Din sundhed

Pollen – Der er noget i luften!

Er du ved at klø dine øjne ud, og er din næse ved at løbe fra dig, når naturen springer ud? Her får du 12 tips, der hjælper dig gennem foråret og sommeren.

Forår er lig med blomster og træer, der springer ud og varsler en ny begyndelse. Desværre er både foråret og sommeren også sæson for pollen, som en del danskere er overfølsomme overfor.

Hvad er pollen?

Pollen er blomsterstøv, der spredes med vinden. Pollensæsonen er i gang og løber typisk fra februar til slutningen af august. Om foråret er det pollen fra træer, der kan give løbende næse, kløende øjne og nys. Det meste af sommeren er der pollen fra græs og urter i luften, og i løbet af sensommeren stiger så antallet af svampesporer.


Vidste du, at…
pollen betyder ‘fint støv’ på latin?

Sådan tager du kampen op mod allergi

Din sundhed

Sådan tager du kampen op mod allergi

Allergisæsonen er over os, og for mange giver den øgede pollen i luften irriterende symptomer. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme allergien i forkøbet.

Læs også

Færrest pollen om natten

I pollensæsonen er det umuligt at undgå pollen udendørs, for pollen flyver langt og respekterer ikke grænser eller hegn, og der er pollen i luften døgnet rundt. Generelt er der dog flest pollen i luften i dagtimerne, i takt med at temperaturen stiger, og der sker et øget pollenudslip fra planten. Ofte er der flest bynkepollen mellem klokken fem om morgenen og klokken seks om aftenen, mens birk og græs ikke har et lige så markant udsving.​​​​​​​

Der er flest birkepollen i luften fra sen formiddag til cirka midnat, og der er typisk flest græspollen i luften mellem klokken otte om morgenen og klokken 22. Der er mange forskellige arter græs, som blomstrer forskudt i løbet af en sæson, og som kan bidrage til pollenniveauerne i luften på forskellige tidspunkter.


Vidste du, at...
et hårstrå er næsten dobbelt så tykt som den største pollen og fire til fem gange tykkere end de mindste pollen?

Pollen indenfor

Pollen kan desværre også trænge ind i dit hjem, for pollen respekterer heller ikke et nej tak til besøg. Hvor mange pollen, der kommer ind i din bolig, afhænger af hvor tæt din bolig er, hvornår du lufter ud, og hvor mange pollen der sidder i dit tøj, hår osv.

Vi stiller skarpt på immunforsvaret

Din sundhed

Vi stiller skarpt på immunforsvaret

Immunforsvaret er kroppens værn mod udefrakommende faktorer såsom virus, svampespore og bakterier. Det er et komplekst system, som vi alle er født med. I denne artikel guider vi dig til, hvad immunforsvaret er, og hvad du kan gøre for at passe så godt på det som muligt.

Læs også

12 gode råd til pollensæsonen

Heldigvis behøver du ikke bure dig inde, til pollensæson er ovre, eller udelukkende hænge din hat på medicin. Der er forskellige måder, du kan begrænse din kontakt med pollen på.

Gode råd, når du er udenfor:

 1. Brug solbriller, så skærmer du også dine øjne for pollen. Når du cykler eller dyrker motion, kan du eventuelt bruge cykel- eller sportsbriller.
 2. Brug eventuelt en pollenmaske, så du ikke indånder luft med pollen, når du eksempelvis cykler.
 3. Løber du, er det en god idé at gøre det om aftenen, hvor der er færre pollen i luften end i dagtimerne.
 4. Få andre til slå græs og holde have for dig, så du ikke udsætter dig unødigt for pollen.
 5. Kend dine grønne områder. Birkelunde sender skyer af birkepollen i luften fra april til maj. Kirsebærtræer er derimod insektbestøvede. Har du børn, kan I besøge legepladser og boldbaner med kunstgræs eller faldunderlag i stedet for rigtigt græs, der kan få næser og øjne til at te sig i pollensæsonen.

Gode råd, når du er indenfor:

 1. ​​​​​​​Hold døre og vinduer lukkede i løbet af dagen. Også i bilen.
 2. Sørg for at lufte ud, så du får et godt indeklima. Undgå dog at lufte ud midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften. Det er bedst at lufte ud tidlig morgen og sen aften, hvor der generelt er færrest pollen i luften.
 3. Tør ikke tøj eller sengetøj udenfor, for pollen kan sætte sig i det. Brug hellere tørreloft eller –kælder. Eller tørretumbler.  
 4. Mange mennesker har et særligt forhold til deres hovedpude. Men vælg en allergivenlig hovedpude, der er let at holde ren og fri for pollen.  
 5. Tag et brusebad, før du går i seng. Så skyller/vasker du pollen ud af håret.  
 6. Nogle luftrensere kan i større eller mindre omfang fjerne pollen, der svæver i luften indendørs. Så overvej, om en luftrenser i soveværelset kan hjælpe.  
 7. Gør hovedrent en gang om ugen. Så fjerner du pollen fra støvet.


Top-3 planter vi reagerer mest på:

 1. Græs
 2. Birk
 3. Bynke


​​​​​​​Kilde: Astma-Allergi Danmark

Gode produkter til dig, der har pollenallergi:

72 stk
KleenexOriginal Box
stk. 12,95 kr.
(6)
KUN ONLINE
10 stk á 7 servietter
KleenexKleenex Ultrasoft Lomme Mini
stk. 17,95 kr.
(1)
50 ml
OtriCareSaltvandsnæsespray
62,95 kr.
(21)
10 ml
CeraVeEye Repair Cream
92,95 kr.
(84)
15 ml
BiodermaSensibio Eye Contour Gel
169,95 kr.
(6)
50 ml
OtriCareSaltvandsnæsespray
62,95 kr.
(4)
KUN ONLINE
LR 210
BeurerLuftrenser
1.899 kr.
(3)
20 ml
La Roche-PosayToleriane Dermallergo Øjencreme
207,95 kr.
(13)

4 relevante artikler til dig:

Sådan tager du kampen op mod allergi

Din sundhed

Sådan tager du kampen op mod allergi

Af Matas

Allergisæsonen er over os, og for mange giver den øgede pollen i luften irriterende symptomer. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme allergien i forkøbet.

Læs Mere
Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere
Sådan kommer du godt igennem pollensæsonen

Din sundhed

Sådan kommer du godt igennem pollensæsonen

Af Malene Poulsen

Pollensæsonen er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at flere af os vil opleve, at øjnene begynder at klø og blive irriteret, næsen løber, og vi støder på folk, der kontant siger: Prooosit. Selvom vejret går den rigtige vej, og solen så småt begynder at titte frem, og de dejlige solstråler luner, bliver mange af os nødsaget til at holde os indendørs for at minimere de gener, pollen udløser på sin vej. Men bare rolig – der er hjælp at hente!

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek