Vi guider
7 tips til lysterapi i vintermørket
Når vintermørket sænker sig, kan du opleve, at dagene bliver mere triste, og energien daler. Her er lysterapi din ven – både det naturlige lys fra solens stråler (hvis de ellers kunne trænge gennem det insisterende skydække) og det lys, du kan få ved at slappe af foran en lysterapilampe. I denne artikel giver vi tips til lysterapi i mørket, og vi fremhæver nogle af vores bestsellere inden for kategorien lysterapilamper.

I denne artikel har vi samlet nogle af vores bestsellere, så du kan have et energi- og lys-boost lige ved hånden, når det er tiltrængt. Læs også vores tips, og bliv klogere på, hvad du bør overveje, når du gerne vil lukke mere lys ind i hverdagen. Lær også mere om, hvad rød lysterapi kan gøre for dig.

7 gode tips til at få lysterapi ind i hverdagen:

1

Udnyt sollyset, når det endelig er der

Vi kan hurtigt blive enige om, at det er begrænset, hvor meget vi ser til solens skønne stråler på denne årstid. Men hvis du er så heldig, at solen titter frem, så er det på med vinterskoene og den varme jakke. Dette råd virker måske åbenlyst, men ikke desto mindre kan en tur i sollys gøre underværker. Hvis du møder på arbejde, før solen er stået op, eller hvis du kommer hjem, efter den er gået ned, så tag en kollega med på en rask gåtur i frokostpausen. Lidt har også ret, og det er de små ting, der tæller. Husk det.


2

Lysterapi nydes bedst uden solbriller

Det kan være fristende at tage solbriller på, når man skal på tur, og solen (endelig) skinner. Enten fordi du gerne vil skærme øjnene mod de skarpe stråler, eller fordi du har et lækkert par, du er enormt glad for, og som du gerne vil vise frem. Men hvis du vil have glæde af lyset, er det en fordel, hvis du lader solbrillerne blive hjemme. Det er nemlig igennem øjnene, vi optager lyset. Tag derfor på tur uden solbrillerne, og værdsæt lyset for en stund. Det er ikke til at vide, hvornår du næste gang øjner den skarpe sol.  


3

Brug en lysterapilampe

Kunstigt dagslys kan være en hjælp til at lette de mørke dage, og en af fordelene ved en lysterapilampe er, at den ikke har det skadelige UV-lys. De lamper, der fungerer bedst, har en lysstyrke på 10.000 lux. Lysterapi kan bruges mod symptomer på vinterdepression såsom nedsat stemningsleje, mangel på energi og et øget behov for at sove. Med en lysterapimape ved hånden er du sikret en nem genvej til flere lysglimt i hverdagen.Husk! Hvis du er påvirket af træthed og mangel på energi, er det vigtigt, at du kontakter din læge for at finde årsagen.​​​​​​​

4

Lysterapi fungerer bedst om morgenen

Lyset hjælper dig med at komme godt i gang og giver energi til resten af dagen. Vi anbefaler, at du ikke bruger din lysterapilampe om aftenen, da du risikerer at ødelægge din døgnrytme og tælle ualmindeligt mange får uden at kunne sove. Start i stedet dagen ud med at sidde foran din lysterapilampe, og nyd, hvordan den virker opkvikkende og gi'r dig et godt udganspunkt for dagen.


5

Spis morgenmad eller læs en bog foran lampen

Med en lysterapilampe kan du sagtens sætte dig med din morgenmad eller læse et kapitel i den spændende bog, du er i gang med. Bare husk at kigge op et par gange i minuttet. Det er, hvad vi kalder for multitasking, og vi er vilde med, at det kan være så nemt at få mere lys ind i hverdagen. Vi kvinder kan vel godt lide at multitaske, right?


6

Skab god belysning indenfor

Både derhjemme og på jobbet er det en god idé at trække gardinerne fra i løbet af dagen og lade lyset få adgang til rummet. På den måde kan du få flere lysglimt ind i hverdagen, uanset hvor du befinder dig henne. Vi ved, det kan være fristende at lade mørket overtage rummet i de kolde vintermåneder, da det bidrager til mere hygge. Men husk på, at det er vigtigt, at du får lys ind i hverdagen, når dagene er kolde og mørke.


7

Placér din lampe rigtigt

Sørg for at placere din lysterapi-lampe korrekt, så du får mest muligt ud af den. Den skal gerne placeres i øjenhøjde (eller højere end det), og placeres cirka 60 cm fra øjnene, hvis din lyslampe er på 10.000 lux. Er den svagere end det, så skal du sidde tættere på for at få mest muligt ud af det.


6 populære former for lysterapilamper:

1. Den klassiske lysterapilampe

Her på matas.dk har vi et bredt udvalg af lysterapilamper i forskellige prisklasser, så du kan vælge lige præcis den, der passer aller bedst til dig.


Beurer TL90 Lysterapilampe er en prisvindende lampe, hvilket har gjort, at den har fundet vej til bestseller-listen. Det er en certificeret og medicinsk lysterapilampe, som uundgåeligt bliver din nye bedste ven, når der er behov for ekstra lys i hverdagen.

Vores egen Matas Medicare har også en lysterapilampe, som er medicinsk godkendt og lyser med 10.000 lux, som er anbefalet. Lampen kan både stilles vandret og lodret, og er altså genial at have i de mørke vintermåneder.​​​​​​​

2. Rødt terapilys

Rødt lys er en af de mest hypede tendenser lige nu – og det med god grund! Det infrarødelys fra denne lampe lindrer en hel del forskellige symptomer som fx muskel- og ledsmerter, forkølelse, mælkeknuder mm.

Varmen fra den lampen trænger dybt ind i huden og øger blodcirkulationen. Den kan også være behagelig at bruge, hvis du fx sidder meget ved computer og døjer med nakkesmerter.​​​​​​​

SPAR 20%
KUN ONLINE
Beurer Varme lampe IL21
Medlemspris
519,96 kr.649,95 kr.Spar 130,-

3. Beurer Wake-up Light

Beurer Wake-up Light er et lysterapi-vækkeur, som langsomt vækker dig med en simuleret solopgang, mens du roligt kan falde i søvn med en simuleret solnedgang. Den er supergod at bruge i de kolde vintermåneder, hvor man godt kan starte dagen lidt mut, når det er helt mørkt udenfor. Du kan også vælge mellem 2 wake up melodier at stå op til samt falde i søvn til en beroligende melodi.


Beurer Wake-up Light fungerer også som en bluetooth højtaler, så du kan starte morgenen med dit favorit musik ved at koble din smartphone til. Dét er smart!

Søvneksperten guider: Her er mine bedste tips

Vi guider

Søvneksperten guider: Her er mine bedste tips

Du kender det sikkert: Det der med at ligge vågen hele natten, og det eneste, der kører rundt i dit hoved, er, hvor mange timer der nu er, til dit vækkeur ringer. Men faktisk er der nogle ting, du selv kan gøre, for at sikre en god nattesøvn - og dem fortæller vores søvnekspert mere om i denne artikel.

Læs også

4. Beurer Døgnrytmeregulerende Lysterapilampe

Den er god nok; Beurer rammer top-5 to gange, så mon ikke, det er værd at klikke en Beurer lysterapilampe hjem? TL45 modellen er ikke bare en lampe til lysterapi. Der er tale om en døgnrytmeregulerende lysterapilampe, der har tre forskellige farvetemperaturer, som understøtter en naturlig døgnrytme i vinterhalvåret.


De tre indstillinger bruges henholdsvis morgen, middag og aften, og lampen er særligt ideel til de tider, hvor solens stråler er gemt væk bag et tykt og insisterende skydække. Den simulerer nemlig en solskinsdag og sender således op til flere lysglimt ind i en ellers mørk og - måske - trist hverdag.5. Stå roligt op med Phillips

Bliv vækket af et behageligt lys om morgenen, som var solen lige stået op uden for dit vindue, og få den bedste start på dagen. Denne BrightEyes Soluna lampe fra Phillips simulerer en naturlig solopgang. Du indstiller bare den lille lampe til, hvornår du vil vækkes, og så tænder den i god tid og øger gradvist lyset i soveværelset - nøjagtigt som en solopgang. Det er smart, ikke?


Lampen fungerer også som lysterapi, så du får et super multiprodukt, som bliver din redning i vinterhalvåret.

Du kan også prøve kræfter med det populære Phillips Wake-Up Light, som både kan hjælpe med sit behagelige lys, når du skla vågne, og når du skal sove om aftenen. Vågn gradvist op til et lys, der stiger langsomt i styrke, ligesom en rigtig solopgang. Med funktionen RelaxBreath trækker du vejret i takt med et smukt lys, som går fra gyldent til midnatsrødt om aften for at gøre kroppen klar til at sove.

6. Lysterapimaske

Silk’n LED Face Mask er en lysterapilampe, som har hudforbedring i fokus. Den bruger dermed både blåt, rødt, gult og violet LED lys til at modvirke hudændringer som ældning, urenheder og tør hud. Den hjælper også med at minimere de fine linjer og rynker i huden og virker samtidig beroligende og lindrende med det behagelige lys.

Lysterapi mod hududfordringer er efterhånden blevet anerkendt verdenen over, og der er altså noget om snakken. Nu kan du tage denne form for behandling hjem i stuen og opleve alle de gode fordele på din hud og dit humør.

De mest stilllede spørgsmål om lysterapi:

Hvad er lysterapi?
Lysterapi (eller lysbehandling) bruges primært om vinteren, og kan være med til at behandle symptomer på vintertræthed og vinterdepression. Det fungerer på den måde, at man sidder foran en lysterapilampe, og så hjælper det klare lys fra lampen på humøret ved, at seretonin-produktionen stiger, ligesom det ville gøre, hvis vi sad en dejlig forårsdag i solskin (en dag i solskin har dog 100.000 lux).


Det kan også være rigtig godt med lysterapi, hvis du fx har problemer med at sove i de mørke måender. En af de vigtigste faktorer for at regulere søvnen er nemlig lys i løbet af dagen, så her kan det være en rigtig god hjælp.


Hvor hurtigt virker lysterapi?
Studier har dog vist, at 1-2 uger kan have en gavnlig effekt på symptomer på vinterdepression.


Hvor ofte skal man bruge lysterapi?
Gerne hver dag i vintersæsonen. Så gør det til en god vane i din morgenrutine at sidde forna lyset med en god kop kaffe og en morgenavis, eller tag dig god tid til at spise din morgenmad foran lyst. Husk dog at kigge op og ind i lampen indimellem, da det er her, du får den bedste effekt.


Hvor længe skal man bruge lysterapi?
Det kommer an på lampens styrke. De normale lysterapilamper ligger på 10.000 lux, og her anbefales det, at man sidder cirka 30 minutter, før det har en gavnlig effekt, og gerne om morgenen.Kilde:
Netdoktor.dk

Andre gode produkter til lysterapi:

KUN ONLINE
Beurer DreamLight SL 10
349,95 kr.
SPAR 1.000,-
KUN ONLINE
Beurer Lysterapilampe TL70
1.199 kr.2.199 kr.Spar 1.000,-
SPAR 1.000,-
KUN ONLINE
Beurer Lysterapilampe TL100
1.349 kr.2.349 kr.Spar 1.000,-
SPAR 1.000,-
KUN ONLINE
Beurer Lysterapilampe TL70
1.199 kr.2.199 kr.Spar 1.000,-

Relaterede artikler

God morgen: 8 brugbare tips til din rutine

Matas LIVE

God morgen: 8 brugbare tips til din rutine

Af Matas

I denne live kickstarter vi din morgenrutine og guider dig til, hvordan du får gang i de gode rutiner. Vær med, når vi sammensætter den perfekte hudplejerutine og giver gode tips og tricks til en perfekt start på dagen. Og så gæster Charlotte Bircow studiet og gør os klogere på, hvordan du får styr på de sunde vaner i hverdagen.

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på D-vitamin

Af Pernille Witt Kirkegaard

D vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, er et vitamin med mange navne og endnu flere funktioner i kroppen. Der er i dag meget viden omkring dette vitamins vigtighed for, at kroppen kan fungere optimalt. Læs med her, og bliv klogere på D vitamin.

Læs Mere
Sådan ændrer du rent faktisk dine vaner

Matas LIVE

Sådan ændrer du rent faktisk dine vaner

Af Matas

Er du også træt af alle de gode intentioner om en sundere kost og mere motion, som aldrig rigtig bliver til noget? Det råder vi bod på i dag! Vi har nemlig allieret os med vanecoach Malene Louise Aagaard, som vil dele ud af alle sine værktøjer til at danne nye vaner, som rent faktisk holder. Grib muligheden og stil hende spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Til kamp mod vintertræthed

Vi guider

Til kamp mod vintertræthed

Af Rikke Højris Bæk

Mindre (sol)lys, tillukkede huse, store temperaturudsving, mere sofa og tungere mad kendetegner for mange denne sæson. Men, det behøver ikke være så svært at komme godt igennem vinteren.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.