Din sundhed

Sådan kommer du godt igennem pollensæsonen

Pollensæsonen er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at flere af os vil opleve, at øjnene begynder at klø og blive irriteret, næsen løber, og vi støder på folk, der kontant siger: Prooosit. Selvom vejret går den rigtige vej, og solen så småt begynder at titte frem, og de dejlige solstråler luner, bliver mange af os nødsaget til at holde os indendørs for at minimere de gener, pollen udløser på sin vej. Men bare rolig – der er hjælp at hente!

Der findes nemlig en masse gode tips og produkter, der kan bidrage til at du lettere kommer igennem pollensæsone og ikke behøver at tænke på lommetørklæder i lange baner. Vi har derfor lavet en lille oversigt over, hvad du kan gøre for dig selv herunder.

Hvor kommer pollen fra? Og hvordan ”pollen” sker det?

Du kan mærke, at foråret er på vej. Dagene bliver længere, varmen stiger stille og roligt, og alt i naturen begynder at springe ud og blomstre! Der er kærlighed i luften blandt blomsterne og planterne, og det betyder derfor, at pollen også er på vej.

Pollen bevæger sig rundt på insekter, som flytter sig fra blomst til blomst og fanges af de andre blomster i støvfanget. Det er ikke kun insekterne og dyr, der hjælper med at sprede pollen rundt. Vinden er nemlig også en af chaufførerne, der ’puster’ det rundt, og når pollen har sat sig på en plante, begynder planten af lave frø, der udvikler sig til den nye generation af planten.


Vinden kan hurtigt få pollen til at flytte sig med meget stor afstand, og derfor kommer den hurtigt til at sætte sig i vores tøj, hår og omgivelserne omkring os. Men heldigvis har vi en god ven – regnen! Den hjælper os med at skylle pollen ned på jorden, så den ikke kan sprede sig rundt. Så når en regnvejrsdag byder sig, ser de fleste allergikere sit snit for en lille pause fra pollen.


Hvad kan jeg selv gøre, tænker du sikkert nu? Her er nogle af vores tips, til at du kommer igennem en pollen-fyldt dag.

  • Skift tøj, hvis du fx cykler på arbejde. På den måde undgår du at tage pollen med indendøre.

  • Et bad om aftenen inden sengetid hjælper dig med at skylle pollen ud af håret, så du ikke tager dem med i seng.

  • Sørg for at lufte ud derhjemme på de tidspunkter, der er mindst pollen i luften – morgenen og aftenen.

  • Undgå så vidt muligt at tørre dit tøj udenfor, brug i stedet tørreloft eller lignende.

  • Kør ikke bil med åbne vinduer.

  • Få manden eller konen til at slå græsset i haven.

Hvad er typiske tegn for pollenallergi?

Vi reagerer alle sammen meget forskelligt – men hvis du er bekendt med din allergi, kender du sikkert allerede til dine egne reaktioner. Det kan være røde øjne, eller at begge øjne klør og løber i vand. Øjenlåg, der hæver og svulmer op til dobbelt størrelse og en næse, der nyser i et væk og løber med 110 km/t konstant.


Andre kan opleve symptomer, der minder om en forkølelse, hvor de bliver tunge og trætte i hovedet. Hvis du er i tvivl om dine symptomer, anbefaler vi at du tager kontakt til din egen læge, og får en snak med vedkommende.


Med din læges råd og vejledning og et download af en pollen-app, hvor du kan holde øje med pollentallene, er du godt på vej og rustet til at gå foråret i møde.

Hvad du selv kan gøre for at holde pollen væk:

Skyl efter og rens væk

Pollen sætter sig i vores slimhinder, og derfor kan du med fordel bruge saltvand til at rense pollen væk.


Brug det efter behov - fx efter en gåtur udenfor, eller hvis du har løbet dig en tur.

30 ml
MiwanaNæsespray Naturel
49,95 kr.
(65)

Røde og kløende øjne

Allergodil øjendråber er til forebyggelse og behandling af allergiske reaktioner i øjet forårsaget af fx  høfeber og pollenallergi. Et par dråber i øjnene stopper dine høfeber-symptomer med det samme, og virkningen varer i op til 12 timer.


Efter åbning er øjendråberne holdbare i 4 uger. Et godt fif er derfor at skrive datoen for 4 uger frem på flasken, når du tager den i brug.

Lægemiddel
15+
6 ml
AllergodilØjendråber 0,5 mg/ml
81,95 kr.

Driller næsen?

Benaliv® næsespray er et middel mod allergi og anvendes mod overfølsomhedstilstande som allergisk snue og høfeber.  


Rens evt. næsen med saltvand, inden du pudser næsen, og ryst flasken godt, inden du giver næseborene et pust. Næsesprayen virker lokalt i næsen.

Lægemiddel
15+
2 g
BenalivNæsespray 50 mikrogram/dosis suspension
104,95 kr.
Pollen – Der er noget i luften!

Din sundhed

Pollen – Der er noget i luften!

Er du ved at klø dine øjne ud, og er din næse ved at løbe fra dig, når naturen springer ud? Her får du 12 tips, der hjælper dig gennem foråret og sommeren.

Læs også

Når spray ikke er til dig

BENADRYL® (Acrivastin) er hårde kapsler, der sluges med et glas vand. De lindrer symptomer på allergiske sygdomme, især nældefeber, høfeber og helårssnue.


Virkningen dækker i 8-12 timer og kan tages efter behov. Benadryl begynder allerede at hjælpe efter omkring 30 minutter.

Lægemiddel
15+
12 stk
BenadrylKapsler 8 mg
42,95 kr.

Døgndækning

Benaday er et Antihistamin, altså et middel mod allergi. Det virksomme stof er Cetirizin. Virkningen varer i ca. 24 timer og er derfor en løsning, når du har brug for behandling døgnet rundt.


Benaday giver lindring mod blandt andet disse allergiske reaktioner: høfeber, allergisk helårssnue og nældefeber.

Lægemiddel
15+
21 tabl.
BenadayFilmovertrukne tabletter 10 mg
79,95 kr.

Gode venner at have ved hånden

Slut med øm næse – disse klassiske og bløde lommetørklæder med balsam er et musthave i håndtasken eller baglommen. De skåner næsen ved hyppig næsepudsning, samtidig med at de genopbygger den sarte hud med aloe vera.


Det kan være rart med en mild øjencreme til de sarte øjenomgivelser, hvis man har hævede øjne i pollensæsonen. Den kan evt. sættes på køl. Matas Mild Øjencreme uden parfume er særligt udviklet til dig med sarte øjenomgivelser, da den både bærer den Blå Krans og Svanemærket.


Plej næsetippen, hvis den er blevet for tør. Med denne parfumefri, multifunktionelle salve er du godt dækket ind for at sikre optimal pleje og beskyttelse af udsatte områder. Den kan bruges efter behov.

8 x 9 stk
KleenexBalsam Lommepakke
stk. 19,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
15 ml
Matas StriberMild Øjencreme til Sensitiv Hud Uden Parfume
74,95 kr.
(178)

Relaterede produkter

Lægemiddel
15+
24 stk
BenadrylKapsler 8 mg
79,95 kr.
Lægemiddel
15+
4 ml
BenalivBenaliv 0,5 mg/ml øjendråber, suspension
84,95 kr.
Lægemiddel
15+
10 ml
AllergodilNæsespray 4 mg/dosis
89,95 kr.

Relaterede artikler

Sådan tager du kampen op mod allergi

Din sundhed

Sådan tager du kampen op mod allergi

Af Matas

Allergisæsonen er over os, og for mange giver den øgede pollen i luften irriterende symptomer. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme allergien i forkøbet.

Læs Mere
Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Af Matas

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs Mere
Pollen – Der er noget i luften!

Din sundhed

Pollen – Der er noget i luften!

Af Trine Brøndsted

Er du ved at klø dine øjne ud, og er din næse ved at løbe fra dig, når naturen springer ud? Her får du 12 tips, der hjælper dig gennem foråret og sommeren.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek