Forstoppelse

Mest populære
Vælg filtre

Mærker

Pris

Alder

Form

23 produkter
23 produkter
Sorter efter: Mest populære
DIN SUNDHED
Forstoppelse: Det kan du gøre
LÆS MERE
Rikke
Farmakonom
Rikke er uddannet som farmakonom i 2017 i Århus, men har arbejdet med meget andet end apoteksalg. Rikkes store interesse og passion er at være med til at fremme folkesundheden og give forståelig rådgivning i blandt andet kosttilskud og hudpleje.

Tegn på at du har forstoppelse

Forstoppelse og træg mave er en tilstand som mange oplever i løbet af livet. Der kan være mange forskellige årsager til forstoppelsen, ligesom der også er mange ting, man selv kan gøre for at afhjælpe og forebygge forstoppelsen. Her finder du tips og gode råd.

Symptomerne på forstoppelse

 • Hård og knoldet afføring
 • Ubehag og smerter ved toiletbesøg
 • Ondt i maven og ubehag
 • Oppustethed og luft i maven
 • Kvalme
 • En fornemmelse af, at man ikke får tømt tarmen helt når man er på toilettet
 • En fornemmelse af at der sidder en prop i endetarmen

Grunde til at forstoppelse opstår

Visse lægemidler kan forårsage forstoppelse. Også kosttilskud som jern og kalk kan gøre afføringen mere træg.

Husk altid at kontakte lægen, hvis du har mistanke om, at dit lægemiddel giver dig forstoppelse, og hvis det ikke hjælper dig med de gode råd længere nede. Stop aldrig med at tage dit receptpligtige lægemiddel uden aftale med lægen.

Forstoppelse kan også komme, hvis man i en periode er sengeliggende eksempelvis ved sygdom eller efter en operation. I dette tilfælde vil tarmens bevægelser ikke være lige så aktive, som når du er aktiv og i gang.

På ferier kan en del også opleve forstoppelse, fordi man typisk får lidt ekstra god mad i forhold til hverdagen. Måske indeholder din kost ikke lige så mange fibre og en anderledes bakterieflora kan påvirke tarmen. Afføringsvanerne kan typisk også blive ændret, både på grund af dårlige toiletforhold og en anden rytme end i hverdagen.

Derudover kan få fibre i  kosten, lavt indtag af væske, feber, eller irritabel tarm være årsager til forstoppelse.

Forstoppelse hos gravide

Gravide kan tit opleve forstoppelse i løbet af graviditeten. Produktionen af hormonet progesteron stiger under graviditeten, og har den sidevirkning, at det kan virke afslappende på tarmen og give forstoppelse. Jerntabletterne, som gravide anbefales at tage fra 10. uge og resten af graviditeten, kan også give træg mave.

Hvad er normalt?

Det er meget individuelt, hvor ofte vi har afføring, altså hvordan vores afføringsmønster er. Nogle er på toilettet hver dag, mens der hos andre kan gå flere dage imellem. Dette er tilfældet hos både børn og voksne. Så i stedet for at sammenligne med andre skal du sammenligne med dig selv.  Det afgørende er, hvad der er normalt for dig, og at du ikke har gener eller ubehag forbundet med afføringen. Er det ikke tilfældet, er der god grund til at reagere, for at få afhjulpet ubehaget.

Tegn på at du skal tale med lægen

 • Afføringsmidler virker ikke
 • Blod i afføring og opkast
 • Afføringen veksler mellem diarre og forstoppelse
 • Markant ændring i afføringsmønsteret

De gode råd mod forstoppelse

Herunder er der en række gode råd, som du kan følge for at undgå forstoppelse.

Spis fibre

Fibre giver tarmen gode betingelser til at arbejde. Fødevarer som indeholder fibre er fuldkornsprodukter, grove grøntsager og frugt. Synes du, det er svært at få nok fibre gennem kosten, kan du tage et tilskud af loppefrøskaller, som er rene fibre.

Drik rigeligt vand

Vandet hjælper med at holde afføringen lind og blød. Fødevarestyrelsen anbefaler 1-1½ liter væske om dagen.

Gode toiletvaner

Det har en stor betydning, at du går på toilettet når du mærker trangen. Hvis ikke kan afføringen blive mere hård og indeklemt, og man kan komme ind i en ond cirkel. Det lyder måske banalt, men i en travl og stresset hverdag kan et toiletbesøg for nogle nemt blive nedprioriteret, ligesom det også kan ske, hvis man ikke synes, at omgivelserne er til det, for eksempel i skolen eller på arbejdspladsen. Øv dig på at få en god rutine. Din tarm vil takke dig!

Motion

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. På den måde bliver tarmens bevægelser holdt i gang. En rask gåtur gavner også!

Forstoppelse: Det kan du gøre

Din sundhed

Forstoppelse: Det kan du gøre

Af Matas

Du kender det sikkert alt for godt: tarme, der driller, oppustethed og mavegener. Forstoppelse kan være en ret så ubehagelig affære, der giver smerter, luft i maven og volder problemer med dine toiletbesøg. Hvad sker der, når du føler dig forstoppet, findes der en behandling – og kan man forebygge det i første omgang? Læs med her og få svarene på dine spørgsmål.

Læs Mere
Din sundhed bor i tarmene

Vi guider

Din sundhed bor i tarmene

Af Matas

En velfungerende fordøjelse er afgørende for dit velbefindende. Den sikrer, at du optager livsvigtige næringsstoffer og vitaminer fra maden og er medvirkende til, at dine kropslige processer og funktioner fungerer, som de skal.

Læs Mere
5 tips til sunde tarme

Vi guider

5 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, og det er vigtigt at give dem de bedste betingelser for at fungere så godt som muligt. Vi har samlet de bedste tips til at holde dine tarme i topform.

Læs Mere
Brug for personlig rådgivning?
Brug for personlig rådgivning?

Få faglig rådgivning omkring sundhed og pleje. Chat eller tal med en farmakonom.