, er det derudover særlig vigtigt med fokus på C vitamin, selen og zink, der bidrager til henholdsvis immunforsvarets normale funktion, samt modvirker antioxidativt stress på celler og væv. Vitaminerne A, D, E og K er fedtopløselige vitaminer, hvilket betyder, at der skal være fedtstoffer tilstede for at optage og udnytte disse vitaminer i kroppen. Er du ikke den store fiske-spiser, så kan du med fordel tilføje et omega-3 produkt (fiskeolie, torske-levertran eller krill olie) til vitamin-mineral komplekset, så sikres du de vigtige omega-3 fedtsyrer, samt optagelse af de fedtopløselige vitaminer.

Sunde, varierede måltider, vand, søvn, frisk luft, og regelmæssig motion udendørs giver overskud fysisk og mentalt, samt styrker dig, dit immunforsvar og dit overskud.

Modvirk mørkets påvirkning

Begrebet vinterdepression er blevet vel modtaget og optaget i vores ordforråd, og man har en formodning om at op imod 300.000 danskere er mere eller mindre ramt af trangen til at gå i hi. Det som giver en stærk trang til at sove er søvn-hormonet melatonin, der kun dannes, når det er mørkt, og det selvsamme hormon påvirker også humøret, da det har indflydelse på det såkaldte ”depressionscenter” i hjernen. Flere kvinder end mænd er ramt, og kvinder rammes også på en anden måde end mænd. Det skyldes at østrogen har indflydelse på produktionen af melatonin.

Træthed, tristhed og lysten til at isolere sig er nogle af de kendetegn, og dertil kan tilføjes en stor trang til søde sager. Kulhydraterne tilføjer energi til hjernen, som den har meget brug for, når den kæmper for at holde personen kørende, så alle dagligdagens opgaver kan blive udført.


Råd til at forebygge eller lindre

Tænd lys i alle rum, når du står op om morgenen. Vær ude i sollyset, så snart det viser sig og gerne 15-30 minutter ad gangen. Alternativ er lys-terapi apparater. Undgå at tage små lure om eftermiddagen, for det vil forstyrre nattesøvnen. Regelmæssig sengetid og god søvn er vigtigt for at bibeholde en god koncentration, energi og ikke mindst et fysisk og mentalt overskud.

Regelmæssig motion virker opkvikkende og medvirker til at danne velvære ”hormoner”. Suppler med en sund og varieret kost med særlig fokus på rigelige mængder af omega-3 fedtsyrer (fede fisk). Reducer indtaget af vegetabilske olier i form af nødder, mandler og reelle vegetabilske olier, for de har alle et forholdsvist højt indhold af omega-6, og indholdet af omega-6 vil sænke effekten af omega-3.

(10)
Matas Medicare Medicare Lysterapilampe 1 stk.
499,95
DU OPTJENER 50 Point
(0)
Beurer Lysterapilampe med LED Lys TL 41
999,95
DU OPTJENER 100 Point
(13)
Beurer TL30 Lysterapilampe TL30
549,95
DU OPTJENER 55 Point
Pharma Nord D-Pearls 38 mcg 240 kaps
199,95
DU OPTJENER 20 Point

Forebyg eller red på stregen

På hylderne i helseafdelingen kan du finde et utal af produkter indenfor forskellige kategorier. Der er ligeledes en kategori med produkter til den kommende sæson – efterår og vinter.

Echinacea (rød solhat) og Andrographis paniculata (kaldes nogle steder for indisk echinacea) er to urter og fine eksempler fra naturens skattekammer. De findes som naturlægemidler, og kan medvirke til at lindre symptomer i forbindelse med en begyndende snue og forkølelse.

Du kan også vælge at benytte dig af velsmagende smoothie eller juice shots, der indeholder en masse gode vitaminer og mineraler, for at give din krop lidt ekstra i den kommende tid.
​​​​​​​

Rødbede-power shot:

Til 2 personer

 • 2 skrællede rødbeder
 • 1 lime
 • 2 appelsiner
 • 3-5 cm ingefær

Skræl det hele og put det i en juicer. Har du ikke en juicer, så kan du blende det på høj fart og lidt længere tid end til en smoothie. Lidt tykkere, men med alle de gode og aktive stoffer i. Mange synes at rødbeder smager af jord, men hvis de kombineres med saft af noget surt som lime og sure appelsiner, samt lidt bid fra ingefær, så kan det blive et fantastisk velsmagende shot.

Det gule shot:

Til 2 personer

 • 3 stængler blegselleri (bladselleri)
 • 2 lime
 • ½ håndfuld mynteblade
 • 1 ½ dl æblemost el -juice
 • 2-3 cm gurkemeje

Put 2 shot glas i fryseren. Skræl gurkemejen og limefrugterne. Put alle ingredienser i en blender, kør med høj fart og i 2-3 minutter. Hæld shot’et i de afkølede glas og drik. Et forfriskende shot med opkvikkende effekt.

A.Vogel Solhat Sugetablet 30 tabl
129,95
DU OPTJENER 13 Point
Echinacea 90 tab
59,95
DU OPTJENER 6 Point
HUMAN HUMAN IngefærShot 500 ml  Øko
49,95
DU OPTJENER 5 Point
HUMAN HUMAN Gurkemeje Shot Øko 100 ml
stk. 16,95
DU OPTJENER 2 Point
WellNOx Rå Rødbedesaft presset Øko 3 L.
144,95
DU OPTJENER 15 Point

Vær opmærksom på...
​​​​​​​Vi har rigtig mange kosttilskud, vitaminer og mineraler at vælge imellem. Før du vælger et produkt ud, så sørg for at spørge ind til indholdet, hvordan du bruger dem, i hvor lang tid, og hvor meget du skal tage. Sørg derudover også for at nævne hvis du tager medicin, og i denne forbindelse om stofferne reagerer med hinanden. Hvis vores materialist imod forventning ikke kan svare dig, kan de kontakte leverandøren af produktet.

Bliv inspireret af spændende artikler

Bliv inspireret af spændende artikler

Giv energien og humøret et boost

Vi guider

Giv energien og humøret et boost

Af Matas

De fleste kender til at være trætte og ikke have det store overskud til nye eller igangværende projekter. Det kan der være mange årsager til, men heldigvis kan du ved selv små livsstilsændringer gøre noget ved problemet. Og bonussen ligger lige for i form af mere overskud og et gladere dig.

Læs Mere
7 tips til lysterapi i vintermørket

Vi guider

7 tips til lysterapi i vintermørket

Af Cathrine Park

Når vintermørket sænker sig, kan du opleve, at dagene bliver mere triste og energien daler. Her er lysterapi din ven – både det naturlige lys fra solens stråler, og det lys du kan få ved at slappe af foran en lysterapilampe.

Læs Mere
Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Vi guider

Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Af Isabel Marschall Thostrup

Læge Charlotte Bøving giver her tre gode råd i en tid, der er præget af alvor og afsavn. Måske føler du dig ekstra udfordret og glemmer at trække vejret dybt? Se med her, og bliv husket på hvordan du styrker både din fysiske og mentale sundhed.

Læs Mere
Motion gør dig glad

Vi guider

Motion gør dig glad

Af Matas

Din krop er ikke skabt til at sidde stille, og det kan gå hårdt ud over ryg, nakke og skuldre. Heldigvis kan du forebygge smerter med motion – og så er det samtidig godt for dit humør og din sundhed.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byttes t.o.m. 31. januar 2021