Podcast
Nøgne sandheder: Tættere på køn og seksualitet
Hvor mange forskellige seksualiteter findes der, og behøver man egentlig at definere sit køn? Der bliver ledt op til en hed diskussion mellem en boomer og en gen Z'er, når Josefine Stork igen inviterer de to generationer ind i en brand varm sauna. I tredje afsnit af podcasten, Nøgne Sandheder, dykker vi ned i køn og flydende seksualitet. Banen bliver kridtet godt op, når de to generationer udfordrer hinanden på tværs af deres fordomme. 

"Der findes mænd, kvinder og intet-køn" mener boomeren, Tina. Men hvad med alt derimellem? I andet afsnit af Nøgne sandheder kommer vi meget tættere på køn og flydende seksualitet, i en snak der deler vandende. De to generationer er nemlig ikke just enige om antallet af køn og definitionen af seksualitet. Vi undersøger i podcastafsnittet, hvordan en dialog mellem forskellige generationer kan bidrage til en mere nuanceret forståelse af køn og seksualitet.

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Lyt til afsnittet her!

Samtaler om køn og seksualitet er i sig selv komplekse. Især hvis du sætter en boomer og en generation Z-repræsentant ind i en brand varm sauna til en diskussion om emnet. Rigide holdninger står overfor en mere flydende tilgang, da Bommeren, Tina, møder Gen Z'eren, Malaika.


For imens Tina synes at snakken om udefinerbar seksualitet og køn er til grin, har Malaika taget et valg, der får saunaen til at slå gnister.

"Hvis jeg ikke har lyst til at identificere mig som en mand eller en kvinde, hvad fanden er jeg så?"
​​​​​​​- Malaika Mosendane, 23 år

Generation Z'eren, Malaika, kender til følelsen af, at vågne op og ikke føle, at hun passer ned i de kasser der er opsat i samfundet. Kasser som definerer x antal køn, alt efter hvem man spørger, og kasser som definerer, hvordan man skal anskue og beslutte sin egen seksualitet.


Det resulterede i, at hun på et tidspunkt stoppede op og spurgte sig selv: "For hvis skyld er det egentlig, jeg definerer min seksualitet?" Og netop det spørgsmål kunne hun ikke svare på. Malika har derfor valgt, og fundet ro i, ikke at definere sin seksualitet.

"Det at vi lever i et samfund, hvor der er plads til ikke at skulle definere sig som en ting for nogle andres skyld - det synes jeg er en helt fantastisk ting."
​​​​​​​- Malaika Mosendane, 23 år

Netop dette bekræfter bommerens fordomme om generation Z. Nemlig at alt er for flydende og der er for mange køn og seksualiteter. Tina mener, at det er noget rod og definerer det som en "se-mig-kultur". Hun anser fænomenet, som noget der bunder i et ønske om en øget opmærksomhed og længsel efter at være speciel.

"Når vi boomere snakker om det, så er vi ved at dø af grin. Get a life, take a choice"
​​​​​​​- Tina Theilgaard, 66 år

Tina erkender, at hendes generation lukker helt af for diskussionen om køn og flydende seksualitet, fordi de ikke forstår det. "Vi kan ikke rumme det", tilføjer hun. Hun mener, at kasserne, der definerer hvad man er, og hvem man er giver en platform af tryghed, fordi vi er nødt til at høre hjemme et sted.


Og her fra er banen kridtet godt op og generationskløften viser sig. Malaika mener nemlig at hun har taget et valg, der giver hende ro, til at være den hun er uden brug af kasser. Hun udtaler:


"Jeg synes at det er en fantastisk ting, at vi lever i en verden, hvor der er blevet plads til, at man godt må fylde - godt må fylde med det der fylder inde i én."

Lyt til afsnittet her!

Svedige facts

"Ifølge LGBT.dk, findes der faktisk op mod 30 forskellige slags seksualiteter. Det er ikke det samme som køn, og det er ret vigtigt at vi ikke får blandet de to ting sammen. Det er ikke så vigtigt, at der findes mange forskellige slags seksualiteter, men det er vigtigt, at vi taler om det. På den måde bliver mennesker inkluderet i fællesskabet og det bliver normaliseret. Når vi taler om det, anerkender vi, hvor komplekse vi mennesker er."

- Sexolog, Cathrine Katzmann

​​​​​​​Samtalen om køn og flydende seksualitet fortsætter i afsnit tre af Nøgne Sandheder. Om snakken ender ud i fordomme, der bliver gjort til skamme, og om boomeren og gen Z'eren formår at bygge bro på tværs af generationskløften, kan du høre i afsnittet.


Podcasten er et samarbejde med ALT for damerne, hvor vi i 12 afsnit leder op til hede snakke om kontroversielle emner. Josefine Stork hiver i hvert afsnit en boomer og en gen Z'er med i sauna og undersøger, hvordan de kan møde hinanden på trods af den uoverstigelige generationskløft.

Relaterede artikler

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Af Matas

Hvad sker der, når boomeren og en woke Gen-Z'er tager tøjet af, sætter sig en sauna og dykker ned i de emner, der normalt skiller generationerne ad? Dét har vi sat os for at undersøge i samarbejde med ALT for Damerne, og sammen har vi skabt podcasten 'Nøgne sandheder'. En podcast, der kommer helt tæt på en række brandvarme emner. Helt tæt på generationerne - og ikke mindst forskellighederne herimellem. Skal du med boomeren og Gen-Z i sauna?

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Af Matas

Hvor langt er der fra flirt til grænseoverskridende adfærd, og hvordan har flirt ændret sig efter MeToo? #MeToo-fænomenet er nok ikke gået nogens næse forbi de sidste par år. Men hvordan henholdsvis generation Z og boomerne anser og tolker hashtagget er en anden snak. For imens Benedikte på 26 oplever en indre styrke til at sige fra i situationer, hun ikke tidligere ville have sagt fra i, mener 80-årige Kirsten, at det har skabt en tendens til at blive en form for kvinde-front mod mændene.

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på dating

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på dating

Af Matas

Imens 78-årige Susan kan finde på at jagte mænd i supermarkedet, føler 18-årige Fanny sig slet ikke modig nok på datingmarkedet. I andet afsnit af podcastserien, Nøgne sandheder, har Josefine Stork igen inviteret en boomer og en generation Z-repræsentant ind i en sauna til en hed snak, der skildrer generationernes delte meninger om dating og alt der hører til. 

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på nøgenhed

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på nøgenhed

Af Matas

21-årige Josephine Bellaiche ønsker at afmystificere kvinders bryster og nægter at lade dem være fængslet bag bh'en. På den anden side mener 73-årige Camilla Lindemann, at det er ren utopi at fjerne det seksualiserede blik på de kvindelige attributter. Værten, Josefine Stork, har i første afsnit af podcasten, Nøgne sandheder, inviteret de to generationer ind i en sauna til en ærlig og åben snak om nøgenhed, hvor generationskløften mellem en Generation Z og en boomer viser sig. 

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.