• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Favoritter
Vi guider

Bliv klogere på C-vitamin

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Vitamin C – også kaldet ascorbinsyre – er et vandopløseligt vitamin, som bidrager til en lang række af vitale funktioner i kroppen. Vitamin C bidrager til at vedligeholde et normalt immunforsvar, til dannelsen af aminosyrer i kroppen og dannelsen af stoffer som bl.a. adrenalin. Men ikke alene er vitamin C medvirkende til en række funktioner i kroppen – det er også en meget anvendt ingrediens i hudpleje.

Læs med herunder, og lær meget mere om den virkning vitamin C har i kroppen – og på huden.

Vitamin C i kroppen

C-vitamin er et vitamin, som har en effekt for mange funktioner i kroppen. Det er nemlig et vitamin, som i fællesskab med andre vitaminer og mineraler bidrager til at en lang række af processer i kroppen sker optimalt.


Vitamin C kan bl.a. bidrage til:


•    Et normalt energistofskifte
•    Et normalt fungerende nervesystem
•    At vedligeholde immunsystemets normale funktion
•    At mindske træthed og udmattelse
•    At understøtte dannelsen af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud
•    Dannelsen af kollagen til normalt fungerende brusk
•    At øge optagelsen af jern i kroppen
•    At understøtte den normale funktion af knogler, tandkød, hud og tænder


Af listen fremgår det tydeligt, at vitamin C har mange større og mindre funktioner i den menneskelige krop – og vi har derfor alle brug for vitamin C.

C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det er nemt for kroppen at optage, men, til forskel fra fedtopløselige vitaminer, lagres det ikke i kroppen til at dække et senere behov. Heldigvis kan du spise dig til vitaminet helt naturligt. Det anbefales, at vi dagligt indtager 80 mg C-vitamin, og du finder det typisk i grøntsager og frugter. Særligt kartofler, citrusfrugter samt rød peberfrugt har et højt indhold af C-vitamin – så hvis du får masser af det i din kost, skulle du gerne være dækket ind med C-vitamin.


Vidste du…
… at varme, ilt og lys har en negativ indflydelse på særligt vitaminindholdet i fødevarer og mindre for mineraler? Derfor er det en god idé at inkludere frisk frugt og grønt i din dagligdag. Så er du sikker på at optage så mange af de gode næringsstoffer som muligt.


Kan man mangle C-vitamin?

Det kan man i princippet godt, men mangel på C-vitamin er uhyre sjældent, fordi vitaminet findes i frugt og grønt; madvarer, som vi har adgang til i hele verden. Dyrker du meget hård motion som eksempelvis professionel atlet, eller er du udsat for en stor mængde fysisk stress, kan du have et øget behov for vitamin C. Men selv hvis du har et øget behov for vitamin C, er en mangeltilstand sjælden.

Ønsker du at supplere dit indtag af C-vitamin med et kosttilskud, finder du en lang række af slagsen her på Matas.dk.


Kilder:
Sundhed.dk
Netdoktor.dk

Vitamin C i kosttilskud

Vitamin C fås som kosttilskud, og det bidrager til immunsystemets normale funktion samt normal dannelse af kollagen. Du kan få vitamin C i form af tabletter, kapsler og brusetabletter. Nogle kosttilskud indeholder blot C-vitamin, og i andre kosttilskud er C-vitamin kombineret med andre vitaminer og mineraler.


Se et udvalg af kosttilskud med C-vitamin her - eller udforsk hele udvalget på Matas.dk lige her.

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs også

C-vitamin i hudpleje

Nu har vi været omkring mange af de funktioner, C-vitamin har i kroppen – men vidste du, at det også er et vitamin, som er utrolig populært i hudpleje?


Det skyldes, at vitamin C er en kraftig antioxidant, som styrker huden og samtidig udglatter fine linjer, rynker samt mindsker pigmentpletter. Derudover stimulerer C-vitamin også kollagendannelsen og cellefornyelsen i huden. Allerede her lyder det næsten for godt til at være sandt, men det bliver faktisk endnu bedre. For faktisk er vitamin C en af de allermest veldokumenterede ingredienser i forhold til dets effekt i hudpleje.


Det bruges særligt i cremer og sera – gerne i kombination med E-vitamin – og ofte i produkter målrettet dig, der er på udkig efter produkter med en anti-ageeffekt. Det skyldes bl.a. C-vitaminets udglattende effekt – og ikke mindst dets evne til at udjævne hudtonen og lysne mørke pletter som eksempelvis pigmentpletter forårsaget af solen. Den allermest brugte type af C-vitamin er ascorbic acid, men den findes også i andre varianter: ascorbyl glucoside og sodium ascorbyl phosphate for at nævne et par stykker.


Hvis du aldrig har prøvet C-vitamin før, men gerne vil se, hvad det kan gøre for dig, er det en god idé at starte stille og roligt ud. Det kan nemlig godt virke irriterende på sensitiv hud, særligt den første rum tid, indtil huden har vænnet sig til dets kraftfulde virkning. Hvis din hud reagerer på vitamin C, kan du nøjes med at bruge dit produkt hver anden dag eller et par gange om ugen i starten og langsomt trappe op gradvist, som din hud vænner sig til vitaminet.


Tip!
Mange typer af C-vitamin mister sin virkning, hvis de kommer for meget i kontakt med lys, luft og varme. Opbevar derfor dit produkt i køleskabet for længst mulig holdbarhed – og bedst mulig effektivitet.

Hudpleje med C-vitamin

Har du lyst til at prøve C-vitamin i din hudpleje, finder du her et par gode bud på produkter. C-vitamin er ofte at finde i sera, enten alene eller i kombination med vitamin E, fordi de to vitaminer virker godt sammen. Du kan også få kombinationsprodukter, hvor formuleringe indeholder vitamin C sammen med en lang række andre aktive stoffer med gode egenskaber på huden.


Sidst, men ikke mindst finder du også dagcremer, øjencremer og andre hudplejeprodukter med vitamin C. Brug din vitamin C præcis, som du har lyst til det - men et godt tip er at bruge den gavnlige antioxiant om dagen. Her finder du et udvalg af hudplejeprodukter med vitamin C.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Af Isabel Marschall Thostrup

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs Mere
E-vitamin: Beskytter cellerne mod frie radikaler

Vi guider

E-vitamin: Beskytter cellerne mod frie radikaler

Af Matas

E-vitamin er kendt for sin evne til at beskytte huden mod frie radikaler, og derfor er du måske stødt på det fedtopløselige vitamin og dets gavnlige effekter på ingredienslisten til din hudpleje. Læs med her, og bliv klogere på E-vitamin.

Læs Mere
Bliv klogere på B-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på B-vitamin

Af Matas

I denne artikel sætter vi skarpt på B-vitamin. Eller rettere, 8 forskellige typer af B-vitaminer. Måske du allerede kender til Folsyre, Biotin eller B12? Men vidste du, at alle disse B-vitaminer rent faktisk er indbyrdes afhængige af hinanden, når det kommer til deres funktion i kroppen?

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på D-vitamin

Af Matas

D vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, er et vitamin med mange navne og endnu flere funktioner i kroppen. Der er i dag meget viden omkring dette vitamins vigtighed for, at kroppen kan fungere optimalt. Læs med her, og bliv klogere på D vitamin.

Læs Mere