Mere indhold
Makeup
Andre læste
Sådan Afgør Du Din Huds Undertone

Vi guider

Sådan Afgør Du Din Huds Undertone

Det er ikke nok at finde en foundation der passer dig i hudfarven - du skal også tage højde for din huds undertone for at få et naturligt resultat. Læs med, for at lære, hvordan du afgør din egen.

Læs også
Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Vi guider

Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Vores første køb af foundation er sjældent helt vellykket. Jeg husker i hvert fald selv, at jeg kom hjem med én, der var alt for mørk! Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå, så i dag deler jeg mine bedste tips til at vælge den rigtige foundation når du er ude at shoppe.

Læs også
Den Ultimative Guide Til Concealer

Vi guider

Den Ultimative Guide Til Concealer

Mørke randes redningsmand og bumsernes camouflagedragt; concealeren er et populært og super brugbart produkt i enhver makeuprutine – uanset om du bruger mange eller få produkter. I dag deler vi alt du skal vide om at farvematche, vælge den rigtige slags og hvordan du bedst påfører produktet for den optimale dækning.

Læs også
Vi guider

Den Ultimative Guide Til Foundation

Foundation er et af de sværere makeupprodukter at have med at gøre, for der er mange ting at tage højde for. Hvilken farve skal du vælge? Har du styr på din undertone? Hvad med dækkeevne? I denne artikel giver vi dig svar på alt der er værd at vide om emnet - så du rammer den rigtige foundation hver gang.

Udgangspunktet for enhver god makeup – hvad end der er tale om en naturlig hverdagsmakeup eller det helt store galla-look - er en smuk hud. Her spiller foundation en central rolle, fordi det er det produkt, som dækker det største areal af dit ansigt og som alle andre produkter påføres henover. Med andre ord; hvis du mestrer din foundation, er du halvvejs i mål med en god makeup. Der er meget at tage hensyn til når du vælger og påfører din foundation, og i denne artikel guider vi dig igennem alt der er værd at vide om emnet.

Foundation Lingo

For at få eventuel begrebsforvirring af vejen: en foundation er et produkt som har dækkende egenskaber og som er tiltænkt brug i hele ansigtet.

Som vi senere skal se, har kært barn mange navne. Foundations kommer i et utal af typer, men heldigvis bruger vi de samme udtryk til at beskrive dem. Når du skal vælge din foundation er de tre vigtigste ting du skal tage stilling til dækkeevne, finish og farve.

Dækkeevne

En foundations dækkeevne beskriver, hvor effektivt den dækker på din hud. Overordnet inddeles dækkeevne i 3 kategorier: let, medium og fuld.

En foundation med en let dækkeevne udjævner hudtonen en smule og ser super naturlig ud på huden. Du vil stadig kunne se let rødme, pigmentering og eventuelle urenheder igennem, men samtidig opleve en mere ensartet hud.

Vælger du en foundation med en medium dækkeevne vil den dække det meste; bl.a. rødme og mild hyperpigmentering men ikke større hudproblemer såsom bumser. Du vil stadig kunne se din hud skinne igennem, men opleve, at den ser langt mere ”perfekt” ud.

En foundation med en fuld dækning dækker alt. Den kan skjule rødme, svær hyperpigmentering, bumser og ar, og lader ikke meget naturlig hud skinne igennem, men giver et meget ensartet og perfekt resultat.

Finish

”Finish” betyder den effekt en foundation giver på din huds overflade. Der findes igen flere forskellige at vælge imellem alt efter, hvad man synes bedst om og inddeles ligeledes i 3 effekter: glødende, satin og mat.

En glødende finish betyder, at hudens overflade får en skinnende effekt, der efterligner en velfugtet hud.

”Satin” eller ”naturlig” bruges om den finish, som minder mest om en sund huds naturlige overflade: hverken helt mat eller helt skinnende.

Den sidste finish, mat, bruges om foundations som matterer huden og sørger for, at den ikke skinner i løbet af dagen. Hvilken finish du vælger til din foundation afhænger af smag og eventuelt din hudtype – mere om det nedenfor.

Farve

Det sidste begreb man skal kende til når man skal vælge foundation er farve. Fordi en foundation bruges på hele ansigtet, er det vigtigt at vælge den helt rigtige nuance, så resultatet ser så naturligt ud som muligt. Når man skal finde sin nuance er der to ting at tage højde for: farve og undertone.

Din foundations farve vælges efter, hvor lys eller mørk du er i huden. Som udgangspunkt skal din foundation jo ligne din hud så meget som muligt, og derfor er det en god idé at gå efter en farve der passer den din hud naturligt har. Hudfarven ændrer sig lidt fra sæson til sæson i takt med, at vi får mere eller mindre sollys, så du vil måske opleve, at du skal have en mørkere farve foundation om sommeren end om vinteren.

Din huds undertone er straks lidt mere kompliceret. Selvom du vælger en foundation som passer til din huds farve, er det ikke sikkert den ser helt rigtig ud på huden når den kommer på. I det tilfælde er det undertonen den er gal med. Hvis der er et mismatch mellem din foundations undertone og din huds undertone vil du opleve, at din foundation ser orange, lyserød eller ferskenfarvet ud på din hud uden den egentlig er for mørk eller for lys.

Når du skal afgøre din huds undertone skal du kigge efter, hvilken tone de dominerende pigmenter i din hud har. Man opdeler hudtoner i varme, kolde og neutrale. En varm hudtone har en overvægt af gul i sig, de kolde hudtoner en overvægt af rødlige eller rosa nuancer mens en neutral hudtone falder midt imellem. Din huds undertone afhænger ikke af din huds farve: alle hudfarver kan forekomme i alle undertoner.

Når du vælger en foundation der både passer dig i farve og undertone vil du opleve, at den nærmest smelter ind i huden og ser så naturlig ud som muligt.

Hvordan finder du den rigtige farve?

At finde den rigtige foundationfarve kan virke en smule uoverskueligt, nu du både skal tage hensyn til din hudfarve og din undertone. Så snart du har kortlagt din huds undertone er det dog heldigvis helt ligetil; producenterne har nemlig ofte gjort en stor del af arbejdet for dig!

Der er flere måder at finde sin undertone på, men her er et sæt tommelfingerregler:

Du har en varm undertone hvis

 • Dine blodårer fremstår grønlige
 • Foundations har en tendens til at se ferskenfarvede ud på dig, når du får fat i en forkert nuance
 • Du passer NC-farverne fra MAC
 • Du passer W-farverne fra Estée Lauder
 • Du passer BD-farverne fra Chanel
 • Du passer W-farverne fra L’Oréal

Du har en kold undertone hvis

 • Dine blodårer fremstår blålige
 • Foundations har en tendens til at se orange ud på dig, når du får fat i en forkert nuance
 • Du passer NW-farverne fra MAC
 • Du passer C-farverne fra Estée Lauder
 • Du passer BR-farverne fra Chanel
 • Du passer C-farverne fra L’Oréal

Du har en neutral undertone hvis

 • Dine blodårer fremstår blå-grønne
 • Foundations har en tendens til at se lyserøde ud på dig, når du får fat i en forkert nuance
 • Du passer NC-farverne fra MAC
 • Du passer N- eller W-farverne fra Estée Lauder
 • Du passer B- eller BD-farverne fra Chanel
 • Du passer N- eller W-farverne fra L’Oréal

For at tjekke, at den foundation du har valgt passer dig både i farve og undertone, anbefaler vi at påføre en smule af den på dit kæbeben og se, om farven ”forsvinder” ind i huden. Husk at farvematche til din hals; dit ansigt skulle gerne være en naturlig forlængelse af halsen. Hvis du farvematcher til dit ansigt risikerer du at vælge en for lys foundation fordi du måske bruger solcreme til daglig eller har tendens til rødme i huden du ikke har på halsen. Hvis du farvematcher til bagsiden af din hånd, bryst eller andre steder har vi samme problem: huden dér repræsenterer ikke nødvendigvis en naturlig farve for dit ansigt.

Sådan Afgør Du Din Huds Undertone

Vi guider

Sådan Afgør Du Din Huds Undertone

Det er ikke nok at finde en foundation der passer dig i hudfarven - du skal også tage højde for din huds undertone for at få et naturligt resultat. Læs med, for at lære, hvordan du afgør din egen.

Læs også
Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Vi guider

Foundation: Sådan Vælger Du Den Rigtige Farve

Vink farvel til foundationkanten én gang for alle! I dag guider vi dig til at finde den rigtige farve foundation - og det er nemmere end du tror.

Læs også

Hvilke typer foundation findes der?

Foundations kommer i mange former, men uanset type gør de grundlæggende det samme: de hjælper med at give dig en jævnere hudtone ved at dække rødme, ujævn pigmentering, bumser og andet på ansigtet. Du kan finde alle variationer af finishes og dækkeevner inden for de forskellige typer af foundations, så det er helt op til dig at vælge, hvilken konsistens du synes bedst om.

De typer foundations der findes på markedet er:

Flydende

Den mest almindelige type foundation er den flydende. Hvor let eller tyk den er i konsistensen varierer meget, men du kender den helt sikkert fra flasker af forskellig art; ofte kommer de med en pumpe, men de findes også uden, eller med indbygget applikator.

Flydende foundations er nemme at have med at gøre, fordi de kan påføres på mange forskellige måder og er nemme at styre og dosere.

Pudder

Foundations kan sagtens antage pudderform, både som pressede eller løse puddere. Mineralfoundations er eksempelvis ofte på pudderform. Det gode ved pudderfoundations er, at de er nemme at påføre og opfriske i løbet af dagen.

Creme

Creme- eller kompaktfoundations har en cremet konsistens og er en mellemting mellem en flydende foundation og en foundation på fast form. De kan bl.a. være mousser eller jævne cremer. Ofte kommer de i krukker eller etuier, hvis de er mere til den faste side. Disse foundations er ligesom pudderfoundations nemme at have med på farten og opfriske i løbet af dagen.

Farvet dagcreme

Farvet dagcreme er med tiden blevet kaldt mange ting: BB Creams og CC Creams falder ind under denne kategori. Der er tale om produkter med samme konsistens som din ansigtscreme og som regel med en meget let dækning, selvom der også findes eksempler på denne type produkt med højere dækning. Ofte har disse produkter hudplejende egenskaber og kan bruges som en alt-i-en løsning for makeup og dagcreme.

Stick

Foundations på stick-form er ikke super udbredte, men ses fra tid til anden. Der er tale om et cremet produkt på fast form – faktisk som en stift. De kan nemt påføres direkte på ansigtet og indeholder en højere andel af voks som hjælper dem med nemt at spredes ud på huden. En stick-foundation er også nem at have med rundt og kan ofte udgøre det for en concealer også.

Spray

Spray-foundations er ret sjældne, men de findes. Tænk på en hårspray – bare som foundation. De kan godt være lidt svære at arbejde med, fordi de hurtigt sviner, men fordelen er, at foundationen bliver forstøvet som små partikler der derfor ser meget naturlig ud på huden.

Er du i tvivl om, hvilken type foundation vil passe bedst til dig? Så læs med i artiklen nedenfor, hvor vi guider dig til den helt rigtige type foundaiton til din hud.

Hvordan påføres foundation?

Hvordan din foundation skal påføres afhænger af dens konsistens, men der er grundlæggende 3 måder at lægge den på: ved brug af fingre, svamp eller pensel.

Fingre

Klør fem er et ganske udmærket redskab til påføring af foundation. Varmen får produktet til at smelte ind i huden for et mere naturligt resultat og der kan opnås rigtig god præcision. Tilmed går det hurtigt og rengøringen er simpel. Fingrene fungerer dog bedst til flydende foundations med en lettere konsistens og gerne en lettere dækning, da det kan være svært at sprede en tyk eller højt pigmenteret foundation jævnt med fingrene – og hvis det lykkes, er det meget tidskrævende.

Pensler

Pensler og børster kan bruges til at påføre alle typer af foundations, men nogle former er mere velegnede til særlige typer af foundations end andre. Vælg eksempelvis en kabuki-børste til din pudderfoundation men en flad pensel eller en ”buffer”-børste til din flydende foundation. Tommelfingerreglen er, at jo tættere din børste er, jo højere dækning får du ud af din foundation.

Det gode ved en børste er, at du undgår at få produkt på fingrene og at du kan skabe forskellige effekter med dit produkt alt efter hvilken børste du vælger. Til gengæld er der rengørings- og tørretid involveret hvis du vil have, at din børste holder længst muligt og påfører produkt optimalt.

Svampe

Svampe er et populært redskab til påføring af foundation, og de er smarte, fordi de virker til en bred skare af foundation-typer. Stick foundations, flydende foundations af alle typer og kompakt foundations fungerer alle rigtig godt med en svamp. Nogle anvender dem endda til pudderprodukter, men denne teknik kræver lidt træning.

Det gode ved svampen er, at det er svært at komme for meget produkt på, fordi den vil absorbere lidt af det og dermed sikre et mere naturligt resultat. Desuden efterlader en svamp ikke mærker som en uvasket børste kan. Den er nem at vaske og klar til brug lige efter, da der ingen tørretid er. Ulempen er, at svampe skal skiftes ud oftere end børster, fordi de er mere sarte.

Sådan Påfører Du Foundation

Vi guider

Sådan Påfører Du Foundation

Du kan lægge foundation på mange måder, men hvad er den bedste metode for dig? Læs - og se - med her, når vi viser dig de forskellige metoder i praksis på video, samt gennemgår dem én for én, så du kan få et perfekt resultat hver gang.

Læs også

Vælg den rigtige foundation til din hudtype

Ok, vi har nu talt farver, konsistenser og påføring – lad os så dykke ned i, hvilken sammenhæng der er mellem din hudtype og den foundation du bør vælge!

Egentlig er der ikke nogen ”regler” på dette område, da du vælger foundation efter hvilken dækning og effekt du ønsker på huden. Eftersom alle typer foundations fås med forskellige dækkeevner og effekter, kan du vælge lige præcis den konsistens du synes bedst om. Lyder det kontraintuitivt i forhold hvad du har hørt før? Teknologien er nu så langt, at pudderprodukter ikke nødvendigvis behøver være til folk med fedtet hud – der findes masser af pudderfoundations på markedet som er lavet særligt til folk med en tør hud.

Pointen er, at du kan lade dig guide af producenterne; de er gode til at skrive, hvad deres produkter er særligt egnede til. Her er et par buzzwords du kan kigge efter hvis du har:

Tør hud

En tør hud er naturligt mat i overfladen, fordi den ikke producerer tilstrækkeligt med hudfedt. Det kan man kompensere for ved at vælge en foundation med en glødende finish, som giver huden noget af sin shine tilbage. Kig efter ord som ”glowing”, ”illuminating” og ”luminous” – alt der leder tankerne hen på en mere skinnende finish. Et ekstra tip er, at folk med tør hud kan have fordel af at påføre deres foundation med en svamp, fordi fugten fra svampen virker blødgørende på huden.

Fedtet hud

Den fedtede hud producerer selv masser af hudfedt – så meget, at der er noget i overskud og det er, hvad får hudens overflade til at fremstå meget skinnende. Hvis man ønsker at modvirke dette, kan man med fordel vælge en matterende foundation. Matterende foundations suger den overskydende olie op fra hudens overflade og forebygger i nogle tilfælde at huden producerer yderligere olie. At spotte en mat foundation er ofte nemt; producenterne bruger udtrykket ”matte” for at beskrive dens olieabsorberende egenskaber.

Moden hud

Selvom en moden hud også kommer i forskellige hudtyper, kan den godt anskues i en kategori for sig når det kommer til at vælge foundation. Der findes nemlig en række foundations som har indbygget hudpleje – det kunne eksempelvis være udglattende eller opstrammende egenskaber. Disse foundations er lavet specielt til en moden hud og sørger for, at ligge sig så pænt og naturligt på denne som muligt – samtidig med, at de plejer huden i løbet af dagen.

Normal, følsom og kombineret hud

Har du en af disse hudtyper kan du stort set vælge foundation alt efter hvilken effekt du ønsker, og de vil fungere pænt med din hud uanset. Den følsomme hud kan have fordel af at vælge en foundation uden parfume og den kombinerede kan modvirke en fedtet t-zone med lidt pudder, hvis nødvendigt.

Vælg Den Rigtige Foundation Til Din Hudtype

Vi guider

Vælg Den Rigtige Foundation Til Din Hudtype

Har du også hørt, at pudderfoundations kun er til fedtet hud, eller at du ikke kan gå med foundation hvis du har rynker? Heldigvis er sandheden, at du kan vælge præcis den type foundation du vil - uanset hvilken hud eller hudtype du har! Vi guider dig til at finde frem til den rigtige, baseret på hvordan din hud har det lige nu.

Læs også

Få din foundation til at holde hele dagen

Når man bruger tid på at lægge en makeup, vil man også gerne have at den holder sig pæn så længe som muligt. Foundation kommer i forskellige holdbarheder - nogle lover endda at holde i helt op til 24 timer – men hvis man gerne vil forlænge sin foundations levetid er der heldigvis nogle ting at gøre.

Brug en primer

En primer kan også bruges til at give forskellige effekter på huden, men de er særligt effektive til at sørge for, at din makeup holder længere fordi den virker som en slags ”lim” mellem din hud og din foundation. En god primer er derfor første trin mod en foundation der holder hele dagen.

Fikser med pudder

Hvis du bruger en foundation med en cremet konsistens, kan det være en fordel at duppe lidt pudder på ansigtet efter påføring. Det ”fikserer” foundationen ved at absorbere den foundation der ikke er trængt ind i huden, og hjælper den derved til at holde længere.

Brug en setting spray

Der findes en række produkter på markedet som hedder ”setting sprays”. De er geniale til at holde ekstra på din makeup – også din foundation. De danner en tynd film på huden, som hverken kan ses eller mærkes, men som beskytter makeuppen mod slitage og forlænger holdbarheden. Smart, ikke?

Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Vi guider

Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Det er ret ufedt at bruge tid om morgenen på at lægge en pæn base, som så på mystisk vis er forsvundet inden frokost. Heldigvis er der meget man kan gøre for at forlænge holdbarheden af sin foundation.

Læs også

Sådan opfrisker du i løbet af dagen

Ser din foundation alligevel lidt træt ud efter en lang dag på arbejde eller studie? Det er der heldigvis også råd for! Den gode nyhed er, at du ikke behøver at lægge et helt nyt lag makeup, men sagtens kan arbejde videre på den gamle. Her er vores bedste tricks:

Blotting sheets

Blotting sheets er små stykker olieabsorberende papir man nemt kan have med rundt i håndtasken. De er smarte, hvis man har tendens til at fedte i ansigtet i løbet af dagen og skinne meget. Når huden er fedtet, holder makeuppen kortere tid, fordi olien fra huden opløser din makeup. Derfor kan det være rigtig smart at fjerne olien løbende.

Blotting sheets er nemme at bruge; de presses bare på det område du ønsker at fjerne olie fra, holdes nede et par sekunder og løftes af. Du vil tydeligt kunne se at de har suget olie til sig – med en mere mat hud til følge! De kan bruges alene eller før du kommer lidt ekstra pudder på. Det gode ved at bruge blotting sheets før en pudder er, at du undgår ”cake face”-looket, som godt kan opstå, hvis du kommer pudder direkte oven på træt foundation.

Pudder

Opfrisker-klassikeren over dem alle er pudderen. Om du vælger en matterende, en med lidt dækning, eller en der giver din hud et friskere udseende, er helt op til dig. En pudder kan dog gøre underværker i løbet af dagen og er perfekt som opfrisker, fordi den er nem at have med rundt og påføre – og så fungerer de rigtig godt oven på makeup du allerede har lagt.

Vælg en pudder med lidt dækning hvis du føler, at din foundation har tendens til at forsvinde fra dit ansigt og du derfor har behov for at tilføre lidt ekstra dækning igen. Du kan vælge en matterende pudder hvis du døjer med en skinnende hud, eller en opfriskende pudder hvis din hud har tendens til at blive lidt tør i løbet af dagen.

Concealer eller foundation

Har du problemer med, at din foundation simpelthen forsvinder i løbet af dagen? Så kan det være en god idé at have din foundation med på farten, hvis den er nem at have med rundt, selvfølgelig. Bruger du en klassisk, flydende foundation er det måske nemmere for dig at vælge en concealer i samme farve som din foundation, så du nemt kan duppe lidt på de områder du trænger til at friske op. Fikser eventuelt med pudder igen.

Facial mist

Der findes et utal af skønne ansigtssprays på markedet, og de kan faktisk også være geniale opfriskere i løbet af dagen! Udover at de føles fantastiske at spraye på, kan de også hjælpe med at tilføre lidt ekstra fugt til din hud, hvilket den sagtens kan have brug for, hvis du sidder i et tørt klima i løbet af dagen. Den ekstra fugt sørger for at smelte din makeup ind i huden igen, så den ser mere naturlig ud. En ansigtsspray kan også bruges efter du eventuelt har opfrisket med lidt pudder for igen at gøre resultatet mere naturligt.

Myter

Fordi foundation er et makeupprodukt der kræver lidt viden og øvelse at mestre, eksisterer der også en masse myter herom. Vi har taget et kig på to af dem du er bedre tjent med ikke at tro på herunder.

Foundation tilstopper hudens porer og giver bumser

Dette er en enormt udbredt myte, og du har sikkert stødt på udtryk som ”makeup ødelægger din hud” eller ”foundation er ikke godt, fordi det tilstopper hudens porer”. Det er imidlertid ikke korrekt.

Selvom det af gode grunde ikke er muligt at skære alle foundations over én kam, kan man ikke generelt påstå, at de tilstopper hudens porer. Der findes foundation på rigtig mange former, som vi talte om tidligere, og bare det faktum gør, at man ikke kan generalisere. Vi skal huske på, at teknologien er så langt, at producenterne bruger ingredienser som hverken er hudirriterende eller hudtilstoppende. Hvis de gjorde, ville de hurtigt miste deres kunder. Hvem gider bruge en tilstoppende foundation, hvis et andet mærke tilbyder én, som ikke giver bumser?

Der er selvfølgelig nogle forholdsregler man kan tage for at undgå bumser som følge af sin foundation, og den vigtigste er at rense den grundigt af hver gang man har den på. At lade hudfedt, skidt og snavs fra dagen blive siddende på huden er nemlig ultimativt det, der bidrager til flest bumser – ikke foundationen i sig selv.

Du skal matche din foundation til dit håndled

Denne myte dækkede vi kort tidligere i afsnittet om, hvordan man finder sin foundationfarve. Bottom line er, at du skal matche din foundation til din hals – ikke håndled, håndryg, ansigt, bryst, ankler… Vi vil gerne have, at vores ansigt er en naturlig forlængelse af vores hals, og derfor giver det bedst mening at matche den hertil.

Vi afliver endnu flere sejlivede myter om foundation i artiklen nedenfor:

Sandt og falsk om foundation

Vi guider

Sandt og falsk om foundation

Har du også hørt, at foundation tilstopper hudens porer og at du hellere skal vælge en der er for mørk end for lys? Det er blot to eksempler på mange af de myter og misforståelser der florerer om foundation. I dag tager vi et kig på fire af dem for at afgøre, hvilke der er sande og hvilke der er falske.

Læs også

Relaterede artikler

Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Vi guider

Foundation For Begyndere: Materialisten Guider

Af Josephine Sommer

Vores første køb af foundation er sjældent helt vellykket. Jeg husker i hvert fald selv, at jeg kom hjem med én, der var alt for mørk! Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå, så i dag deler jeg mine bedste tips til at vælge den rigtige foundation når du er ude at shoppe.

Læs Mere
Den Ultimative Guide Til Concealer

Vi guider

Den Ultimative Guide Til Concealer

Af Cecilia Demant

Mørke randes redningsmand og bumsernes camouflagedragt; concealeren er et populært og super brugbart produkt i enhver makeuprutine – uanset om du bruger mange eller få produkter. I dag deler vi alt du skal vide om at farvematche, vælge den rigtige slags og hvordan du bedst påfører produktet for den optimale dækning.

Læs Mere