2. tigerspring: Når baby er 8 uger
“Hvorfor græder mit barn så meget? Er der noget galt?” Du kan måske blive overrasket over den ændring, der sker med dit barn, når det er omkring 8 uger. Men bare rolig: Det er formentlig, fordi dit barn går ind i sit andet tigerspring.
Hvad er et tigerspring?
Et tigerspring er en periode, hvor børn gennemgår en betydelig kognitiv, motorisk og følelsesmæssig udvikling. Under og efter et tigerspring begynder barnet at forstå og interagere med verden på en helt ny måde.
Men hvordan ved du, at dit barn har nået sit andet tigerspring? Og hvad kan dit barn på den anden side af tigerspringet? Læs med her for at blive klogere på andet tigerspring.
Spring 2: “Mønstre”
Andet tigerspring handler om at opfatte mønstre. Dit barn begynder at forstå, at verden består af enkeltdele, og vil begynde at studere disse dele. Derfor vil dit barn for eksempel være meget optaget af visuelle mønstre, men også af fx. lyde. Dit barn vil kigge interesseret på ansigter for at se konturerne, og måske vil dit barn opdage sine egne hænder.
Symptomer og tegn
Hvordan ved du, at dit barn er i sit andet tigerspring? Alle børn er forskellige, men nogle typiske tegn på, at dit barn bevæger sig ind i et tigerspring er:
- Græder mere end normalt
- Klynger sig mere til dig
- Kraftigere humørudsving
- Sover dårligere
- Spiser mere eller mindre end før
- Vil gerne være beskæftiget hele tiden
Læs om alle de 10 tigerspring her.
Hvor lang tid varer det andet spring?
Selve tigerspringet - altså den periode, hvor dit barn udvikler sig, øver sig og er ked af det - varer cirka 2 uger. Herefter vil dit barn formentlig have lært en masse nye ting.
Hvad lærer baby i andet tigerspring?
Dit barn vil være meget optaget af at udforske sin nye bevidsthed og studere alle de nye indtryk og mønstre. Når barnet har gennemgået andet tigerspring, vil du opleve, at dit barn har lært en række nye ting. Ikke alle børn lærer dog alle ting med det samme - der kan være store individuelle forskelle. Men nogle ting du kan opleve i denne periode er følgende.
Et barn på 8 uger kan:
- Kigge på genstande, der bevæger sig hurtigt
- Er tiltrukket af genstande med mange former og farver
- Dreje hovedet efter ting, der interesserer dem
- Kigge på trætoppe og bevægelser
- Er fascineret på fjernsynet, hvis det er tændt
- Er fascineret af smykker og skinnende ting
- Kigge på munde, når de spiser eller taler
- Betragte kæledyr og andre børn
- Lytte til stemmer
- Lave små lyde som “ah”, “øh” og “mmm”
- Holde hovedet oprejst
- Forsøger at løfte hovedet i mavestilling
- Forsøger at gribe efter genstande (men lykkes ikke)
- Opdage sine hænder
- Opdage sine fødder
- Kan måske rulle fra side til mave og fra ryg til side
- Viser stor interesse i at sidde op
- Lave grimasser og lege med sit ansigt
- Holde et stykke legetøj og bevæge det op og ned i ryk
Kom godt gennem tigerspring 2
Under et tigerspring, vil mange børn opfatte verden meget intenst, og derfor have brug for masser af nærhed, tryghed og omsorg. Sørg for at give dit barn dette.
Lege du kan lave med dit barn på 8 uger:
- “Føre samtaler” med dit barn.
- Tal til barnet og lad det pludre tilbage til dig. Hold pause og lyt til dit barn, mens det pludrer - så lærer det rytmen i en dialog.
- Vis barnet ting: Både legetøj og hverdagsting.
- Lad barnet gribe og daske efter ting.
Bemærk!
Teorien om tigerspring er ikke videnskabeligt anerkendt. Det bruges i højere grad som en rettesnor eller hjælp til forældre. Børn er desuden forskellige, og lærer i forskelligt tempo, så det er helt ok, hvis dit barn er hurtigere eller langsommere til at tillære forskellige egenskaber.
Om eksperten
Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.
Find inspiration og hjælp fra Anette på æblebørn.dk