• Afsendelse 1-2 hverdage
 • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
 • Byt i 260 butikker
 • 30 dages fuld returret
 • Mere end 1000 brands
Menu

Forstoppelse

Medicin & Pleje Håndkøbsmedicin
Mest populære
Vælg filtre

Mærker

Pris

14 produkter
14 produkter
Sortér efter: Mest populære

Tegn på at du har forstoppelse

Forstoppelse og træg mave er en tilstand som mange oplever i løbet af livet. Der kan være mange forskellige årsager til forstoppelsen, ligesom der også er mange ting, man selv kan gøre for at afhjælpe og forebygge forstoppelsen. Her finder du tips både med hensyn til gode råd og til behandling med håndkøbs lægemidler, naturlægemidler.

Forstoppelse er mest udbredt blandt ældre, og mere hos kvinder end hos mænd.  Uanset om det er akut eller kronisk forstoppelse, kan symptomerne være meget ubehagelige.

Symptomerne på forstoppelse

 • Hård og knoldet afføring
 • Ubehag og smerter ved toiletbesøg
 • Ondt i maven og ubehag
 • Oppustethed og luft i maven
 • Kvalme
 • En fornemmelse af, at man ikke får tømt tarmen helt når man er på toilettet
 • En fornemmelse af at der sidder en prop i endetarmen.

Grunden til at forstoppelse opstår kan være meget forskellig.

Visse lægemidler kan være årsag til det. Det kan blandt andet være stærkt smertestillende, vanddrivende og medicin mod psykiske lidelser. Også kosttilskud som jern og kalk kan gøre afføringen mere træg.

Husk altid at kontakte lægen, hvis du har mistanke om, at dit lægemiddel giver dig forstoppelse, og hvis det ikke hjælper dig med de gode råd længere nede. Stop aldrig med at tage dit receptpligtige lægemiddel uden aftale med lægen.

Forstoppelse kan også komme, hvis man i en periode er sengeliggende eksempelvis ved sygdom eller efter en operation. I dette tilfælde vil tarmens bevægelser ikke være lige så aktive, som når du er aktiv og i gang.

På ferier kan en del også opleve forstoppelse, fordi man typisk får lidt ekstra god mad i forhold til hverdagen. Måske indeholder din kost ikke lige så mange fibre og en anderledes bakterieflora kan påvirke tarmen. Afføringsvanerne kan typisk også blive ændret, både på grund af dårlige toiletforhold og en anden rytme end i hverdagen.

Derudover kan få fibre i  kosten, lavt indtag af væske, feber, irritabel tarm være årsager til forstoppelse

Forstoppelse hos gravide

Gravide kan tit opleve forstoppelse i løbet af graviditeten. Produktionen af hormonet progesteron stiger under graviditeten, og har den sidevirkning, at det kan virke afslappende på tarmen og give forstoppelse. Jerntabletterne, som gravide anbefales at tage fra 10. uge og resten af graviditeten, kan også give træg mave.

Hvad er normalt?

Det er meget individuelt hvor ofte vi har afføring, altså, hvordan vores afføringsmønster er. Nogle er på toilettet hver dag, mens der hos andre kan gå flere dage imellem. Dette er tilfældet hos både børn og voksne. Så i stedet for at sammenligne med andre skal du sammenligne med dig selv.  Det afgørende er, hvad der er normalt for dig, og at du ikke har gener eller ubehag forbundet med afføringen. Er det ikke tilfældet, er der god grund til at reagere, så det hurtigt bliver behagelig for dig igen.         

De gode råd

Udover lægemidler er der en række gode råd, som du kan følge for at undgå forstoppelse.

Spis fibre

Fibre giver tarmen gode betingelser til at arbejde, da en større mængde kommer hele vejen igennem systemet. Fødevarer som indeholder fibre er fuldkornsprodukter, grove grøntsager og frugt.

Synes du det er svært at få nok fibre gennem kosten, kan du tage et tilskud af et naturlægemiddel med loppefrøskaller. Dette består udelukkende af fibre.

Drik rigeligt vand

Vandet hjælper med at holde afføringen lind og blød. Fødevarestyrelsen anbefaler 1-1½ liter væske om dagen. En del afføringsmidler har også brug for vand for at kunne virke.

Gode toiletvaner

Det har en stor betydning, at du går på toilettet når du mærker trangen. Hvis ikke kan afføringen blive mere hård og indeklemt, og man kan komme ind i en ond cirkel. Det lyder måske banalt, men i en travl og stresset hverdag kan et toiletbesøg for nogle nemt blive nedprioriteret, ligesom det også kan ske, hvis man ikke synes, at omgivelserne er til det, for eksempel i skolen eller på arbejdspladsen. Øv dig på at få en god rutine. Din tarm vil takke dig!

Motion

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. På den måde bliver tarmens bevægelser holdt i gang. En rask gåtur gavner også!

Det kan være nødvendigt med afføringsmidler

Hvis de gode råd ikke virker, eller hvis du har behov for hurtigere hjælp og lindring af symptomer, er der en række forskellige afføringsmidler som kan hjælpe dig.


Ofte foretrækkes midler, som øger væskeindholdet i tarmen. Det kan eksempelvis være midler som indeholder magnesiumoxid, lactulose eller macrogol. Her er det meget vigtigt også at drikke rigeligt med væske for at opnå en virkning. Disse midler er skånsomme for maven, og kan derfor ved behov bruges over længere tid. Derudover fås også midler, som øger tarmens bevægelser, som indeholder bisacodyl eller natriumpicosulfat, og andre midler som bruges lokalt i endetarmen.


Tal med din læge, hvis du er i tvivl om behandlingen.

Tegn på at du skal tale med lægen:

 • Afføringsmidler virker ikke

 • Blod i afføring og opkast

 • Afføringen veksler mellem diarre og forstoppelse

 • Markant ændring i afføringsmønsteret

Rikke O.
Rikke O.
Farmakonom
Rikke er uddannet som farmakonom i 2017 i Århus, men har arbejdet med meget andet end apoteksalg. Rikkes store interesse og passion er at være med til at fremme folkesundheden og give forståelig rådgivning i blandt andet kosttilskud og hudpleje.