Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på sociale medier

Mangler boomerne kørekort til de sociale medier, og bidrager Gen Z’erne selv til perfekthedskulturen? Sociale medier er kommet for at blive, men hvordan man skal agere på dem, er de to generationer bestemt ikke enige i. For hvornår er man pinlig og hvornår er redigering lige i overkanten? Det undersøger vi i dette afsnit af Nøgne sandheder, hvor vi dykker ned i, hvad de sociale medier kan, og hvordan de påvirker Gen Z’eren og boomeren.

"Jeg er selv med til at bidrage til den her perfekthedskultur," udtaler Josephine i podcastafsnittet. I modsætning til boomeren, Camilla, redigerer hun nemlig alle sine billeder, før de kommer ud. Hvad det betyder for Josephine og hvordan Camilla forholder sig til det, kan du læse mere om her. I dette afsnit af Nøgne sandheder undersøger vi nemlig, hvad sociale medier gør ved os og ikke mindst for os på tværs af generationerne. Josefine Stork har igen inviteret en boomer og en Gen Z-repræsentant ind i den brandvarme sauna, hvor hun har sat scenen for en hed diskussion.

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Lyt til afsnittet her!

"Jeg synes godt nogle gange, at man kunne give boomer-generationen et kørekort til de sociale medier"
​​​​​​​- Josephine Bellaiche, 21 år

Sådan lyder det fra Gen Z-repræsentanten, Josephine Bellaiche, der oplever, at boomer-generationen har en tendens til at være pinlige, og generelt mangler et regelsæt til, hvordan man begår sig på de sociale medier. Særligt i Facebooks kommentarfelter, synes Josephine, at generationen har en tendens til at være grove.

Boomeren, Camilla, vil dog ikke identificere sig med denne udtalelse og tager stærkt afstand til denne type retorik. Hun mener, at alle kan tage ansvar for sig selv, og dækker derfor ikke over resten af sin generations handlinger. Camilla stiller derimod spørgsmålstegn til generation Z’s forhold til de sociale medier, der fra hendes synspunkt kan virke meget poleret. Og denne fordom kan Josephine ikke nægte.

”Da jeg var yngre, gjorde jeg mig tyndere på mine billeder”
​​​​​​​-​​​​​​​ Josephine Bellaiche, 21 år

Selvom Gen-Z’eren, Josephine Bellaiche, ikke er stolt af denne udtalelse, er det sandheden. Hun er den dag i dag klar over, at hendes tilstedeværelse på sociale medier kan påvirke andre. Men situationen, hvor hun i sin gymnasietid følte sig usikker og ikke lige så slank som sin veninde, er hvad der fik hende til at photoshoppe sin krop. I dag redigerer Josephine blot farverne på hendes posts, for at få sine billeder til at se lige så levende ud, som hun oplever dem i virkeligheden på den anden side af kameraet.


På trods af at dette er en lille del i forhold til hvordan hun tidligere har redigeret sine billeder, synes Camilla, at det er lige i overkanten, at hun har behov for at redigere ethvert billede. Camilla erkender dog samtidig, at hun i situationer har kunne genkende det i sig selv.

"Jeg kan da huske, da jeg var på forsiden af ALT for damerne, der tænkte jeg: 'Arh, lidt mere kunne de da godt have photoshoppet'." 
​​​​​​​- Camilla Lindemann, 73 år

For Camilla handler det nemlig om en balance. Hun er godt klar over at en forfængelighedskultur hærger og at det kan være en farlig tendens, at alt skal deles og se perfekt ud. Og netop dette genkender Josephine sig selv i.

"Jeg er selv med til at bidrage til den her perfekthedskultur" 
​​​​​​​- Josephine Bellaiche, 21 år

Josephine fortæller, at hun til tider oplever, at sociale medier som instagram påvirker hendes og alle andre unges mentale helbred mere end man går og tror. Hun havde selv en episode i sit liv, hvor hun ikke havde det godt med sine veninder og følte, at alt var en konkurrence imellem dem. En dag var hun ude og spiste brunch, hvorefter hendes verden faldt fuldstændig sammen:


"Jeg kørte hjem og der begyndte jeg faktisk at græde i bilen over, at jeg havde glemt at tage et billede af at vi var ude og spise brunch. For så tænkte jeg: 'De andre skulle se, at jeg havde det sjovt, selvom jeg ikke var sammen med dem'."

Lyt til afsnittet her!

Nu hvor hun hører sig selv sige det højt, er hun chokeret over, hvor meget det påvirkede hende dengang. Til trods for hendes pinlighed over fortællingen, kan hun stadig genkende følelsen til tider, hvis hun ufrivilligt ligger derhjemme uden planer. Dette er en tendens som Camilla tilmed kan genkende i mindre grad. Hun er godt klar over, at der eksisterer en kultur, hvor ting ikke er sket, før det har været på de sociale medier. Dertil har hun en klar opfordring til Gen Z:


"Der er jo en tendens til at man måler sig op imod andres liv, og det skal man holde op med, fordi det er bare vigtigt at holde sig for øje - det finder man ud af, når man er så gammel som jeg er - at der også er lorte dage til dig, eller til dem der står der og stråler."

​​​​​​​

Svedige facts

"Der er jo sket det, at de faglige krav og timeantallet i skolen er steget og samtidig er nogle af de klassiske fællesskaber truet - dvs f.eks. fritidsliv. Det er de blandt andet, fordi vi bruger meget mere tid online og simpelthen ikke har tid til at deltage i klubberne. Samtidig når man sidder og kigger på nettet og ser det fantastiske liv andre har iscenesat, så føler man måske at afstanden mellem det og det liv man selv har er blevet meget større - og det er endda også selvom man godt ved, at det er lidt løgn, det man ser på nettet. Det gør det faktisk samlet set sværere for børn og unge at finde deres egen plads og gøre sig trygge i at være den, de faktisk er."

​​​​​​​

- Rasmus Kjeldahl, Børns Vilkår

Én ting er begge generationer enige i: De har stor respekt for dem, der tør vise den realistiske side af sig selv på trods af, at vi alle lever i en perfekthedskultur.

"Jeg har så meget respekt for folk der ligger dem selv ud, selvom de er langt fra perfekte"  
​​​​​​​- Camilla Lindemann, 73 år

Lyt til afsnittet her!

Selvom generationerne ikke er helt enige i, hvordan de hver især fremstår på de sociale medier, er de enige om, at man skal være bevidst om, hvordan man påvirker hinanden gennem sine egne sociale medier. I dette podcastafsnit dykker Josefine Stork sammen med sine to gæster yderligere ned i om Gen Z’eren kan finde på at dele sine strækmærker, og om boomeren fremstår pinlig på sine sociale medier. Josephine har nemlig enhelt klar holdning til de ting, Camilla poster.


Podcasten er et samarbejde med ALT for damerne, hvor vi i 12 afsnit undersøger kontroversielle emner fra henholdsvis en boomer og Gen Z’s synspunkt og forsøger at bygge bro mellem de to generationer. I hvert afsnit har værten, Josephine Stork, inviteret to gæster ind i en brandvarm sauna og sat scenen for hede samtaler. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Relaterede artikler

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på hinanden

Af Matas

Hvad sker der, når boomeren og en woke Gen-Z'er tager tøjet af, sætter sig en sauna og dykker ned i de emner, der normalt skiller generationerne ad? Dét har vi sat os for at undersøge i samarbejde med ALT for Damerne, og sammen har vi skabt podcasten 'Nøgne sandheder'. En podcast, der kommer helt tæt på en række brandvarme emner. Helt tæt på generationerne - og ikke mindst forskellighederne herimellem. Skal du med boomeren og Gen-Z i sauna?

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på flirt og komplimenter

Af Matas

Hvor langt er der fra flirt til grænseoverskridende adfærd, og hvordan har flirt ændret sig efter MeToo? #MeToo-fænomenet er nok ikke gået nogens næse forbi de sidste par år. Men hvordan henholdsvis generation Z og boomerne anser og tolker hashtagget er en anden snak. For imens Benedikte på 26 oplever en indre styrke til at sige fra i situationer, hun ikke tidligere ville have sagt fra i, mener 80-årige Kirsten, at det har skabt en tendens til at blive en form for kvinde-front mod mændene.

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på dating

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på dating

Af Matas

Imens 78-årige Susan kan finde på at jagte mænd i supermarkedet, føler 18-årige Fanny sig slet ikke modig nok på datingmarkedet. I andet afsnit af podcastserien, Nøgne sandheder, har Josefine Stork igen inviteret en boomer og en generation Z-repræsentant ind i en sauna til en hed snak, der skildrer generationernes delte meninger om dating og alt der hører til. 

Læs Mere
Nøgne sandheder: Tættere på køn og seksualitet

Podcast

Nøgne sandheder: Tættere på køn og seksualitet

Af Matas

Hvor mange forskellige seksualiteter findes der, og behøver man egentlig at definere sit køn? Der bliver ledt op til en hed diskussion mellem en boomer og en gen Z'er, når Josefine Stork igen inviterer de to generationer ind i en brand varm sauna. I tredje afsnit af podcasten, Nøgne Sandheder, dykker vi ned i køn og flydende seksualitet. Banen bliver kridtet godt op, når de to generationer udfordrer hinanden på tværs af deres fordomme. 

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek