3 nemme råd, der forebygger huller i tænderne
Hvis du har prøvet at have tandpine, ved du helt sikkert godt, hvorfor det vigtigt at passe på tænderne. Problemer med tænderne kan være noget så smertefulde, og også pengepungen kan lide skade ovenpå et mindre heldigt tandlægetjek. Tænder er forskellige, og mens nogle mennesker oplever ofte at have huller, findes der andre, som nærmest aldrig har oplevet problemer. Men uanset hvad er det helt sikkert, at alle tænder har gavn af at blive passet på og renset grundigt. Her får du vores bedste råd, der er lette at følge, og som dit smukke smil vil sætte pris på.
1. To minutter to gange dagligt
Det første råd handler, som du måske kan gætte, om tandbørstning. Helt generelt anbefales det, at du bruger 2 minutter på at børste dine tænder hver morgen og hver aften, så du kommer godt rundt i hele munden.
Teknikken, du bruger, er ikke helt ligegyldig. Tandlægeforeningen anbefaler, at man bruger en blød tandbørste, som har mange tætstillede børstehår, så du får en så effektiv tandbørstning som muligt.
Børst desuden dine tænder i blide cirkelbevægelser i en 45 graders vinkel ned mod tandkødet, og skift side hvert 30. sekund. Brug eventuelt et stopur, så du er sikker på, at du får børstet alle tænderne lige meget. Kom godt ind i munden med tandbørsten, og sørg for at få alle tandens sider med, så du får fjernet plak, madrester og bakterier. Husk at en grundig tandbørstning ikke er det samme som en hård tandbørstning. Hvis du børster for hårdt kan det skade din emalje og tandkød, så børst blidt; når dubare tager dig tid og bruger cirkulære bevægelser, renses dine tænder stadig effektivt.
Det føles virkelig rart at børste alle bakterierne væk, men det er vigtigt, du ikke børster for hårdt, da det kan give slibeskader på tænderne. Sidst men ikke mindst: Husk at børste tungen, hvor der også kan gemme sig mange bakterier.
2. Rengør grundigere med en eltandbørste
Vi har alle gjort det, lige siden vi var børn, men alligevel kan det faktisk være ret svært at børste tænderne korrekt. Tandbørstningen skal foregå med det rigtige tryk i cirkulære bevægelser i lang nok tid – og med alle de små kroge i munden for øje. Her kan det være til rigtig stor hjælp at investere i en elektrisk tandbørste.
Der findes mange former for elektriske tandbørster med flere eller færre funktioner, men fælles for dem alle er, at de børster dine tænder i de rette cirkulære bevægelser og gør det nemt for dig at holde øje med tiden. Alle tandbørster i Oral-B’s iO-serie giver dig tegn, når der er gået 30 sekunder, så du ved, hvornår det er tid til at skifte side. Desuden har alle tandbørsterne forskellige programmer, du kan vælge mellem til din tandbørstning.
Herunder gennemgår vi tre forskellige elektriske tandbørster, så du kan finde en, der passer til dig.
Oral-B iO 3s
Hvis du synes, det kan være svært at børste tænderne grundigt nok med en almindelig tandbørste, og derfor gerne vil have en elektrisk en af slagsen, er Oral-B iO 3s-modellen et rigtig godt valg.
Den elektriske tandbørste er udviklet med Oral-Bs bedste teknologi, som giver en frisk og ren følelse i munden. Tandbørsten holder styr på tiden for dig, og så sørger dens indbyggede tryksensor for at fortælle dig det, hvis du børster tænderne for hårdt. Tandbørsten har i øvrigt tre forskellige programmer; ’daglig rengøring’, ’sensitiv tandbørstning’ eller ’hvidgørende’, som du kan bruge efter behov. Tandbørsten har et aftageligt hoved, som du bør skifte cirka hver 3. måned for den optimale pleje.
iO 3s-tandbørsten kommer i sort, lyserød eller babyblå, så du kan vælge den, du synes pynter mest på dit badeværelse.
Oral-B iO 5s
Vil du gerne have en eltandbørste, der har lidt flere muligheder for variation i børsteteknikken – uden at gå på kompromis med kvaliteten, selvfølgelig – kan Oral-B iO 5s være det rette valg for dig.
Med iO 5s får du alle de samme gode funktioner som med 3s-modellen; timer, tryksensor, der fortæller dig, når du børster for hårdt, og samme innovative børsteteknik. Dertil kommer, at 5s-modellen er udstyret med Oral-Bs kunstige intelligens, som husker, hvordan du børster dine tænder og hjælper dig med at få alle tænderne med, så du undgår blinde vinkler.
Med denne model får du fem forskellige børsteprogrammer: ’daglig rengøring’, ’sensitiv tandbørstning’, ’supersensitiv tandbørstning’, ’hvidgørende’ og ’intens rengøring’. Du kan eventuelt prøve dig lidt frem og finde frem til den indstilling, der passer bedst til dine tænder.
Oral-B iO 5s kommer desuden med et rejseetui, som er rigtig smart, når du er på farten.
Oral-B iO 7s
Vil du have den bedste teknologi og alle de nyeste funktioner til din daglige tandbørstning, er det eneste rigtige valg iO 7s eltandbørsten fra Oral-B.
Tandbørsten har et interaktivt display, hvor du kan styre dine børsteprogrammer og indstillinger og holde øje med tiden. Er din tandbørste tilfreds med din børstning, viser displayet en glad smiley, og hvis du har været lidt for hurtig, får du en sur smiley som opfordring til at børste lidt længere tid. Når du skal skifte dit børstehoved, får du også besked på displayet, når du tænder for tandbørsten.
iO 7s er udviklet med Oral-Bs innovative børsteteknik, som med mikrovibrationer sikrer en frisk og ren fornemmelse. Tandbørsten har i alt fem børsteprogrammer: ’daglig rengøring’, ’sensitiv tandbørstning’, ’supersensitiv tandbørstning’, ’hvidgørende’ og ’intens rengøring’. Dertil kommer dens indbyggede tryksensor og magnetisk lynopladning.
Husk hovedet
For alle tandbørster gælder, at de skal skiftes cirka hver 3. måned, og det gør sig selvfølgelig også gældende for dig, der bruger en elektrisk tandbørste.
Alle Oral-Bs eltandbørster kommer med aftagelige hoveder, som du nemt kan skifte med et nyt. Vælg frit blandt mange forskellige typer af børstehoveder og farver lige her.
Tip: Lad være med at skylle munden efter tandbørstning; tandpastaen er nemlig med til at beskytte tænderne.
3: Tandtråd til de tætte tandområder
Hvis du sørger for at gøre dig umage med tandbørstningen, er du allerede et godt stykke af vejen, uanset om du bruger en elektrisk tandbørste eller ej. Men der vil altid være snævre passager i munden, hvor tandbørsten har svært ved at komme ind – også selvom du virkelig er grundig med hjørnerne. Det er her, tandtråden kommer ind i billedet til at finpudse værket og fjerne plakbakterier mellem tænderne og ved tandkødsranden.
Nogle bruger tandtråd inden tandbørstningen, andre efter. Det er underordnet, hvornår du gør det; bare du gør det. Oral-Bs Essential tandtråd har en let voksbelægning, som glider nemt og kommer ind selv der, hvor dine tænder er allertættest.