Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på sårbarhed

Flasher Gen Z deres sårbarhed for meget, og mener boomerne, at sårbarhed er lig med svaghed? Imens 23-årige Malaika mener, hun er god til at mærke efter, hvordan hun har det, og anser det som en styrke, mener boomeren, 66-årige Tina, at Gen Z'erne flasher deres sårbarhed for meget. Én ting er dog helt sikkert, når snakken på tværs af generationerne omhandler sårbarhed: Det er bedre at vise sent end aldrig.

I femte afsnit af Nøgne sandheder, dykker vi dybere ned i sårbarhed. Er generation Z blevet for sårbare, eller er det boomerne, der ikke kan følge med tiden? Det finder vi ud af, når Josefine Stork endnu en gang sætter scenen for en åben og ærlig snak generationerne imellem.

Lyt til afsnittet her!

"Vi behøver ikke at flashe det hele tiden." 
​​​​​​​- Tina Theilgaard, 66 år

Sådan lyder det fra boomeren, Tina, når snakken går på sårbarhed og følelser. Hun mener nemlig, at generation Z føler for meget - måske på grund af en slags forkælelse. Tina skelner nemlig stærkt imellem de to generationers forhold til sårbarhed, der i hendes optik ligger langt fra hinanden. I stor kontrast til Gen Z forklarer Tina, at hendes generationen ikke har kunne vise deres følelser. I deres unge tider, mener Tina nemlig ikke, at det var en mulighed for dem.

​​​​​​​

"Man skulle klare sig. Man skulle ikke vise sårbarhed og svaghed. Det var ikke smart på arbejdsmarkedet eller i parforhold, for den sags skyld," udtaler Tina.


Tiderne har dog ændret sig gevaldigt, mener hun. For når det kommer til sårbarhed, erkender Tina, at følelser fylder lige så meget i boomer-generationene som for Gen Z. Forskellen ligger dog i, hvordan vi reagerer på dem. Hun mener nemlig, at det kan blive et problem, hvis man flasher sårbarheden for meget.

"Det kan blive for meget, hvis man bliver væltet at pinden, bare fordi der er udfordringer på jobbet. Det kan blive for meget hvis den første kæreste ikke lykkedes." 
​​​​​​​- Tina Theilgaard, 66 år

Lyt til afsnittet her!

Og netop denne holdning kritiserer Gen Z-repræsentanten, Malaika. Hun mener nemlig omvendt, at det er en styrke, at mærke efter hvordan hun har det og turde dele det. Hun har ikke lyst til at lukke ned for gråd, hvis hun føler det, fordi det har taget hende længe at kunne. Malaika udtaler i podcasten, at det har været en proces, der har lært hende at deale med sine egne traumer og dertil forstå, hvorfor hun reagerer, som hun gør i forskellige sitauationer. En proces som generelt er gennemgående for generation Z.

"Vi lærer at håndtere sårbarhed og følelser tidligere end boomergenerationen"
​​​​​​​- Malaika Mosendane, 23 år

Og netop denne udtalelse er boomeren, Tina, fuldstændig enig i. Hun erkender nemlig, at mange i hendes generation først kommer ud med deres sårbarhed, efter de er blevet 60 år. Selvom Tina ikke anser sig selv som en, der er god til at mærke efter og udtrykke sårbarhed, mener hun ikke, at det er fordi, sårbarhed er lig med svaghed mere - men det var det engang. Tina fastslår, at det er okay at vise sårbarhed og okay at poste det på sociale medier - der skal nok bare lidt mere til før hendes generation springer ud i det. Og selvom Tina mener, at sårbarhed bliver italesat for meget, set fra hendes generations briller, mener hun også, at der er en positiv side af det stigende fokus på sårbarhed - særligt på sociale medier, hvor flere unge ligger ud, at de græder. Tina tilføjer til dette:

"Det synes jeg er fantastisk, for det er jo én stor illusion, at det hele skal være så perfekt."
​​​​​​​- Tina Theilgaard, 66 år

Svedige facts

"En værdi som er meget herskende hos de unge i øjeblikket er autencitet. Det er godt langt hen ad vejen, men det kan også blive et problem, hvis vi hele tiden skal være i et med vores følelsesliv. Vores følelser kan jo ændre sig fra minut til minut, så hvis vi hele tiden underlægger os dem, kan det blive opfattet enormt ustabilt af omverdenen og os selv. Det er godt at vise sin sårbarhed og sine følelser, men det er også vigtigt, at de ikke spiller ind hele tiden og i alle livets roller.

​​​​​​​

Det kan være vigtigt, at man reflekterer over sine relationer og finder ud af med sig selv, hvornår man skal dele sine sårbarheder. Det er ikke alle, der kan passe på de sårbarheder, man deler. Den skal vises, der hvor tilliden kan bære det. Det er vigtigt at man dosserer sine sårbarheder til sine venner, fordi hvis man ventilerer hele tiden, kan luften gå af ballonen til sidst."

​​​​​​​

- Anna Bjerre, GirlTalk

Alt det og meget mere kan du lytte til i femte afsnit af Nøgne sandheder. Her dykker vi dybere ned i, hvorfor Tina har svært ved at udtrykke sig selv sårbart, og hvordan Malaika har oplevet sårbarheden overtage sin krop i et angstanfald - liggende på gulvet rystende uden at kunne bevæge sig.

Lyt til afsnittet her!

Podcasten Nøgne sandheder er et samarbejde med ALT for damerne, hvor vi undersøger kontroversielle emner der skiller generationskløften. I hvert afsnit har Josefine Stork inviteret en boomer og en generation Z-repræsentant ind i den varme sauna, hvor de hver især smider tøjet og åbner op for en ærlig og åben samtale, om alt det der ellers kan være svært at få italesat generationerne imellem. Om de formår at nærme sig hinanden på trods af stærke fordomme, kan du høre i de 12 afsnit.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Relaterede artikler

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Af Matas

Hvad sker der, når boomeren og en woke Gen-Z'er tager tøjet af, sætter sig en sauna og dykker ned i de emner, der normalt skiller generationerne ad? Dét har vi sat os for at undersøge i samarbejde med ALT for Damerne, og sammen har vi skabt podcasten 'Nøgne sandheder'. En podcast, der kommer helt tæt på en række brandvarme emner. Helt tæt på generationerne - og ikke mindst forskellighederne herimellem. Skal du med boomeren og Gen-Z i sauna?

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Af Matas

Hvor langt er der fra flirt til grænseoverskridende adfærd, og hvordan har flirt ændret sig efter MeToo? #MeToo-fænomenet er nok ikke gået nogens næse forbi de sidste par år. Men hvordan henholdsvis generation Z og boomerne anser og tolker hashtagget er en anden snak. For imens Benedikte på 26 oplever en indre styrke til at sige fra i situationer, hun ikke tidligere ville have sagt fra i, mener 80-årige Kirsten, at det har skabt en tendens til at blive en form for kvinde-front mod mændene.

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på dating

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på dating

Af Matas

Imens 78-årige Susan kan finde på at jagte mænd i supermarkedet, føler 18-årige Fanny sig slet ikke modig nok på datingmarkedet. I andet afsnit af podcastserien, Nøgne sandheder, har Josefine Stork igen inviteret en boomer og en generation Z-repræsentant ind i en sauna til en hed snak, der skildrer generationernes delte meninger om dating og alt der hører til. 

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på køn og seksualitet

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på køn og seksualitet

Af Matas

Hvor mange forskellige seksualiteter findes der, og behøver man egentlig at definere sit køn? Der bliver ledt op til en hed diskussion mellem en boomer og en gen Z'er, når Josefine Stork igen inviterer de to generationer ind i en brand varm sauna. I tredje afsnit af podcasten, Nøgne Sandheder, dykker vi ned i køn og flydende seksualitet. Banen bliver kridtet godt op, når de to generationer udfordrer hinanden på tværs af deres fordomme. 

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek