Din sundhed
Forstoppelse: Det kan du gøre
Du kender det sikkert alt for godt: tarme, der driller, oppustethed og mavegener. Forstoppelse kan være en ret så ubehagelig affære, der giver smerter, luft i maven og volder problemer med dine toiletbesøg. Hvad sker der, når du føler dig forstoppet, findes der en behandling – og kan man forebygge det i første omgang? Læs med her og få svarene på dine spørgsmål.

Mænd, kvinder og børn. Forstoppelse kan ramme alle. Hos nogle mennesker er den kroppens reaktion på for lidt fiberholdig mad, hos andre kan den være et signal om for lidt væske og motion eller anden sygdom. Derfor er det altid vigtigt at være opmærksom på kroppens signaler og holde øje med din tarmfloras ve og vel.
I denne artikel kan du læse mere om symptomer, der er vigtige at holde øje med – og ikke mindst hvordan du bedst forebygger og behandler din forstoppelse.

Hvad er forstoppelse?


Forstoppelse er det samme som træg mave og betyder i al simpelhed, at du har svært ved at komme af med din afføring. Det sker typisk, hvis tarmens naturlige flow bliver afbrudt på den ene eller anden måde. Symptomerne kan være alt lige fra hård afføring og besvær med at gå på toilettet til mavekneb, smerter og oppustethed. Fælles for symptomerne er, at de giver gener i mave- og tarmregionen.


Forstoppelse rammer en stor del af befolkningen, så hvis du døjer med mavekneb, er det slet ikke unormalt. Årsagerne kan være mange: medicin du tager, kosten du spiser, mængden af motion du dyrker, eller hvor meget væske du drikker. I mange tilfælde kan man ikke pege på de konkrete årsager, der forårsager netop dine gener, men i langt de fleste tilfælde af forstoppelse gælder også, at symptomerne forsvinder af sig selv igen.


Det er vigtigt, at du er opmærksom på, om symptomerne nu også forsvinder naturligt igen. Hvis symptomerne fortsætter i mere end et par uger, bør du ringe til din læge og få undersøgt grunden til din forstoppelse.


Er du gravid?
Så kan det være, at du oftere døjer med forstoppelse. Det kan dels skyldes, at hormonet progesteron forhøjes under graviditeten, hvilket virker afslappende på bevægelserne i tarmen – også kaldet 'tarmperistaltikken'. Derfor kan lidt mere motion og gode spisevaner være ekstra vigtige, mens du venter dig.

Hvad hjælper på forstoppelse?

Vi har lige kigget på håndkøbsmedicin, som kan hjælpe med at lindre symptomerne på din forstoppelse, men vi kan slå én ting fast: Den bedste behandling er forebyggelse – og det gælder selvfølgelig også i denne sammenhæng.


Du har måske hørt om vigtigheden af en sund tarmflora før, og netop her er den helt central. Ligesom resten af kroppen kræver tarmene nemlig vedligehold. Det kan en fiberrig kost, regelmæssige måltider og motion hjælpe med. Fibre og fysisk aktivitet sørger for at stimulere til bevægelse i tarmen, hvilket gør, at mad passerer nemmere gennem det lange system, og regelmæssige måltider er vigtige for vores 'samarbejde' med tarmen. Den kan nemlig godt lide en fast rutine, både i forhold til vores spise- og toiletvaner.


Derfor kan du altså bidrage til din tarmfloras sundhed – og dermed give dig selv de optimale forhold for forebyggelse af forstoppelse – ved at spise regelmæssigt og fiberrigt og dyrke motion dagligt.


Undrer du dig stadig over, hvad forstoppelse er, hvad det kan skyldes, og hvad du kan ændre ved din livsstil for at forebygge symptomerne, kan du altid søge mere information på Sundhed.dk - eller kontakte din læge.


Kilder:
Sundhed.dk
Regionshospitalet-horsens.dk

Håndkøbsmedicin mod forstoppelse

Hos Matas.dk har vi et bredt udvalg af håndkøbsmedicin mod forstoppelse, som kan hjælpe dig lige nu og her. Husk altid at læse indlægssedlen grundigt, inden du gør brug af håndkøbsmedicin – og husk, at det kun er symptombehandling. Oplever du ofte gener, kan det være en god idé at justere lidt i kosten eller motionsvanerne – og fortsætter symptomerne gennem længere perioder, bør du spørge din læge til råds.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Af Matas

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs Mere
Alt, der er værd at vide om hovedpine

Din sundhed

Alt, der er værd at vide om hovedpine

Af Matas

Du kender det garanteret. Den snigende smerte, som starter som en let dunken bag øjnene og langsomt breder sig til hele hovedet - og den vil bare ikke vil gå væk. Der kan være flere årsager til hovedpine, men fælles for dem alle er, at det aldrig er særlig behageligt. Vi har samlet alt, der er værd at vide om hovedpine her – og hvad du kan gøre for at komme den til livs.

Læs Mere
Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Vi guider

Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Af Amalie Schiller

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud. I dagens skriv har jeg bedt mine skønne kollegaer om at dele ud af deres erfaringer med de kosttilskud, de dagligt tager som et supplement til en sund og varieret kost. Måske kan du finde inspiration?

Læs Mere
Fem måder at få fuldkorn i madpakken

Din sundhed

Fem måder at få fuldkorn i madpakken

Af Gitte Hansen, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse

Forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at fuldkorn vigtige for vores sundhed. De officielle kostråd er, at vi bør spise 75 g fuldkorn om dagen som voksne og lidt mindre som børn. Madpakken er et godt sted at få fuldkorn – og der er flere måder at gøre det på. Det kan du læse om her.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.