Vi guider
5 gode motionsformer, der gør dig glad!
Kroppen er skabt til at bevæge sig og være i gang. Men det er ikke altid lige nemt at komme op og afsted, også selvom vi alle ved, kroppen har godt af det. I denne artikel guider træningsfysiolog Henrik Duer dig til fem nemme motionsformer, du kan starte i dag, som er fantastiske for både krop og psyke.

Når du prioriterer tid til at dyrk motion, gør du i virkeligheden dig selv en stor tjeneste. Motion forebygger nemlig en lang række livsstilssygdomme, mindsker smerter fra stillesiddende arbejde, og derudover påvirker det din kondition og styrke, alt efter hvilken motionsform du vælger. Og så er motion fantastisk for dit humør!

Motion er altid en god idé!

”Jeg har aldrig mødt nogen, der var sure efter en løbetur. Motion frigiver endorfiner, så du kortvarigt kommer i bedre humør, men det har også en effekt over tid, hvor dine dagligdags gøremål vil føles lettere. Du får mere overskud,” forklarer træningsfysiolog Henrik Duer.

Presser du også dig selv med styrketræning, bliver din muskler ikke bare større. Dit nervesystem bliver også bedre til at aktivere dine muskler. Alt i alt tilpasninger, som gør dig stærkere. Men uanset hvilken motionsform, du vælger, kan du glæde dig til et boost i humør, energi og overskud, når det er overstået.


​​​​​​”Når du dyrker konditionstræning og får pulsen op, styrker du dit hjerte, så det kan pumpe mere blod rundt i kroppen pr. minut. Det øger din kondition, og træningen gør også dine muskler bedre til at forbrænde fedt,” fortæller Henrik Duer.


Vidste du, at
motion frigiver endorfiner, så du kortvarigt kommer i bedre humør. Det har også en effekt over tid, hvor dine dagligdags gøremål vil føles lettere.

5 gode til motionsformer, og hvad de gør for din krop

Henrik Duer har samlet fem gode motionsformer, du kan gå i gang med allerede i dag.


1: Gå en tur

En gåtur er et godt sted at starte, hvis du ikke er vant til at dyrke motion. Det kræver ikke andet end et par gode sko, og du kan gå en tur, når det passer dig. Gang bonner ikke så meget ud på kondition og styrke, men påvirker alligevel dine muskler, så de bliver bedre til blandt andet at forbrænde fedt.


Vil du have mere ud af din gåtur, skal intensiteten op. Det kan du gøre ved at gå i et hurtigere tempo eller finde et mere kuperet terræn, så du bliver udfordret lidt. Ifølge Henrik Duer skal du gå mere end 7.000 skridt om dagen, før det batter.


2: Hop i løbeskoene

Tager du en løbetur, stiger intensiteten automatisk, og du får en effektiv kredsløbstræning, så der er god grund til at snøre løbeskoene. Henrik Duer anbefaler, at du starter med at løbe minimum to gange 20 minutter om ugen for at få effekt, og så kan du bygge lidt mere på hen ad vejen. Inddrag for eksempel en gang intervaltræning om ugen, hvor du træner ved høj intensitet, når din krop er blevet klar til det. Det kan være 4 x 1.000 meter i højt tempo med et minuts pause.


3: Tramp i pedalerne

Cykling er mere skånsomt for knæ og ankler end løb, og her får du primært trænet musklerne på forsiden af lårene. Cykler du med høj intensitet, er cykling også god konditionstræning. Ifølge Henrik Duer er det lige så effektivt for kondition og kalorieforbrænding at cykle i 20 minutter som at løbe i 20 minutter – så længe intensiteten er den samme. Har du lettere smerter eller stivhed i kroppen, kan cykling være et rigtig godt alternativ til løb.


4: Pres din styrke

Styrketræning gør dig ikke kun stærkere. Du kan også få en glimrende kalorieforbrænding og masser af sundhed. Styrkeøvelser kan også mindske smerter i ryg, nakke og skuldre, hvis du sidder meget stille i løbet af dagen. Henrik Duer slår dog fast, at du altid skal få tjekket smerter, inden du kaster dig over træningen.


Du kan styrketræne med egen kropsvægt, elastikker, TRX eller vægte. Det vigtigste er, at belastningen er tilstrækkelig, og du får trænet hele kroppen igennem, så du får balance i systemet. Du kan for eksempel lave: squats (ben), armstrækninger (arme/ bryst), rows (øvre ryg), mavebøjninger (mave) og rygløft (lænden).


5: Svøm som en fisk

Svømning er en effektiv træningsform. De store muskelgrupper i både ben og arme arbejder, konditionen bliver bedre, du forbrænder kalorier, og teknikken sætter din koordination på prøve. Den tekniske del betyder, at du skal være forholdsvis god til at svømme, før du for alvor får pulsen op. Til gengæld er det en af de mindst belastende motionsformer, da du hverken får stød eller vrid i kroppen, når du bevæger dig i vandet.


Brystsvømning er den letteste svømmestil at gå i kast med, mens crawl er sværere at mestre, men får pulsen højere op. Ifølge Henrik Duer skal der mere til end bare at plaske lidt frem og tilbage i bassinet. Er du nybegynder, skal du svømme mindst 500 meter, før det begynder at have effekt.

Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Din sundhed

Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Jeg indrømmer det gerne – det er ikke altid, jeg får slæbt mig op i fitnesscenteret, selvom jeg egentlig gerne ville have rørt mig. Det kan være svært at nå i en travl hverdag, men det er der heldigvis råd for, til de dage hvor tiden er knap. For med det rette udstyr kan du få gang i hjemmetræningen, så det ikke behøver at være et kæmpe projekt at få motion ind i sin hverdag. Vi har samlet det bedste udstyr til dig her, så du nemt kan komme i gang!

Læs også

Hvorfor skal man varme op inden træning?

Inden du træner, er det en god idé at varme din krop op. For nogle kan det måske virke som spild af tid, men det er ikke. Her er tre gode grunde til hvorfor:

1. Du undgår skader
Kropstemperaturen stiger under opvarmningen, hvilket betyder, at muskulaturen bliver mere elastisk og risikoen for skader mindskes.


2. Du præsterer bedre
Blodkarrene udvider sig, så de arbejdende muskler får øget tilførsel af ilt og næringsstoffer. Det betyder, at de bedre kan udføre deres arbejde.


3. Du får bedre bevægelighed
​​​​​​​Opvarmning smører leddene, så du også optimerer bevægeligheden i dine led.

Gode produkter til dig, der træner

Er du én af dem, der har brug for lidt ekstra støtte for led og muskler, når du træner? Lad det ikke være en forhindring for dig. Med de rette produkter kan du aflaste de dele af kroppen, der har brug for det. ​​​​​​​


Matas Sports Care har et bredt udvalg af produkter, du kan bruge, når du træner. Det gælder både knæbind og ankelbind, men også kinesiologitape, der kan hjælpe med hele og forebygge sportsskader.

5 produkter jeg ikke kan undvære i min sport

Vi guider

5 produkter jeg ikke kan undvære i min sport

Fodboldbanen er et af de steder, hvor jeg tilbringer allermest tid – når jeg vel at mærke ikke er at finde på min pind på Matas’ hovedkontor. Og det kræver altså god forberedelse, hvis man gerne vil præstere og undgå skader. Derfor har jeg samlet fem af de produkter, som jeg og mit hold ikke kan undvære, når vi betræder grønsværen.

Læs også

Kosttilskud til en aktiv livsstil

AKTIVIA er kosttilskuddet til dig, der ønsker at understøtte en aktiv livsstil. Det indeholder blandt andet fiskeolie med EPA og DHA, Vitamin C og Vitamin D. 250 mg EPA og DHA dagligt bidrager til en normal hjertefunktion, mens Vitamin D bidrager til vedligeholdelse af en normal muskelfunktion. Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion. Den anbefalede daglige dosis er 1-2 tabletter.


Et andet kostitilskud til dig, der kan lide at være aktiv, er magnesium. Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler samt mindske træthed og udmattelse. Matas Striber Magnesium 200 mg indeholder 20 mg magnesium pr. tablet.
​​​​​​Anbefalet daglig dosis er 1 tablet.

Andre gode produkter til dig, der kan lide at træne:

Relaterede artikler

Skab de bedste betingelser for sport

Matas LIVE

Skab de bedste betingelser for sport

Af Matas

Løb er en populær og effektiv motionsform, som kan virke helt terapeutisk - især, hvis man løber i smukke omgivelser. Desværre er det også en sport, mange får skader af. I dag giver Janni - der selv er dygtig løber - sine bedste tips til at undgå fremtidige skader og mildne eksisterende.

Læs Mere
Træn LIVE med Sara Rantzau: I

Matas LIVE

Træn LIVE med Sara Rantzau: I

Af Matas

Vi har sat os for at træne os til energi, glæde og styrke - og du kan være med! Hver onsdag i januar er vi LIVE sammen med Sara Rantzau. Hun guider os til et træningsprogram, der sætter smil på læben og gang i kroppen. Det er sådan, vi har lyst til at starte det nye år! Sara sørger for, at træningsprogrammet er overskueligt, så alle kan være med. Hvis du ikke lige har tid, kan du altid gense vores LIVE, så du kan træne, når det passer dig. Og så er der selvfølgelig lækre præmier på højkant!

Læs Mere
Boost din træning med 4 simple tiltag

Vi guider

Boost din træning med 4 simple tiltag

Af Amalie Schiller

Træning er godt, træning er sundt, og for mange er træning også sjovt. Uanset om du foretrækker at træne dine muskler og din kondition nede i dit lokale fitnesscenter, derhjemme eller ude i naturen, er der nogle helt særlige tiltag, der kan oppe dit træningsgame og gøre træningen endnu sjovere. I indslaget her har jeg samlet 4 simple tiltag, du kan lade dig inspirere af.

Læs Mere
Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Vi guider

Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Af Amalie Schiller

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud. I dagens skriv har jeg bedt mine skønne kollegaer om at dele ud af deres erfaringer med de kosttilskud, de dagligt tager som et supplement til en sund og varieret kost. Måske kan du finde inspiration?

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.