7 tips til sunde tarme

Sunde tarme er måske ikke det mest sexede at tale om, men når dit tarmsystem ikke fungerer optimalt, går det ud over hele din krop. Forstoppelse eller oppustet mave er bare ét udtryk for, at tarmene skal have lidt opmærksomhed.
1. Spis grøntsager
Dit tarmsystem har godt af grove og fiberrige grøntsager som gulerødder, kål, rodfrugter, løg og bønner. Fibrene mætter, sætter gang i tarmene og giver bedre vækstbetingelser for de sunde bakterier, der bor i tarmene. På den måde bliver maven mere modstandsdygtig over for sygdomme. Du bør spise mindst 300 gram grøntsager om dagen, gerne de grove. En stor gulerod vejer cirka 100 gram.
Vidste du, at…
søvnunderskud, overspisning og stress også påvirker dit tarmsystem negativt?
2. Spis fuldkorn
Rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og fuldkornsknækbrød er også fiberrige og med til at holde tarmene funktionsdygtige. Anbefalingen lyder på mindst 75 gram fuldkorn dagligt.Fuldkorn har også en kræfthæmmende virkning ifølge Kræftens Bekæmpelse. Det skyldes blandt andet, at fuldkornsprodukter hjælper os med til at holde en normalvægt.
Tip! En skål havregryn (2 dl) og en skive fuldkornsrugbrød svarer til de anbefalede minimum 75 gram fuldkorn dagligt.
3. Tag et tilskud med fibre
Du kan også hjælpe din tarm på vej med et fiberholdigt kosttilskud med psylliumfrøskaller, der fås i kapsel- og pulverform.
Det interessante ved dem er, at de hjælper både mod forstoppelse og diarre.
4. Spis mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier (probiotika) er med til at forbedre balancen i bakteriefloraen. Bakterierne er blandt andet med til at stimulere vores immunforsvar, opbygge slimhinden i tarmen og øge vores optag af vitaminer og mineraler. Syrnede mælkeprodukter som tykmælk, yoghurt, A38, skyr, Cultura og kærnemælk indeholder mælkesyrebakterier.
Du kan også tage de gavnlige mælkesyrebakterier som tilskud. Probiotisk kosttilskud fås som kapsler, tabletter eller som pulver.
Vil du hellere tygge dig til mælkesyrebakterierne, er det også en mulighed. Én tablet (dagsdosis) indeholder mindst en milliard levende mælkesyrebakterier – og vitaminer, der er med til at opretholde immunsystemets normale funktion.
5. Dyrk motion
Dine tarme bliver stimuleret, når du dyrker motion, og du kommer nemmere af med kroppens affaldsstoffer. Dyrk gerne motion dagligt i mindst en halv time, og sørg også for at bevæge dig i dagens løb. Stillesiddende arbejde er hårdt for tarmsystemet.
Tip! Lav 10 sprællemænd efter hvert måltid. Det øger peristaltikken.
6. Skru ned for sukkeret
Sukker kan påvirke sammensætningen af bakterier i en dårlig retning, og det kan derfor være gavnligt at skrue ned for sukkerknappen. Bliver du slikken, kan et stykke mørk chokolade eller en håndfuld nødder måske stille din sliksult. Begge dele gavner dine tarme modsat slik, kager, sodavand, saft og så videre.
7. Drik vand
Når du spiser fiberholdig kost og har et aktivt liv, har du brug for at drikke cirka halvanden liter vand i døgnet. Væsken vil gøre dit fordøjelsessystem glad, og resten af din krop vil også takke dig.
Kilder: foedevarestyrelsen.dk, sundhed.dk, sst.dk, cancer.dk og altomkost.dk