Vi guider
Eltandbørste vs. manuel børste: Hvilken vinder?
Tandbørstning er grundlaget for god mundhygiejne og både elektriske og manuelle tandbørster er effektive til at fjerne plak i munden, som kan forårsage karies og sygdom. Men hvilken er allerbedst? Og hvilket elektrisk tandbørstehoved skal man i øvrigt vælge? Alt det får du svar på i denne artikel.

Der findes et hav af forskellige tandbørster – både elektriske og manuelle – for ikke at nævne forskellige børstehoveder og børsteteknikker. Det kan virke som en jungle, og det forstår vi godt. Derfor får du den ultimative børsteguide lige her!

Hvad er en elektrisk tandbørste, og hvordan fungerer den?

Elektriske tandbørstehår vibrerer eller roterer for at hjælpe dig med at fjerne plakophobninger fra dine tænder og dit tandkød. Vibrationerne giver mulighed for flere mikrobevægelser, hver gang du bevæger tandbørsten hen over dine tænder.


Der er 2 forskellige slags elektriske tandbørster: Roterende og sonisk.
Soniske tandbørster udsender vibrationer til at rense tænderne med en hastighed på 30.000 til 40.000 slag i minuttet.


Andre virksomheder såsom Oral -B producerer roterende tandbørster til at rengøre tænderne. Der er også nogle, der fremstiller børster, der bevæger sig fra side til side, som er formet som en traditionel tandbørste.


Sammenlignet med den soniske børste bevæger disse to typer sig med 3.000 til 7.500 rotationer pr. minut og kopierer dermed den bevægelse, som hånden udfører, når den børster tænder.


Med en almindelig, manuel tandbørste laver vi cirka 300 bevægelser pr. minut.

Oral-B: Tandlægernes yndlings eltandbørste

Matas fører en lang række elektriske tandbørster fra Oral-B, som er anbefalet af tandlæger verden over. Se et udsnit af udvalget lige her!


Sådan vælger du den rigtige elektriske tandbørste
Der var engang, hvor det vigtigste valg af tandbørste var bløde eller faste børstehår ... Og måske tandbørstens farve.

Men i dag står du overfor et hav af valgmuligheder i mundplejebutikken med snesevis af elektriske modeller, der hver især kan prale af en lang række funktioner. Så jeg (Pernille fra redaktionen) forstår godt, hvis du er en smule rundforvirret, og jeg vil her forsøge at hjælpe dig til at træffe et velovervejet valg.


Det bedste er nok at lave en liste over, hvad dit mundplejebehov er, og hvad du synes, at din tandbørste skal kunne. Herunder er nogle punkter med ting, som du kan overveje til din liste:

Størrelse
Først og fremmest skal du ikke vælge en elektrisk tandbørste, der er for lille eller for stor til din mund. Generelt gør større tandbørster det svært at rengøre de svært tilgængelige områder som f.eks. bag dine nederste fortænder og øverste bagtænder effektivt. Desuden er det en god idé at afprøve håndtaget, som skal være langt nok til, at du kan holde den behageligt i hånden.

Hårdhed af børsten
Når en tandbørste er mærket "ekstrablød", "blød", "medium" eller "hård" handler det om børsternes stivhed. Tandlægeforeningen anbefaler, at du vælger en børste med bløde børstehår. Hårdere børstehår kan nemlig i værste tilfælde beskadige eller fjerne emalje og rodoverflader.

Et udvalg af indstillinger
Det kan være et stort plus, hvis din elektriske tandbørste har forskellige indstillinger, så du kan tilpasse din børste til dine personlige præferencer.

Pris/værdi
Elektriske tandbørster er blevet billigere med tiden, men det kan stadig være en stor udgift i nogens privatbudgetter. Find ud af, hvad du er villig til at give, og sæt evt. penge til side hver måned.

Tilbagebetalingspolitik
Det kan tage noget tid at vurdere, hvor effektiv en tandbørste virkelig er for dig, og du skal måske prøve to eller tre forskellige børster, indtil du er tilfreds med den. Heldigvis tilbyder de fleste større virksomheder en pengene tilbage-garanti, hvilket betyder, at hvis du prøver den og ikke kan lide den, kan du sende den tilbage og få pengene tilbage.

Hvad er fordelene ved at bruge en elektrisk tandbørste?


Mere effektiv til fjernelse af plak
En lang række undersøgelser har vist, at elektriske tandbørster generelt reducerer mere plak og tandkødsbetændelse end manuelle tandbørster. Roterende tandbørster synes også at virke bedre end blot vibrerende tandbørster.


Nemmere for personer med begrænset mobilitet
Elektriske tandbørster gør det meste af arbejdet for dig. De kan være nyttige for alle med begrænset mobilitet, f.eks. personer med gigt eller udviklingshæmmede personer.


Indbyggede timer
Man siger, at man skal børste tænderne to minutter om dagen – to gange om dagen. Derfor kan en indbygget timer være en god idé til at hjælpe dig med at børste tænderne længe nok til at fjerne plak fra tænderne og tandkødet.


Forårsager mindre spild
Når det er tid til en ny tandbørste, skal du kun udskifte tandbørstehovedet, så du smider mindre ud sammenlignet med en manuel tandbørste, hvor hele tandbørsten skal smides ud.


Forbedrer mundhygiejnen hos personer med tandbøjler
Undersøgelser viser, at elektriske tandbørster er særligt nyttige for folk med ortodontiske apparater, såsom tandbøjler, fordi det gør tandbørstningen meget lettere!
Så hvis du synes, det er svært at rense munden, mens du er i behandling med tandbøjle eller lignende, kan den elektriske tandbørste måske forbedre din mundhygiejne.

​​​​​​​

Sjovt for børn
Det er ikke alle børn, der er interesserede i at børste deres tænder. For nogle børn er en elektrisk tandbørste dog mere engagerende, og de kan vælge tandbørster med forskellige farver og tegninger på. Dermed kan en elektrisk tandbørste hjælpe med at opnå en god mundrensning og skabe sunde vaner.
Sikker for tandkødet
Når man bruger en elektrisk tandbørste korrekt, kan den ikke skade dit tandkød eller din emalje, men i stedet fremme den generelle mundhygiejne.

Hvad er ulemperne ved at bruge en elektrisk tandbørste?

Dyrere pris
Elektriske tandbørster er dyrere end manuelle tandbørster.


Kan være svært at finde børstehoveder
Det er heller ikke altid lige nemt eller bekvemt at finde de rigtige udskiftningsbørstehoveder, da det ikke er alle butikker, der fører det specifikke børstehoved, du leder efter, og dine lokale butikker har måske ikke det rigtige mærke (hos Matas kan du dog altid finde gode tandbørstehoveder til Oral -B eltandbørsten)
Besværligt på rejser
Elektriske tandbørste fylder og vejer mere end manuelle tandbørster, hvilket kan genere nogle, når man skal rejse. Desuden skal man huske en adapter, når man skal oplade tandbørsten.


Mindre miljøvenlig
Selv om elektriske tandbørster måske producerer mindre affald, fordi man blot udskifter tandbørstehovedet – og ikke selve kroppen, er elektriske tandbørster og batteridrevne tandbørster stadig mindre miljøvenlige end manuelle tandbørster, når man regner på, hvor meget el eller hvor mange batterier, man bruger gennem et liv.


Vibrerende følelse
Det er heller ikke alle, der kan lide den vibrerende fornemmelse, der opstår i hele hovedet og kræver noget tilvænning for mange.


Kan være et griseri
Elektriske tandbørster fremprovokerer lidt mere bevægelse af spyt i din mund, hvilket kan blive en griset affære, hvis ikke du holder læberne tæt lukket om halsen af børstehovedet.

Tandbørstehoveder til ethvert behov

Matas fører en lang række tandbørstehoveder til Oral-B’s elektriske tandbørster. Se et udsnit af udvalget lige her!​​​​​​​​​​​

Hvordan vælger jeg det rigtige børstehoved til min elektriske tandbørste?

Der findes mange forskellige børstehoveder til elektriske tandbørster – forskellige munde og tænder har nemlig forskellige behov. Generelt kan de forskellige elektriske tandbørstehoveder deles op i 3 kategorier: Børste-materialet, antallet af børstehår og afrundede børstehår.


Børstemateriale
De fleste børstehoveder er i dag af hensyn til komfort og bekvemmelighed fremstillet af bløde materialer, herunder natur- og nylonbørstehår.
Nylonbørster er slidstærke, slanke og bløde og bøjer godt, hvilket er fantastisk til at massere tænderne. Derfor er nylon et rigtig godt valg af materiale til børstehovedet på den elektriske tandbørste.
Du bør også overveje hårenes stivhed. Der er to almindelige typer:

Mediumbløde børster og bløde børster. Mediumbløde børster renser tænderne godt, men de sliber dem også. I værste tilfælde kan de skade tandkødet.
Det bløde børstehoved er mere skånsomt for tænderne og tandkødet, men det er også let at slide op, og det fjerner tyk plak mindre effektivt.
For langt de fleste – og særligt børn, anbefales det at vælge bløde børstehoveder. For de mennesker, der drikker meget kaffe eller te eller har pletter på tænderne, anbefales det at bruge et mediumblødt børstehoved.


Antallet af børstehår
Jo højere tætheden af hårene i børsten er, jo større er kontaktfladen, og jo bedre bliver rengøringseffekten!


Afrundede børstehår
De afrundede børstehår spiller en vigtig rolle for beskyttelsen af tandkødet. Generelt skal kvalitetsbørster være ret afrundede, fordi overfladerne på ikke-afrundede børster for det meste er uregelmæssige og skarpe; til sammenligning har de afrundede børster en kurvet overflade.


Derfor er mængden af afrundede børstehår også en vigtig indikator for vurderingen af børstehovedets kvalitet. Ifølge standarden for elektriske tandbørster skal procentdelen af afrundede børstehår i det elektriske tandbørstehoved for voksne være mindst 50 %, mens den for børn skal være over 70 %.


Hvis du bruger en elektrisk tandbørste med en lav procentdel af afrundede børstehår, vil den kunne beskadige det bløde væv i munden og forårsage skader på tændernes overflade, og hvad værre er, får du heller ikke et synderligt godt rengøringsresultat fra børstehoveder uden afrundede børstehår.

Gør tandbørstningen til en effektiv fornøjelse

Vi guider

Gør tandbørstningen til en effektiv fornøjelse

Tandbørstning… Den lille nødvendighed, vi alle sammen bruger tid på hver dag, flere gange om dagen. Så hvorfor ikke gøre det til en effektiv og ekstraordinær oplevelse – hver gang?

Læs også

Eltandbørsten til de små hænder og tænder

Børnene skal ikke glemmes. De har lige så stor gavn af eltandbørsten som de voksne, men kræver et specialdesignet børstekrop og børstehoved.

Matas fører en lang række tandbørster og børstehoveder til Oral-B’s elektriske tandbørster specialudviklet til børn. Se et udsnit af udvalget lige her!


Eltandbørste til børn og baby - hvornår må de bruge en?
Den bedste tandbørste til dit barn er den, som det er mest sandsynligt, at det vil bruge! Vi anbefaler bløde børstehår og et tandbørstehoved i børnestørrelse.


Småbørn og børn kan roligt bruge en elektrisk tandbørste på egen hånd. Det anbefales dog, at du overvåger dine børn, mens de børster tænder, så du sikrer dig, at de spytter tandpastaen ud og ikke sluger den.


Tip: For småbørn bør du måske børste en ekstra gang efter dit barn for at sikre dig, at de har fået alle områder af munden med.

Historien om den elektriske tandbørste

Den allerførste elektriske tandbørste blev udviklet i 1954 af Dr. Phillipe-Guy Woog i Schweiz. Eltandbørsten blev oprindeligt udviklet til personer med dårlig motorik eller til personer med tandbøjler.


Der var dog det problem ved det oprindelige design, at det var afhængigt at, at der var en stikkontakt i nærheden til at levere strøm.


Siden er der sket mange teknologiske fremskridt, som har bidraget til at forbedre en oprindelig klodset og til tider problematisk enhed til en uundværlig ting i badeværelset.

Til dig, der foretrækker god, gammeldags manuel børstning

Foretrækker du manuel tandbørstning, har vi også et udvalg af det i Matas til både børn og voksne. Manuelle tandbørster har eksisteret i lang tid, og de er stadig et effektivt redskab til at rense dine tænder og forebygge tandkødsbetændelse.

Her har vi samlet nogle gode eksempler på gode og effektive, manuelle tandbørster, som fjerner plak, forebygger emaljeskader og effektivt og nænsomt plejer dine tænder og dit tandkød.


Fordele ved manuel børstning:

Er let tilgængelig

Du kan få en manuel tandbørste i næsten enhver købmandsbutik, tankstation eller online som her på Matas. De behøver heller ikke at være opladet for at fungere, så du kan bruge en manuel tandbørste hvor som helst og når som helst.

Prisbillig

Manuelle tandbørster er omkostningseffektive. Du kan normalt købe en for mellem 20 og 40 kroner.


Ulemper ved manuel børstning:

Risiko for forkert børsteteknik

Der kan være større sandsynlighed for, at man børster for hårdt, hvis man kun bruger en manuel tandbørste i forhold til en elektrisk tandbørste. Hvis du børster for hårdt, kan det skade dit tandkød og dine tænder.

Tvivl om effektivitet og tid

Hvis du bruger en manuel tandbørste, kan det være sværere at vide, om du børster længe nok ved hver brug, da der ikke er nogen indbygget timer. Overvej at placere en køkkentimer på badeværelset for at sætte tid på dine børstesessioner.

4 tandplejeprodukter, du også vil elske:

4 artikler om mundhygiejne, vi anbefaler, du også læser:

Gør tandbørstningen til en effektiv fornøjelse

Vi guider

Gør tandbørstningen til en effektiv fornøjelse

Af Matas

Tandbørstning… Den lille nødvendighed, vi alle sammen bruger tid på hver dag, flere gange om dagen. Så hvorfor ikke gøre det til en effektiv og ekstraordinær oplevelse – hver gang?

Læs Mere
Sådan får du hvidere tænder uden tandlægebesøg

Vi guider

Sådan får du hvidere tænder uden tandlægebesøg

Af Cathrine Park

Har dine tænder set lysere tider, er der heldigvis hjælp at hente i nemme produkter til hjemmebrug. Men hvorfor bliver dine tænder overhovedet misfarvede og gule, og hvordan undgår du det? Få svarene og en masse gode tips her.

Læs Mere
Dentacure – Effektiv hjælp mod tandkødsproblemer

Vi guider

Dentacure – Effektiv hjælp mod tandkødsproblemer

Af Matas

Er dit tandkød er rødt, blødende eller ømt? Det kan være tegn på tandskødsbetændelse. DentaCure er effektiv og naturlig mod tandkødsbetændelse. DentaCure er baseret på et naturligt ekstrakt af bukkehornsfrø der bl.a. er kendt for sine antiinflammatoriske egenskaber. DentaCure - Effektiv og naturlig.

Læs Mere
Trendy elektrisk tandbørste, 300 dages batteriliv*

Nyhed

Trendy elektrisk tandbørste, 300 dages batteriliv*

Af Matas

Har du nogensinde villet børste tænder og opdaget, at batteriet er fladt? Ikke med Silk’n SonicYou elektriske tandbørste. Oplad én gang, og nyd godt af et opladt batteri i op til 300 dage*. Med flere populære farver er der en til enhver. Vælg den farve, der matcher din stil!

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.