Vi guider

Motion gør dig glad

Din krop er ikke skabt til at sidde stille, og det kan gå hårdt ud over ryg, nakke og skuldre. Heldigvis kan du forebygge smerter med motion – og så er det samtidig godt for dit humør og din sundhed.

Når du prioriterer tid til at dyrk motion, gør du i virkeligheden dig selv en stor tjeneste. Motion forebygger nemlig en lang række livsstilssygdomme, mindsker smerter fra stillesiddende arbejde, og derudover påvirker det din kondition og styrke – alt efter hvilken motionsform du vælger.

Konditions- og styrketræning

”Når du dyrker konditionstræning og får pulsen op, styrker du dit hjerte, så det kan pumpe mere blod rundt i kroppen pr minut. Det øger din kondition, og træningen gør også dine muskler bedre til at forbrænde fedt,” forklarer træningsfysiolog Henrik Duer.


Presser du også dig selv med styrketræning, bliver din muskler ikke bare større. Dit nervesystem bliver også bedre til at aktivere dine muskler. Alt i alt tilpasninger, som gør dig stærkere. Men uanset hvilken motionsform, du vælger, kan du glæde dig til et boost i humør, energi og overskud, når det er overstået.


”Jeg har aldrig mødt nogen, der var sure efter en løbetur. Motion frigiver endorfiner, så du kortvarigt kommer i bedre humør, men det har også en effekt over tid, hvor dine dagligdags gøremål vil føles lettere. Du får mere overskud,” forklarer Henrik Duer.


Kilder: Henrik Duer, træningsfysiologollesen.


Vidste du, at...
motion frigiver endorfiner, så du kortvarigt kommer i bedre humør, men det har også en effekt over tid, hvor dine dagligdags gøremål vil føles lettere.

Derfor skal du varme op før træning


Du undgår skader

Kropstemperaturen stiger under opvarmningen, hvilket betyder, at muskulaturen bliver mere elastisk og risikoen for skader mindskes.


Du præsterer bedre

Blodkarrene udvider sig, så de arbejdende muskler får øget tilførsel af ilt og næringsstoffer. Det betyder, at de bedre kan udføre deres arbejde.


Du får bedre bevægelighed

Opvarmning smører leddene, så du også optimerer bevægeligheden i dine led.


640...
Så mange muskler har du i kroppen. Alene ved at gå aktiverer du cirka 200 af dem lettere.

5 tips til motionsformer, og hvad de hver især gør for din krop


1: Gå en tur

En gåtur er et godt sted at starte, hvis du ikke er vant til at dyrke motion. Det kræver ikke andet end et par gode sko, og du kan gå en tur, når det passer dig. Gang bonner ikke så meget ud på kondition og styrke, men påvirker alligevel dine muskler, så de bliver bedre til blandt andet at forbrænde fedt.


Vil du have mere ud af din gåtur, skal intensiteten op. Det kan du gøre ved at gå i et hurtigere tempo eller finde et mere kuperet terræn, så du bliver udfordret lidt. Ifølge Henrik Duer skal du gå mere end 7.000 skridt om dagen, før det batter.


2: Hop i løbeskoene

Tager du en løbetur, stiger intensiteten automatisk, og du får en effektiv kredsløbstræning, så der er god grund til at snøre løbeskoene. Henrik Duer anbefaler, at du starter med at løbe minimum to gange 20 minutter om ugen for at få effekt, og så kan du bygge lidt mere på hen ad vejen. Inddrag for eksempel en gang intervaltræning om ugen, hvor du træner ved høj intensitet, når din krop er blevet klar til det. Det kan være 4 x 1.000 meter i højt tempo med et minuts pause.


3: Tramp i pedalerne

Cykling er mere skånsomt for knæ og ankler end løb, og her får du primært trænet musklerne på forsiden af lårene. Cykler du med høj intensitet, er cykling også god konditionstræning. Ifølge Henrik Duer er det lige så effektivt for kondition og kalorieforbrænding at cykle i 20 minutter som at løbe i 20 minutter – så længe intensiteten er den samme. Har du lettere smerter eller stivhed i kroppen, kan cykling være et rigtig godt alternativ til løb.


4: Pres din styrke

Styrketræning gør dig ikke kun stærkere. Du kan også få en glimrende kalorieforbrænding og masser af sundhed. Styrkeøvelser kan også mindske smerter i ryg, nakke og skuldre, hvis du sidder meget stille i løbet af dagen. Henrik Duer slår dog fast, at du altid skal få tjekket smerter, inden du kaster dig over træningen.


Du kan styrketræne med egen kropsvægt, elastikker, TRX eller vægte. Det vigtigste er, at belastningen er tilstrækkelig, og du får trænet hele kroppen igennem, så du får balance i systemet. Du kan for eksempel lave: squats (ben), armstrækninger (arme/ bryst), rows (øvre ryg), mavebøjninger (mave) og rygløft (lænden).


5: Svøm som en fisk

Svømning er en effektiv træningsform. De store muskelgrupper i både ben og arme arbejder, konditionen bliver bedre, du forbrænder kalorier, og teknikken sætter din koordination på prøve. Den tekniske del betyder, at du skal være forholdsvis god til at svømme, før du for alvor får pulsen op. Til gengæld er det en af de mindst belastende motionsformer, da du hverken får stød eller vrid i kroppen, når du bevæger dig i vandet.


Brystsvømning er den letteste svømmestil at gå i kast med, mens crawl er sværere at mestre, men får pulsen højere op. Ifølge Henrik Duer skal der mere til end bare at plaske lidt frem og tilbage i bassinet. Er du nybegynder, skal du svømme mindst 500 meter, før det begynder at have effekt.


Vidste du, at...
vores knogler har kalk som byggesten? Og kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Et stort glas mælk dækker cirka 40 procent af dit daglige behov for kalk.

Matas Striber Magnesium

Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler samt mindske træthed og udmattelse. Matas Striber Magnesium 200 mg indeholder 20 mg magnesium pr. tablet.
​​​​​​​

IAnbefalet daglig dosis er 1 tablet.

Matas Striber Kalk + 20 μG D-vitamin

Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler.


Indeholder pr. dagsdosis (2 tabletter) 800 mg calcium og 40 mikrogram D-vitamin. 400 mg+ D3 20mcg.

Matas Sports Care

Knæbind Standard Højkvalitets elastik som giver let støtte og aflastning ved forstuvninger, muskelog fibersprængninger.


God pasform. Fås i str. XS-XXL.​​​​​​​

Relaterede artikler

Sådan får - og holder - du motivation til at træne

Matas LIVE

Sådan får - og holder - du motivation til at træne

Af Matas

Mange går og drømmer om at gøre træning til en fast del af hverdagen og måske endda nyde det. Vi har inviteret Cecilie Lind, som er personlig træner og grundlægger af The Protein Kitchen, i studiet for at få hendes bedste råd til at finde - og holde - motivationen til at træne og starte en sundere livsstil.

Læs Mere
Din sundhed bor i tarmene

Vi guider

Din sundhed bor i tarmene

Af Matas

En velfungerende fordøjelse er afgørende for dit velbefindende. Den sikrer, at du optager livsvigtige næringsstoffer og vitaminer fra maden og er medvirkende til, at dine kropslige processer og funktioner fungerer, som de skal.

Læs Mere
Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Vi guider

Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Af Isabel Marschall Thostrup

Læge Charlotte Bøving giver her tre gode råd i en tid, der er præget af alvor og afsavn. Måske føler du dig ekstra udfordret og glemmer at trække vejret dybt? Se med her, og bliv husket på hvordan du styrker både din fysiske og mentale sundhed.

Læs Mere
Skab de bedste betingelser for sport

Matas LIVE

Skab de bedste betingelser for sport

Af Matas

Løb er en populær og effektiv motionsform, som kan virke helt terapeutisk - især, hvis man løber i smukke omgivelser. Desværre er det også en sport, mange får skader af. I dag giver Janni - der selv er dygtig løber - sine bedste tips til at undgå fremtidige skader og mildne eksisterende.

Læs Mere